Sudan'da sel felaketinin bilançosu: 78 ölü ve 109 yaralı

Sudan'a tıbbi ve barınak malzemeleri taşıyan Suudi kargo uçağı (SPA)
Sudan'a tıbbi ve barınak malzemeleri taşıyan Suudi kargo uçağı (SPA)
TT

Sudan'da sel felaketinin bilançosu: 78 ölü ve 109 yaralı

Sudan'a tıbbi ve barınak malzemeleri taşıyan Suudi kargo uçağı (SPA)
Sudan'a tıbbi ve barınak malzemeleri taşıyan Suudi kargo uçağı (SPA)

Sudan’ın 14 eyaletini vuran sel felaketinde 78 kişi hayatını kaybederken, 109 kişi de yaralandı.
Sel felaketleri, hastaneler ve okullar başta olmak üzere temel hizmet kurumları ile özel ve kamu mallarının ciddi hasarlar almasına sebep oldu. Yetkililer, devam eden sel ve yağışların yol açtığı hasarları azaltmak için çalışmalarını sürdürüyor.
Suudi Arabistan tarafından dün yapılan açıklamada, gerek tıbbi malzemeler gerekse de barınak malzemeleri ulaştırmak için Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief) tarafından bu çerçevede yardım malzemeleri taşıyan iki uçağın Sudan'a gönderildiği belirtildi.
KSRelief Genel Direktörü Dr. Abdullah Rabia, “Sudanlı kardeşlerimize acil bir şekilde yardım sunulması amacıyla Suudi liderliğinin direktifleri doğrultusunda yardım köprüsü kuruldu. Hartum, Beyaz Nil ve Nil Nehri eyaletlerine bin çadır, 6 bin battaniye ve 2 bin kilim gönderildi. Ayrıca 5 ton tıbbi malzemenin yanı sıra bin 500 adet gıda kolisi gönderildi. Bütün bunlar Suudi Arabistan’ın dünya genelinde muhtaç olan kimselere yardım sağlama konusunda önemli bir rol oynadığını gösteriyor” açıklamasında bulundu.
Suudi yardımları, Sudan’ın bir dizi şehrini vuran sel felaketinin ardından geldi. Özellikle başkent Hartum, yaşanan sel felaketinden en çok etkilenen bölgeler arasında yer alıyor. İnsani Yardım Komiserliği’nin aktardığı ilk istatistiklere göre sel nedeniyle 78 kişi hayatını kaybetti ve 109 kişi yaralandı. Fakat ulaşım zorluğundan dolayı pek çok bölgeye ulaşılamaması sebebiyle kurbanların sayısının tespit edilenden çok daha fazla olduğunu düşünülüyor.
Beyaz Nil Eyaleti yönetimi, yetkililere ve bölgesel ve uluslararası insani yardım kuruluşlarına, acil müdahale çağrısı yaptı. Sağanak yağışlar ve sellerden dolayı Hartum’un Vad Remli bölgesinden yaklaşık 32 bin kişi bölgeyi terk etmek zorunda bıraktı.
Yaşanan sel felaketi dolayısıyla meydana gelen zararların telafi edilmesi Egemenlik Konseyi ve başbakanın öncelikleri arasında yer aldı. Felaketten etkilenen eyaletlerin takibi ve yardımlar için bir acil durum komitesi kuruldu. Egemenlik Konseyi, ülkeyi ‘felaket bölgesi ilan etme’ aşamasına gelinmediğini düşünüyor.
İnsani Yardım Komiseri Yardımcısı Muhammed Fadlallah Siracuddin, ülkedeki durumla ilgili yaptığı son açıklamada, yaşanan felaketten 35 bin 239 ailenin ve 340 bin vatandaşın etkilendiğini bildirdi.
Öte yandan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Süleyman Abdulcebbar, 65 idari bölgenin yanı sıra yaklaşık 257 köy ve mahallenin sel felaketinden etkilendiğini açıkladı. Ayrıca 22 bin 676 evin tamamen yıkıldığını, 13 bin 74 evin kısmi hasar gördüğünü, yaklaşık 8 bin 780 tuvaletin çöktüğünü, 3 bin 636 hayvanın telef olduğunu ve 150 kamu kurumunun etkilendiğini belirtti.



Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
TT

Sisi ve Trump, Davos Forumu'nun oturum aralarında bölgesel gelişmeleri görüşecekler

ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi (Arşiv- Reuters)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi, "Diyalog Ruhu" temasıyla 19-23 Ocak tarihleri ​​arasında düzenlenecek Dünya Ekonomik Forumu'na katılmak üzere bugün İsviçre'nin Davos kentine hareket ediyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Muhammed el-Şennavi bugün yaptığı basın açıklamasında, forumun gündeminde devlet başkanları, uluslararası ve bölgesel örgüt başkanları ve büyük özel sektör kuruluşlarının temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek bir dizi etkinlik bulunduğunu belirtti.

El-Şennavi, forum oturumlarında uluslararası iş birliğinin güçlendirilmesi, küresel refah yollarının desteklenmesi, büyümenin itici gücü olarak teknoloji ve inovasyona olan bağımlılığın artırılması ve insan sermayesine yatırım yapılması gibi konuların ele alınacağını ifade etti.

Sözcü, Mısır Cumhurbaşkanı'nın forumun oturum aralarında Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile bir araya gelerek, ortak ilgi alanlarına giren son bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşeceğini belirtti. Liderler, her iki ülkenin çıkarlarına hizmet edecek ve bölgesel ve uluslararası istikrarı teşvik edecek şekilde Mısır ile Amerika Birleşik Devletleri arasında iş birliği ve koordinasyonu artırmanın yollarını ele alacaklar.


UCM: HDK, Sudan'daki “savaş suçlarını” gizlemek için toplu mezarlar açtı

UCM Genel Merkezi (AFP)
UCM Genel Merkezi (AFP)
TT

UCM: HDK, Sudan'daki “savaş suçlarını” gizlemek için toplu mezarlar açtı

UCM Genel Merkezi (AFP)
UCM Genel Merkezi (AFP)

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcı Yardımcısı Nazhat Shameem Khan dün, Sudan'daki Hızlı Destek Kuvvetleri’ni (HDK) ‘ülkenin batısındaki Darfur bölgesinde işlenen savaş suçlarını ve insanlığa karşı suçları’ gizlemek için toplu mezarlar kazmakla’ suçladı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre Khan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) verdiği brifingde, Savcılık Ofisi'nin ‘Faşir'de, özellikle ekim ayı sonlarında HDK'nın şehri kuşatmasının zirveye ulaştığı dönemde, savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlendiği sonucuna vardığını’ söyledi.

Kendisine ABD'ye giriş vizesi verilmediğini açıklayan Khan, videolu brifinginde, Savcılık Ofisi’nin suçlamalarını ‘toplu katliamları ve toplu mezarlar kazarak suçları gizleme girişimlerine dair ses ve video materyalleri ile uydu görüntülerine’ dayandırdığını söyledi.

HDK, 2024 yılının mayıs ayında Kuzey Darfur eyaletinin yönetim şehri Faşir'e uyguladığı kuşatmayı sıkılaştırdı ve 2025 yılının ekim ayında şehrin tam kontrolünü ele geçirdi.

Fransız Haber Ajansı AFP tarafından aralık ayında analiz edilen uydu görüntüleri, 3 bin 600 metrekareyi kaplayan bir alana mezarların yayıldığını gösteriyordu.

ABD’deki Yale Üniversitesi İnsani Yardım Araştırma Laboratuvarı tarafından kasım ayı sonlarında yapılan benzer bir analiz, taşınmış, gömülmüş veya yakılmış ‘insan kalıntılarına benzeyen nesnelerden oluşan yığınlar’ tespit etti.

Faşir savaşından sağ kurtulanlar, sivillerin şehirden kaçarken hedef alındığını, hatta yargısız infazlara ve cinsel şiddete maruz kaldıklarını bildirdi.

Darfurluların ‘toplu işkenceye’ uğradığı uyarısında bulunan Khan, “Faşir’in düşüşü, Arap olmayan toplulukları en derin acılara maruz bırakmak için sistematik ve planlı bir kampanyayla birlikte gerçekleşti” değerlendirmesinde bulundu.

Savcı Yardımcısı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Araştırmalarımıza göre tecavüz dahil cinsel şiddet, Darfur'da bir savaş aracı olarak kullanılıyor ve yavaş yavaş ortaya çıkan tablo, toplu infazlar ve zulümler dahil olmak üzere büyük çaplı organize suçların korkunç bir görüntüsüdür.”

Bu suçların geniş bir coğrafyayı kapsadığını ve Faşir ile sınırlı olmadığını vurgulayan Khan, ‘2023 yılında El-Cenine'de işlenen zulümlerin 2025 yılında Faşir'de tekrarlandığını ve bu suçların Darfur'daki bir bölgeden diğerine aktarıldığını’ gösteren kanıtlardan bahsetti.

Savcı Yardımcısı, bu suçların ‘mevcut çatışma ve cezasızlık sona erene kadar’ devam edeceği konusunda uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları, HDK’nın Batı Darfur'un El-Cenine kentinde çoğu Masalit kabilesinden olmak üzere 10 bin ila 15 bin kişiyi öldürdüğünü tahmin ediyor.

Khan, Sudanlı yetkililere, UCM’nin tutuklama emri çıkardığı kişileri, özellikle de eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir döneminde iktidar partisinin lideri olan Ahmed Harun'u teslim etmeleri çağrısını yineledi.

Savcı Yardımcısı, Harun'un teslim edilmesini öncelikli bir konu olarak görüyor. Çünkü Harun, 2000’li yılların başlarında Darfur'da ve 2011 yılında Güney Kordofan'da yetkililerin isyanı bastırma sürecinde işlediği cinayet, tecavüz ve işkence dahil olmak üzere onlarca insanlığa karşı suç ve savaş suçu ile suçlanıyor. Harun ise hakkındaki bu suçlamaları reddediyor.


Lübnan ordus komutanı, şubat ayı başlarında kritik bir ziyaret için Washington'a gidiyor

Lübnan Ordu Komutanı General Rudolph Heykel, askeri personel eşliğinde (Ordu Komutanlığı)
Lübnan Ordu Komutanı General Rudolph Heykel, askeri personel eşliğinde (Ordu Komutanlığı)
TT

Lübnan ordus komutanı, şubat ayı başlarında kritik bir ziyaret için Washington'a gidiyor

Lübnan Ordu Komutanı General Rudolph Heykel, askeri personel eşliğinde (Ordu Komutanlığı)
Lübnan Ordu Komutanı General Rudolph Heykel, askeri personel eşliğinde (Ordu Komutanlığı)

Lübnan Ordusu Komutanı General Rudolph Heykel, önümüzdeki ayın başlarında Washington'a yapacağı resmi ziyaret için hazırlık yapıyor. Bu ziyaret hem siyasi hem de askeri düzeyde çok önemli bir olay. Ziyaret, Lübnan Ordusu'nu desteklemeye adanmış ve 5 Mart'ta yapılması planlanan Paris Konferansı öncesinde kritik bir döneme denk geliyor.

Bu arada, artan gerilimler ve güneydeki devam eden İsrail hava saldırıları nedeniyle Lübnan ordusu güney sınır boyunca yüksek alarma geçirildi. Yerel kaynaklar Şarku'l Avsat'a şunları söyledi: "Lübnan ordusu Adaysseh kasabasının güneyinde yeni bir mevzi kurarken, İsrail ordusu sınır duvarının dışına bir Merkava tankı yerleştirerek, Lübnan askerlerini geri çekilmeye zorlamak amacıyla toplarını onlara çevirerek doğrudan bir provokasyonda bulundu. Ancak Lübnan ordusu geri çekilmeyi reddetti ve bölgedeki mevzisini kurmaya devam etti."