Erdoğan, Fırat’ın doğusuna askeri operasyon uyarısını yineledi

(Reuters)
(Reuters)
TT

Erdoğan, Fırat’ın doğusuna askeri operasyon uyarısını yineledi

(Reuters)
(Reuters)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki hafta içinde sonuç çıkmaması halinde Suriye’nin kuzeydoğusunda güvenli bölge kurulması hakkında kendi hareket planlarını devreye sokacakları yönündeki uyarısını yineledi.
Erdoğan böylelikle Washington ile yapılan anlaşma kapsamında güvenli bölgenin oluşturulmaması halinde Fırat’ın doğusuna askeri operasyon yapılacağına yönelik imasını tekrarladı.
Beştepe’de düzenlenen Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni'nde konuşan Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’deki güvenli bölgeyle ilgili ifadeleri yeterli bulmadığını ve sahada somut önlemler görmek istediğini söyledi.
Cumhurbaşkanı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Zirve sırasında ve sonrasında yaptığımız açıklamalarda ifade ettiğimiz gibi iki hafta içinde buradan bir sonuç çıkmazsa kendi hareket planlarımızı devreye sokacağız. Avrupa ülkelerinden hem İdlib hem de Fırat'ın doğusu konusunda çok daha güçlü bir destek bekliyoruz.”
Geçen pazartesi günü Ankara’da düzenlenen Türkiye-Rusya-İran zirvesi hakkında da konuşan Erdoğan, Suriye krizinin çözümü konusunda önemli kararlar alındığını söyledi.
Erdoğan konuya ilişkin şunları söyledi:
“Türkiye'de 3 milyon 600 bin mülteciyi ağırlıyoruz. Şayet İdlib'de sükûneti hızla sağlamazsak bu bölgede yaşayan 4 milyon insanın yükünü kaldıramayacağımızı açıkça söylüyoruz. Fırat'ın doğusunu güvenli hale getirmek suretiyle güvenli bölgenin derinliğine bağlı olarak 2 ile 3 milyon arasında halen ülkemizde ve Avrupa'da yaşayan Suriyeli sığınmacıyı iskân edebiliriz.”
Suriyeli muhalif gruptan anlaşma yorumu
Suriye Ulusal Ordusu çatısı altındaki El-Mutasım Tugayı Sözcüsü Mustafa Seceri, Astana garantörleri Rusya, Türkiye ve İran’ın Ankara’da bir araya geldiği üçlü zirvede Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait gözlem noktaları ve bölgedeki terör örgütleriyle mücadele de dahil olmak üzere İdlib'teki son gelişmelere odaklanıldığını ve birkaç noktada anlaşmaya varıldığını bildirdi.
Seceri’nin Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre üçlü zirvede ağır silahlardan arındırılmış yeni bir tampon bölge oluşturulması, Türkiye-Rusya ortak devriyelerinin seyrinin belirlenmesi ve uluslararası terör listesinde yer alan kişilerin bölgeden uzaklaştırılması kararlaştırıldı.
Mustafa Seceri, anlaşmanın, Anayasa Komisyonu için son adımların atılması ve yeni bir seçim yasasının geliştirilmesine ek olarak Suriye geçici hükümetinin bölgeye girmesi, hizmet sağlaması ve uluslararası insani yardımın yeniden başlatılmasını öngördüğünü belirtti.
Sözcü, Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ), Hurras ed-Din veya Ensar et-Tevhid gruplarının anlaşmayı reddetmesinin yeni bir savaş ilan etmek için bir fırsat olacağına dikkat çekerek “Belki Han Şeyhun, Hama ve İdlib kırsalındaki diğer 50 kasaba için de benzer bir senaryoyla karşılacağız” dedi.
Kılıçdaroğlu’ndan İdlib açıklaması
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin İdlib’te Rusya ve ABD arasında sıkıştığını söyleyerek ülkesinin Suriye politikasını eleştirdi.
Kılıçdaroğlu, Denizli’de yaptığı bir konuşmada, “Şimdi İdlib'de sıkıştık. Bir taraftan Trump, bir taraftan Putin. Oradaki Suriyeliler Türkiye'ye gelmez mi? 3,5 milyon Suriyeli Türkiye'nin kapısına dayanırsa kimse şaşırmasın” diyerek savaştan kaçan Suriyelilerin suçlanmaması gerektiğini, bilakis onların Türkiye’ye kaçmasına neden olanlara kızılması gerektiğini söyledi.
Türkiye 3,6 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Ancak gerçek sayının tahmin edilenden çok daha farklı olduğu belirtiliyor.
Rusya destekli Suriye rejiminin son dört aydır İdlib’e düzenlediği saldırılar Türkiye sınırına bir milyondan fazla sivilin kaçmasına neden oldu.



Maduro, Trump ile "dostça" bir görüşme gerçekleştirdiğini doğruladı

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AP)
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AP)
TT

Maduro, Trump ile "dostça" bir görüşme gerçekleştirdiğini doğruladı

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AP)
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AP)

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, iki ülke arasındaki krizin ardından ABD'li mevkidaşı Donald Trump ile "dostça" bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini doğruladı.

Maduro, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, "Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump ile görüştüm," dedi. "Görüşmenin saygılı, hatta dostça olduğunu söyleyebilirim." Maduro, "Daha da ileri gideceğim... Eğer bu davet, eyaletler arası, ülkeler arası saygılı bir diyaloğa doğru adımlar attığımız anlamına geliyorsa, diyaloğa ve diplomasiye hoş geldiniz, çünkü her zaman barış için çabalayacağız" ifadelerini kullandı.

Trump, pazar günü basında geniş yer bulan telefon görüşmesinin gerçekleştiğini kabul etti. Air Force One'dan konuşan ABD Başkanı, "İyi ya da kötü geçtiğini söyleyemem. Sadece bir telefon görüşmesiydi" dedi. Bu görüşme, ABD'nin Karayipler'de önemli bir askeri yığınak yapması, uyuşturucu kaçakçılığı yaptığından şüphelenilen gemilere hava saldırıları düzenlemesi ve Venezuela topraklarına yönelik olası saldırılar konusunda uyarılarda bulunmasıyla, Venezuela üzerindeki baskısını artırdığı bir dönemde gerçekleşti.

Maduro dün, "Yaklaşık on gün önce Beyaz Saray'dan Miraflores Sarayı'nı aradılar ve Başkan Donald Trump ile bir telefon görüşmesi yaptım. Tüm dünya bunu konuştu" dedi. "Dışişleri bakanı olarak geçirdiğim altı yıl boyunca diplomatik temkinli olmayı öğrendim. Temkinli olmayı severim, mikrofonlar aracılığıyla diplomasiyi sevmem. Önemli şeyler olduğunda, bitene kadar sessizce yapılmalı."

Donald Trump, Venezuela'yı ABD pazarını istila eden bir uyuşturucu kaçakçılığı operasyonu yürütmekle suçluyor. Karakas ise bunu reddederek, Washington'un asıl amacının rejim değişikliği yapmak ve Venezuela'nın petrol rezervlerinin kontrolünü ele geçirmek olduğunu söylüyor.


Witkoff, bugün Florida'da Ukraynalı müzakereci Umerov ile bir araya gelecek

Ukrayna heyetinin başkanı Rustem Umerov (Arşiv- EPA)
Ukrayna heyetinin başkanı Rustem Umerov (Arşiv- EPA)
TT

Witkoff, bugün Florida'da Ukraynalı müzakereci Umerov ile bir araya gelecek

Ukrayna heyetinin başkanı Rustem Umerov (Arşiv- EPA)
Ukrayna heyetinin başkanı Rustem Umerov (Arşiv- EPA)

ABD Başkanı Donald Trump'ın özel temsilcisi Steve Wittkoff ve damadı Jared Kushner, salı günü Moskova'da Vladimir Putin ile yaptıkları görüşmenin ardından bugün Florida'da Ukraynalı müzakereci Rustem Umerov ile bir araya gelecek.

Miami bölgesinde düzenlenecek görüşme, ABD Başkanı Donald Trump'ın dün Rus mevkidaşının Ukrayna'daki "savaşı bitirmek" istediğini söylemesinin ardından gerçekleşiyor.


ABD, Ortadoğu’ya ilk kamikaze İHA filosunu konuşlandırdı

Amerikan yapımı Lucas İHA'ları (ABD Merkez Komutanlığı)
Amerikan yapımı Lucas İHA'ları (ABD Merkez Komutanlığı)
TT

ABD, Ortadoğu’ya ilk kamikaze İHA filosunu konuşlandırdı

Amerikan yapımı Lucas İHA'ları (ABD Merkez Komutanlığı)
Amerikan yapımı Lucas İHA'ları (ABD Merkez Komutanlığı)

ABD ordusu, bugün (Çarşamba), Ortadoğu’da konuşlandırılacak ilk tek yönlü saldırı tipi (kamikaze) insansız hava araçları (İHA) filosu için yeni bir görev gücü oluşturduğunu açıkladı.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Savunma Bakanı Pete Hegseth’in dört ay önce düşük maliyetli ve hızlı temin edilebilen İHA teknolojilerinin edinilmesi ve konuşlandırılmasını hızlandırma talimatının ardından Scorpion Strike (TFSS- Akrep Sokması) adlı görev gücünü hayata geçirdi.

CENTCOM’a göre bu görev gücü, sahadaki birliklere hızlı şekilde düşük maliyetli ve etkili saldırı İHA kapasitesi sağlamak amacıyla tasarlandı. Yeni görev gücü, Ortadoğu’da konuşlu olan “FLM–136 Lucas” tipi düşük maliyetli saldırı İHA’lardan oluşan bir filoyu şimdiden kurmuş durumda.

Lucas İHA’ları geniş menzile sahip ve otonom çalışacak şekilde tasarlandı. Fırlatma yöntemleri arasında “mancınık/katapolt”, roket destekli kalkış, yer sistemleri ve mobil platformlar bulunuyor.

CENTCOM Komutanı Amiral Brad Cooper, “Bu yeni görev gücü, yeniliği caydırıcılık unsuru olarak kullanmamızı sağlıyor. Müttefiklerimizi gelişmiş İHA yetenekleriyle donatmak, Amerikan askeri gücünü ve yeniliğini ön plana çıkarıyor, kötü niyetli aktörleri caydırıyor” dedi.

ABD basınına göre FLM-136 İHA’sı, İran’ın yaygın olarak kullandığı “Shahd 136” İHA’larını model alıyor. İran ve desteklediği milisler, bu İHA’larla ABD güçlerini ve ticari gemileri hedef aldı; Rusya ise aynı modeli Ukrayna’daki şehir ve birliklere saldırılarda kullandı.

Bu adım, İran’ın ABD’ye ait imha edilmiş İHA’ları taklit edip yeniden mühendislik yoluyla kendi versiyonlarını üretme taktiğini andırıyor. ABD’ye ait “RQ-170 Sentinel” gibi İHA’lar bu yöntemle kopyalanmıştı.

Yeni “FLM-136” İHA’sı tamamen otonom kontrol özellikli olup, insan müdahalesine neredeyse gerek duymuyor. Hedefe yönlendirme için sensörler ve yapay zekâdan yararlanıyor ve yaklaşık 6 saat boyunca uçabiliyor.

ABD’nin Ortadoğu’ya saldırı tipi İHA filosu konuşlandırması, yaklaşık iki yıl önce üç Amerikan askerinin, Ürdün’ün kuzeydoğusundaki bir üsse İran yapımı bir saldırı İHA’sı ile düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmesinin ardından geldi.

ABD ordusu, mali yıl 2026 sonunda tüm birimlerin küçük, tek yönlü saldırı İHA’larıyla donatılmasını hedefliyor.