Irak'ta 'mühimmat deposuna hava saldırısı düzenlendiği' iddiasına yalanlama

Anbar İl Meclis Üyesi Kerim Hellal
Anbar İl Meclis Üyesi Kerim Hellal
TT

Irak'ta 'mühimmat deposuna hava saldırısı düzenlendiği' iddiasına yalanlama

Anbar İl Meclis Üyesi Kerim Hellal
Anbar İl Meclis Üyesi Kerim Hellal

Irak'ın Anbar vilayetinde Haşdu’l Aşairi’ye ait mühimmat deposunun hava saldırısıyla hedef alındığı iddiası yalanlandı.
Anbar Vilayeti’ne bağlı Hit ilçesinin güneyindeki Mamuriye'de Haşdu’l Aşairi’ye (Haşdi Şabi'ye bağlı Sünni birlik) ait mühimmat deposunda Pazartesi günü meydana gelen patlamanın ardından yangın çıkmış, deponun hava saldırısına uğradığı iddia edilmişti.
Anbar İl Meclis Üyesi Kerim Hellal, yaptığı açıklamada, “Hit ilçesindeki Haşdu’l Aşairi mevzilerine kaynağı belirsiz hava saldırısı düzenlendiği iddiaları tamamen gerçek dışı. Kanıtlar, depodaki yangının elektrik kontağından çıktığına işaret ediyor” dedi.
Maddi hasar tespiti için bölgeye intikal eden Haşdi Şabi bünyesindeki soruşturma komisyonu, orta ve hafif silahların bulunduğu depodaki patlamada zayiat verilmediğini bildirdi.
Şarku’l Avsat’a olay hakkında bilgi veren uzman Hişam el- Haşimi, patlamanın, eski nesil mühimmatların infilak etmesi sonucu meydana geldiğini belirtti.
Haşimi, depo çevresinde Haşdi Şabi’ye ait askeri noktanın bulunmaması ve içerde stratejik değere sahip mühimmatlar olmaması nedeniyle hava saldırısı iddialarına ihtimal vermediğini söyledi.
Öte yandan son iki ayda Haşdi Şabi’ye ait mühimmat depolarını hedef alan saldırıların kaynağıyla ilgili soruşturmalar hakkında hükümet kanadından henüz bir açıklama yapılmadı.
Irak Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Komisyonu üyelerinden Abdulhalık el-Azavi, Haşdi Şabi üslerine yönelik saldırıları inceleyen hükümet komisyonlarının çalışmalarını bitirdiğini söyledi.
Azavi, yerel bir radyo kanalına yaptığı açıklamada, üsleri hedef alan saldırı sayısının 12 olduğunu, saldırıların insansız hava araçlarıyla (İHA) düzenlendiğini belirtti.
Azavi, “Irak hava sahasının koruma ve izlenmesinden sorumlu ABD tarafı, Iraklı makamlara saldırıların İsrail’e ait İHA’lar tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi” dedi.
Saldırıların bazılarının duyurulduğunu, diğerlerinin ise gizli tutulduğuna dikkati çeken Azavi, Irak Başbakanı Adil Abulmehdi’ye Irak hava sahasının korunmasına ilişkin Irak-ABD anlaşmasıyla ilgili halkı ve parlamentoyu bilgilendirme çağrısında bulundu.



İsrail polisi: Filistinlilerin saldırısında iki kişi öldü

İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
TT

İsrail polisi: Filistinlilerin saldırısında iki kişi öldü

İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)

İsrail yetkilileri bugün, kuzey İsrail'de bir Filistinli tarafından gerçekleştirilen bıçaklı ve araçla saldırıda iki kişinin öldüğünü açıkladı.

 İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail polisi (Reuters)Batı Şeria'da İsrail polisi (Reuters)

İsrail acil servisleri, yaklaşık 68 yaşında bir adamın araç çarpması sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

İsrail kamu yayın kuruluşu Kan ise yaklaşık 20 yaşında bir kadının bıçaklanarak öldürüldüğünü duyurdu.

 Ayrıca, iki kişinin de hafif yaralandığı belirtildi.

İsrail polisi, şüpheli saldırganın işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan bir Filistinli olduğunu açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, orduya saldırganın memleketi olan Batı Şeria'daki Kabatiye kasabasında operasyon başlatma emri verdi.

Ofisinden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Savunma Bakanı Yisrael Katz, cani teröristin geldiği Kabatiye’ye karşı İsrail ordusuna güçlü ve derhal harekete geçme talimatı verdi. Amaç, tüm teröristleri tespit edip etkisiz hale getirmek ve kasabadaki terörist altyapıyı çökertmektir."


Suriye Dışişleri Bakanlığı: SDG ile yapılan görüşmeler somut sonuç vermedi

Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
TT

Suriye Dışişleri Bakanlığı: SDG ile yapılan görüşmeler somut sonuç vermedi

Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili bugün yaptığı açıklamada, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yapılan görüşmelerin henüz somut sonuç vermediğini belirterek, ülkenin kuzeydoğusundaki kurumların devlet kurumlarına entegre edilmesi konusundaki söylemlerin, icraat adımları atılmadan teorik ifadelerden ibaret kaldığını kaydetti.

Suriye Haber Ajansı'na (SANA) konuşan kaynak, Suriye'nin birliğine yapılan tekrarlanan vurgunun, ülkenin kuzeydoğusundaki gerçeklikle çeliştiğini, burada devlet çerçevesinin dışında ayrı ayrı yönetilen idari, güvenlik ve askeri kurumların bulunduğunu ve bunun da sorunu çözmek yerine "bölünmeyi sürdürdüğünü" söyledi.

 SDG mensupları, Suriye'nin kuzeydoğusunda (AFP)SDG mensupları, Suriye'nin kuzeydoğusunda (AFP)

Sözlerine şöyle devam etti: "SDG liderliğinin Suriye devletiyle diyaloğun devam edeceğine dair sürekli işaretlerine rağmen, bu görüşmeler somut sonuçlar vermedi. Bu söylemin, gerçek bir durgunluk ve uygulamaya geçme konusunda gerçek bir irade eksikliği ışığında, medya amaçlı ve siyasi baskıları absorbe etmek için kullanıldığı görülüyor."

Sözlerine şöyle sürdürdü: “Kuzeydoğu Suriye'deki kurumların devlet kurumlarına entegre edilmesiyle ilgili konuşmalar, somut adımlar veya net zaman çizelgelerinden yoksun, teorik ifadeler alanında kalmıştır. Bu durum, SDG ile imzalanan 10 Mart anlaşmasına olan bağlılığın ciddiyeti konusunda şüpheler uyandırıyor.”

Petrol dosyasına gelince, Dışişleri Bakanlığı'ndaki resmi kaynak, SDG liderliğinin petrolün tüm Suriyelilere ait olduğu yönündeki tekrarlanan iddialarının, “devlet kurumları içinde yönetilmediği ve gelirleri genel bütçeye dahil edilmediği sürece” güvenilirliğini kaybettiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın SANA’dan aktardığına göre kaynak, görüşlerin yakınlaşmasından bahsetmenin, “zaman sınırlı uygulama mekanizmalarına sahip net, resmi anlaşmalara dönüştürülmedikçe anlamsız kaldığını” vurguladı.

Ayrıca, askeri dosyadaki anlaşmalardan bahsetmenin, "Suriye ordusu çerçevesinin dışında, bağımsız liderliğe ve yabancı bağlara sahip silahlı grupların varlığının devam etmesiyle bağdaşmadığını, bunun egemenliği zayıflattığını ve istikrarı engellediğini" ifade etti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı kaynağı, aynı durumun "sınır geçişlerinin tek taraflı kontrolü ve bunların pazarlık kozu olarak kullanılması için de geçerli olduğunu, bunun da ulusal egemenlik ilkelerine aykırı olduğunu" belirtti.


Suriye'nin Humus kentindeki camide meydana gelen patlamada altı kişi hayatını kaybetti

Camide meydana gelen patlamadan  bir kare (SANA)
Camide meydana gelen patlamadan bir kare (SANA)
TT

Suriye'nin Humus kentindeki camide meydana gelen patlamada altı kişi hayatını kaybetti

Camide meydana gelen patlamadan  bir kare (SANA)
Camide meydana gelen patlamadan bir kare (SANA)

Reuters'ın haberine göre, yerel bir yetkili, Suriye'nin Humus vilayetindeki Alevi mahallesinde bulunan bir camide bugün meydana gelen patlamada altı kişinin öldüğünü ve 20 kişinin yaralandığını açıkladı.

Devlet medyası, güvenlik güçlerinin bölgeyi kordon altına aldığını ve soruşturma başlattığını bildirdi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre yerel yetkililer, patlamanın intihar saldırısı veya bölgeye yerleştirilen patlayıcılar nedeniyle meydana gelmiş olabileceğini söyledi.