​İbadetlerini yerine getiren hacılar, kutsal topraklardan ayrılıyor

Hacılar teşriğin ikinci günü taş atarken (Foto: Adnan Mehedli)
Hacılar teşriğin ikinci günü taş atarken (Foto: Adnan Mehedli)
TT

​İbadetlerini yerine getiren hacılar, kutsal topraklardan ayrılıyor

Hacılar teşriğin ikinci günü taş atarken (Foto: Adnan Mehedli)
Hacılar teşriğin ikinci günü taş atarken (Foto: Adnan Mehedli)

Hacıların çoğu kutsal topraklara veda etmeye başladı. Dün şeytan taşlamanın ardından güneş batmadan önce Mina’dan ayrılarak ibadetlerini tamamlamak isteyen hacılar, veda tavafı yapmak için Mekke’ye yöneldi. Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın direktifleri doğrultusunda ibadetlerini sorunsuzca yerine getiren hacıların mutluluğu ise yüzlerinden okunuyordu.
Yurtdışından gelen ve sayıları bir milyon 800 bini aşan hacılar, bugün şeytan taşlamanın adından Mina’dan ayrılarak Mescid-Haram’a yöneldi. Hacılar teşrik günün üçüncü gününde Medine-i Münevvere'yi ziyaret ettikten sonra ülkelerine dönüş için hazırlıklarını yapacak.
Suudi Arabistan’daki güvenlik birimleri, ikinci teşrik gününde planlı ve düzenli bir şekilde hacıları Mina’daki kamplardan Cemarat alanına yöneltti. Teşrik günleri ise bugün sona ererken, Cemarat köprüsü ve koridorlarında güvenlik en yüksek seviyeye çıkarıldı. Suudi Arabistanlı yetkililer ayrıca, hac ibadetlerini gerçekleştirdikleri esnada hastalanan yaklaşık 400 kişinin Mekke ve Mina’daki hastanelere yönlendirildiğini ve tüm ihtiyaçlarının karşılandığını belirtti. Hasta hacılar ise ibadetlerini tamamlamak için ambulanslarla Arafat’a götürüldü.
Mekke Valisi’nden açıklama
Mekke Valisi ve Merkez Hac Komitesi Başkanı Prens Halid El Faysal hac sezonunun sona ermesinin ardından Mina'da bulunan ofisinde düzenlenen basın toplantısında, Mekke’nin bir akıllı şehre dönüştürüldüğünü açıkladı. Prens Halid, geçtiğimiz yıl Veliaht Prens başkanlığında Mekke ve Kutsal Mekanlar Kraliyet Kurulu'nun çalışmalara başladığına dikkati çekti. Söz konusu kurulun, yapılan çalışmalar sonrasında, kutsal mekanların özel geliştirme projelerinin ön çalışmaları konusunda görüş birliğine vardığını söyleyen Prens Halid, teknik ve operasyonel çalışmaların başlatıldığını ve sonuçlandırma aşamasında olduklarını aktardı. Mekke Valisi açıklamasında, “Bu hac sezonunun hemen ardından, Mina'nın geliştirilmesine yönelik konut ve kampları içeren ilk modeli oluşturmaya başlayacağız. İnşallah gelecek yıl bu model hazır olacak. Kral Selman ve Veliaht Prens başkanlığındaki yönetimimizin, Mekke’nin akıllı şehir olması yönünde ısrarı var. Bu da inşallah önümüzdeki birkaç yıl içinde yapılacak” ifadelerini kullandı.
Suudi Arabistan'ın bu topraklara ibadet etmek için gelen herhangi bir Müslüman hacıyla ülkesinin ekonomik, politik ve sosyal koşullarını tartışmaya hakkı yoktur diyen Faysal, bu durumun her ülkeye, her millete özgü olduğunu, ülkesinin başkalarının işlerine karışmadığını belirterek,  kutsal topraklar üzerindeki sorumluluklarının, Rahman’ın misafirlerini Yüce Allah’ın emrettiği şekilde huzur ve sükunet içinde ibadet etmesini sağlamak olduğuna dikkati çekti.
Suudiler hacıların huzuru için seferber oldu
Bu yıl hac sezonunda görevli olan personellerin yanı sıra gönüllü gençlerin rolüne de değinen Prens Halid, özellikle gönüllüler olmak üzere haccın başarısına katkıda bulunan her Suudi vatandaşıyla gurur duyduğunu aktardı.
Mekke Valisi dün Mina'da bulunan ofisinde düzenlenen basın toplantısında, herkesin ülkesine güvenli bir şekilde dönmesi temennisinde bulunarak, hacıların rahat etmesine yönelik sıkı çalışma yürüten Kral Selman bin Abdulaziz ile Veliaht Prens Muhammed bin Selman'a teşekkür ettiklerini dile getirdi.
Mekke Valisi, bu yıl hacı sayısının, yurt dışından 1 milyon 855 bin 27, yurt içinden 634 bin 379 olmak üzere 2 milyon 489 bin 406 olduğu bilgisini verdi. Hac’da görevli kişi sayısına da değinen Prens Halid, güvenlik görevlisi, sağlık personeli ve gönüllüler de dahil olmak üzere toplam 350 bini aşkın kişinin hacılara hizmet verdiğini söyledi. Prens Faysal, 35 bin gönüllü, 120 bin güvenlik görevlisi, 30 bin sağlık personelinin büyük bir özveriyle hacılar için çalıştığını ifade ederken, Suudi Arabistan'a ulaşan hacılar için tonlarca su ve yemek dağıtımı yapıldığına dikkati çekti.
Prens Faysal, 6 saat içerisinde 2 milyon 48 bin hacının Arafat’tan Müzdelife’ye taşındığını belirterek, 360 bin hacının tren ile 100 bin hacının yaya olarak, 20 bin hacının ise otobüsler ile taşındığını belirtti. Mekke Valisi, ülkeye giriş yaptıkları andan itibaren 500 bini aşkın hacının tedavi edildiğini belirerek bu yılki hac mevsiminde 173 hastane ve sağlık ocağı ve 5 bin yatak kapasiteli kliniğin hizmet verdiğinin altını çizdi. Faysal açıklamasında, 336 kişinin açık kalp ameliyatı ve 2 bin 700 kişinin ise farklı operasyonlar geçirdiğini dile getirdi.



Kral Selman’dan İdari Yargı Divanı’ndaki 34 hâkim için terfi ve atama kararı

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz (SPA)
TT

Kral Selman’dan İdari Yargı Divanı’ndaki 34 hâkim için terfi ve atama kararı

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz (SPA)

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, İdari Yargı Divanı’nda görev yapan 34 hâkimin terfi ettirilmesi ve atanmasına ilişkin kraliyet emri çıkardı.

İdari Yargı Divanı Başkanı ve İdari Yargı Konseyi Başkanı Dr. Ali el-Uhaydib, kraliyet emri kapsamında bir hâkimin İstinaf Hâkimi, dokuz hâkimin A Mahkeme Başkanı, bir hâkimin B Mahkeme Başkanı ve dört hâkimin B Mahkeme Başkan Yardımcısı derecesine terfi ettirildiğini açıkladı.

El-Uhaydib, karar kapsamında ayrıca 16 hâkimin A Derece Hâkim, iki hâkimin ise C Derece Hâkim seviyesine yükseltildiğini belirterek, bir hâkimin de B Derece Hâkim olarak atandığını ifade etti.

El-Uhaydib, idari yargının Kral Selman’ın himaye ve desteğine mazhar olduğunu, Veliaht Prens ve Başbakan Muhammed bin Selman’ın da idari yargıya büyük önem verdiğini ve çalışmaları yakından takip ettiğini vurguladı.

El-Uhaydib, söz konusu kraliyet emrinin İdari Yargı Divanı’na verilen desteğin yanı sıra hâkimlerin ve kurum çalışanlarının her alanda teşvik edilmesini ve öncü idari yargı yürüyüşünün sürdürülmesini teyit ettiğini kaydetti.


Londra’nın merkezinde bir Suudi Arabistan vatandaşı bıçaklı saldırıya uğradı ve soyuldu

Londra'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği (Arşiv – Şarku’l Avsat)
Londra'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği (Arşiv – Şarku’l Avsat)
TT

Londra’nın merkezinde bir Suudi Arabistan vatandaşı bıçaklı saldırıya uğradı ve soyuldu

Londra'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği (Arşiv – Şarku’l Avsat)
Londra'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği (Arşiv – Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan vatandaşı bir kişi, perşembe akşamı Londra’nın merkezinde uğradığı soygun sırasında bıçaklandı. Sosyal medya kullanıcıları, olayın meydana geldiği ünlü Mayfair bölgesine polis araçlarının geldiğini gösteren görüntüleri paylaştı.

Suudi Arabistan’ın Birleşik Krallık Büyükelçiliği dün yaptığı açıklamada, Mayfair bölgesinde bıçaklı saldırıya uğrayan Suudi vatandaşının sağlık durumunu yakından takip ettiğini bildirdi. Büyükelçilik, ilgili makamlarla koordinasyon halinde olduğunu ve vatandaşın hastaneden sağlıklı ve güvenli şekilde taburcu edilmesine kadar gerekli bakım ve desteğin sağlanması için çalıştığını belirtti.

Büyükelçilik, X platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, olayın ayrıntılarını ilgili güvenlik birimleriyle birlikte takip ettiğini belirterek, soruşturmanın hızla tamamlanmasının, olayın bütün ayrıntılarının ortaya çıkarılmasının ve sorumluların hukuk çerçevesinde hesap vermesinin önemine dikkat çekti. Ayrıca kamusal alanlarda vatandaşların ve ziyaretçilerin güvenliğini artırmak için gerekli önlemlerin alınması çağrısında bulundu.

Büyükelçilik, Suudi vatandaşlarından dikkatli ve tedbirli olmalarını, kamusal alanlarda değerli eşyalar taşımaktan kaçınmalarını istedi. Acil durumlarda ise Suudi İşleri Hattı ile derhal iletişime geçilmesi çağrısı yaptı.


Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı, Abdurrahman Yusuf el-Karadavi hakkında af kararı çıkardı

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Reuters)
Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Reuters)
TT

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı, Abdurrahman Yusuf el-Karadavi hakkında af kararı çıkardı

Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Reuters)
Birleşik Arap Emirlikleri bayrağı (Reuters)

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, bugün, Abu Dabi Federal Temyiz Mahkemesi tarafından 10 yıl hapis ve 200 bin dirhem (54,5 bin dolar) para cezasına çarptırılan Abdurrahman Yusuf el-Karadavi için af kararı çıkardı.

Mahkemenin Siber Suçlar Dairesi, 27 Ağustos 2026 tarihinde Karadavi'yi yargılandığı davada suçlu bularak söz konusu kararı vermişti.

Bugün yapılan açıklamaya göre, başkanlık affının uygulanması için gerekli işlemler başlatıldı.