Nijerya ordusu 7 Boko Haram liderini öldürdü

Nijerya ordusu 7 Boko Haram liderini öldürdü
TT

Nijerya ordusu 7 Boko Haram liderini öldürdü

Nijerya ordusu 7 Boko Haram liderini öldürdü

Nijerya ordusu, Boko Haram terör örgütüne sert bir darbe vurdu. Ordu komutanlığı, terör örgütünün üst düzey 7 liderinin ülkenin kuzeydoğusunda gerçekleşen çatışmalar sırasında öldürüldüğünü açıkladı.
Nijerya ordu sözcüsü Musa Sağir, geçen cuma günü gazetecilere yaptığı açıklamada, ordu kuvvetlerinin Çad Gölü Havzası’ndaki ormanlık ve ulaşımı zor alanlarda bulunan Boko Haram merkezlerine ve kamplarına karşı askeri operasyon gerçekleştirdiğini duyurdu. Ordudan bir yetkili, “Terör örgütüne mensup üst düzey 7 lider, çatışmalar sırasında öldürüldü. Ayrıca bölgedeki kampların imha edilmesi sonrasında çok sayıda örgüt üyesi de kaçtı” ifadelerini kullandı.
Askeri yetkili, söz konusu Boko Haram liderlerinin kimliklerine ilişkin herhangi bir ayrıntıya yer vermedi. Yetkili, liderlerin son yıllarda Nijerya’daki hükümet ordusundan sert darbeler alan terör örgütünün saflarında önemli pozisyonlara sahip olduklarını söyledi.
Öte yandan Boko Haram unsurları, bir köye misilleme bir saldırı düzenledi. Nijerya ordusundan askeri kaynakların belirttiğine göre saldırı sırasında silahsız 9 sivil hayatını kaybetti. Kaynaklar, “Boko Haram terör örgütü üyeleri, Nijerya’nın kuzeydoğusundaki Borno Eyaleti’nin başkenti Maiduguri yakınlarında bir köye saldırdı ve 9 kişi hayatını kaybetti” açıklamasında bulundu.
Aynı şekilde Boko Haram karşıtı ve Abuja hükümeti yandaşı yerel milis lideri Lokman Rifai, “Boko Haram unsurları, tüm insani merhamet duygularından soyutlanmış durumda. Dokuz sivil öldürdüler ve cesetlerini bölgeye yakın bir ormana attılar” dedi. Köyden bir görgü tanığı ise, Boko Haram teröristlerinin, bu sivillerin bazılarını ok ve mızraklarla öldürdüğünü, bazılarını da kılıçla katlettiğini ifade etti.
Boko Haram, 2009 yılında Nijerya’nın kuzeydoğusunda silahlı bir isyan başlattı. Bölgede, kendi tekfirci ideolojileri doğrultusunda “Emirlik” kurmayı hedefleyen terör örgütü, 2015 yılında DEAŞ terör örgütüne bağlandı. O günden bu yana bölünmeler yaşayan Boko Haram, bölgede on binlerce sivilin katline yol açan ölümcül saldırılar başlatarak, milyonlarca kişinin evlerini terk etmesine neden oldu.
Nijerya ordusu, ülkenin kuzeydoğusundaki kamplarda “gıda ve ilaç sağlayarak teröristlere yardım etme” suçlamasıyla Fransız bir sivil toplum kuruluşu olan ‘Açlığa Karşı Eylem’ sivil toplum kuruluşunun ofisini kapattıklarını açıkladı.
Nijerya’nın kuzeyindeki terör gruplarına yönelik düzenlenen operasyonun sözcüsü Albay İsa Adu, STK’nın faaliyetlerini “yıkıcı” olarak nitelendirdi. Adu, teröristlere ve insan hakları ihlallerine yardımlarını durdurmaları için yapılan birçok uyarıya rağmen STK’nın faaliyetlerine devam ettiğini belirtti. Nijerya ordusu da üst düzey bir yetkilisinin Boko Haram ve DEAŞ’a mensup teröristlere yardım ettiğine dikkati çekerek, Açlığa Karşı Eylem kuruluşunun ülkede istenmeyen bir oluşum olduğunu vurguladı.
Ancak onlarca yıldır dünyadaki ve özellikle de Afrika’daki açlıkla mücadele eden Fransa merkezli STK, söz konusu suçlamaları sert bir dille yalanladı. Kuruluşun Nijerya Temsilcisi Shashwat Saraf, kuruluşun Nijerya’daki ofisini kapatma kararının şaşırtıcı olduğunu belirtirken, basına yaptığı açıklamada da “kararın nedenleri hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmadığını” ifade etti.



Amerikan-Rus uzay mürettebatı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda sekiz aylık göreve başladı

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) tarafından yayınlanan videodan alınan ekran görüntüsünde, Soyuz MS-28 uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatılan görev ekibi görülüyor. (AP)
Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) tarafından yayınlanan videodan alınan ekran görüntüsünde, Soyuz MS-28 uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatılan görev ekibi görülüyor. (AP)
TT

Amerikan-Rus uzay mürettebatı Uluslararası Uzay İstasyonu’nda sekiz aylık göreve başladı

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) tarafından yayınlanan videodan alınan ekran görüntüsünde, Soyuz MS-28 uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatılan görev ekibi görülüyor. (AP)
Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) tarafından yayınlanan videodan alınan ekran görüntüsünde, Soyuz MS-28 uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatılan görev ekibi görülüyor. (AP)

Üç kişilik Amerikan-Rus mürettebat, dün bir Rus uzay aracıyla Uluslararası Uzay İstasyonu'na fırlatıldıktan sonra görevlerine başladı.

Rus Soyuz MS-28 uzay aracı Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden saat 04:27'de fırlatıldı.

Uzay aracında NASA astronotu Chris Williams ve iki Rus meslektaşı Sergey Mikaev ve Sergey Kud-Sverchkov bulunuyordu. Şarku’l Avsat’ın AP’den aktardığına göre uzay aracı Uluslararası Uzay İstasyonu'na başarıyla kenetlendi.

Jcjc
Soyuz MS-28 uzay aracı, Rusya'nın Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden Uluslararası Uzay İstasyonu'na bir keşif gezisi için fırlatılırken... 27 Kasım 2025 (Reuters)

Üç astronotun yörünge istasyonunda yaklaşık sekiz ay geçirmesi bekleniyor. NASA, fizikçi Williams ve askeri pilot Mikayev için bunun ilk uzay uçuşu olduğunu açıkladı. Kud-Sverchkov için ise bu, uzaya ikinci yolculuğu olacak.

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda mürettebat, NASA astronotları Mike Fincke, Zena Cardman ve Johnny Kim, Japon Uzay Ajansı astronotu Kimiya Yui ve Rus kozmonotlar Sergey Ryzhikov, Alexey Zubritsky ve Oleg Platonov'a katılacak.

NASA, Williams'ın insan uzay keşiflerini ilerletmek ve dünyadaki yaşamın iyileştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla istasyonda bilimsel araştırmalar ve teknik deneyler yürüteceğini duyurdu.


Rusya, uzaktan kumanda için beyin çipleriyle donatılmış "biyo-dronlar" sürdü piyasaya

Göğsünde casus kamera taşıyan bir güvercin (CIA web sitesi)
Göğsünde casus kamera taşıyan bir güvercin (CIA web sitesi)
TT

Rusya, uzaktan kumanda için beyin çipleriyle donatılmış "biyo-dronlar" sürdü piyasaya

Göğsünde casus kamera taşıyan bir güvercin (CIA web sitesi)
Göğsünde casus kamera taşıyan bir güvercin (CIA web sitesi)

Devlet kurumları tarafından desteklenen önde gelen bir Rus nöroteknoloji şirketi, beyinlerine yerleştirilen sinir çipleri kullanılarak uzaktan kontrol edilebilen güvercin sürüsü geliştirmek için yeni bir proje açıkladı. GB News'e göre bu hamle Batılı istihbarat teşkilatları arasında yaban hayatının modern casusluk amacıyla kullanılma potansiyeli konusunda endişelere yol açtı.

Ulusal Teknoloji Girişimi ve Rusya Doğrudan Yatırım Fonu'ndan fon alan şirket, PJN-1 veya "Biyo-Drone" adlı prototipinin, kuşun beynindeki belirli bölgeleri uyararak operatörlerden uçuş komutları alabildiğini belirtti.

Şirket, sistemin elektronik aksamlar ve bir GPS takip ünitesi içeren küçük, güneş enerjisiyle çalışan sırt çantasına bağlı bir mikroçipe dayandığını açıklıyor. Teknisyenler, kuşun içgüdülerini etkileyen ve sanki kendi kararını veriyormuş gibi sağa veya sola doğru yön değiştirmesini sağlayan darbeler göndererek ona rehberlik ediyor.

Şirketin kurucusu Alexander Panov, bu teknolojinin diğer büyük kuşlara da uygulanabileceğini belirterek, "Şu anda güvercin kullanıyoruz, ancak sistemler daha ağır yükleri taşımak için kargaları, kıyı gözetimi için martıları veya geniş okyanus alanlarında uçuş yapmak için albatrosları kullanacak şekilde geliştirilebilir" dedi.

Şirket, tek bir kuşun önceden eğitim almadan günde 310 mil, haftada ise bin 800 milden fazla yol kat edebileceğini iddia ediyor. Ancak, beyne mikro elektrot yerleştirilmesinden kaynaklanabilecek herhangi bir ölüm oranı açıklanmadı. Bu işlem, yalnızca birkaç milimetrelik hata payına sahip, oldukça hassas bir cerrahi müdahale gerektiriyor.

Şirket tanıtım açıklamasında, "Biyodronik güvercin, kafasından çıkan ince bir tel ve elektronik bileşenleri içeren küçük bir sırt çantası dışında, sıradan bir güvercinden hiçbir farkı yok" diyerek, temel amacının sivil ve endüstriyel gözetim, arama kurtarma ve güvenliği artırmak olduğunu vurguladı.

Açıklamada, bu kuşların düşme olasılığının "doğal kuş düşme olasılığından farklı olmadığı, düşük" olduğu ve bu nedenle kullanımlarının "şehir içinde güvenli" olduğu belirtildi. Ayrıca, özellikle Moskova gibi büyük güvercin popülasyonlarına sahip Rus şehirlerinde, bu kuşların doğal ortamlarına kolayca uyum sağladıkları ve bu nedenle tespit edilmelerinin "neredeyse imkansız" olduğu belirtildi.

Ancak güvenlik uzmanları, bu teknolojinin, minyatür kameralar veya gelişmiş sensörler yerleştirilerek veya hatta ulaşılması zor yerlerde hassas bilgileri toplamak için platformlara dönüştürülerek gelişmiş casusluk operasyonları için kullanılma potansiyeli konusunda uyardı.

Şirketin projelerinin tartışmalara yol açması ilk kez olmuyor. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre daha önce de süt üretimini artırmak için ineklerin sinir sistemini manipüle etmeye çalıştığı iddialarıyla karşı karşıya kalmıştı. Rusya'nın ayrıca, deniz yollarını devriye gezmek, mayın döşemek ve su altı keşif görevleri yürütmek için yunusları eğitmek de dahil olmak üzere, hayvanları askeri amaçlarla kullanma konusunda uzun bir geçmişi var.


Kremlin: ABD, Ukrayna ile mutabık kalınan planın kriterlerini Moskova’ya iletti

24 Kasım 2025'te Moskova'daki Kremlin'deki Spasskaya Kulesi ve Kızıl Meydan'daki Aziz Vasil Katedrali (EPA)
24 Kasım 2025'te Moskova'daki Kremlin'deki Spasskaya Kulesi ve Kızıl Meydan'daki Aziz Vasil Katedrali (EPA)
TT

Kremlin: ABD, Ukrayna ile mutabık kalınan planın kriterlerini Moskova’ya iletti

24 Kasım 2025'te Moskova'daki Kremlin'deki Spasskaya Kulesi ve Kızıl Meydan'daki Aziz Vasil Katedrali (EPA)
24 Kasım 2025'te Moskova'daki Kremlin'deki Spasskaya Kulesi ve Kızıl Meydan'daki Aziz Vasil Katedrali (EPA)

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin Cenevre’de Ukrayna ile üzerinde anlaşılan planın kriterlerini Rusya’ya teslim ettiğini açıkladı. Peskov, bu kriterlerin gelecek hafta Rus yetkililer tarafından değerlendirileceğini belirterek, Moskova’nın Ukrayna çözüm sürecine ilişkin görüşmeleri kamuoyu önünde yürütme niyetinde olmadığını söyledi.

Rusya’nın resmî kanalı RT’ye konuşan Peskov, ABD’nin özel elçisi Steve Whitkoff’un Rusya’yı ne zaman ziyaret edeceğine dair bilginin “uygun zamanda” açıklanacağını ifade etti ancak ayrıntıya girmedi.

ABD’li ve Ukraynalı müzakereciler geçtiğimiz pazar günü Cenevre’de, Washington’ın desteklediği yeni barış planı üzerine görüşmeler gerçekleştirmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy de salı günü, plan metninin Cenevre’de ABD ile birlikte hazırlandığını ve müzakere ekibiyle üzerinde çalıştığını belirtmişti.

Rusya’nın TASS haber ajansı çarşamba günü, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önümüzdeki hafta Whitkoff ile görüşeceğini bildirdi. ABD Başkanı Donald Trump ise salı günü yaptığı açıklamada, özel elçisini Moskova’ya göndererek barış planı üzerinde son düzenlemeleri yapma umudu taşıdığını söylemişti.

Putin, dün yaptığı açıklamada, Ukrayna konusunda ortada resmî bir barış anlaşması taslağının bulunmadığını, sadece tartışılmak üzere sunulmuş bir dizi başlık olduğunu ifade etti. Ancak Rusya’nın ABD’nin ilk taslak niteliğindeki planını incelediğini belirten Putin, bu planın “ileride yapılacak anlaşmalar için bir temel oluşturabileceğini” söyledi.