Tahkim Kurulu, Fatih Terim kararını açıkladı

Tahkim Kurulu, Fatih Terim kararını açıkladı
TT

Tahkim Kurulu, Fatih Terim kararını açıkladı

Tahkim Kurulu, Fatih Terim kararını açıkladı

Tahkim Kurulu, Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'in 4 maçlık cezasını 3 maça indirdi. Sarı-kırmızılı takımın yardımcı antrenörü Ümit Davala'nın 3 maçlık cezasını ise onadı.
TFF Tahkim Kurulu bugün yaptığı toplantı sonrası şu kararları aldı:
"Galatasaray Sportif Sınai ve Ticaret Yatırım A.Ş.'nin teknik sorumlusu Fatih Terim ve antrenörü Ümit Davala ile ilgili PFDK'nın 05.09.2019
tarihli E.2019-2020/25 K.2019-2020/47 sayılı kararına itirazı incelendi.
Yapılan müzakere neticesinde;
- Galatasaray Sportif Sınai ve Ticaret Yatırım A.Ş.'nin teknik sorumlusu Fatih Terim'in sportmenliğe aykırı açıklamalarda bulunması nedeniyle FDT'nin 38/1-c ve 38/2. maddeleri uyarınca 4 resmi müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı ve 19 bin TL para cezası ile cezalandırılması yönündeki PFDK kararının; 3 resmi müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı ve 13 bin TL para cezası ile cezalandırılması şeklinde düzeltilmesine oyçokluğu ile,
- Galatasaray Sportif Sınai ve Ticaret Yatırım A.Ş.'nin antrenörü Ümit Davala'nın rakip takım taraftarlarına yönelik hakareti nedeniyle FDT'nin 41/1-c ve 35/4. maddeleri uyarınca 3 resmi müsabakada soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı ve 19 bin 500 TL para cezası ile cezalandırılmasında sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oybirliği ile,
- Erteleme taleplerinin reddine, oybirliği ile,
- İstikbal Mobilya Kayseri Spor Kulübü, ve başkanı Erol Bedir ile ilgili PFDK'nın 05.09.2019 tarihli E.2019-2020/25 K.2019-2020/46 sayılı kararına itirazı incelendi. Duruşma için tayin edilen, 12.09.2019 Perşembe günü saat 15:30'da İstikbal Mobilya Kayseri Spor Kulübü Derneği vekili Av. Emirhan Çeviker'in hazır olduğu görüldü, sözlü beyanları alındı. Yapılan müzakere neticesinde;
- İstikbal Mobilya Kayseri Spor Kulübü'nün taraftarlarının neden olduğu saha olayları nedeniyle FDT'nin 52/2. maddesi uyarınca 72 bin TL para cezası ile cezalandırılmasına, FDT'nin 52/3. maddesi uyarınca saha olaylarına karışan taraftarlarının bulunduğu Batı Alt C bloka giriş yapan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi müsabakaya girişlerinin engellenmesinde sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oybirliği ile,
- İstikbal Mobilya Kayseri Spor Kulübü'nün taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle FDT'nin 52/3. maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan Kuzey Tribün Kuzey Alt C,D,E blokta yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi kulüp olduğu müsabakaya girişlerinin engellenmesinde sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oybirliği ile,
- İstikbal Mobilya Kayseri Spor Kulübü'nün tribünlere seyircilerin görüşünü engelleyecek şekilde pankart asılmasından dolayı talimatlara aykırılık nedeniyle FDT'nin 46/1. maddesi uyarınca İhtar cezası ile cezalandırılmasında sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oybirliği ile,
- İstikbal Mobilya Kayseri Spor Kulübü'nün takım halinde sportmenliğe aykırı hareketi nedeniyle FDT'nin 40/2. maddesi uyarınca 12 bin TL para cezası ile cezalandırılmasında sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oybirliği ile,
- İstikbal Mobilya Kayseri Spor Kulübü'nün 31.08.2019 tarihinde kulüp resmi internet sitesinde sportmenliğe aykırı açıklamada bulunması nedeniyle FDT'nin 38/4. maddesi uyarınca 100 bin TL para cezası ile cezalandırılmasında sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oybirliği ile,
- İstikbal Mobilya Kayseri Spor Kulübü'nün başkanı Erol Bedir'in sportmenliğe aykırı açıklamada bulunması nedeniyle FDT'nin 38/1-b maddeleri uyarınca 60 gün hak mahrumiyeti ve 40 bin TL para cezası ile cezalandırılması yönündeki PFDK kararının; 45 gün hak mahrumiyeti ve 30 bin TL para cezası ile cezalandırılması şeklinde düzeltilmesine, oybirliği ile,
- Erteleme taleplerinin reddine, oybirliği ile,
Fenerbahçe Futbol A.Ş.'nin PFDK'nın 05.09.2019 tarihli E.2019-2020/28 K.2019-2020/39 sayılı kararına itirazı incelendi. Yapılan müzakere neticesinde;
- Fenerbahçe Futbol A.Ş.'nin taraftarlarının neden olduğu çirkin ve kötü tezahürat nedeniyle FDT'nin 53/3. maddesi uyarınca çirkin ve kötü tezahüratta bulunan Spor Toto K,L,M,N Migros Tribünü K,L,M,N blokta yer alan seyircilerin elektronik bilet kapsamındaki kartlarının bloke edilmesi suretiyle bir sonraki ev sahibi kulüp olduğu müsabakaya girişlerinin engellenmesinde sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oybirliği ile,
- Fenerbahçe Futbol A.Ş.'nin merdiven boşluklarının boş bırakılmaması nedeniyle FDT'nin 49/3. maddesi uyarınca 25 bin TL para cezası ile cezalandırılmasında, sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oybirliği ile,
- Fenerbahçe Futbol A.Ş.'nin taraftarlarının neden olduğu saha olayları nedeniyle FDT'nin 52/2. maddesi uyarınca 24 bin TL para cezası ile cezalandırılmasında, sübut, hukuki niteleme ve cezanın tayini bakımından bir isabetsizlik bulunmadığı anlaşıldığından, başvurunun reddi ile cezanın onanmasına, oybirliği ile karar verilmiştir."



Suudi Arabistan Milli Takımı'nın 2026 Dünya Kupası kadrosu açıklandı

Yeşil-Fırtınalar'ın nihai kadrosunda Saleh Abu Al-Şamat ve Abdullah Al Salem'e yer verilmedi. (Suudi Arabistan Millî Takımı)
Yeşil-Fırtınalar'ın nihai kadrosunda Saleh Abu Al-Şamat ve Abdullah Al Salem'e yer verilmedi. (Suudi Arabistan Millî Takımı)
TT

Suudi Arabistan Milli Takımı'nın 2026 Dünya Kupası kadrosu açıklandı

Yeşil-Fırtınalar'ın nihai kadrosunda Saleh Abu Al-Şamat ve Abdullah Al Salem'e yer verilmedi. (Suudi Arabistan Millî Takımı)
Yeşil-Fırtınalar'ın nihai kadrosunda Saleh Abu Al-Şamat ve Abdullah Al Salem'e yer verilmedi. (Suudi Arabistan Millî Takımı)

Yunan teknik direktör Georgios Donis, 2026 FIFA Dünya Kupası için Suudi Arabistan Millî Futbol Takımı'nın nihai kadrosunu açıkladı.

Açıklanan son kadroda kaleciler Abdulquddus Atiyah ve Abdurrahman Al-Sanbi ile birlikte Zakaria Hawsawi, Saleh Abu Al-Şamat ve Abdullah Al Salem kadro dışında kaldı.

26 kişilik nihai kadroda şu oyuncular yer aldı:

Kaleciler: Muhammed Al-Owais, Nevvaf Al-Akidi, Ahmed Al-Kassar.

Savunma: Abdulilah Al-Amri, Hassan Al-Tambakti, Cihad Zikri, Ali Lajami, Hassan Kadesh, Suud Abdulhamid, Muhammed Abu Al-Shamat, Ali Majraşi, Mutab Al-Harbi, Nevvaf Buşel.

Orta saha: Muhammed Kanno, Abdullah Al-Khaibari, Ziyad Al-Juhani, Nasır Al-Dawsari, Musab Al-Cuwayr, Ala Al-Hajji.

Hücum: Salim Al-Dawsari, Halid Al-Ghannam, Eymen Yahya, Sultan Mandash, Firas Al-Buraikan, Salih Al-Şehri ve Abdullah Al-Hamdan.

Öte yandan teknik direktör Donis’in talebi doğrultusunda Abdullah Al Salem, Abdurrahman Al-Sanbi ve Abdulquddus Atiyah, milli takım kampındaki çalışmalarını sürdürmeye devam edecek.

Bu uygulama, turnuva talimatlarında yer alan ve milli takımın ilk maçından 24 saat öncesine kadar sakatlığı nedeniyle turnuvada forma giyemeyecek durumda olan bir oyuncunun kadrodan çıkarılarak yerine başka bir oyuncunun dahil edilmesine izin veren maddeye dayanıyor. Ayrıca kurallar, sakatlanan bir kalecinin turnuva süresince herhangi bir zamanda değiştirilmesine de olanak tanıyor.

Suudi Arabistan Milli Takımı, 2026 FIFA Dünya Kupası'nda H Grubu'nda mücadele edecek. Grupta İspanya Millî Futbol Takımı, Uruguay Millî Futbol Takımı ve Yeşil Burun Adaları Millî Futbol Takımı da yer alıyor.


Klopp'un yeni adresi Suudi Arabistan'ın Al-İttihad takımı mı?

Alman teknik direktör Jürgen Klopp (DPA)
Alman teknik direktör Jürgen Klopp (DPA)
TT

Klopp'un yeni adresi Suudi Arabistan'ın Al-İttihad takımı mı?

Alman teknik direktör Jürgen Klopp (DPA)
Alman teknik direktör Jürgen Klopp (DPA)

Alman teknik direktör Jürgen Klopp’un adı, son saatlerde Al-İttihad taraftarlarının bir numaralı gündem maddesi haline geldi. Portekizli çalıştırıcı Sergio Conceiçao’nun geleceğini çevreleyen belirsizlik ve karşılıklı anlaşarak takımdan ayrılmaya yaklaşması üzerine, sosyal medya platformlarında Liverpool’un eski menajeri ile sözleşme imzalanması için yönetim kuruluna çağrıda bulunan geniş çaplı bir kampanya başlatıldı. Kulübün taraftarları, X platformunda ‘Klopp ile işi bitirin’ etiketiyle bir kampanya başlattı. Bu etiket birçok ülkede trend listelerinin üst sıralarına yerleşirken, modern futbol tarihinin en seçkin teknik adamlarından birini Suudi Arabistan Pro Ligi’ne getirme fikri taraftarlar arasında büyük bir coşku dalgası yarattı.

Bu talepler, Al-İttihad’ın, Alman teknik adamın geçmişteki büyük başarılarını göz önünde bulundurarak, önümüzdeki dönemde kulübün teknik projesine liderlik edecek ideal isimler listesine Klopp’u da dahil ettiğini belirten İngiliz medyasındaki haberlerle eş zamanlı olarak geldi. Ancak taraftarlar Klopp’u Al-İttihad yedek kulübesinde görmenin hayalini kurarken, Avrupa’dan gelen sinyaller bu anlaşmanın tamamlanmasının önünde pek çok engel bulunduğuna işaret etti.

İngiliz gazeteci Ben Jacobs, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Al-İttihad’ın Klopp’u takıma liderlik edecek en ideal seçenek olarak gördüğünü doğruladı; ancak kulüp yetkililerinin aynı zamanda Alman teknik adamı şu aşamada günlük antrenörlük rutinlerine geri dönmeye ikna etmenin son derece zor olduğunun farkında olduklarını belirtti. Jacobs, bu durumun arkasında iki ana faktörün yattığını açı: İlki, Klopp’un, aralarında Almanya’dan Leipzig, Avusturya’dan Salzburg ve ABD’den New York Red Bulls’un da bulunduğu dünya genelindeki birkaç kulübü denetleyen Red Bull grubu bünyesindeki mevcut Küresel Futbol Direktörlüğü görevinde kendisini oldukça rahat hissetmesi ve bu sözleşmenin 2029 yılına kadar sürmesi. İkinci faktör ise projenin mali ve kurumsal yönleriyle ilgili. Raporlar, Al-İttihad’ın şu anda Klopp çapındaki bir teknik direktörün kendi teknik projesini tamamen inşa etmek için talep edebileceği tüm şartları ve gereksinimleri karşılayacak gerekli imkanlara sahip olmadığını gösteriyor. Olası müzakerelere dair söylentiler devam ederken, ünlü İtalyan gazeteci Fabrizio Romano birçok spekülasyona son noktayı koydu. Romano, Jürgen Klopp’un menajeri Marc Kosicke’nin ‘WinWin’ sitesinde yayınlanan doğrudan açıklamasını aktardı. Kosicke açıklamada net bir şekilde, “Klopp’un bu yıl Al-İttihad takımını çalıştırma ihtimali bulunmuyor" dedi. Bu açıklama, birçok kişi tarafından Alman teknik direktör dosyasının Suudi kulübü için geçici olarak kapatılması şeklinde yorumlandı. Bu kesin yalanlamaya rağmen, Al-İttihad’ın adının Klopp ile anılması bile, son yıllarda dünyanın en seçkin yıldızlarını ve teknik direktörlerini çekmeyi başaran Suudi Arabistan Pro Ligi kulüplerinin ulaştığı hırsın boyutunu yansıtıyor.

Klopp, kendi jenerasyonunun en başarılı teknik direktörlerinden biri olarak kabul ediliyor. Teknik direktörlük kariyeri boyunca Mainz’ı tarihinde ilk kez Bundesliga’ya taşıyan Alman çalıştırıcı, ardından Borussia Dortmund ile iki kez üst üste Bundesliga şampiyonluğu ve Almanya Kupası kazanarak sıra dışı bir döneme imza attı; ayrıca takımı 2013 yılında UEFA Şampiyonlar Ligi finaline taşıdı. En ünlü dönemi ise 2015 ile 2024 yılları arasında tarihi dokuz yıl geçirdiği ve İngiliz kulübünü Avrupa ile dünya futbolunun zirvesine yeniden çıkardığı Liverpool’da gerçekleşti. Onun yönetiminde Liverpool; 2019 Şampiyonlar Ligi, 2020 Premier Lig, FIFA Kulüpler Dünya Kupası, UEFA Süper Kupası, FA Cup ve iki kez İngiltere Lig Kupası şampiyonlukları yaşadı.

Profesyonel kariyeri boyunca teknik direktör olarak 1000’den fazla maça çıkan Klopp, yüzlerce galibiyet elde ederken, kendisini modern futbolun en etkili teknik adamlarından biri haline getiren ‘Gegenpressing’ olarak bilinen hücum tarzı ve yüksek pres anlayışıyla ün kazandı. Al-İttihad taraftarının bu yoğun isteği ve yönetimin Alman çalıştırıcının kabiliyetlerine duyduğu hayranlığa rağmen, menajerinin kesin açıklamaları göz önünde bulundurulduğunda, Jürgen Klopp’u Cidde’de görme hayali, adı taraftarların dilinde ve dünya teknik direktörlük piyasasında güçlü bir şekilde yer almaya devam etse bile en azından şimdilik ertelenmiş gibi görünüyor.


Çetelerin kontrolündeki Haiti'de Dünya Kupası coşkusu

MLS'te FC Dallas forması giyen Louicius Deedson takımının önemli kozlarından biri olacak (Reuters)
MLS'te FC Dallas forması giyen Louicius Deedson takımının önemli kozlarından biri olacak (Reuters)
TT

Çetelerin kontrolündeki Haiti'de Dünya Kupası coşkusu

MLS'te FC Dallas forması giyen Louicius Deedson takımının önemli kozlarından biri olacak (Reuters)
MLS'te FC Dallas forması giyen Louicius Deedson takımının önemli kozlarından biri olacak (Reuters)

Polisle çatışan çeteler başkent Port-au-Prince'teki FIFA Goal Center'ı 1 Şubat'ta ateşe verdiğinde, Haitili futbol severler üzüldü. 

Zira tesis, şiddet sarmalının tırmandığı ülkedeki gençlerin sporcu olma hayalleri için de kilit önem taşıyordu.

Birkaç ay önce Nikaragua'yı eleyen Haiti milli takımı, 1974'ten sonra ilk kez Dünya Kupası'na katılma hakkı kazanarak ülkeyi sevince boğmuştu.

Kasımda oynanan maçta takımının galibiyet gollerinden birini atan Louicius Deedson, CNN'e "Haiti halkının böylesine birleştiğini görmeyeli uzun zaman olmuştu" diyor. 

2010'da başkent Port-au-Prince'i sarsan ve 100 bin ila 316 bin kişinin öldüğü tahmin edilen depremden önce ülkeden kaçan Deedson, "Bence ABD'ye taşınmak aldığım en iyi karardı" ifadesini kullanıyor.

Ulusal takımdaki pek çok arkadaşı da onun gibi ufakken Haiti'den kaçmış. Şu anda da Florida ve New Jersey'de antrenman yapıyorlar. 

İstikrarsızlık ve şiddet ortamı yüzünden Haiti dışında antrenman yapmak zorunda kalan takımın Kuzey Amerika'da yapılacak turnuvada nasıl bir performans göstereceği merakla bekleniyor. C Grubu'nda Brezilya, Fas ve İskoçya gibi güçlü rakipler var.

Ülkesinin liginde oynayan tek Haiti milli takımı futbolcusu olan Woodensky Pierre, "Asla bu noktaya gelemeyeceğimi düşündüğüm zamanlar oldu. Zengin bir ailede büyümedim. Annem işportacıydı, babam da hep gündelik işler yapıyordu. Futbol benim her şeyimdi" diyor.

Haiti Gençlik ve Spor Bakanlığı İletişim Direktörü Louis Alex Francois daha fazla spor tesisi yapmaları gerektiğini söylüyor:

Ne zaman elinde silah olan bir çocuk görsek mahvoluyoruz. Kargaşa bitse de çocuklarımız ve gençlerimize daha iyi bir gelecek sunabilsek diye dua ediyoruz.

Temmuz 2021'de Devlet Başkanı Jovenel Moise'ye suikast düzenlenmesi ve aynı yıl ağustosta 2 bin 200'den fazla kişinin ölümüne neden olan 7,2 büyüklüğündeki deprem, 11 milyonu aşkın nüfuslu Haiti'deki toplumsal huzursuzluğu artırdı. 

Haiti'de düzeni sağlama çabaları bir türlü istenen sonuçları vermiyor.

Ülkenin başkentinin yüzde 90'ına yakınını çetelerin kontrol ettiği tahmin ediliyor.

Independent Türkçe, CNN, Haitian Times