Sudan'daki selin bilançosu: 54 kişi hayatını kaybetti ve 37 bin ev zarar gördü

Hartum mahallerinin büyük bir kısmı sular altında kaldı (Getty)
Hartum mahallerinin büyük bir kısmı sular altında kaldı (Getty)
TT

Sudan'daki selin bilançosu: 54 kişi hayatını kaybetti ve 37 bin ev zarar gördü

Hartum mahallerinin büyük bir kısmı sular altında kaldı (Getty)
Hartum mahallerinin büyük bir kısmı sular altında kaldı (Getty)

Sudan’da bir aydan bu yana etkili olan yağmurların neden olduğu sel felaketi dolayısıyla 54 kişi hayatını kaybederken, 37 bin ev zarar gördü.
Sudan’daki BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan açıklamada, yağışlar ve sel dolayısıyla 25 bin 437 ev tamamen çökerken, 12 bin 200 ev kısmi zarar gördü. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre yağışlar ve sel dolayısıyla hayatını kaybedenlerin sayısı dün itibariyle 54’e ulaştı.
Başbakan Dr. Abdullah Hamdok, ülkenin çeşitli bölgelerini vuran sel felaketinin ardından zarar gören vatandaşlarla dayanışma halinde olduklarını açıkladı. Hartum Valisi Ahmed Abdun Hamad’la birlikte etkilenen bölgeleri ziyareti sırasında zarar gören kişilere yönelik desteklerini vurgulayan Hamdok, böyle bir felaketin tekrarlanmasını önlemek için Hartum makamlarıyla birlikte hareket edeceklerini dile getirdi.
Basında çıkan haberlerde, OCHA Sözcüsü Jens Laerke’nin bu yağışların Ekim ayına kadar devam edeceği yönünde tahminlerinin olduğu kaydedildi. Daha fazla felaket yaşanacağı konusunda endişelerin bulunduğunu dile getiren Laerke, beklenen yağışların normalin çok üzerinde olduğunu belirterek sel olasılığın çok yüksek olduğunu söyledi. Laerke’nin açıklamalarına göre Beyaz Nil eyaleti yağışlardan ve sellerden en çok etkilenen bölgelerin başında geliyor. Eyaletteki 13 bin ev ya kısmen zarar gördü ya da tamamen yıkıldı. Öte yandan ülkedeki 18 eyaletin 15'inde acilen barınma, yiyecek, içme suyu ve sağlık hizmetlerine ihtiyaç duyuluyor. Ülkedeki birçok şehrin altyapısı şiddetli yağışlar ve sellerden dolayı hasar gördü. Bununa birlikte Mavi Nil, Kassala ve Hartum’daki tüm alanlar boşaltıldı. Gıda yokluğundan mustarip olan vatandaşların sayısı ise 5.8 milyona ulaştı.
Sudan Sağlık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada, 14-16 Ağustos tarihleri ​​arasında etkili olan yağışlar dolayısıyla 46 kişinin hayatını kaybettiği ve 97 kişinin ise yaralandığı bildirilmişti. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Süleyman Abdulcebbar, ülkedeki 18 eyaletten 16’sının sel felaketinden etkilendiğini, 16 bin ailenin zarar gördüğünü ve binlerce evin kısmen veya tamamen çöktüğünü söyledi. Ayrıca evlerinin çökmesi veya selin sürüklemesi dolayısıyla 46 vatandaşın hayatını kaybettiği açıklamasında bulundu.
Yeni atanan Başbakan Abdullah Hamdok, dün, ülkede yaşanan sel felaketinin etkilerinin önüne geçmek için hükümet komitesiyle gerçekleştirdiği bir toplantıya başkanlık etti. Hamdok, toplantı sırasında, insani yardım kuruluşları arasındaki koordinasyonun artırılması yönünde talimat verdi.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, vatandaşlara dikkatli olmaları uyarısında bulunuldu ve ayrıca vadilerden ve koylardan uzak durmaları çağrısı yapıldı. Açıklamada, beklenen yağışların buralara yüksek ve güçlü akıntılara yol açabileceği bildirildi.



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP