ABD Kongre üyesi Tlaib’in büyükannesi: Allah Trump’ı kahretsin!

ABD Kongre üyesi Raşide Tlaib (AFP)
ABD Kongre üyesi Raşide Tlaib (AFP)
TT

ABD Kongre üyesi Tlaib’in büyükannesi: Allah Trump’ı kahretsin!

ABD Kongre üyesi Raşide Tlaib (AFP)
ABD Kongre üyesi Raşide Tlaib (AFP)

ABD Kongre üyesi Raşide Tlaib’in büyükannesi Müftiye Tlaib’in, ABD Başkanı Donald Trump’ın son günlerde torununu hedef alan açıklamalarına gönderme yaparak “Allah, Trump’ı kahretsin!” dediği kaydedildi.
İsrail, geçtiğimiz Perşembe günü Trump’ın baskılarına boyun eğerek ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili 2 Müslüman üyesi Raşide Tlaib ve Ilhan Omar’ın Batı Şeria’yı ziyaret etmesini yasaklamıştı.
Tlaib ve Omar, İsrail’in Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilere yönelik politikalarına karşı çıkan Filistin yanlısı Boykot, Tasfiye, Yaptırımlar Hareketi’ne (BDS) destek verdiklerini açıklamıştı. İsrail yasalarına göre, bu harekete destek verenlerin İsrail’e girişi engellenebiliyor.
Ilhan Omar ve Raşide Tlaib, ABD Temsilciler Meclisi'ne seçilen ilk Müslüman kadınlar olarak tarihe geçti. Demokrat Parti'nin ilerici kanadında yer alan ikili, ABD Başkanına ve İsrail’in politikalarına yönelik ciddi eleştirilerde bulunuyor. Detroit doğumlu Raşide Tlaib, ABD Kongresine seçilen ilk Amerikan-Filistinli olarak dikkatleri üzerine çekmişti.
İsrail geçen Cuma günü ise Raşide Tlaib’in Batı Şeria'daki aile üyelerini “insani gerekçelerle” ziyaret etmesini onayladığını bildirdi. Tlaib ise Batı Şeria gezisini İsrail'in 'baskıcı koşulları' nedeniyle iptal ettiğini duyurdu.
Raşide Tlaib kendisine uygulanan 'baskıcı koşullara’ dair bir açıklamada bulunmazken İsrail medyası, Tlaib’in “Ziyaretim sırasında kısıtlamalara saygı göstereceğim ve İsrail'e karşı boykotu teşvik etmeyeceğim” sözü verdiğini iddia etti.
Trump büyükanne ile dalga geçti
Trump konuya ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Kongre üyesi (Raşide Tlaib) İsrailli yetkililere, büyükannesini ziyaret etmek istediğini belirttiği bir mektup yazdı. İsrail de kısa bir süre zarfında bu talebi onayladı. Ancak Tlaib, çirkin ve planlı bir şekilde isteğinden vazgeçti. Burada tek kazanan Tlaib’in büyükannesi, onu şu anda görmek zorunda kalmayacak” ifadelerini kullandı.
Büyükanne Trump’a sert cevap verdi
Batı Şeria’da yer alan Beyt Ur el-Fuka köyündeki evinin bahçesinde oturan 90 yaşındaki Müftiye Tlaib ise kendisiyle röportaj yapan gazetecilere “Trump, Raşide gelmeyeceği için mutlu olmam gerektiğini söylüyor. Allah onu kahretsin! Ben mutluyum ve torunumun gelmesini istiyorum. Trump’a mutlu olduğumu ve torunumu görmek istediğimi söyleyin” dedi.
Raşide Tlaib’in amcası Bessam Tlaib ise büyükanne ve torunun 2006 yılından bu yana birbirini görmediğini belirterek şöyle söyledi: “Annem Raşide’yi bekliyordu. Geldiğinde bir koyun kesecek ve onun en sevdiği yemekleri hazırlayacaktı. Raşide büyükannesini ikinci bir anne olarak görüyor ve başarısını ona borçlu olduğunu söylüyor. Annem her zaman ona destek olurdu.”



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters