Hong Kong yönetiminin aldığı protesto yasağı kararına rağmen düzenlenen, Cumartesi öğleden sonra, binlerce kişinin katıldığı Hong Kong hükümetine karşı yapılan protesto gösterisinden birkaç saat sonra çevik kuvvet polisi Yuen Long bölgesindeki protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti.
Üst düzey uluslararası finans merkezi olan Hong Kong, yedi hafta boyunca hükümete karşı barışçıl büyük gösterilere ve aşırı protestocularla polis arasındaki çatışmalara şahit oluyor.
Protesto hareketleri suçlu iadesi yasa tasarısının reddedilmesiyle başladı. Söz konusu tasarının suçluların Çin'e teslim edilmelerine yol açıyor.
Daha sonra protesto hareketlerinin taleplerinin kapsamı demokratik reformlarını içerecek şekilde genişledi. Protestocuların birçoğu siyah tişört giydi ve yüz maskeleri ve kask taktı. Bir aydan fazla süredir düzenlenen ve yüz binlerce göstericinin katıldığı yürüyüşlerde bu şekilde görünmek yaygınlaştı.
Hong Kong lideri Carrie Lam'ın yasanın askıya alınmasını açıklamasına rağmen, protesto hareketleri devam etti. Protestocular yasanın resmen kaldırılmasını istediler ve o andan beri protesto hareketi, demokrasiyi savunan ve Pekin hükümetine karşı daha geniş bir gösteriye dönüştü.
Yüzlerce protestocu Yuen Long Tren İstasyonunda, polis tarafından uygulanan protesto yasağına meydan okumak için toplandı. Bölgede çok sayıda bulunan polis ise uzak durdu ve birçok dükkân kapattı.
Protestocular, geçen hafta sonu şiddet çetelerine mensup olduklarından şüphelenilen adamların demokrasiyi savunan aktivistlere saldırdığı Çin sınırına yakın bölgenin sokaklarına gittiler.
Geçen hafta, barışçıl küçük bir toplanmanın yapılmasına izin veren çevik kuvvet polisi, Hong Kong'daki Çin Hükümetinin İletişim Ofisine saldıran göstericilere göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi atmıştı.
Cumartesi günü gerçekleşen yürüyüş, 45 kişinin saldırıya uğramasından ve ağır yaralanmasından bir hafta sonra düzenlendi.
Söz konusu ağır yaralananlar, Hong Kong’daki suçlu çetelere mensup oldukları düşünülen ve beyaz yişört giyen adamlar tarafından düzenlenen yürüyüşten sonra saldırıya uğramışlardı.
Protestocular, yerel bölgelerden gelen çetelerin saldırılardan sorumlu olduğunu ve polisler güçlerinin onları korumadığını söylüyorlar.
Cuma günü de yüzlerce protestocu yeni gelenleri karşılamak için şehrin havaalanında toplandı. Şehrin havaalanında toplanan protestocular, Hong Kong Özgür Hareketini destekleyen haykırışlarda bulundu ve suçlu iadesi yasa tasarısını protesto eden afişler taşıdılar.
Bu sefer, önceki gösterilerden farklı olarak, az sayıda gösterici afiş ve pankartlar taşıyordu.
AFP’nin haberine göre, sağlık sektöründe çalışan bir memur:
“Her birimizin buraya kendi başına bireysel olarak geldiği için gerçekleşen toplanmanın yasa dışı olduğunu düşünmüyorum. Ben de bir birey olarak görüşümü ifade etmek için geldim” dedi.
Dünkü protestolar, sadece tartışmalı yasa tasarısına karşı çıkmak için değil, geçen hafta Yuen Long'daki şiddet eylemlerine karşı çıkmak için de gerçekleştiriliyor. Söz konusu şiddet eylemleri beyaz gömlek giyen ve sopayla silahlanan adamların Pazar günü Yuen Long Tren İstasyonunda yapılan gösteriden sonra eve dönen hükümet karşıtı göstericileri dövmesinin ardından gerçekleşti.
1997 yılında Çin egemenliğine giren bölgedeki polis müdahalesinin yavaş olmasını eleştiren çok sayıda ses yükseldi. Polis de, şiddet olaylarına bağlantısı olan 12 kişinin tutuklandığını söyledi.
Protestolardan biri olan Ajnes Lam, Alman Haber Ajansı DPA’ya yaptığı bilgilendirmede şu ifadeleri kullandı:
“Yasa tasarısı karşı durduğumuz tek şey değil. Biz aynı zamanda bu tasarının ortaya çıkardığı hükümetin pek çok başka sorunlarına da karşı duruyoruz.”
İsminin açıklamak istemeyen başka bir gösterici şu ifadelerde bulundu:
“Bence bugünkü protesto, kendimizi polisten ve çetelerden nasıl koruyabileceğimiz konusuyla ilgiliydi. Geçen hafta bizden çok sayıda protestocu saldırıldı ve polis bize yardım etmedi. Polisin gelmesi için bir saat bekledik. Bunu asla kabul edemeyiz.”
Başka bir kadın gösterici “Biz korkmadığımızı göstermek için toplanıyoruz” ifadesini kullandı.
Pazar günü Hong Kong semtlerinden birinde başka bir gösteri yapılması planlanıyor.
Eski İngiliz kolonisi olan Hong Kong 1997 yılında Çin egemenliğine geri döndü ve 2047 yılına kadar özyönetim sözleri aldı. Ancak birçok yerel sakin ve protestocu son yıllarda hak ve özgürlüklerinin saldırı altında kaldığını düşünüyor ve yüz binlerce kişinin katıldığı bir aydan uzun bir süredir gösteriler düzenliyorlar.
Hong Kong polisinden göstericilere gazlı müdahale

Çevik kuvvet polisleri Çin sınırına yakın Yuen Long bölgesinde protestoculara göz yaşartıcı bomba attı (AFP)
Hong Kong polisinden göstericilere gazlı müdahale

Çevik kuvvet polisleri Çin sınırına yakın Yuen Long bölgesinde protestoculara göz yaşartıcı bomba attı (AFP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة