Hamza bin Ladin… Babasının gölgesinden uzaklaşamayan El Kaide varisi

Hamza bin Ladin’in İran’da CIA belgelerinde
Hamza bin Ladin’in İran’da CIA belgelerinde
TT

Hamza bin Ladin… Babasının gölgesinden uzaklaşamayan El Kaide varisi

Hamza bin Ladin’in İran’da CIA belgelerinde
Hamza bin Ladin’in İran’da CIA belgelerinde

ABD’li 3 yetkili dün, El Kaide’nin lideri Usame bin Ladin’in oğlu Hamza bin Ladin’in öldürüldüğünü duyurdu. Hamza, 2011 yılında öldürülen babasının ardından intikam almak için yemin etmesi ile El Kaide’nin yeni lideri olarak anılıyordu.
ABD Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Adalet İçin Ödül Programı (Reward for Justice Program-RFJ) El Kaide lideri Usame Bin Ladin'in oğlu Hamza Bin Ladin hakkında istihbarat bilgisi paylaşana 1 milyon dolar ödül verileceğini duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, Hamza bin Ladin’in ABD ve müttefiklerine saldırı başlatmakla tehdit eden El Kaide’nin yeni lideri olduğu belirtildi.
Washington yönetimi iki yıl önce Hamza’yı terör listesine dâhil etti. Bakanlık daha sonra, babasının izinden giderek El Kaide’ye katılan bu kişiyi uluslararası teröristler listesine koydu.
Suudi Arabistan resmi haber ajansı, geçtiğimiz Mart ayında İçişleri Bakanlığına dayandırdığı haberinde Suudi Arabistan’ın, Hamza bin Ladin’i vatandaşlıktan çıkardığını aktarmıştı.
El Kaide’nin mevcut lideri Eymen ez-Zevahiri, 2015 yılında yayınlanan bir videosunda Hamza bin Ladin’i ‘yuvadan bir aslan’ olarak tanıtarak örgütün önemli görevleriyle ilişkilendirmişti. Ancak son yıllarda Hamza bin Ladin, örgüt tarafından El Kaide’nin önemli pozisyonlarında “yükselen bir yıldız olarak” ortaya çıktı ve örgüte saati saatine ABD ve müttefiklerine saldırı yapma çağrısında bulundu. Terör konularında uzman kişiler, Hamza bin Ladin’in örgüt içerisinde etkin bir isim olmasının, Usame bin Ladin’den sonra ortadan kaybolan El Kaide militanlarının örgüte geri dönmesinde etkili olduğunu ifade etti.
Şarku’l Avsat, 30 yıl CIA’de görev yapmış ve hali hazırda Brookings Enstitüsü’nde proje direktörü olarak görev yapan Bruce Riedel’in açıklamalarını yayınladı. Riedel açıklamasında, Hamza bin Ladin için, “Tarih ve eğilimleri sebebi ile yeni nesildeki en karizmatik figürlerden biri” ifadeleri yer alırken, ayrıca ez-Zevahiri ve DEAŞ lideri Ebubekir el-Bağdadi’nin ışığının söndüğü bir zamanda Hamza’nın önemli bir figür olarak ortaya çıktığını söyledi.
Hayatı
1989 yılında doğdu düşünülen Hamza bin Ladin, 1996 yılında babası ile Afganistan’a taşınarak Usame bin Ladin tarafından yayınlanan propaganda videolarında göründü.
Usame bin Ladin'in 20 çocuğundan 15'incisi olan Hamza’nın annesi ise Usame’nin üçüncü karısı olan Khairiah Sabar. Sabar, 2011 yılına kadar askeri akademiye yakın olan Abbottabad şehrinde öldürülen Usame ile birlikte yaşadı.
Hamza çocukluğunun ilk yıllarını Suudi Arabistan’ın ardından Sudan ve Afganistan’da ailesi ile geçirdi.
Babasının öldürülmesinden sonra
Usame bin Ladin’in 2011 yılında Pakistan’ın Abbottabad kentinde düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmesinin ardından örgüt liderlerinden birinin kızı ile evlenen Hamza bin Ladin, 2015 yılında babasının intikamını alacağı konusunda yemin etti.
New York Times’ın Georgetown Üniversitesi'ndeki terörle mücadele uzmanlarından biri olan Bruce Hoofman’dan alıntıladığı habere göre, Hamza bin Ladin, 11 Eylül 2001’de “11 Eylül saldırıları” olarak bilinen olayın ardından El Kaide’nin diğer üyeleri ile birlikte İran’a kaçtı.
İran’ın ardından Hamza bin Ladin ailesi ile birlikte Pakistan sınırına gitti. Yetkililer, son yıllarda Suriye’ye seyahat ettiğini ve babasının halefi olan Eymen ez-Zevahiri ile Afganistan’daki Taliban ilişkilerini sürdürmek için çalışma yaptığını belirtti.



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters