​Filistinli İsra Garib’in ölümüyle ilgili soruşturma açıldı

Filistinli İsra Nasır Garib (Facebook)
Filistinli İsra Nasır Garib (Facebook)
TT

​Filistinli İsra Garib’in ölümüyle ilgili soruşturma açıldı

Filistinli İsra Nasır Garib (Facebook)
Filistinli İsra Nasır Garib (Facebook)

Filistinli genç bir kızın dövülerek öldürüldüğü anlarda attığı çığlıkları ortaya çıkaran ses kaydı, sosyal medya kullanıcıları arasında şok ve öfkeye neden oldu.
Ölümünün ardından arkadaşları tarafından aktarılanlara göre Beytu’l Lahm bölgesinde yer alan Beytu’l Sahur kasabasında yaşayan Filistinli İsra Nasır Garib (21), kendisiyle evlenmek isteyen bir genç ile çektiği videosunu sosyal medya hesabında yayınlamasının ardından ölümüne yol açan aile içi şiddete maruz kaldı.
Filistin polis sözcüsü Louay Arzikat, Beytu’l Lahm Başsavcılığı’nın, genç kızın cesedinin Beyt Cala Devlet Hastanesi'ne gelmesinin ardından İsra Nadır Garib’in ölümüne ilişkin soruşturma başlattığını açıkladı.
Genç kızın cesedinin otopsi yapılmak üzere adli tıpa gönderildiğini aktaran Arzikat, “Savcılık tanık ifadelerini dinlemeye ve kanıtları toplamaya başladı. Davaya ilişkin soruşturma hala devam ediyor. Bu nedenle adli rapor henüz yayınlanmadı” dedi.
Sözcü, vatandaşların, konuyla ilgili herhangi bir bilgi veya ayrıntıyı medya ya da sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla yayınlamamalarını isteyerek, savcılığın gerçeği ve adaleti gösterecek herhangi bir bilgiyi ciddiye almaya açık olduğunu vurguladı.
Sosyal medya kullanıcıları ve kadın haklarını destekleyen kurumlar ‘Hepimiz İsra Garib’iz’ etiketi ile konuyu gündeme getirerek, genç kızın babası ve erkek kardeşleri tarafından kötü muamele gördüğü ve öldüresiye dövüldüğünü ifade etti.
Güzellik uzmanı olan İsra, geçtiğimiz ayın başında Instagram hesabından fotoğraflarını paylaşarak, omurgasından yaralandığını ve ameliyat geçireceği için iki ay çalışamayacağını yazdı.
Ölümünden sonra arkadaşları, annesinin izniyle, kendisiyle evlenmek isteyen gençle buluşmaya ablası ile birlikte gitmesi ve burada genç erkekle kısa bir video çekip Instagram hesabında paylaşmasının ardından babası, erkek kardeşleri ve ablasının eşi tarafından ciddi bir şekilde dövüldüğünü bildirdi.
Arkadaşlarına göre hastanede tedavi altına alınan İsra’nın Kanada’da yaşayan erkek kardeşi bir erkekle dışarı çıkması nedeniyle kızı öldürme sözü verdi ve hastanede kızı dövmeye başladı. Hemşirelerden biri, kızın erkek kardeşi ve eniştesinden dayak yerken attığı çığlıkları kaydetti.
Öte yandan, genç kızın ailesi sosyal medyadan kendilerine yöneltilen bütün suçlamaları reddetti.
İsra’nın ablasının eşi Muhammed Safi, Facebook hesabından yayınladığı bir videoda, İsra’nın evde geçirdiği kalp krizi nedeniyle öldüğünü ve sosyal medyada yayınlanan çığlıklarını ortaya koyan ses kaydının ölümünden birkaç gün önce kaydedilmiş olduğunu iddia etti.
Safi, İsra’nın söz konusu çığlıkları dayağa maruz kalması nedeniyle değil, daha sonra açıklayacağı bir sorun nedeniyle attığını savundu.
İsra'nın herhangi bir zihinsel ya da psikolojik bozukluk yaşamadığını aktaran Safi, söz konusu sorunu daha sonra kanıtlarıyla açıklayacaklarını söyledi.
Konuya ilişkin ilk resmi tepki, Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye’den geldi.
Başbakan, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “İsra Garib bir toplum sorunu haline geldi. Sokağın bu konuya yönelik nabzını hissediyoruz.  Filistin hukuku hükümleri ve soruşturmaların gizliliğine tam olarak bağlı kalarak, hayatını kaybedenlerin ruhu ve ailelerinin duyguları konusunda önyargılı olmak için acele etmemekle birlikte annelerimiz, kız kardeşlerimiz ve mücadeledeki ortağımız Filistinli kadınları koruyan yasa sistemini güçlendirmemiz şart. Aksi takdirde bir toplum olamayız” dedi.
Istiyye açıklamasının sonunda, herhangi bir insanın öldürülmesinde yer alan herkese azami ceza uygulama sözü de verdi.
Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi de(EuroMed Rights), Filistinli yetkilileri genç kızın ölüm koşullarını ortaya çıkarmak için ciddi ve acil bir soruşturma başlatmaya çağırdı.
Gözlemevi ayrıca, kadınlara yönelik Filistin mevzuatının, Filistin devletinin imzaladığı sözleşmeler ve anlaşmalardaki yükümlülüklerine uygun olarak uyumlu hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bununla birlikte, cinsiyet temelinde kadına karşı ayrımcılığı teşvik eden kavramları, gelenekleri, gelenekleri ve davranışları etkilemek ayrıca kadınların herhangi bir ayrımcılığa maruz kalmadan tüm haklardan yararlanması için toplum eğitimi ve bilinçlendirme programları üzerinde çalışma gereğinin altını çizdi.
Filistin polisi tarafından 2018'de yayınlanan resmi istatistiklere göre, Batı Şeria, 12’si ‘namus cinayeti’ olarak adlandırılan çıkan 24 kadın cinayetine tanık oldu.



Filistinliler yardım kuyruğunda katlediliyor: Kıyamet günü gibi

GHF'nin erzak noktalarında yaşanan saldırılar dünya gündeminden düşmüyor (AFP)
GHF'nin erzak noktalarında yaşanan saldırılar dünya gündeminden düşmüyor (AFP)
TT

Filistinliler yardım kuyruğunda katlediliyor: Kıyamet günü gibi

GHF'nin erzak noktalarında yaşanan saldırılar dünya gündeminden düşmüyor (AFP)
GHF'nin erzak noktalarında yaşanan saldırılar dünya gündeminden düşmüyor (AFP)

Gazze'deki sağlık çalışanları, ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) erzak dağıtım noktalarında her gün Filistinlilerin öldürüldüğünü anlatıyor.

Han Yunus’taki Nasser Hastanesi’nden Dr. Muhammed Sakr, haftalardır yüzlerce kişinin acile getirildiğini belirterek şunları söylüyor: 

Görüntüler gerçekten şok edici, kıyamet gününün dehşetini andırıyor. Bazen yarım saat içinde 100 ila 150 arasında, ağır yaralanmalardan ölümlere kadar çeşitli vakalar geliyor. Bu yaralanma ve ölümlerin yaklaşık yüzde 95'i ‘Amerikan gıda dağıtım merkezleri’ olarak adlandırılan erzak noktalarından geliyor.

Gazze Sağlık Bakanlığı’nın paylaştığı verilere göre, GHF’nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar en az 640 kişi erzak dağıtım merkezlerine giderken öldürüldü. 4 bin 500’den fazla kişinin de yaralandığı aktarılıyor. 

Guardian’a konuşan doktor, GHF’nin yarattığı kaosun halihazırda çökmenin eşiğindeki sağlık sistemine daha fazla yük bindirdiğini belirtiyor: 

Zaten her yatakta bir hasta var ve bu ek vakalar bize inanılmaz bir yük getiriyor. Hastaları acil servisin zemininde tedavi etmek zorunda kalıyoruz. Yaralanmaların çoğu göğüs ve kafaya ateşli silahla yapılan saldırılarla oluşmuş. Bazı hastalar bacakları ve kolları ampute edilmiş halde geliyor.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nden yapılan açıklamada da doktorların büyük bir yük altında ve çok zor koşullarda çalıştığı ifade ediliyor. Özellikle yaralı sayısında ciddi artış olduğuna dikkat çekiliyor: 

Bir aydan biraz fazla bir sürede tedavi edilen hasta sayısı, önceki yıl boyunca meydana gelen tüm kazalarda tedavi edilen toplam hasta sayısını aştı. Yaralılar arasında bebekler, gençler, yaşlılar ve anneler var. Yaralıların çoğunu genç erkekler ve çocuklar oluşturuyor. Birçok kişi sadece aileleri için yiyecek veya yardım almaya çalıştıklarını söylüyor.

Komitenin Refah’taki hastanesinde çalışan sağlık görevlilerinden Haytam Hasan, günde 30 ya da 40 kişinin ameliyathaneye alındığını belirtiyor.

İsrail ordusu, 7 Ekim 2023’ten beri sürdürdüğü saldırılarda Gazze’deki 36 hastanenin neredeyse yarısını kullanılmaz hale getirdi. Kalan hastanelerse çok düşük kapasitede çalışıyor. Bunlara ek olarak Gazze Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre İsrail, savaşın başından bu yana en az 1580 doktoru ve sağlık görevlisini öldürdü.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

Diğer yandan İsrail Savunma Bakanı Israel Katz, pazartesi günü yaptığı açıklamada, orduya Gazze'nin güneyindeki Refah şehrinde "insani yardım kenti" kurulması talimatını verdiğini duyurmuştu. Gazze'deki tüm sivillerin kademeli olarak bu bölgeye toplanması, daha sonra da başka ülkelere sürülmesi hedefleniyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Gazze'yi "Ortadoğu'nun Rivierasına" çevirme planı da tepki çekmişti. Trump, Filistinlilerin çevre ülkelere yerleştirilmesiyle bölgenin kontrolünün ABD'ye geçmesini ve Gazze'nin turizm merkezine dönüştürülmesini önermişti. 

Reuters’ın görüştüğü Gazzeliler, ABD ve İsrail’in sürgün planını kabul etmeyeceklerini söylüyor. Filistinli Mansur Ebu Hayer, şu ifadeleri kullanıyor: 

Burası bizim toprağımız. Kime bırakacağız, nereye gideceğiz?

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Reuters