IKBY Devlet Bakanı Maruf: “Biz Türkmenler hiçbir zaman adaletsizlik yapmadık"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Bölge Devlet Bakanı Aydın Maruf (İHA)
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Bölge Devlet Bakanı Aydın Maruf (İHA)
TT

IKBY Devlet Bakanı Maruf: “Biz Türkmenler hiçbir zaman adaletsizlik yapmadık"

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Bölge Devlet Bakanı Aydın Maruf (İHA)
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Bölge Devlet Bakanı Aydın Maruf (İHA)

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Bölge Devlet Bakanı Aydın Maruf, “Biz Türkmenler orada yaşayan insanlara hiçbir zaman adaletsizlik yapmadık. Her zaman eşit ve adaletli bir şekilde siyaset yapıldı"dedi. 
Irak Türkmen Cephesi MKYK Üyesi, Bölge Devlet Bakanı Aydın Marufve beraberindeki heyet çeşitli ziyaretleri kapsamında Elazığ’a geldi. Kentte ziyaretlerde bulunan Bakan Maruf, Türk Ocakları Elazığ Şubesi tarafından düzenlenen ‘Irak Türklüğünün Var Olma Mücadelesi’ konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı. Öğretmenevi konferans salonunda katılımcılara hitap eden Bakan Maruf, tarih boyunca Irak’ta yaşayan Türkmenlerin yaşadığı sorunlar hakkında bilgi verdi. 
"Biz hiç bir zaman adaletsizlik yapmadık" 
Selçuklu Devleti’nden Osmanlı dönemine kadar Irak’ta adaletli bir yönetimin olduğunu anımsatan Maruf, “Biz Türkmenler orada yaşayan insanlara hiçbir zaman adaletsizlik yapmadık. Her zaman eşit ve adaletli bir şekilde siyaset yapılmıştır. Birinci dünya savaşı ile başlayıp 1926’da Ankara Anlaşması ile Osmanlı İmparatorluğu o bölgeden çekildikten sonra biz orada yalnız kaldık. 1926 yılından bugüne kadar yaklaşık 100 sene yalnız kaldık. Selçuklular döneminden Osmanlı dönemine kadar biz Irakta Türkler, Türkmenler tarafından 6 beylik devleti kuruldu. Şuanda halen Erbil, Musul ve Kerkük’te eserleri bulunuyor. Ama bir güne bir gün yaptığımız iktidarlık ve siyaset döneminde bizlerle yaşayan Arap, Kürt ve diğer etnik kökenli kardeşlerimize hiçbir zaman bir baskı oluşturmadık. Adaletli bir şekilde siyaset yapılmıştır. Ondan sonra 1926 yılında özellikle 2003 yılına kadar Irak’a özerk olarak gelen Acemler, hangi etnik gruba bağlı olduğu önemli değil, iktidarı ele geçirdiler. Türkmenlere baskı yaptılar. Türkmenleri siyasi denklem içerisinde uzaklaştırdılar. Osmanlı devleti oradan çekildikten sonra Türkmenler için karalı bir dönem başladı” dedi. 
“50’den fazla insanımız şehit edildi” 
Kerkük’te yapılan katliamı anımsatan Maruf, “1959 yılında kraliyet sona erdi, cumhuriyet ilan edildi. Cumhuriyetin ilan edilmesi ile birlikte Türkmenler Kerkük’te kutlama yapıyordu. Kraliyet döneminin üzerinden bir yıl geçmişti, birinci yıl kutlamasını yapacakları sabah kendilerine yapılacak olanlardan hiçbir haberi olmadan karşılarından arkalarından komünistler ve orada bulunan bazı etnik gruplar tarafından ne yazık ki insaniyet dışı bir şekilde insanımızı katlettiler. Bizim için önemli ve tarihi bir hadise. Bu saldırılar ve katliamlar hiçbir zaman bizleri yıpratmadı. Mücadelemize devam ettik. O dönemde Türkiye’nin de büyük bir tepkisi olmuştu. Bu hain saldırılara ve katliamlara karşı İstanbul ve Ankara’da yürüyüşler yapılmıştı. O dönemde 50’den fazla insanımız şehit edildi. Ama ne şekilde şehit edildi, insan bir kurşunla vurulur şehit olur ama insaniyet dışı bir şekilde katlettiler. O bizim için bir başlangıç ve milli mücadele dönemi olmuştu” ifadelerini kullandı. 



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.