Cezayir: Barış Toplumu Hareketi, cumhurbaşkanlığı yarışında

Cezayir: Barış Toplumu Hareketi, cumhurbaşkanlığı yarışında
TT

Cezayir: Barış Toplumu Hareketi, cumhurbaşkanlığı yarışında

Cezayir: Barış Toplumu Hareketi, cumhurbaşkanlığı yarışında

Cezayir’in en büyük muhalefet partilerinden biri olan İslamcı çizgideki  Barış Toplumu Hareketi (MSP), 12 Aralık’ta yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday çıkaracağına dikkati çekti. Aynı şekilde çok sayıda üniversite öğrencisi de 17 Eylül’de “köklü değişiklikler” talep ederek sokaklara akın etti.
MSP, 17 Eylül’de liderliklerinde düzenlenen bir toplantının ardından yayınladığı bildiride, “Cezayir’deki cumhurbaşkanlığı seçimleri; özgürlüklerin ve demokrasinin geleceğini garanti altına almak, halk taleplerini kalkınma ve toplumsal politikalara dönüştürmek, ekonomik krize son vermek, vatandaşların yaşamlarını iyileştirmek ve ülkenin kalkınmasını sağlamak için gerekli bir koridordur” ifadelerine yer verdi.
Bildiride, seçimlerin “yönetimin ve devletin çeşitli kurumlarının, gizli ve kamusal alanda, seçim öncesi ya da  sırasında olsun tüm seçim süreçlerinde tarafsızlığı başta olmak üzere hükümetin ayrılması ve medya özgürlüklerinin sağlanması gibi” etkilerini ele almadan krizi bastırmak amacıyla şeklen bir uygulama olmadığı belirtildi.
Ay sonuna kadar yapılması beklenen bir toplantıda, partinin cumhurbaşkanlığında yer alıp almayacağına dair Şura Konseyi tarafından net kararın verileceği ifade edildi.
İslami partinin siyasi koşullar ve medya özgürlükleri hususundaki ifadeleri; yönetimin muhalif partilerin faaliyetlerine yönelik kısıtlamaları ve medya organlarına rejim karşıtı gösterilere yer vermemesi için yapılan geniş çaplı baskıları da içerdi. Yapılan açıklamada ayrıca, Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih’in muhaliflere yönelik “ihanet ve şüpheli yabancı organların istihdamı” suçlamalarına da değinildi.
Öte yandan eski Başbakan Ali Benflis liderliğindeki “Özgürlüklerin Öncüleri” ve eski Bakan Abdul Kadir bin Karine liderliğindeki İslami Ulusal Bina Hareketi de seçimlerde yer alacaklarını açıkladı. Başta Kültür ve Demokrasi Mitingi ve Sosyalist Kuvvetler Cephesi olmak üzere muhalefetteki bazı partiler ise seçimleri boykot edeceklerini belirtti.
Aynı şekilde başkent Cezayir, ülkenin doğusundaki Konstantin ve batısındaki Vahran şehirleri 17 Eylül’de çok sayıda üniversite öğrencisi tarafından düzenlenen kitlesel gösterilere tanık oldu. Gösterilerde, “çetele" şeklinde tanımladıkları eski Cumhurbaşkanı Buteflika kadrolarının tarafından cumhurbaşkanlığı seçimlerinin düzenlenmesi” protesto edildi. Bu çerçevede protesto gösterileri sırasında “Hepimizi hapse atsanız da seçimlere izin vermeyeceğiz” sloganı da atıldı. Eylemciler ayrıca, ordu tarafından çeşitli suçlamalarla hapse atılan halk hareketi sembolleriyle dayanışma içerisinde olduklarını haykırdı. Avukatlar sendikası da ülkenin bazı bölgelerinde, “davaların adil olmayacağı” gerekçesiyle halk hareketinden gözaltına alınmış isimlere yönelik adli soruşturmaları boykot ettiklerini duyurdu.
Diğer taraftan Enformasyon Bakanı ve hükümet sözcüsü Hassan Rabihi, 17 Eylül’de kamu ve özel sektörlerdeki basın organlarının, ülkenin yüksek çıkarlarını yerine getirmek üzere demokratik cumhurbaşkanlığı seçimlerine geçişte güvenilir olduğunu açıkladı. Rabihi, hükümetin, medeni bir tartışma ve olumlu öneri yöntemi olarak diyaloğu temel alıp, yeni bir dönemin yapı taşlarını koyduğunu vurguladı.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz