Cezayir’de öğrenci protestoları 25. haftasında

​13 Ağustos’ta Cezayir sokaklarındaki gösterilerden bazıları (AP)
​13 Ağustos’ta Cezayir sokaklarındaki gösterilerden bazıları (AP)
TT

Cezayir’de öğrenci protestoları 25. haftasında

​13 Ağustos’ta Cezayir sokaklarındaki gösterilerden bazıları (AP)
​13 Ağustos’ta Cezayir sokaklarındaki gösterilerden bazıları (AP)

Yüzlerce Cezayirli öğrenci, üniversitelerin tatilde olmasına rağmen, yoğun güvenlik önlemlerine rağmen yorulmaksızın rejim değişikliği ve demokrasi talep ederek, 25. haftada da başkent ve komşu şehirlerde gösterilerini sürdürdü.
Fransız Haber Ajansı’nın (AFP) aktardığına göre başkentteki gösterilerde katılımcı sayısı her zamankine göre daha azdı. Ancak eylemciler, Ağustos ayında tüm üniversitelerin ve liselerin tatile girmesine rağmen “her salı günü iktidara karşı baskıyı sürdürme” çağrısı yaptı.
Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih’in açıklamalarını protesto eden eylemciler, 1962 yılında ülkenin bağımsızlığından bu yana rejimde etkin tüm politikacı ve bürokratların görevden ayrılmasını talep etti.
Kayid Salih, son olarak 22 Şubat’tan bu yana devam eden ülke tarihinde eşi görülmemiş protesto hareketinin temel taleplerinin tam olarak karşılandığını ifade etmişti.
Öğretim görevlilerinin ve sıradan vatandaşların eşliğinde başkentteki eylemciler, “Rejim defol”, “Tutukluları serbest bırakın”, “Özgür ve Demokratik Cezayir” ve “Halk Bağımsızlık istiyor” şeklinde sloganlar attı. Yetkililer tarafından önerilen diyaloğu reddettiklerini açıklayan eylemciler, Ulusal Diyalog ve Arabuluculuk Heyeti’nin idaresine seçilen, eski Ulusal Halk Konseyi Başkanı ve eski Bakan Kerim Yunus’a karşı da sloganlar dikkaleri çekti.
Yetkililer, söz konusu heyeti 2 Nisan’da istifaya zorlanan eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın yerine geçecek ismi belirleyecek olan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin koşullarını sağlamak amacıyla istişarelerde bulunmak için oluşturdu. Ancak protesto hareketi, geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih ve General Ahmed Kayid Salih başta olmak üzere Buteflika döneminden (1999- 2019) kalan üst düzey yetkililerin istifasını istiyor.
Eylemciler, başkent sokaklarında 13 Ağustos’ta gerçekleşen protesto gösterileri sırasında medya organlarında çıkan haberleri de eleştirirken, özgürlük, şeffaflık ve halkın yanında durma çağrısı yaptı.
Öte yandan eylemciler, 13 Ağustos’ta askeri kuruluşun ülkedeki siyasi hayattan ayrılmasını talep eden sloganlar attı, protesto hareketi sırasında tutuklanan vicdan mahkumlarının serbest bırakılması hususundaki taleplerini ve sivil isyan çağrılarını yineledi. Söz konusu ayaklanma, Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih ve Başbakan Nureddin Bedevi başta olmak üzere eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika rejiminin tüm kalıntılarının istifasını hedefleyen taleplerine yanıt verilmesi amacıyla yeni bir baskı adımı olarak nitelendi. Eylemciler, Bin Salih’i Buteflika’nın en yakınındaki isimlerden biri olarak görüyor. Hareket ayrıca, Nureddin Bedevi’yi Buteflika ve partisi Ulusal Kurtuluş Cephesi tarafından kazanılan seçimlerde “sahtekarlık mühendisi” olmakla suçluyor.
Genel İşler Fakültesi’nde öğrenci olan 22 yaşındaki Rania, 13 Ağustos’ta başkent Cezayir’de patlak veren gösteriler sırasında AFP’ye yaptığı açıklamada, “Cezayir gerçekten özgür ve demokratik olana kadar mücadelemizi sonuna kadar sürdürmemiz gerekiyor” dedi. Ulusal İstatistik Koleji öğrencisi olan 19 yaşındaki Sabrina Harbi ise “ifade özgürlüğü ve adaletle gerçek bir bağımsızlığa kadar” eylemleri devam ettireceklerini söyledi.
Şarku’l Avsat’ın haberine göre Eylemciler, Buteflika’dan bu yana ülkede güçlü bir isim olan Ahmed Kayid Salih’e atıfta bulunarak başkentte “İktidardaki askerlere hayır”, “Sivil devlete evet, askeri devlete hayır” sloganları attı.
Cezayir Üniversitesi’nde öğrenci olan 20 yaşındaki Hamid Masbah, “Talepler aynı ve yerine getirilene kadar devam edecek” dedi.



İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
TT

İsrail, Filistinli teknokratların Gazze’ye girişini engelliyor

Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)
Yahudi yerleşimciler, Batı Şeria'daki Filistinlilerin mülklerine sık sık saldırı düzenliyor (AFP)

İsrail yönetimi, ABD'nin barış planı kapsamında kurulan komitedeki Filistinli teknokratların Gazze'ye girişine izin vermiyor.

Adlarının paylaşılmaması koşuluyla Haaretz'e konuşan Filistinli yetkililer, İsrail yönetiminin Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini engellediğini söylüyor.

Komite üyelerinin, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kapısından geçerek bölgeye girmek istediği ancak Tel Aviv yönetiminin buna izin vermediği aktarılıyor. İsrail, tüm taleplere rağmen sınır kapısını da henüz açmadı.

Kaynaklar, komite üyelerinin Mısır'ın başkenti Kahire'de bir araya gelip görüşmeleri sürdürdüğünü ifade ediyor.

Mısır yönetimi, ABD'yle ortak çalışarak Filistinli teknokratların ay sonuna kadar Gazze'ye girmesini sağlamak istiyor.  

Gazete, İsrail Başbakanlık Ofisi ve İsrail Savunma Bakanlığı'na bağlı Bölgelerdeki Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü'nün (COGAT) yorum taleplerine yanıt vermediğini aktarıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, 20 maddelik Gazze planının ikinci aşamasının başlatıldığını 14 Ocak'ta duyurmuştu.

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nde Witkoff'un yanı sıra Trump'ın damadı ve eski başdanışmanı Jared Kushner, eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair, girişimci Marc Rowan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Birleşik Arap Emirlikleri Uluslararası İşbirliği Bakanı Reem el-Haşimi, Katarlı diplomat Ali el-Havadi, Mısır Genel İstihbarat Servisi Direktörü Hasan Reşad, Birleşmiş Milletler (BM) Ortadoğu elçisi Nickolay Mladenov, İsrailli girişimci Yakir Gabay ve BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Sigrid Kaag var.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, 17 Ocak'ta sosyal medyada yaptığı paylaşımda Trump'ın resmi mektup göndererek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Barış Kurulu'na kurucu üye olarak davet ettiğini de bildirmişti.

Trump, Witkoff, Kushner Blair ve Rowan'ın yanı sıra Dünya Bankası Başkanı Ajay Banga ve ABD Başkanı'nın ulusal güvenlik danışman yardımcısı Robert Gabriel'ın yer aldığı Barış Kurulu ise Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nin faaliyetlerini denetleyecek.

Diğer yandan Tel Aviv yönetimi, Türkiye ve Katar'ın bu oluşumlardan çıkarılmasını, bu ülkelerin Gazze'de güvenliği sağlamak üzere konuşlandırılacak Uluslararası İstikrar Gücü'ne (ISF) katılmasına yönelik planların da iptal edilmesini istiyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünkü açıklamasında "Gazze Şeridi'nde Türk ya da Katarlı askerlere yer yok” demişti.

New Arab'ın aktardığına göre Netanyahu yönetimi, Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi üyelerinin Gazze'ye girişini, bu gelişmelere karşı bir hamle olarak kullanıyor.

Yahudi yerleşimcilerin saldırıları artıyor

Öte yandan İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ve İsrail iç güvenlik teşkilatı Şin Bet'in verilerine göre Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'daki saldırıları 2025'te, bir önceki yıla göre yüzde 25 arttı.

Times of Israel'in derlediği verilere göre radikal sağcı Yahudi yerleşimciler geçen yıl 867 ırkçı suç işledi. Bu rakamın 2024'te 682 olduğu belirtiliyor. Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonuyla Gazze savaşını başlattığı 2023 yılındaysa 1045 saldırı kaydedilmişti.

2025'teki saldırılarda toplamda 300 ırkçı Yahudi yerleşimcinin yer aldığı aktarılıyor. Bu kişilerin çoğu Batı Şeria'daki 42 yasadışı yerleşim bölgesinde yaşıyor.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te konuşlandırılan askeri birimlerden sorumlu İsrail Merkez Komutanlığı'ndaki (Pikud Merkaz) yetkililerin, şiddet olaylarının azaltılamamasından rahatsızlık duyduğu savunuluyor.  

ndependent Türkçe, Haaretz, Times of Israel, New Arab


Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak
TT

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu, SDG'nin çekilmesinin ardından el-Hol kampını güvence altına alacak

Suriye ordusu bugün, Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) kampı korumaktan çekilmesinin ardından, iç güvenlik güçleriyle birlikte el-Hol kampına girerek kampın güvenliğini sağlayacağını duyurdu. SDG daha sonra kamptan "zorla" çekildiğini açıkladı.

Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Suriye Kürtlerini terk etmeyeceğine dair söz verirken, Kürt özerk yönetiminden bir yetkili bugün Suriye hükümeti ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasındaki müzakerelerin "tamamen çöktüğünü" doğruladı.

Bu arada, Suriye Savunma Bakanlığı Rakka'daki El-Aktan cezaevi civarında çatışmalar olduğuna dair haberleri yalanladı.


Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
TT

Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, "Diyalog Ruhu" temasıyla 19-23 Ocak tarihleri ​​arasında düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere bugün İsviçre'nin Davos kentine hareket ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Muhammed el-Şennavi bugün yaptığı basın açıklamasında, forumun gündeminde devlet başkanları, uluslararası ve bölgesel örgüt başkanları ve büyük özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek bir dizi etkinlik bulunduğunu belirtti.

El-Şennavi, forum oturumlarında uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi, küresel refah yollarının desteklenmesi, büyümenin itici gücü olarak teknoloji ve inovasyona olan bağımlılığın artırılması ve insan sermayesine yatırım yapılması gibi konuların ele alınacağını ifade etti.

Sözcü, Mısır Cumhurbaşkanı'nın forumun oturum aralarında Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile bir araya gelerek, ortak ilgi alanlarına giren son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşeceğini belirtti. Liderler, her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgesel ve uluslararası istikrarı teşvik edecek şekilde Mısır ile Amerika Birleşik Devletleri arasında iş birliği ve koordinasyonu artırmanın yollarını ele alacaklar.