Erdoğan, Fırat’ın doğusuna askeri operasyon uyarısını yineledi

(Reuters)
(Reuters)
TT

Erdoğan, Fırat’ın doğusuna askeri operasyon uyarısını yineledi

(Reuters)
(Reuters)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki hafta içinde sonuç çıkmaması halinde Suriye’nin kuzeydoğusunda güvenli bölge kurulması hakkında kendi hareket planlarını devreye sokacakları yönündeki uyarısını yineledi.
Erdoğan böylelikle Washington ile yapılan anlaşma kapsamında güvenli bölgenin oluşturulmaması halinde Fırat’ın doğusuna askeri operasyon yapılacağına yönelik imasını tekrarladı.
Beştepe’de düzenlenen Yükseköğretim Akademik Yıl Açılış Töreni'nde konuşan Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’deki güvenli bölgeyle ilgili ifadeleri yeterli bulmadığını ve sahada somut önlemler görmek istediğini söyledi.
Cumhurbaşkanı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Zirve sırasında ve sonrasında yaptığımız açıklamalarda ifade ettiğimiz gibi iki hafta içinde buradan bir sonuç çıkmazsa kendi hareket planlarımızı devreye sokacağız. Avrupa ülkelerinden hem İdlib hem de Fırat'ın doğusu konusunda çok daha güçlü bir destek bekliyoruz.”
Geçen pazartesi günü Ankara’da düzenlenen Türkiye-Rusya-İran zirvesi hakkında da konuşan Erdoğan, Suriye krizinin çözümü konusunda önemli kararlar alındığını söyledi.
Erdoğan konuya ilişkin şunları söyledi:
“Türkiye'de 3 milyon 600 bin mülteciyi ağırlıyoruz. Şayet İdlib'de sükûneti hızla sağlamazsak bu bölgede yaşayan 4 milyon insanın yükünü kaldıramayacağımızı açıkça söylüyoruz. Fırat'ın doğusunu güvenli hale getirmek suretiyle güvenli bölgenin derinliğine bağlı olarak 2 ile 3 milyon arasında halen ülkemizde ve Avrupa'da yaşayan Suriyeli sığınmacıyı iskân edebiliriz.”
Suriyeli muhalif gruptan anlaşma yorumu
Suriye Ulusal Ordusu çatısı altındaki El-Mutasım Tugayı Sözcüsü Mustafa Seceri, Astana garantörleri Rusya, Türkiye ve İran’ın Ankara’da bir araya geldiği üçlü zirvede Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait gözlem noktaları ve bölgedeki terör örgütleriyle mücadele de dahil olmak üzere İdlib'teki son gelişmelere odaklanıldığını ve birkaç noktada anlaşmaya varıldığını bildirdi.
Seceri’nin Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre üçlü zirvede ağır silahlardan arındırılmış yeni bir tampon bölge oluşturulması, Türkiye-Rusya ortak devriyelerinin seyrinin belirlenmesi ve uluslararası terör listesinde yer alan kişilerin bölgeden uzaklaştırılması kararlaştırıldı.
Mustafa Seceri, anlaşmanın, Anayasa Komisyonu için son adımların atılması ve yeni bir seçim yasasının geliştirilmesine ek olarak Suriye geçici hükümetinin bölgeye girmesi, hizmet sağlaması ve uluslararası insani yardımın yeniden başlatılmasını öngördüğünü belirtti.
Sözcü, Heyetu Tahriru’ş Şam (HTŞ), Hurras ed-Din veya Ensar et-Tevhid gruplarının anlaşmayı reddetmesinin yeni bir savaş ilan etmek için bir fırsat olacağına dikkat çekerek “Belki Han Şeyhun, Hama ve İdlib kırsalındaki diğer 50 kasaba için de benzer bir senaryoyla karşılacağız” dedi.
Kılıçdaroğlu’ndan İdlib açıklaması
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin İdlib’te Rusya ve ABD arasında sıkıştığını söyleyerek ülkesinin Suriye politikasını eleştirdi.
Kılıçdaroğlu, Denizli’de yaptığı bir konuşmada, “Şimdi İdlib'de sıkıştık. Bir taraftan Trump, bir taraftan Putin. Oradaki Suriyeliler Türkiye'ye gelmez mi? 3,5 milyon Suriyeli Türkiye'nin kapısına dayanırsa kimse şaşırmasın” diyerek savaştan kaçan Suriyelilerin suçlanmaması gerektiğini, bilakis onların Türkiye’ye kaçmasına neden olanlara kızılması gerektiğini söyledi.
Türkiye 3,6 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapıyor. Ancak gerçek sayının tahmin edilenden çok daha farklı olduğu belirtiliyor.
Rusya destekli Suriye rejiminin son dört aydır İdlib’e düzenlediği saldırılar Türkiye sınırına bir milyondan fazla sivilin kaçmasına neden oldu.



Fransız belediye başkanı 'seks kaseti skandalı' nedeniyle mahkum oldu

Bir Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Bir Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
TT

Fransız belediye başkanı 'seks kaseti skandalı' nedeniyle mahkum oldu

Bir Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Bir Fransız polisi (Arşiv- Reuters)

Fransa'da bir mahkeme, Lyon yakınlarındaki Saint-Etienne Belediye Başkanı Gaël Perdriau'yu, seks kaseti kullanarak siyasi rakibini şantaj yaptığı gerekçesiyle beş yıl hapis cezasına çarptırdı.

Fransız Le Figaro gazetesi dün, mahkemenin 53 yaşındaki muhafazakar siyasetçiyi, Paris'teki bir otelde birinci yardımcısını bir erkek seks işçisiyle gizlice filme almaktan suçlu bulduğunu bildirdi.

Gazete, belediye başkan yardımcısının kendisini siyasi olarak dışlama planı kapsamında kasıtlı olarak tuzağa düşürüldüğünü belirtti. Ayrıca, cezasının bir yıl ertelendiğini ifade etti.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığı habere göre belediye başkanı, mahkemede yargılamanın sonuna kadar suçsuz olduğunu savundu ve karara itiraz edeceğini açıkladı.

Ancak, kararın açıklanmasının ardından belediye başkanının görevinden derhal ayrılması gerekiyor.


Trump, İsrail'i Suriye'ye 'müdahale etmemesi' konusunda uyardı

Şam'ın batısındaki kırsal Beyt Cin kasabası sakinleri, birkaç gün önce İsrail işgalinin kurbanları için başsağlığı dilemek üzere gelen Arap diplomatlardan oluşan bir heyeti kabul etti (SANA)
Şam'ın batısındaki kırsal Beyt Cin kasabası sakinleri, birkaç gün önce İsrail işgalinin kurbanları için başsağlığı dilemek üzere gelen Arap diplomatlardan oluşan bir heyeti kabul etti (SANA)
TT

Trump, İsrail'i Suriye'ye 'müdahale etmemesi' konusunda uyardı

Şam'ın batısındaki kırsal Beyt Cin kasabası sakinleri, birkaç gün önce İsrail işgalinin kurbanları için başsağlığı dilemek üzere gelen Arap diplomatlardan oluşan bir heyeti kabul etti (SANA)
Şam'ın batısındaki kırsal Beyt Cin kasabası sakinleri, birkaç gün önce İsrail işgalinin kurbanları için başsağlığı dilemek üzere gelen Arap diplomatlardan oluşan bir heyeti kabul etti (SANA)

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye-İsrail sınırında artan gerilimin ortasında, İsrail'i Suriye'yi ve yeni yönetimini istikrarsızlaştırmaması konusunda uyardı. Dün Truth Social platformundaki gönderisinde Trump, "İsrail'in Suriye ile güçlü ve samimi bir diyalog sürdürmesi ve Suriye'nin müreffeh bir ülkeye dönüşmesini engelleyebilecek hiçbir şeyin olmaması çok önemli" ifadelerini kullandı. Trump, Suriye'nin Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara yönetimindeki performansından "çok memnun" olduğunu da belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi, Netanyahu’nun Trump ile telefon görüşmesi yaptığını ve Trump'ın kendisini Beyaz Saray'a davet ettiğini bildirdi. ABD Başkanı, yaklaşık bir yıl önce Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara'nın Şam'da iktidara gelmesinin ardından İsrail ve Suriye arasında bir güvenlik anlaşması için baskı yapıyor.

Bu arada, BM Güvenlik Konseyi üye ülkelerinden temsilcilerden oluşan bir heyet, Suriye hükümetinin kuruluşundan bu yana ilk defa olarak bir ziyaret kapsamında 3-7 Aralık tarihleri ​​arasında Suriye ve Lübnan'ı ziyaret edecek. Estonya'nın BM Daimi Temsilcisi Samuel Zbogar'ın başkanlık ettiği heyete, daimi temsilciler ve diğer üyeler de katılıyor.


Nijerya Savunma Bakanı, ülkedeki bazı kaçırma vakalarının ardından istifa etti

Nijerya askerleri (sosyal medya)
Nijerya askerleri (sosyal medya)
TT

Nijerya Savunma Bakanı, ülkedeki bazı kaçırma vakalarının ardından istifa etti

Nijerya askerleri (sosyal medya)
Nijerya askerleri (sosyal medya)

Nijerya Devlet Başkanlığı tarafından dün yapılan açıklamada Savunma Bakanı Muhammed Badaru Abubakar’ın istifa ettiği belirtildi. Ülke, Devlet Başkanı Bola Tinubu'nun ‘olağanüstü hal (OHAL)’ ilan etmesine neden olan toplu kaçırma vakalarıyla karşı karşıya.

Devlet Başkanı Tinubu'nun Sözcüsü Bayo Onanuga yaptığı açıklamada, Abubakar'ın (63) sağlık nedenleriyle istifasının derhal yürürlüğe girdiğini belirterek, “İstifası, Başkan Tinubu'nun güvenlik nedenleriyle OHAL ilan etmesiyle birlikte geldi. Tinubu, OHAL’in kapsamını zamanı geldiğinde açıklığa kavuşturacak” dedi.

Silahlı gruplar tarafından fidye için yapılan kaçırmalar, 2014 yılında ülkenin kuzeydoğundaki Chibok kasabasında, terör örgütü Boko Haram üyeleri tarafından 276 kız öğrencinin kaçırılmasından bu yana Nijerya'da sık sık görülmeye başlandı. Ancak, son iki hafta içinde çoğunluğu Nijer eyaletinde (orta-batı) olmak üzere 400'den fazla Nijeryalı'nın kaçırıldığı bu yeni kaçırma dalgası, Müslümanların çoğunlukta olduğu kuzey ile Hıristiyanların çoğunlukta olduğu güney arasında neredeyse eşit olarak dağıtılmış gibi görünürken Afrika'nın en kalabalık nüfusuna sahip (230 milyon) ülkesini sarstı.

Kaçırma vakalarının artmasıyla karşı karşıya kalan Tinubu, ek güvenlik güçlerinin işe alınması talimatı verdi. Son zamanlarda yaşanan toplu kaçırma olayları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Nijerya'da ‘Hıristiyanların öldürüldüğünü’ öne sürdüğü olaylar nedeniyle askeri müdahale tehdidinde bulunmasının ardından meydana geldi. Nijerya ise bu suçlamaları reddetti.