Yaklaşık 10 milyon kişinin yaşadığı Endonezya’nın başkenti Cakarta’da şehir devamlı sular altında kalıyor. Şehirdeki trafik oldukça yoğun ve hava kirliliği oldukça üst seviyelerde. Az sayıda parkı ve kültürel yapıları olan şehirde kaldırımda yürümek bile tehlikeli olarak görülüyor.
Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, geçtiğimiz Pazartesi günü, Cava Adası'ndaki başkent Cakarta'nın, Borneo Adası’nda Doğu Kalimantan eyaletine taşınacağını açıkladı.
New York Times gazetesinin haberine göre Borneo Adası, aynı zamanda nesli tükenmekte olan orangutanlara ve kendilerinden yağ elde edilen hurma ağaçlarıyla dolu yoğun ormanlara sahip.
Devlet Başkanı Widodo, hükümet yetkilileri ve meclisin ortak kararıyla başkent Cakarta'nın Doğu Kalimantan eyaletindeki Kuzey Penajam Paser ve kısmen Kutai Kertangera bölgesindeki alana taşıma kararı aldıklarını duyurdu.
Widodo, basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Hükümet derin çalışmalar yürütmüş ve son üç yılda bunları yoğunlaştırdı. Bu çalışmaların sonuçları, yeni başkent için ideal yerin, Kuzey Penajam Paser ve kısmen Kutai Kertangera bölgesi olduğunu gösteriyor” dedi.
Yeni başkent için yaklaşık 33 milyar dolar harcanması öngörülüyor. Devlet Başkanı Widodo, bu miktarın yüzde 19’unun ödeneceğini, geri kalanının ise özel sektör ve kamu şirketleri ve özel yatırımlardan ödeneceğini bildirdi.
Endonezya'nın başkenti Cakarta'nın taşınacağı yer belli oldu

Endonezya'nın başkenti Cakarta'nın taşınacağı yer belli oldu

لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة