Türkiye ile Rusya arasında yeni yol haritasına ilişkin görüşmeler sürüyor

Türkiye ile Rusya arasında yeni yol haritasına ilişkin görüşmeler sürüyor
TT

Türkiye ile Rusya arasında yeni yol haritasına ilişkin görüşmeler sürüyor

Türkiye ile Rusya arasında yeni yol haritasına ilişkin görüşmeler sürüyor

Moskova, İdlib’deki durumla ilgili Ankara ile devam eden askeri düzeydeki görüşmeler konusunda tutuculuğunu korurken Rusya Savunma Bakanlığı konuya ilişkin detay vermekten kaçındı. Basına sızan bilgiler, Türkiye’nin Şam-Halep uluslararası karayolunun açması karşılığında Han Şeyhun'un kuzeyi ve batısına iki yeni gözlem noktası kurulmasını istediği yönünde. Şarku’l Avsat’a açıklamalarda bulunan kaynaklara göre Moskova, sahada yaşanan son gelişmelerin arka planında İdlib’deki Gerginliği Azaltma Bölgesi yol haritasının yeniden belirlenmesini bekliyor.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un iki gün önce yaptığı ve Moskova’nın Ankara ile askeri düzeyde sürekli ve yoğun temaslar halinde olduğuna dikkat çektiği açıklamasına rağmen söz konusu temasların içeriğine ilişkin belirsizlik halen sürüyor. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan kaynaklar da ‘temasların sürdüğünü’ doğruladı ancak daha fazla detay vermekten kaçındılar.
Dün Rus basını tarafından Türk ve Rus kaynaklara dayandırılarak sızdırılan bilgilere göre iki ülke arasındaki görüşmeler, Han Şeyhun'un kuzeyi ve batısında iki yeni gözlem noktası kurulmasıyla Morek'teki Türk gözlem noktasının kalmaya devam etmesini içeriyor. Ayrıca görüşmelerde rejim güçlerinin son dönemde İdlib’in güney kırsalındaki el-Hubeyt ilçesine doğru ilerlediği bölgelerden çekilmesi konusuna da yoğunlaşılıyor. Basında Ankara’nın ‘Şam-Halep uluslararası karayolunun açılması karşılığında gözlem noktaları ve mekanizmalarını tartışmaya hazır olduğunu ifade ettiği’ bilgisi de yer aldı.
Basının Suriyeli muhalif kaynaklardan aktardığı bilgilere göre Türkiye, Rusya ile yaptığı görüşmelerde Han Şeyhun ve Tel el-Nemir’den geçen ‘M5’ uluslararası karayolundan Türk gözlem noktasının bulunduğu Morek’e tedarik güzergahı açılması konusunda ısrarcı.
Şarku’l Avsat’a açıkamalarda bulunan Rus bir kaynak, “Moskova, Ankara’nın Gerginliği Azaltma Bölgesi’ne ilişkin yükümlülüklerini yerine getirme konusunda yeterli olamadığı görüşünden sonra Soçi Anlaşması’nın uygulanmasını hızlandırmaya çalışıyor” dedi. Kaynak ayrıca Dışişleri Bakanı Lavrov'un iki gün önce yaptığı açıklamada İdlib’de Rus askerlerinin olduğunu söylemesinin Moskova’nın İdlib’de yeni düzenlemeler yapmak üzere bulunduğuna dair net bir mesaj göndermeyi hedeflediğini belirtti.
Bununla birlikte kaynak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkesinin ‘İdlib’deki operasyonlarda Suriye rejim güçlerini desteklemeye devam edeceğini’ belirterek Rusya’nın bölgeye ilişkin yeni vizyonunu açıkça ortaya koyduğunu vurguladı. Yine de Putin yaptığı açıklamada, Kremlin’in mevcut anlaşmaları sürdürme konusundaki istekliliğini teyit etmek amacıyla Türkiye’ye değinmekten kaçındı. Ancak Putin’in mevcut tutumu, ‘önceki anlaşmalara dayanan fakat bölgedeki son değişimleri de yansıtan’ yeni düzenlemeler geliştirme eğiliminde olduğunu yansıtıyor.
Kaynak amacın, bölgedeki Rus-Türk iş birliğinin temelini oluşturan Soçi Anlaşması’nı sürdürürken muhaliflerin bölgelerini rejim lehine azaltacak şekilde Gerginliği Azaltma Bölgesi’nin dış hatlarını yeniden çizmek olduğunu vurguladı.
Diğer yandan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya Uluslararası Mayın İmha Merkezi uzmanlarının 5 yılda 6 bin 500 hektardan fazla Suriye toprağını mayından temizlediği bilgisini verdi. Şoygu ayrıca Rus uzmanların Suriye’de bugüne kadar 150 bin patlayıcıyı imha ettiğini açıkladı.
Dün Savunma Bakanlığı'nda düzenlenen bir toplantıda, bu ayın başlarında 50’inci kuruluş yıl dönümünü kutlayan Uluslararası Mayın İmha Merkezi’nin çalışmalarına değinen Şoygu, “Palmira, Halep ve Deyrizor bölgelerinde mayın temizleme çalışmaları yapıldı. Suriye’de 6 bin 500 hektarlık alan, bin 400 kilometrelik yol, 12 kilometrelik tren yolu ve 17 binden fazla bina mayından temizlendi” ifadelerini kullandı.  
Rus mayın uzmanlarının bugüne kadar Suriye’de 31 bini el yapımı bomba olmak üzere 150 bin patlayıcıyı imha ettiğini açıklayan Şoygu, mayın temizleme çalışmalarının bölgenin kültürel mirasına ve yerleşim yerlerinin alt yapısına zarar vermeden gerçekleştirildiğinin de altını çizdi.
Rus mayın temizleme birimleri, Suriye'deki faaliyetlerine Rusya Devlet Başkanı Putin’in DEAŞ’tan geri alınan Palmira’daki mayınları temizleme konusunda Suriye devletine yardım etme kararı almasının ardından, Nisan 2016'da başladı.



Fransız belediye başkanı 'seks kaseti skandalı' nedeniyle mahkum oldu

Bir Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Bir Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
TT

Fransız belediye başkanı 'seks kaseti skandalı' nedeniyle mahkum oldu

Bir Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Bir Fransız polisi (Arşiv- Reuters)

Fransa'da bir mahkeme, Lyon yakınlarındaki Saint-Etienne Belediye Başkanı Gaël Perdriau'yu, seks kaseti kullanarak siyasi rakibini şantaj yaptığı gerekçesiyle beş yıl hapis cezasına çarptırdı.

Fransız Le Figaro gazetesi dün, mahkemenin 53 yaşındaki muhafazakar siyasetçiyi, Paris'teki bir otelde birinci yardımcısını bir erkek seks işçisiyle gizlice filme almaktan suçlu bulduğunu bildirdi.

Gazete, belediye başkan yardımcısının kendisini siyasi olarak dışlama planı kapsamında kasıtlı olarak tuzağa düşürüldüğünü belirtti. Ayrıca, cezasının bir yıl ertelendiğini ifade etti.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığı habere göre belediye başkanı, mahkemede yargılamanın sonuna kadar suçsuz olduğunu savundu ve karara itiraz edeceğini açıkladı.

Ancak, kararın açıklanmasının ardından belediye başkanının görevinden derhal ayrılması gerekiyor.


Trump, İsrail'i Suriye'ye 'müdahale etmemesi' konusunda uyardı

Şam'ın batısındaki kırsal Beyt Cin kasabası sakinleri, birkaç gün önce İsrail işgalinin kurbanları için başsağlığı dilemek üzere gelen Arap diplomatlardan oluşan bir heyeti kabul etti (SANA)
Şam'ın batısındaki kırsal Beyt Cin kasabası sakinleri, birkaç gün önce İsrail işgalinin kurbanları için başsağlığı dilemek üzere gelen Arap diplomatlardan oluşan bir heyeti kabul etti (SANA)
TT

Trump, İsrail'i Suriye'ye 'müdahale etmemesi' konusunda uyardı

Şam'ın batısındaki kırsal Beyt Cin kasabası sakinleri, birkaç gün önce İsrail işgalinin kurbanları için başsağlığı dilemek üzere gelen Arap diplomatlardan oluşan bir heyeti kabul etti (SANA)
Şam'ın batısındaki kırsal Beyt Cin kasabası sakinleri, birkaç gün önce İsrail işgalinin kurbanları için başsağlığı dilemek üzere gelen Arap diplomatlardan oluşan bir heyeti kabul etti (SANA)

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye-İsrail sınırında artan gerilimin ortasında, İsrail'i Suriye'yi ve yeni yönetimini istikrarsızlaştırmaması konusunda uyardı. Dün Truth Social platformundaki gönderisinde Trump, "İsrail'in Suriye ile güçlü ve samimi bir diyalog sürdürmesi ve Suriye'nin müreffeh bir ülkeye dönüşmesini engelleyebilecek hiçbir şeyin olmaması çok önemli" ifadelerini kullandı. Trump, Suriye'nin Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara yönetimindeki performansından "çok memnun" olduğunu da belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi, Netanyahu’nun Trump ile telefon görüşmesi yaptığını ve Trump'ın kendisini Beyaz Saray'a davet ettiğini bildirdi. ABD Başkanı, yaklaşık bir yıl önce Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara'nın Şam'da iktidara gelmesinin ardından İsrail ve Suriye arasında bir güvenlik anlaşması için baskı yapıyor.

Bu arada, BM Güvenlik Konseyi üye ülkelerinden temsilcilerden oluşan bir heyet, Suriye hükümetinin kuruluşundan bu yana ilk defa olarak bir ziyaret kapsamında 3-7 Aralık tarihleri ​​arasında Suriye ve Lübnan'ı ziyaret edecek. Estonya'nın BM Daimi Temsilcisi Samuel Zbogar'ın başkanlık ettiği heyete, daimi temsilciler ve diğer üyeler de katılıyor.


Nijerya Savunma Bakanı, ülkedeki bazı kaçırma vakalarının ardından istifa etti

Nijerya askerleri (sosyal medya)
Nijerya askerleri (sosyal medya)
TT

Nijerya Savunma Bakanı, ülkedeki bazı kaçırma vakalarının ardından istifa etti

Nijerya askerleri (sosyal medya)
Nijerya askerleri (sosyal medya)

Nijerya Devlet Başkanlığı tarafından dün yapılan açıklamada Savunma Bakanı Muhammed Badaru Abubakar’ın istifa ettiği belirtildi. Ülke, Devlet Başkanı Bola Tinubu'nun ‘olağanüstü hal (OHAL)’ ilan etmesine neden olan toplu kaçırma vakalarıyla karşı karşıya.

Devlet Başkanı Tinubu'nun Sözcüsü Bayo Onanuga yaptığı açıklamada, Abubakar'ın (63) sağlık nedenleriyle istifasının derhal yürürlüğe girdiğini belirterek, “İstifası, Başkan Tinubu'nun güvenlik nedenleriyle OHAL ilan etmesiyle birlikte geldi. Tinubu, OHAL’in kapsamını zamanı geldiğinde açıklığa kavuşturacak” dedi.

Silahlı gruplar tarafından fidye için yapılan kaçırmalar, 2014 yılında ülkenin kuzeydoğundaki Chibok kasabasında, terör örgütü Boko Haram üyeleri tarafından 276 kız öğrencinin kaçırılmasından bu yana Nijerya'da sık sık görülmeye başlandı. Ancak, son iki hafta içinde çoğunluğu Nijer eyaletinde (orta-batı) olmak üzere 400'den fazla Nijeryalı'nın kaçırıldığı bu yeni kaçırma dalgası, Müslümanların çoğunlukta olduğu kuzey ile Hıristiyanların çoğunlukta olduğu güney arasında neredeyse eşit olarak dağıtılmış gibi görünürken Afrika'nın en kalabalık nüfusuna sahip (230 milyon) ülkesini sarstı.

Kaçırma vakalarının artmasıyla karşı karşıya kalan Tinubu, ek güvenlik güçlerinin işe alınması talimatı verdi. Son zamanlarda yaşanan toplu kaçırma olayları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Nijerya'da ‘Hıristiyanların öldürüldüğünü’ öne sürdüğü olaylar nedeniyle askeri müdahale tehdidinde bulunmasının ardından meydana geldi. Nijerya ise bu suçlamaları reddetti.