Koalisyon: Suriye'de güvenli bölge için olumlu ilelemeler var

AFP
AFP
TT

Koalisyon: Suriye'de güvenli bölge için olumlu ilelemeler var

AFP
AFP

Washington liderliğindeki uluslararası koalisyon dün, Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırına güvenli bölgenin kurulması konusunda "olumlu ilerleme" kaydedildiğini söyledi.
Türkiye ve ABD, geçtiğimiz ay, Türkiye sınırı ile YPG'nin kontrol ettiği Suriye bölgesi arasında güvenli bölge oluşturmak için “güvenlik mekanizması” olarak bilinen bir anlaşma yapmıştı.
YPG, Washington’ın desteğiyle Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) Suriye’de DEAŞ’la mücadelesini yönetiyor, ancak Ankara, terörle savaşan Kürtleri "terörist" olarak tanımlıyor.
ABD ve Türkiye 8 Eylül’de sınır bölgelerinde ilk ortak devriyelerini gerçekleştirdiler. Ancak Ankara Washington’u bölgenin ciddiyeti konusunda eleştirmeye devam etti.
Pazar günü bir koalisyon heyeti, Kürt kuvvetlerinin geçen ay çekilmeye başladığı Suriye'nin kuzeyindeki Tel Abyad kentinin askeri konseyini ziyaret etti. AFP'nin haberine göre Koalisyon yaptığı basın açıklamasında: “Güvenlik mekanizmasının faaliyetlerinin ilk aşamasında önemli ilerleme kaydettik” ifadelerini kullandı.
Açıklama, “Koalisyon kuvvetleri ve SDG, Türkiye’nin endişelerini gidermek amacıyla tahkimat bölgelerini açığa çıkaran birkaç devriye düzenledi” ifadeleriyle devam etti. Ek olarak “ABD ve Türk Silahlı Kuvvetleri de dört uçuş gerçekleştirdi” dendi.
Ankara, ortak gözlem mevkileri ve devriyeleri olacağını söylese de, güvenli bölgenin büyüklüğü veya çalışma şekli hakkında hiçbir ayrıntı yayınlanmadı.
Koalisyon, bildirisinde "Güvenlik mekanizmasının faaliyetleri hakkında ek ayrıntıları değerlendirmek için tartışmalarımıza devam edeceğiz ve Türkiye ile yakın işbirliğimiz olacak." ifadelerine yer verdi. “Türkiye'yi endişelendiren tahkimatların bir kısmını kaldırmaya devam edeceğiz” diye ekledi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise güvenli bölge Eylül ayı sonuna kadar kurulmazsa "adım atma" tehdidinde bulundu.
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Salı günü yaptığı açıklamada güvenli bir bölge oluşturma çabalarını "kozmetik" olarak nitelendirmişti
Suriye'deki Kürtler, sekiz yıldır süren savaş boyunca Suriye'nin kuzeydoğusunda özerk bir bölge kurdu. Erdoğan, defalarca bu Kürt bölgesini askeri operasyonla tehdit etti ve DEAŞ'ın Mart ayındaki yenilgisinden sonra ABD’nin muhtemel geri çekilmesi bir Türk saldırısının korkularını canlandırdı.
Esed rejimi ise geçen hafta ilk ABD-Türkiye ortak devriyesini anlaşmazlığın uzatılmasını amaçlayan açık bir "saldırganlık" olarak nitelendirdi.
Türkiye, Suriye topraklarına iki operasyon düzenledi; ikinci operasyon sonunda Afrin’in geçen yıl kuzeybatı Suriye’de Türk kuvvetleri tarafından ele geçirilmişti.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz