Azerbaycan mimarisi Sovyet etkisinden kurtuluyor

Azerbaycan mimarisi, Zaha Hadid ile Sovyet etkisinden kurtuluyor
Azerbaycan mimarisi, Zaha Hadid ile Sovyet etkisinden kurtuluyor
TT

Azerbaycan mimarisi Sovyet etkisinden kurtuluyor

Azerbaycan mimarisi, Zaha Hadid ile Sovyet etkisinden kurtuluyor
Azerbaycan mimarisi, Zaha Hadid ile Sovyet etkisinden kurtuluyor

Azerbaycan mimarisi, başta başkent Bakü olmak üzere koyu renkli ve geçmişin karakteristik özellikleri olan Sovyet hareketinden oldukça etkilenmiştir. Azerbaycan’ın ülkenin altyapısını değiştirmek üzere yatırım yapmasının ardından Bakü, mühendisliğinin modern Sovyet mimarisinden farklı olması için çalıştı. Bu amaçla ünlü mimar Zaha Hadid, Azerbaycan'ın ilk kültür cephesi olan Haydar Aliyev Merkezi’nin (1993'ten 2003'e kadar Azerbaycan Cumhurbaşkanı) tasarımına aday gösterildi. 2016 yılında ölen Zaha Hadid’in mimari felsefesi, sütunlar ve keskin köşelerden uzak, modern Azerbaycan’ın ulusal dönüşümüne uzanıyor...
Mimar ve yazar Sultan el-Bedran’ın Independent Arabia’da yayınlanan makalesine göre Haydar Aliyev Merkezi, katların tekrarlanan sıralanışı ve yüzeyin bina ile ahengiyle müziği ve ritmi sembolize eden modern bir formatı temsil ediyor.
Haydar Aliyev Merkezi’nin tasarımında çevre ile binanın içi arasında sürekli bir ilişkinin kurulması ve herkesin Bakü'deki kentsel dokuyu görebilmesi hedeflendi.
Dalgalanmalar, çarpmalar, kıvrımlar ve yansımalar gibi detaylara sahip yapılandırmalar, farklı katlardaki ziyaretçileri bu işaretlerle karşılıyor, kucaklıyor ve yönlendiriyor. Bina, mimari objeler ile kent manzaraları arasındaki geleneksel ayrımı keskin bir şekilde ayırmamakla beraber aynı anda farklı kültürel mekanları birbirine bağlıyor.
Özellikler
Mimaride akış, bu alanda yeni bir fikir değil. Tarihi İslam mimarisinde saflar, ağlar veya sütun dizileri ormandaki ağaçlar gibi sonsuz şekilde akar ve hiyerarşik olmayan bir alan yaratır. Hatların şekiller, halıdan duvara duvardan tavana, ve kubbelere kadar uzanan süslemeler bir akış içindedir. Akıcı ilişkileri, mimari unsurlar arasında ayırt etmek zordur. Tasarım, geleneğin kullanımı veya geçmişin simgelerine bağlılık yoluyla değil aksine bu tarihi mimari anlayışıyla başladı. Bu, düşüncenin çağdaş bir yorumunun geliştirilmesi yoluyla yapıldı.
Bir zamanlar bölgeyi ikiye ayıran büyük topografyanın düşüşüne cevap olarak proje, iyi tanımlanmış bir doğal manzara, kamu meydanı, merkez ve yer altı otoparkı arasında bağlantılar ve alternatif yollar sunuyor. Bu tasarım, yer altındaki bölgeler ve araştırmalar için tipik bir çözüm sunuyor.
57 bin 500 metrekarelik alanı kaplayan yapıda bir konferans merkezi, sergi alanları, sekiz katlı atölye çalışmaları için salonlar, müze ve tiyatro bulunuyor. Merkez’in açılışı 10 Mayıs 2012’de Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımı ile gerçekleşti. Bina, Dünya Mimarlık Festivali ve Tasarım Ödülü de dahil olmak üzere birçok ödüle aday gösterildi.
Proje, kentin entelektüel yaşamında temel bir rol oynamayı hedeflemekle birlikte kent merkezinin yakınında olmasından dolayı Bakü'nün gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Dekonstrüktivizm mimari stilinin öncülerinden olan Irak kökenli Zaha Hadid, geleceği farklı bir dille ele alarak farklı tarzda tasarım aşamasının önüne geçmiş. Hadid bu alanda çalışmalar yürüten kadınlar arasında lider olarak önemli bir rol üstlenmişti.



Erdoğan, Almanya ile diplomatik kriz yaşanırken Berlin'de Türkiye-Hollanda maçına gidiyor

Milli Takım oyuncusu Merih Demiral "Bozkurt" sembolü ile kutlama yaparken (AP)
Milli Takım oyuncusu Merih Demiral "Bozkurt" sembolü ile kutlama yaparken (AP)
TT

Erdoğan, Almanya ile diplomatik kriz yaşanırken Berlin'de Türkiye-Hollanda maçına gidiyor

Milli Takım oyuncusu Merih Demiral "Bozkurt" sembolü ile kutlama yaparken (AP)
Milli Takım oyuncusu Merih Demiral "Bozkurt" sembolü ile kutlama yaparken (AP)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün (Cumartesi) Berlin'de Hollanda ile oynanacak olan Euro 2016 çeyrek final maçına katılacak. Merih Demiral'ın, Milli Takımın geçen salı günü Avusturya ile oynadığı maçta iki gol attıktan sonra "bozkurt" sembolü ile kutlama yapması, Türkiye ile Almanya arasında diplomatik gerilim yaşanmasına neden oldu.

Erdoğan, UEFA tarafından Merih Demiral’a iki maç men cezası verilmesinin ardından, maça katılmak için cuma günü Azerbaycan'ın Şuşa kentinde başlayan Türk Devletleri Örgütü zirvesine katılımını iptal etti.

Erdoğan, Avusturya maçından sonra takımı tebrik etmek için telefonla aradığı teknik direktör Vincenzo Montella'ya, "Gelemiyorum çünkü birçok burada devlet işleri var. Ama adım adım takip ediyorum. Bugün de bütün heyecanımla yanınızdaydım. Bütün gönlümle sizleri kucaklıyorum." ifadelerini kullandı.

Ancak Erdoğan, Almanya ile yaşanan “bozkurt krizinin” kötüleşmesi üzerine kararını değiştirdi. Türk Dışişleri Bakanlığı, çarşamba günü Almanya İçişleri Bakanı Nancy Wieser'in "Türk aşırı sağcı işaretlerinin stadyumlarımızda yeri yoktur" demesi ve Türkiye Futbol Federasyonu'na yaptırım uygulanması çağrısında bulunmasının ardından, Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schultz'u çağırdı. Alman Dışişleri Bakanlığı da Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Ahmet Başar Şen'i çağırarak protestoya karşılık verdi.

"Bozkurt" sembolü, Türkiye'nin tarihi simgesi olmaktan çıkıp, Milliyetçi Hareket Partisi'nin Türkiye'deki gençlik kolunu oluşturan "Ülkü Ocakları"nın sembolü haline geldi. Almanya ve Avusturya dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesi tarafından "aşırıcılık ve siyasal İslam ile mücadele" kapsamında yasaklandı veya gözetim altına alındı.

Erdoğan, Şanghay Kalkınma Örgütü'nün (ŞİÖ) 24. zirvesine katıldıktan sonra Astana'dan dönüşünde uçakta kendisine eşlik eden gazetecilere şunları söyledi: "Kimse Almanların formalarında kartal var diyor mu? Kimse kalkıp da Fransızların formasında horoz var, niye horozlanıyorsun diyor mu? Orada Merih heyecanını bu görüntüyle verdi. Bunun üzerine de malum Dışişleri Bakanlığımız bunların yetkililerini çağırdılar, gerekli adımlar da buna göre atılıyor."

Ankara, UEFA'nın Merih Demiral'a "bozkurt" işareti yaptığı gerekçesiyle iki maç men cezası vermesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Türk Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi: "Uluslararası spor etkinlikleri toplumları ve ülkeleri birbirine yakınlaştırmak için düzenlenir... "Bu karar, yurtiçi ve yurtdışındaki tüm Türk vatandaşları için derin bir hayal kırıklığı yaratmış ve bazı Avrupa ülkelerinde yabancı düşmanı önyargıların artmakta olduğu yönündeki inancı pekiştirmiştir."

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Demiral'a verilen cezayı ve UEFA ile ev sahibi Almanya'nın "aşırı" tutumunu protesto etmek amacıyla Türk milli takımının cumartesi günü Hollanda ile oynayacağı maça çıkmaması çağrısında bulundu.

Ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) lideri Özgür Özel, Demiral'ın iki maç ceza almasını "siyasi bir karar" olarak nitelendirdi. Özel X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada: "Adalete uygun olmayan siyasi bir karar, bu kararın düzeltileceğini umuyoruz, karar ne olursa olsun milli takımımız bu duruma en güzel cevabı cumartesi günkü maçta verecektir" ifadelerini kullandı.

Berlin polisi, Türkiye ile Hollanda arasında bugün oynanacak çeyrek final maçını "yüksek riskli maç" olarak sınıflandırdı ve daha fazla polis görevlendirileceğini açıkladı.