​KSRelief’in gönüllü sağlık ekibi, Moritanya’da başarılı ameliyatlara imza attı

Fotoğraf (SPA)
Fotoğraf (SPA)
TT

​KSRelief’in gönüllü sağlık ekibi, Moritanya’da başarılı ameliyatlara imza attı

Fotoğraf (SPA)
Fotoğraf (SPA)

Moritanya’da bulunan Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi’nin (KSRelief) gönüllü sağlık ekibi, iki gün içerisinde 15 kalp kateterizasyonu operasyonu ve 3 açık kalp ameliyatı yaparak büyük başarıya imza attı. Çalışma, Moritanya’nın başkenti Nuakşot’ta, Moritanya Ulusal Kardiyoloji Merkezi ile Dünya İslam Birliği'ne (Rabıta) bağlı Uluslararası Yardımlaşma, Bakım ve Geliştirme Komisyonu ile işbirliği çerçevesinde yapıldı.
8 gün sürecek olan yardım kampanyasında Moritanya’da belirlenen yardıma muhtaç ailelerde sağlık durumu iyi olmayan kişilere karşı 70 kalp kateterizasyonu operasyonu ve 20 açık kalp ameliyatının gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi’nden yapılan açıklamada, bu çalışmanın, Suudi Arabistan tarafından dünya çapındaki ihtiyaç sahiplerine yönelik gerçekleştirildiği ifade edildi.
Ulusal Kardiyoloji Merkezi Genel Müdürü Prof. Ahmed Abha el-Velati, Suudi Arabistan’ın yüksek maliyet sebebi ile tedavi olamayan kişilere yardım eli uzatmaya devam ettiğini ifade ederek, hastalara karşı cerrahi müdahale ile çok sayıda hastanın acılarına son verildiğini belirtti.
Velati açıklamasında, Ulusal Kardiyoloji Merkezi’ndeki hastalara sınırlı sayıda imkânlar ile müdahale ettiklerini söyleyerek, KSRelief ile Rabıta arasında başlatılan projeye övgüde bulundu.
Kalp hastalarının sorunlarının genelde yüksek maliyetli olduğunu ifade eden Müdür Abha el-Velati, “Hasta ameliyat olduğunda hayatı daha iyi bir hale gelir. Toplumda aktif ve faal olur. İşine döner ve ailesini destekler. Eğer tedavi edilemezse, hastalığın ciddi komplikasyonları sebebi ile ani ölüm veya sakatlık tehdidi karşı karşıya kalır” dedi.
Velati açıklamasında, Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi’nin dünya çapında yürüttüğü çalışmalarına övgüde bulunarak, Suudi Arabistan’a ve KSRelief’in gönüllü sağlık ekibine hizmetlerinden ötürü teşekkür etti.
Yardım kampanyası, Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi tarafından dünyanın birçok ülkesinde ihtiyaç sahibi kimselerin tedavisi için yapılan projelerin bir parçası olarak görülüyor.



Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

TT

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan kuraklıkla mücadele için 150 milyon dolarlık Riyad Küresel Ortaklığı'nı başlattı

Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanı Mühendis Abdurrahman el-Fadli, Riyad'da gerçekleştirilmekte olan COP16'da yaptığı açıklamada,  proaktif bir yaklaşımla kuraklığa ortaya çıkmadan önce hazırlanmak için kuruluşlar ve paydaşlar arasındaki işbirliğini güçlendirmek üzere önümüzdeki on yıl içinde 150 milyon dolar tahsis ederek Kuraklığa Müdahale için Riyad Küresel Ortaklığı'nın başlatıldığını duyurdu.

Girişim, dünya çapında 80'den fazla ülkede kuraklığın zorluklarını ele almak ve dayanıklılığı arttırmak için etkilenen ülkeler, topluluklar ve sektörler arasındaki çabaları birleştirmeyi amaçlıyor.

Girişimi duyuran Suudi Çevre Bakanı, bu adımın Krallığın bu küresel fenomeni ele almaya yönelik hızlandırılmış çabalarının bir parçası olduğuna işaret ederek, kuraklık meydana geldikten sonra reaktif yardımdan, kuraklık meydana gelmeden önce proaktif hazırlığa geçmenin önemini vurguladı ve bu sayede toplumların ve ülkelerin kuraklık ve iklim değişikliğinin zorluklarıyla daha etkin bir şekilde başa çıkma kabiliyetlerinin artacağını belirtti.

Al-Fadhli, uluslararası raporların her yıl 100 milyon hektardan fazla tarım arazisi, orman ve meranın bozulduğunu ve bunun dünya çapında 3 milyardan fazla insanı etkilediğini gösterdiğini açıkladı.

Bu durumun, biyoçeşitliliğe ve iklim değişikliğine verilen zararın yanı sıra yıllık 6 trilyon dolar olarak tahmin edilen kayıplara yol açacağını ve bunun da toplumlarda göç, istikrarsızlık ve güvenliğin artmasına neden olacağını belirterek, bu küresel zorlukların ele alınması için her düzeyde uluslararası çabaların arttırılmasının önemini vurguladı.

Krallık, 74 milyon hektardan fazla araziyi rehabilite etmeyi taahhüt ettiği “Yeşil Suudi” girişimi aracılığıyla arazinin oynadığı kilit rolü kabul ederek arazi degradasyonuyla mücadele çabalarını yoğunlaştırıyor ve 2021'den bu yana 94 bin hektar bozulmuş araziyi rehabilite etti ve 49 milyon bitki ve çalı dikti.

Riyad, Yeşil Orta Doğu Girişimi ve G20 Küresel Arazi Girişimi gibi çabaları temel alarak arazi bozulmasını durdurmak ve tersine çevirmek için uluslararası işbirliğini hızlandırmaya çalışıyor.

Krallık, arazi bozulmasını 2040 yılına kadar yüzde 50 oranında azaltmak amacıyla 2020 yılında G20 Küresel Arazi Girişimini başlatmıştır.

Krallığın COP16 başkanlığı, arazi degradasyonu, kuraklık ve çölleşmeyle ilgili sorunlar ve çözümler konusunda küresel farkındalığı artırarak kamu ve özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının ve bilim camiasının fikir alışverişinde bulunmak, acil çözümler bulmak ve finanse etmek üzere bir araya gelmesini sağlamayı amaçlamaktadır.