Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Ürdün Vadisi, Lut Gölü'nün (Ölü Deniz) kuzeyi ve 1967 yılında işgal edilen Filistin topraklarının herhangi bir kısmının ilhakı söz konusu olduğu takdirde İsrail ile imzalanan tüm anlaşmaların, verilen taahhütlerle birlikte feshedileceğini açıkladı.
Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun açıklamaları, Filistin, Arap devletleri ve uluslararası toplumdan öfkeli tepkilere neden oldu.
Netanyahu’nun 17 Eylül’de gerçekleştirilmesi beklenen seçimleri kazandığı takdirde, Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi, Ölü Deniz’in kuzeyi ve çok sayıda yerleşim bölgesini ilhak edeceğini bildirdiği açıklamasına yanıt veren Abbas, Filistinlilerin, ‘hedeflerine ulaşmak için, sonuç ne olursa olsun’ haklarını savunacaklarını vurguladı.
Netanyahu, televizyonda yayınlanan bir açıklamasında, 'İsrail'in doğu sınırı' olarak tanımladığı Batı Şeria'daki Ürdün Vadisi'nde ve Ölü Deniz'in kuzeyinde 'egemenlik kuracağını' ifade etti. İsrail Başbakanı, seçimlerden sonra İsrail-Filistin ihtilafını çözme planı olan Yüzyılın Anlaşması’nı duyurması beklenen ABD Başkanı Donald Trump ile koordineli olarak Batı Şeria'daki yerleşim bölgelerini ilhak etme niyetini yineledi.
Abbas, Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn’u kabul etmesinin ardından yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun İsrail’in Ürdün Vadisi, Ölü Deniz’in kuzeyi ve Batı Şeria’daki bazı yerleşim bölgelerinin ilhak edileceğine dair açıklamasının barış için tüm şansların sonu ve Filistin-İsrail anlaşmazlığını sona erdirmek için tüm uluslararası çabaları baltalamak olduğunu ifade etti.Ayrıca Netanyahu’nun açıklamalarının tüm uluslararası meşruiyet ve hukuk kararlarının açık bir ihlali olduğunun altını çizdi.
Lüksemburg ve Avrupa Birliği’nin (AB), İsrail’e uyarılarını öven Abbas, uluslararası topluma, İsrail’i benzeri adımlardan vazgeçmeye zorlayan sağlam bir pozisyon alma çağrısında bulundu.
FKÖ: Netanyahu barış ihtimalini bitirecek
Netanyahu’nun tutumu, Filistin, Arap devletleri ve uluslararası tepkilere neden oldu. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat, “Netanyahu, ilhakı gerçekleştirdiği takdirde gelecek 100 yıl boyunca barış ihtimalini gömmeyi başaracak” şeklinde konuştu.
FKÖ’deki yetkililerden Hanan Aşravi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Netanyahu, tüm tarihi Filistin topraklarında büyük İsrail hayalini dayatmaya ve bir etnik temizlik planını uygulamaya çalışıyor” ifadelerini kullandı.
Fetih Hareketi'nden uyarı
Fetih Hareketi ise İsrail’in Batı Şeria’da Filistin topraklarını ilhak etme teşebbüsüne karşı uyardı.
Fetih tarafından yapılan açıklamada, Hareket ve Filistin halkının Netanyahu ve ırkçı sağcı hükümetinin kararlarına boyun eğmeyeceği vurgulandı. Bu kararlara direnip ve başarısızlığa uğratılacağına dikkat çekildi. Hareket tarafından yapılan açıklamada, Filistin ile İsrail arasındaki anlaşmaların feshedilme kararının desteklendiği ifade edildi. Yıllardır mücadele eden Filistin halkının, özgürlük ve bağımsızlık konusundaki meşru ulusal haklarını elde etmek için aynı kararlılık ve sebatla mücadelelerini sürdüreceği vurgulandı.
Filistinli diğer gruplar da Netanyahu’nun planını reddeden açıklamalarda bulundu. Hamas hareketi, Netanyahu’nun açıklamalarını, Filistin halkı, toprakları ve gücüne ‘düşmanca politikalar izlemek’ olarak niteledi. Hareket, Netanyahu'nun tutumlarının gerçekleri değiştirmeyeceğini, ayrıca halkın, işgal ve planlarla mücadele etmek için her şekildeki direncini durduramayacağını söyledi.
İslami Cihad Örgütü: Filistin halkının yerinden edilmesine izin vermeyeceğiz
İslami Cihad Örgütü, Filistin halkının tekrar yerinden edilmesine izin vermeyeceğini herhangi bir gerekçe ve hakka dayanmayan bütün yanlış politikalar karşısında karar durmaya devam edeceğini bildirdi.
Netanyahu’nun açıklamalarına uluslararası ve Arap dünyasından verilen tepkiler, dün de devam etti. AB, dün, Netanyahu’nun açıklamasının, ‘bölgedeki barış şansını baltaladığı’ konusunda uyarıda bulundu.
AB Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “Doğu Kudüs’te de dahil olmak üzere yerleşim kurma ve genişletme politikası, uluslararası yasalar çerçevesinde yasadışı sürdürülmesi ve bu bağlamda gerçekleştirilen eylemler, iki devletli bir çözüm olasılığını ve kalıcı barış ihtimalini baltalıyor” ifadelerine yer verildi.
BM tarafından yapılan açıklamada, Netanhayu'nun ifadelerinin, uluslararası yasal etkiye’ sahip olmayacağı, ancak barış umutlarına zarar vereceği belirtildi.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, yaptığı açıklamada, “Genel Sekreter'in konumu her zaman açıktı. Tek taraflı adımlar barış sürecine yardımcı olmuyor. Böyle bir olasılık, müzakerelerin canlandırılması, bölgesel barış ve iki devletli bir çözümün özü konusunda yıkıcı olabilir” şeklinde konuştu.
Abbas: İsrail, Batı Şeria’yı ilhak ederse tüm anlaşmalar feshedilecek

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (AFP)
Abbas: İsrail, Batı Şeria’yı ilhak ederse tüm anlaşmalar feshedilecek

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas (AFP)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة