Nijerya ordusu 7 Boko Haram liderini öldürdü

Nijerya ordusu 7 Boko Haram liderini öldürdü
TT

Nijerya ordusu 7 Boko Haram liderini öldürdü

Nijerya ordusu 7 Boko Haram liderini öldürdü

Nijerya ordusu, Boko Haram terör örgütüne sert bir darbe vurdu. Ordu komutanlığı, terör örgütünün üst düzey 7 liderinin ülkenin kuzeydoğusunda gerçekleşen çatışmalar sırasında öldürüldüğünü açıkladı.
Nijerya ordu sözcüsü Musa Sağir, geçen cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, ordu kuvvetlerinin Çad Gölü Havzası’ndaki ormanlık ve ulaşımı zor alanlarda bulunan Boko Haram merkezlerine ve kamplarına karşı askeri operasyon gerçekleştirdiğini duyurdu. Ordudan bir yetkili, “Terör örgütüne mensup üst düzey 7 lider, çatışmalar sırasında öldürüldü. Ayrıca bölgedeki kampların imha edilmesi sonrasında çok sayıda örgüt üyesi de kaçtı” ifadelerini kullandı.
Askeri yetkili, söz konusu Boko Haram liderlerinin kimliklerine ilişkin herhangi bir ayrıntıya yer vermedi. Yetkili, liderlerin son yıllarda Nijerya’daki hükümet ordusundan sert darbeler alan terör örgütünün saflarında önemli pozisyonlara sahip olduklarını söyledi.
Öte yandan Boko Haram unsurları, bir köye misilleme bir saldırı düzenledi. Nijerya ordusundan askeri kaynakların belirttiğine göre saldırı sırasında silahsız 9 sivil hayatını kaybetti. Kaynaklar, “Boko Haram terör örgütü üyeleri, Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Borno Eyaleti’nin başkenti Maiduguri yakınlarında bir köye saldırdı ve 9 kişi hayatını kaybetti” açıklamasında bulundu.
Aynı şekilde Boko Haram karşıtı ve Abuja hükümeti yandaşı yerel milis lideri Lokman Rifai, “Boko Haram unsurları, tüm insani merhamet duygularından soyutlanmış durumda. Dokuz sivil öldürdüler ve cesetlerini bölgeye yakın bir ormana attılar” dedi. Köyden bir görgü tanığı ise, Boko Haram teröristlerinin, bu sivillerin bazılarını ok ve mızraklarla öldürdüğünü, bazılarını da kılıçla katlettiğini ifade etti.
Boko Haram, 2009 yılında Nijerya’nın kuzeydoğusunda silahlı bir isyan başlattı. Bölgede, kendi tekfirci ideolojileri doğrultusunda “Emirlik” kurmayı hedefleyen terör örgütü, 2015 yılında DEAŞ terör örgütüne bağlandı. O günden bu yana bölünmeler yaşayan Boko Haram, bölgede on binlerce sivilin katline yol açan ölümcül saldırılar başlatarak, milyonlarca kişinin evlerini terk etmesine neden oldu.
Nijerya ordusu, ülkenin kuzeydoğusundaki kamplarda “gıda ve ilaç sağlayarak teröristlere yardım etme” suçlamasıyla Fransız bir sivil toplum kuruluşu olan ‘Açlığa Karşı Eylem’ sivil toplum kuruluşunun ofisini kapattıklarını açıkladı.
Nijerya’nın kuzeyindeki terör gruplarına yönelik düzenlenen operasyonun sözcüsü Albay İsa Adu, STK’nın faaliyetlerini “yıkıcı” olarak nitelendirdi. Adu, teröristlere ve insan hakları ihlallerine yardımlarını durdurmaları için yapılan birçok uyarıya rağmen STK’nın faaliyetlerine devam ettiğini belirtti. Nijerya ordusu da üst düzey bir yetkilisinin Boko Haram ve DEAŞ’a mensup teröristlere yardım ettiğine dikkati çekerek, Açlığa Karşı Eylem kuruluşunun ülkede istenmeyen bir oluşum olduğunu vurguladı.
Ancak onlarca yıldır dünyadaki ve özellikle de Afrika’daki açlıkla mücadele eden Fransa merkezli STK, söz konusu suçlamaları sert bir dille yalanladı. Kuruluşun Nijerya Temsilcisi Shashwat Saraf, kuruluşun Nijerya’daki ofisini kapatma kararının şaşırtıcı olduğunu belirtirken, basına yaptığı açıklamada da “kararın nedenleri hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmadığını” ifade etti.



Albanese: Sidney saldırısının DEAŞ ideolojisinden kaynaklandığı anlaşılıyor

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese (EPA)
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese (EPA)
TT

Albanese: Sidney saldırısının DEAŞ ideolojisinden kaynaklandığı anlaşılıyor

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese (EPA)
Avustralya Başbakanı Anthony Albanese (EPA)

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese bugün yaptığı açıklamada, Sidney'deki Bondi Plajı'nda Hanuka bayramını kutlayan kalabalığa yapılan saldırının "DEAŞ ideolojisinden kaynaklanmış gibi göründüğünü" söyledi.

Avustralya polisi bugün yaptığı açıklamada, Bondi Plajı saldırganları olduğundan şüphelenilen baba ve oğulun kullandığı araçta iki DEAŞ bayrağı ve patlayıcı madde bulunduğunu belirtti. Yeni Güney Galler Polis Komiseri Mal Lanyon gazetecilere yaptığı açıklamada, Sidney plajı yakınlarında bulunan aracın oğul adına kayıtlı olduğunu ve içinde "iki el yapımı DEAŞ bayrağı" ile birlikte el yapımı patlayıcı cihazlar bulunduğunu söyledi.

Sajid Akram ve oğlu Naveed, pazar akşamı popüler plajda düzenlenen Yahudi Hanuka kutlamasına yönelik toplu silahlı saldırıda 15 kişiyi öldürdü. Yetkililer saldırıyı Yahudi karşıtı bir terör eylemi olarak nitelendirdi, ancak saldırganların daha derin motivasyonları hakkında şimdiye kadar çok az ayrıntı verdi.

Ancak Albanese bugün, iki adamın "toplu katliamı" gerçekleştirmeden önce nasıl devşirildiğine dair ilk işaretlerden birini verdi ve şunları söyledi: "Görünüşe göre bu, DEAŞ ideolojisinden kaynaklanıyordu... on yıldan fazla bir süredir yaygın olan ve nefret ideolojisine ve bu durumda toplu cinayete girişme isteğine yol açan bir ideoloji."

Albanese, 24 yaşındaki Naveed Akram'ın 2019 yılında "başkalarıyla olan bağlantıları nedeniyle" Avustralya Güvenlik İstihbarat Teşkilatı'nın (ASIO) dikkatini çektiğini, ancak o dönemde acil bir tehdit olarak görülmediğini açıkladı. "Bağlantılı olduğu iki kişi suçlandı ve hapse atıldı, ancak o sırada şüpheli olarak değerlendirilmedi" diye belirtti.

Sajid ve oğlu, polis tarafından vurularak öldürülmeden önce 10 dakika boyunca sahildeki kalabalığa ateş açtı. Polis tarafından vurulan Naveed ise hastaneye kaldırıldı ve durumu kritik.


Türkiye Savunma Bakanlığı, Karadeniz üzerinde bir insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu

Türk Hava Kuvvetlerine ait bir F-16 savaş uçağı, 9 Haziran 2023'te Kuzey Almanya'da yapılan hava tatbikatları sırasında kalkış yapıyor (Reuters).
Türk Hava Kuvvetlerine ait bir F-16 savaş uçağı, 9 Haziran 2023'te Kuzey Almanya'da yapılan hava tatbikatları sırasında kalkış yapıyor (Reuters).
TT

Türkiye Savunma Bakanlığı, Karadeniz üzerinde bir insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu

Türk Hava Kuvvetlerine ait bir F-16 savaş uçağı, 9 Haziran 2023'te Kuzey Almanya'da yapılan hava tatbikatları sırasında kalkış yapıyor (Reuters).
Türk Hava Kuvvetlerine ait bir F-16 savaş uçağı, 9 Haziran 2023'te Kuzey Almanya'da yapılan hava tatbikatları sırasında kalkış yapıyor (Reuters).

Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Karadeniz'den Türk hava sahasına yaklaşan "kontrol dışı" bir insansız hava aracının (İHA) düşürüldüğünü duyurdu.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre bakanlık açıklamasında, İHA, yerleşim yerlerinden uzakta, güvenli bir bölgede düşürüldü" ifadelerini kullandı.

Ankara, Karadeniz üzerinde “rutin prosedürler kapsamında bir hava cisminin tespit edildiğini ve izlendiğini”, “söz konusu hava cisminin kontrolsüz bir insansız hava aracı olarak tanımlandığını” belirtti. Açıklamada, “Hava sahamızın güvenliğini sağlamak için NATO ve ulusal komuta altında F-16 savaş uçaklarımız önleme görevine gönderildi” denildi.

Bu olay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın son haftalarda gemilere yönelik çeşitli saldırıların ardından Karadeniz'in Rusya ve Ukrayna arasında bir “çatışma bölgesi” haline gelebileceği uyarısının ardından gerçekleşti.


Estonya, Rusya yanlısı siyasetçileri vatana ihanetten suçlu buldu

NATO ülkesi yalnızca 1,4 milyon kişilik nüfusa sahip (AFP)
NATO ülkesi yalnızca 1,4 milyon kişilik nüfusa sahip (AFP)
TT

Estonya, Rusya yanlısı siyasetçileri vatana ihanetten suçlu buldu

NATO ülkesi yalnızca 1,4 milyon kişilik nüfusa sahip (AFP)
NATO ülkesi yalnızca 1,4 milyon kişilik nüfusa sahip (AFP)

Kasım 2023'te başlayan dava nihayet sonuçlandı ve Estonya yargısı, aynı yılın mart ayında tutuklanan politikacılar hakkındaki kararını verdi. 

Harju Bölge Mahkemesi'nde geçen perşembe görülen davada muhafazakar Koos partisinin kurucularından Aivo Peterson vatana ihanetten 14 yıl, Dmitri Rootsi ve Andrei Andronov ise 11'er yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

Ekim 2022 - Mart 2023'te Estonya devleti ve toplumunun hilafına Rusya'nın politikalarını desteklemekle suçlanan üç siyasetçi bu iddiaları reddediyor. 

Moskova'dan aldıkları emirlerle hareket etme iddialarının hedefindeki üçlü, temyize başvuracaklarını açıkladı. 

Partiden yapılan açıklamada da savcıların Estonya'nın anayasal düzeni ve güvenliğine nasıl zarar verildiğine dair somut kanıt gösteremediği savunuldu.

Estonya'nın Ukrayna'ya yardımına karşı çıkan Koos partisi, bu yıl düzenlenen belediye seçimlerinde ülke genelindeki oyların yalnızca binde 8'ini alabilmişti. 

2022'de kurulan parti, Baltık ülkesinin NATO'dan çıkıp tarafsızlığını ilan etmesini ve yabancı askerlerin ülke topraklarından çekilmesini isterken, diğer ülkeler arasındaki askeri çatışmalara doğrudan ya da dolaylı olarak karışılmasına karşı çıkıyor. 

Öte yandan Aivo Peterson, Ukrayna'dan 2014'te tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve Eylül 2022'de Rusya'ya katılma kararı alan Donetsk Halk Cumhuriyeti'ni 2023'te ziyaret etmişti. 

55 yaşındaki siyasetçi, Şubat 2022'de başlayan Ukrayna savaşına dair bilgi almak için bölgeye gittiğini şu ifadelerle savunmuştu:

Estonya medyasından aldığımız bilgiler tek taraflı. Tüm gazetecilerimiz Kiev'i destekliyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova haziranda yaptığı açıklamada Estonya için "düşmanca davranan ülkeler arasında ilk sıralarda" ifadesini kullanmış, Tallin yönetiminin kendilerini yalanlarla bir tehdit gibi gösterdiğini öne sürmüştü. 

Independent Türkçe, ERR, RT