Irak Başbakanı Abdulmehdi istifa etmeye mi zorlanıyor?

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi (AFP)
Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi (AFP)
TT

Irak Başbakanı Abdulmehdi istifa etmeye mi zorlanıyor?

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi (AFP)
Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi (AFP)

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi hükümetinin geleceği konusunda karamsar söylentiler artıyor. Abdulmehdi’nin istifa edeceği veya siyasi partilerce görevden alınacağı iddiaları dillendirilmeye başladı. Hükümete yakın güvenilir bir kaynağın aktardığı kulis bilgisine göre 4 ana siyasi blok, Başbakan Abdulmehdi’nin görevden alınmasını ciddi bir şekilde düşünüyor.
Abdulmehdi’nin en güçlü destekçilerinden Sairun Koalisyonu lideri Mukteda es-Sadr’ın ‘hükümetin sonu geldi’ tweetinin ardından, bu yöndeki söylentiler alevlendi. Ayrıca Abdulmehdi’nin bazı siyasi partilerin liderlerine mesaj göndererek, ‘tüm yapabileceklerim bunlar, alternatif arayın’ ifadesini kullandığı iddia edildi.
Fetih Koalisyonu Milletvekili Hüseyin el-Yasiri, açıklamasında, “Abdulmehdi’nin görevden alınması hakkında konuşmak için henüz erken” dedi.
Yasiri, Abdulmehi’ye ‘ülkenin trajik seyrini değiştirmesi için daha büyük bir şans’ verilmesini istedi.
Hükümete yakın güvenilir bir kaynağın aktardığı kulis bilgisine göre 4 ana siyasi blok Başbakan Abdulmehdi’nin görevden alınmasını ciddi bir şekilde düşünüyor.
İsminin açıklanmasını istemeyen kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Bazı siyasi bloklar, Abdulmehdi hükümeti döneminde ülkedeki kurumların çoğunda yaşanan durgunluk yüzünden homurdanan destekçilerine karşı zor duruma düştü. Azımsanamayacak sayıda blok, mevcut Başbakanın çalışmalarındaki zayıflık ve özellikle dışardan yapılan ihlaller, kontrolsüz bazı silahlı örgütler ve ekonomi konularında devletin karşı karşıya kaldığı zorluklarla mücadeledeki güçsüzlüğü karşısında şaşkın durumda. Ancak siyasi bloklar, Başbakan Abdulmehdi’yi görevden almanın karmaşık ve zor bir mesele olduğunun farkındalar. Bu nedenle siyasi bloklar, Abdulmehdi’ye siyasi baskı uygulayarak, istifa etmeye zorluyorlar” dedi.
Irak’ta 2003’ten bu yana siyasi partilerin veya parlamentonun, başbakanlık makamında oturan bir ismi görevden almak veya başka bir isimle değiştirmek yönünde bir tasarrufu olmadı. Aynı şekilde 4 yıllık görev süresi içinde gönüllü olarak istifasını veren bir başbakan, daha önce kayıtlara geçmiş değil. Fakat mevcut Başbakan Abdulmehdi, 2011’de Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevinden, 2006’da da Petrol Bakanlığı görevinden istifa etmişti.
Ulusal Hikmet Hareketi yöneticilerinden Muhammed Hussam el-Huseyni, Abdulmehdi’nin başbakanlık koltuğuna oturmasına destek veren Şii partilerin onu görevden alma yönünde bir eğilimi olduğu iddialarını uzak bir ihtimal olarak değerlendirdiğini belirtti.
Şarku’l Avsat’a konuşan Huseyni, “Abdulmehdi’nin istifa konusunda verdiği sinyaller, muhtemelen kendisini çevreleyerek baskı uygulayan siyasi bloklar üzerinde baskı uygulamak ve ilave yetkilere kavuşmak istemesinden kaynaklanıyor. Siyasi blokların Abdulmehdi’yi görevden alma veya değiştirme yönündeki sinyalleri de aynı amaca hizmete ediyor. Sözgelimi bu siyasi bloklar da Abdulmehdi’den daha fazla kazanım elde etmek ve destekçilerine karşı devlet yönetimindeki başarısızlığa karşı durduklarını göstermek istiyorlar” dedi.
Anbar eski milletvekili adayı ve siyasi analist Ziyad el-Arrar ise tam tersini savunarak, “Siyasi güçler Abdulmehdi’yi değiştirme meselesini bitirdi bugün onun yerine gelecek uygun bir alternatif arıyorlar” dedi.
Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, Arrar, “Abdulmehdi'nin özellikle mevcut bölgesel ve uluslararası krizler ışığında, Irak hükümetini ve siyasetini yönetmedeki başarısızlığı sonrasında siyasi bloklar, hükümet gemisinden atlayarak, başarısızlığı sadece Abdulmehdi’ye yüklediler. Sünni siyasi güçler, Şiilerin, başbakanı görevden alma meselesini görüyorlar ve Abdulmehdi’nin görevden alınmasını umursamıyorlar. Fakat Kürt güçler bu durumu kabul etmeyebilir” ifadelerini kullandı.
Irak eski Başbakanı Haydar el-İbadi liderliğindeki Nasr Koalisyonu Milletvekili Şakir Cevdet, güçlü bir alternatif olmadan Abdulmehdi’yi görevden almanın onarılması güç idari ve anayasal bir boşluk yaratabileceğine dikkat çekti.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz