Washington liderliğindeki uluslararası koalisyon dün, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırına güvenli bölgenin kurulması konusunda "olumlu ilerleme" kaydedildiğini söyledi.
Türkiye ve ABD, geçtiğimiz ay, Türkiye sınırı ile YPG'nin kontrol ettiği Suriye bölgesi arasında güvenli bölge oluşturmak için “güvenlik mekanizması” olarak bilinen bir anlaşma yapmıştı.
YPG, Washington’ın desteğiyle Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Suriye’de DEAŞ’la mücadelesini yönetiyor, ancak Ankara, terörle savaşan Kürtleri "terörist" olarak tanımlıyor.
ABD ve Türkiye 8 Eylül’de sınır bölgelerinde ilk ortak devriyelerini gerçekleştirdiler. Ancak Ankara Washington’u bölgenin ciddiyeti konusunda eleştirmeye devam etti.
Pazar günü bir koalisyon heyeti, Kürt kuvvetlerinin geçen ay çekilmeye başladığı Suriye'nin kuzeyindeki Tel Abyad kentinin askeri konseyini ziyaret etti. AFP'nin haberine göre Koalisyon yaptığı basın açıklamasında: “Güvenlik mekanizmasının faaliyetlerinin ilk aşamasında önemli ilerleme kaydettik” ifadelerini kullandı.
Açıklama, “Koalisyon kuvvetleri ve SDG, Türkiye’nin endişelerini gidermek amacıyla tahkimat bölgelerini açığa çıkaran birkaç devriye düzenledi” ifadeleriyle devam etti. Ek olarak “ABD ve Türk Silahlı Kuvvetleri de dört uçuş gerçekleştirdi” dendi.
Ankara, ortak gözlem mevkileri ve devriyeleri olacağını söylese de, güvenli bölgenin büyüklüğü veya çalışma şekli hakkında hiçbir ayrıntı yayınlanmadı.
Koalisyon, bildirisinde "Güvenlik mekanizmasının faaliyetleri hakkında ek ayrıntıları değerlendirmek için tartışmalarımıza devam edeceğiz ve Türkiye ile yakın işbirliğimiz olacak." ifadelerine yer verdi. “Türkiye'yi endişelendiren tahkimatların bir kısmını kaldırmaya devam edeceğiz” diye ekledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise güvenli bölge Eylül ayı sonuna kadar kurulmazsa "adım atma" tehdidinde bulundu.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Salı günü yaptığı açıklamada güvenli bir bölge oluşturma çabalarını "kozmetik" olarak nitelendirmişti
Suriye'deki Kürtler, sekiz yıldır süren savaş boyunca Suriye'nin kuzeydoğusunda özerk bir bölge kurdu. Erdoğan, defalarca bu Kürt bölgesini askeri operasyonla tehdit etti ve DEAŞ'ın Mart ayındaki yenilgisinden sonra ABD’nin muhtemel geri çekilmesi bir Türk saldırısının korkularını canlandırdı.
Esed rejimi ise geçen hafta ilk ABD-Türkiye ortak devriyesini anlaşmazlığın uzatılmasını amaçlayan açık bir "saldırganlık" olarak nitelendirdi.
Türkiye, Suriye topraklarına iki operasyon düzenledi; ikinci operasyon sonunda Afrin’in geçen yıl kuzeybatı Suriye’de Türk kuvvetleri tarafından ele geçirilmişti.
Koalisyon: Suriye'de güvenli bölge için olumlu ilelemeler var

AFP
Koalisyon: Suriye'de güvenli bölge için olumlu ilelemeler var

AFP
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة