Yemen'deki Olayları Değerlendirme Ortak Ekibi: Sivil bölgelerin askeri amaçlar için kullanılması yasal korumayı kaldırdı

Olayları Değerlendirme Ekibi Sözcüsü Mansur el-Mansur
Olayları Değerlendirme Ekibi Sözcüsü Mansur el-Mansur
TT

Yemen'deki Olayları Değerlendirme Ortak Ekibi: Sivil bölgelerin askeri amaçlar için kullanılması yasal korumayı kaldırdı

Olayları Değerlendirme Ekibi Sözcüsü Mansur el-Mansur
Olayları Değerlendirme Ekibi Sözcüsü Mansur el-Mansur

Yemen'deki Olayları Değerlendirme Ortak Ekibi, maruz kalınan zararların ve mağdurların yasal sorumluluklarını, sivillerin yaşadığı bölgeleri askeri amaçlar için kullanan taraflara yükledi. Yetkili, yasal korumanın, askeri amaçlar doğrultusunda kullanılması nedeniyle bu birimlerden kalktığını açıkladı.
Yemen’de Olayları Değerlendirme Ekibi Sözcüsü Mansur el-Mansur, “Cenevre Anlaşması ve uluslararası insan hakları yasaları, sivil bölgelerin askeri amaçlar için kullanılmasını açıkça engelliyor. Bu birimleri kullanan taraflar sorumluluğu da üstlenen taraftır” dedi.
Mansur el-Mansur, 10 Eylül’de Riyad’da düzenlediği bir basın toplantısında, Yemen’in güneyindeki Abyan vilayetinde bulunan Hanfar kasabasındaki bir evin, Ağustos 2015’te SAM (Surface to Air Missile) füzeleriyle yerle bir edilmesi de dahil Değerlendirme Ekibi’nin incelediği bazı raporlara değindi. 2015 yılındaki söz konusu saldırıda, 1’i çocuk 3 kişi ölmüş, 6 kişi de yaralanmıştı. Yetkili, koalisyonun söz konusu evden 86 kilometre uzaklıkta bulunan meşru bir askeri alanda hava operasyonu yürüttüğünü, bu mesafesinin hiçbir alana zarar vermemek için uygun mesafe olduğunu ve koalisyon güçlerinin söz konusu evi hedef almadığını belirtti.
Başka bir rapora değinen Mansur, koalisyon güçlerinin Hudeyde’deki bir hastaneye saldırı düzenlediği ve 7 sivilin öldüğü iddialarını da yalanladı. “Olayın doğrulanması sonrasında koalisyon güçlerinin, iddia edilen tarihte Hudeyde’de herhangi bir hastaneyi hedef almadığı ortaya çıktı. Hudeyde’nin 100 kilometre uzağında bulunan Husi mevziilerine doğru, hassas güdümlü bir bomba kullanılarak isabetli bir hava saldırısı düzenlendi. Koalisyon, iddia tarihinden önce Hudeyde’nin 99 kilometre uzağında askeri bir hedefe daha saldırı düzenledi” ifadelerini kullandı.
Mansur el-Mansur, ekibin, Yemen’deki uzmanlar ekibinin 2018 yılındaki raporunu, Sana’da bir sivil binaya isabet eden bir hava saldırısı olması ihtimali çerçevesinde incelediğini belirtti. Rapora göre bir füze eve isabet etti ve 4 kişi öldü, 2 kişi de yaralandı. Durumun, Yemen’deki İnsan Hakları İhlalleri Ulusal Komitesi raporunda da yer aldığı ifade edildi.
Sözcü, koalisyonun Sana’nın güneyindeki Cumhuriyet Muhafızları’na bağlı bir kampta bulunan silah depolarına dair güvenilir bir istihbarat elde ettiğini ve bir hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Mansur el-Mansur, “Uzman raporlardan ve Yemen komitesinden bombadaki bir hasardan dolayı, söz konusu eve füze isabet etiği bilgisini teyit ettik. Bu çerçevede ekip, koalisyonun hasar dolayısıyla bölgeye yardım sağlamasını ve olayın tekrarlanmaması için füzedeki hasarın nedenlerini araştırmasını talep etti” dedi.
Mansur, ekibin 2018 yılında Sana’da hava saldırısı düzenleyen koalisyonun alan dışı infazları hakkında kararı da incelediğini belirtti. Yetkili, “Koalisyon, Husi milislere ait mevziilerde Suudi Arabistan’a saldırı düzenlemek amacıyla Sana’da balistik füze depolama hususunda güvenilir bir istihbarat elde etti. Bu nedenle koalisyon, hassas güdümlü füzeler kullanarak, bu hedefe hava saldırısı düzenledi” dedi.



Gazze Şeridi'nde fırtına nedeniyle 11 kişi hayatını kaybetti, birçok ev yıkıldı

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)
Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)
TT

Gazze Şeridi'nde fırtına nedeniyle 11 kişi hayatını kaybetti, birçok ev yıkıldı

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)
Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden geçiyor (EPA)

Gazze Şeridi'ni 24 saatten kısa bir süre içinde vuran fırtına ve derin alçak basınç sistemi, birçok evin çökmesi ve bölge genelinde çadırların sular altında kalması sonucu 11 Filistinlinin ölümüne birçok kişinin de yaralanmasına yol açtı.

Filistin Haber Ajansı'na (WAFA) göre yerel kaynaklar, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya'nın Bir el-Naja bölgesinde, yerinden edilmiş kişilerin barındığı bir evin çökmesi sonucu 5 Filistinlinin öldüğünü ve birçok kişinin de yaralandığını bildirdi.

 Gazze Şeridi'nin güneyinde Han Yunus'taki bir kampta yağmurlu bir günde yerinden edilmiş Filistinli kadın (Reuters)Gazze Şeridi'nin güneyinde Han Yunus'taki bir kampta yağmurlu bir günde yerinden edilmiş Filistinli kadın (Reuters)

Şarku'l Avsat'ın ulaştığı kaynaklar, bugün şafak vakti Gazze şehrinin batısındaki el-Rimal mahallesinde yerinden edilmiş kişilerin çadırlarının üzerine büyük bir duvarın çökmesi sonucu 2 vatandaşın öldüğünü, Gazze şehrinde aşırı soğuktan bir çocuğun, el-Şati kampında ise bir bebeğin hayatını kaybettiğini belirtti. Dün de el-Şati kampında bir duvarın çökmesi sonucu bir kişi hayatını kaybetti.

Dün el-Amadi bölgesindeki Ebu Cebel kampında bir çadırın çökmesi sonucu iki çocuk yaralandı; Han Yunus'un el-Mevasi bölgesindeki mülteci çadırında ise bir bebek aşırı soğuktan hayatını kaybetti.

Sivil savunma ekipleri, son birkaç saat içinde en az 10 evin çöktüğünü, son olarak da el-Kerame ve Şeyh Rıdvan mahallelerinde 2 evin yıkıldığını bildirdi.

Bu olumsuz hava koşulları ayrıca Han Yunus'un el-Mevasi bölgesindeki kampların tamamının sular altında kalmasına, Deyr el-Belah'taki el-Bassa ve el-Baraka'nın geniş alanlarının, Nuseyrat'taki Merkez Pazarı'nın ve Gazze Şehri'ndeki Yermuk ve liman bölgelerinin hasar görmesine yol açtı.

 Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden hayvanlarla çekilen arabalar geçiyor (EPA)Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta barınakları basan yağmur sularının içinden hayvanlarla çekilen arabalar geçiyor (EPA)

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA), dün yaptığı açıklamada, şiddetli yağmur ve ıslak çadırların, aşırı kalabalık Gazze Şeridi'ndeki kötüleşen sağlık ve yaşam koşullarını daha da kötüleştirdiğini belirterek, soğuk hava, yetersiz sanitasyon ve hijyen eksikliğinin salgın hastalık riskini artırdığını vurguladı. UNRWA, insani yardıma erişimin acilen kolaylaştırılması çağrısında bulundu.


Berri: Barack'ın Lübnan'ı Suriye'ye ilhak etme söylemi "kabul edilemez bir hata"

Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Michel Issa'yı kabul etti (Parlamento Başkanlığı)
Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Michel Issa'yı kabul etti (Parlamento Başkanlığı)
TT

Berri: Barack'ın Lübnan'ı Suriye'ye ilhak etme söylemi "kabul edilemez bir hata"

Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Michel Issa'yı kabul etti (Parlamento Başkanlığı)
Lübnan Parlamento Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Michel Issa'yı kabul etti (Parlamento Başkanlığı)

Lübnan Parlamentosu Başkanı Nebih Berri, ABD Büyükelçisi Tom Barrack'ın Lübnan'ın Suriye'ye ilhak edilmesi çağrısıyla ilgili zaman zaman yaptığı tehditleri kabul edilemez bir hata olarak nitelendirerek reddetti. Berri, "Hiç kimse Lübnanlıları tehdit edemez. Özellikle diplomatlar ve hele ki Büyükelçi Tom Barrack gibi bir isim tarafından Lübnanlılara bu şekilde hitap etmek, akıl almaz bir durumdur. Lübnan'ın Suriye'ye ilhak edilmesiyle ilgili söyledikleri ciddi ve kesinlikle kabul edilemez bir hatadır." dedi.

Öte yandan Berri, Basın Sendikası'ndan bir heyete, ilgili yasa konusunda yaşanan görüş ayrılıklarına rağmen, gelecek mayıs ayında yapılması planlanan parlamento seçimlerinin iptal edilmeyeceğini ya da ertelenmeyeceğini vurguladı.

Parlamento başkanlığından yapılan açıklamaya göre Berri'nin ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Michel Issa'yı 24 saat içinde ikinci kez kabul etmesi dikkat çekiciydi; zira görüşmede "iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra genel durumdaki gelişmeler ve güncel olaylar" ele alındı.


İsrailli bakanlar eski Gazze yerleşiminde bayrak töreni düzenlenmesini talep etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)
TT

İsrailli bakanlar eski Gazze yerleşiminde bayrak töreni düzenlenmesini talep etti

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (EPA)

Aralarında Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud Partisi’nden sekiz ismin de bulunduğu 11 İsrailli bakan, dün Savunma Bakanı Yisrael Katz’dan Hanuka Bayramı sırasında Gazze Şeridi’nde bayrak töreni düzenlenmesine izin verilmesini talep etti.

Aşırı sağcı ve yerleşim yanlısı Nahala Hareketi tarafından başlatılan girişim kapsamında yayımlanan mesajda, “Gazze’nin İsrail topraklarının bir parçası olduğunu gururla teyit etmenin zamanı geldi. Bu bölge yalnızca Yahudi halkına aittir ve derhal İsrail devletinin bir parçası hâline gelmelidir” ifadeleri yer aldı.

Mesajda ayrıca, etkinliğin temel amacının ‘İsrail’in 2005’te bölgeden çekilirken boşalttığı, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki eski Nisanit yerleşiminin kalıntıları üzerinde İsrail bayrağını göndere çekmek’ olduğu belirtildi.

dfrtg
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir (Reuters)

Mesajın imzacıları arasında, aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ile aralarında Ulaştırma Bakanı Miri Regev’in de bulunduğu sekiz Likud’lu bakan yer aldı.

Ayrıca, toplam 120 sandalyeli Knesset’ten 21 milletvekili de metne imza attı. İmzacı vekiller Ben-Gvir liderliğindeki Otzma Yehudit (Yahudi Gücü) Partisi ile Likud’a mensup.

Nahala Hareketi, ‘Nisanit’te bayrak töreni’ olarak duyurduğu etkinliğin, Gazze Şeridi’nde hâlen İsrail ordusunun kontrolündeki bölgede yapılacağını açıkladı.

Etkinliğin 18 Aralık’ta, sekiz gün süren Hanuka’nın beşinci gecesinde düzenlenmesi planlanıyor. Bayram bu yıl pazar günü başlayacak.

İsrail Savunma Bakanlığı, konuya ilişkin AFP’nin yorum talebine henüz yanıt vermedi.

jbhj
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (DPA)

İsrail ordusu çarşamba akşamı yaptığı açıklamada, ‘İsrail topraklarından Gazze Şeridi’ne geçen birkaç İsrailli sivilin gözaltına alındığını’ duyurdu.

Yerleşimciler ve Filistinlilere yönelik saldırılarla suçlanan aşırılık yanlılarına hukuki destek veren Honenu örgütü ise yaptığı açıklamada, ‘Çarşamba günü onlarca sağcı aktivistin, Nisanit’in kalıntıları üzerinde bir yerleşim kurulmasını talep etmek üzere Gazze sınır çitini aştığını’ belirtti.

10 Ekim’de İsrail ile Hamas arasında yürürlüğe giren kırılgan ateşkes kapsamında, İsrail ordusu Gazze Şeridi’nin yarısından fazlasında kontrol sağlamasına imkân veren bir hatta çekilmişti. Savaşın büyük yıkıma uğrattığı bölgede bu hat fiili kontrol sınırı olarak işliyor.

Geçtiğimiz kasım ayında Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından da desteklenen ABD’nin Gazze barış planı ise İsrail güçlerinin bölgeden kademeli olarak çekilmesini öngörüyor.