Suudi Arabistan turistlere kapılarını açıyor

Suudi Arabistan Turizm ve Ulusal Miras Komitesi Başkanı Ahmed el- Hatip, dün Diriye’deki kutlamalar sırasında (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Turizm ve Ulusal Miras Komitesi Başkanı Ahmed el- Hatip, dün Diriye’deki kutlamalar sırasında (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan turistlere kapılarını açıyor

Suudi Arabistan Turizm ve Ulusal Miras Komitesi Başkanı Ahmed el- Hatip, dün Diriye’deki kutlamalar sırasında (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Turizm ve Ulusal Miras Komitesi Başkanı Ahmed el- Hatip, dün Diriye’deki kutlamalar sırasında (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan, Dünya Turizm Günü'nde, ülkeyi turizme açmak amacıyla turist vizesi vermeye başlayacağını duyurdu. Riyad, dün yaptığı açıklama ile dünyanın her yerindeki turistlere resmen kapıları açtı. 2030 Vizyon’u kapsamında atılan bu adım turizm sektörünü güçlendirecek.
Suudi Arabistan Turizm ve Ulusal Miras Komitesi Başkanı Ahmed el Hatip, komite tarafından tertip edilen kutlamalar sırasında yaptığı konuşmada, Suudi Arabistan Krallığı’nın bugünden itibaren dünyaya kapılarını açtığını belirterek ziyaretçi ağırlamanın ve konukseverliğin mayasında bulunan bir halk olduklarını dile getirdi. Hatip, bu anlamda gerek misafirperverliğin gerekse de cömertlik ve kültürel derinliğin ülkedeki önemli kavramlar olduğunun turistler tarafından görüleceğini ifade ederek sözlerini sürdürdü.
Petrol gelirlerine bağımlı olan Suudi Arabistan, ülkeyi turizme açarak gelir kaynaklarını çeşitlendirmek istiyor. Bu bağlamda turizm sektörü, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından önerilen 2030 Vizyon projesinin en önemli temellerinden birini oluşturuyor. Hatip yaptığı konuşmada, turizm alanındaki bu gelişmeler ile birlikte ülkenin kapılarının sadece ziyaretçilere değil, aynı zamanda sektördeki yatırımcılar için de açık olduğunu vurguladı.
Turizm ve Ulusal Miras Komitesi Başkanı el Hatip, ülkeye gelecek turistlerin "Suudi Arabistan'ın hazinelerini görünce şaşıracağını” belirterek, canlı bir kültüre ve "nefes kesen” bir doğaya sahip ülkede UNESCO Kültür Mirası arasında bulunan toplam beş tarihi eser ve doğal alan bulunduğunu söyledi. Ayrıca turistlerin ilgilisini çekecek 10 binin üzerinde tarihi alan bulunduğunu dile getiren el-Hatip, bunun gelecek vaat eden yatırımlar için bir fırsat olduğunu söyledi. Dünya Turizm Günü'ne denk gelen kutlamalar sırasında yaptığı konuşmada dünya üzerindeki bütün ülkelerin turist vizesi alma imkanının bulunduğunu belirten el-Hatip, ilk aşamada 49 ülkenin vatandaşlarının web sitesi üzerinden elektronik vize alabileceklerini belirtti. Yeni vize uygulamasını kapsayan 49 ülke şöyle:
ABD, Kanada, İsviçre, İrlanda, Lihtenştayn, Litvanya, Monaco, Andorra, Rusya, Malta, Karadağ, San Marino, Ukrayna, İngiltere, Portekiz, Polonya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Romanya, Slovakya, Hırvatistan, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, İspanya, İsveç, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Norveç, Lüksemburg, Fransa, Almanya, Yunanistan, Slovenya, Hollanda, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Brunei, Japonya, Singapur, Malezya, Güney Kore, Kazakistan, Çin (Hong Kong, Macao, Tayvan) ve Avustralya ve Yeni Zelanda.
Stratejik hedef
Alınan bu kararla birlikte turizm sektöründeki hedeflerine dikkat çeken el-Hatip, sözlerine şöyle devam etti:
“Halen gayri safi milli hasılanın yüzde 3'ünü oluşturan turizm gelirinin oranının 2030'a kadar yüzde 10'a yükseltilmesi hedefleniyor. Ayrıca 2030'a kadar yerli ve yabancı turistlerin sayısının yılda 100 milyona yükseltilmesi de hedefler arasında bulunuyor. Bu rakam halihazırda 41 milyon civarında. Ayrıca ülkeyi turizme açma planlarının hayata geçirilmesi için inşa edilecek tesislere yaklaşık 61 milyar euro yatırım yapılacak. Kızıldeniz kıyısında ve adalarda lüks plajlar oluşturulacak.”
Vize başvurusu ve şartlar
Ülkeler iki gruba ayrıldı. Bu kapsamda belirlenen A grubu ülkeleri, elektronik platformlar üzerinden ve pasaport ofisleri aracılığıyla girişlere ulaştıklarında vize alabilecekler. B Grubu ülkelerinin turistleri ise Suudi temsilcilikleri aracılığıyla vize başvurusunda bulunabilecekler.
Dün açıklanan vize başvuru şartları arasında, pasaportların ülkeye girildiği andan itibaren en az 6 ay geçerli olması, başvuranların yaşının en az 18 olması veya velilerinin onayının alınması, vize süresinin dolmasının ardından ülkeden ayrılmak için gecikenlerin ülkede geçirdikleri her gün için 100 riyal para cezasına tabi tutulması gibi şartlar yer alıyor. Suudi Arabistan tarafından kararlaştırılan vize ücreti 440 riyal (177 dolar) olarak belirlendi. Vize çıkarılması için 300 riyal belirlenirken, sağlık sigortasının 140 riyal olması kararlaştırıldı. Suudi Arabistan vizesi kapsamında ziyaretçilere, yılda birkaç kez ülkeye girme izni veriliyor. Ancak bir sene içerisinde izin verilen ikamet süresi ise 90 gün olarak belirlendi.
Gelecek vaat eden fırsatlar
Bu münasebetle hazırlanan bir bilgilendirme dosyasında, onlarca şirketin gerek yatırımlarını genişletme gerekse de çalışmalarını arttırma yönünde kararlılıklarını dile getirdikleri kaydedildi. 2030'a kadar yerli ve yabancı turistlerin sayısının yılda 100 milyona yükseltilmesinin hedefler arasında bulunduğunun dile getirildiği açıklamada, havaalanlarının kapasitesinin yılda 150 milyon yolcu olacak şekilde arttırılacağı belirtildi.
Önemli sorular
Kadın turistlere yönelik kıyafetlerde daha esnek kuralların geçerli olacağının ifade edildiği açıklamada, kadın turistlerin geleneksel siyah çarşaf giymek zorunda olmadıkları ve uygun bir kıyafetin yeterli olacağı belirtildi. Öte yandan açıklamada, ülkedeki yasalar uyarınca içki tüketimine izin verilmeyeceği ve gayrimüslimlerin Mekke ve Medine’ye girişlerinin yasak olacağı kaydedildi. Ayrıca yanlarında bir refakatçi olmaksızın kadınların ülkeye yalnız olarak gelebilecekleri ifade edildi.

 


Suudi Arabistan, Kiev'deki Katar büyükelçiliği binasına bombalı saldırı sonucu verilen zarardan dolayı üzüntü duyduğunu açıkladı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan, Kiev'deki Katar büyükelçiliği binasına bombalı saldırı sonucu verilen zarardan dolayı üzüntü duyduğunu açıkladı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı logosu (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de meydana gelen bombalı saldırı sonucunda kardeş ülke Katar'ın büyükelçilik binasına verilen zarardan dolayı Krallık'ın derin üzüntüsünü dile getirdi.

Bakanlık’ın yaptığı açıklamada, “Krallık, Viyana Diplomatik İlişkiler Sözleşmesi uyarınca diplomatik misyonların üyelerine ve merkezlerine koruma sağlanması gerektiğini teyit eder ve (Rusya-Ukrayna) krizini barışçıl yollarla çözmeyi amaçlayan diplomatik çabaları desteklediğini yineler” ifadeleri yer aldı.


Güney sorunu, Yemen'deki "Geçiş Konseyi" dönemine son veriyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
TT

Güney sorunu, Yemen'deki "Geçiş Konseyi" dönemine son veriyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)

Yemen siyasetinde güney illerinde önemli bir dönüm noktası olarak, Güney Geçiş Konseyi liderleri dün yaptıkları açıklamada, konseyin tüm organlarının, ana ve yan organlarının, yurt içi ve yurt dışındaki ofislerinin feshedildiğini duyurarak, kaçak konsey başkanı Aydarus el-Zubeydi'nin önderlik ettiği tek taraflı askeri gerilimi reddettiklerini ifade ettiler.

Açıklamada, Hadramut ve el-Mehra'da yaşananlar, güneydeki birliği ve Yemen'de meşru hükümeti destekleyen koalisyonla ilişkileri zedeleyen “talihsiz olaylar” olarak nitelendirilirken, Suudi Arabistan'ın himayesinde Riyad'da düzenlenen kapsamlı güney konferansına tam katılım taahhütleri teyit edildi.

Konseyin iki başkan yardımcısı ve genel sekreterinin katıldığı liderlik toplantısında yayınlanan açıklamada, kararın olayların kapsamlı bir değerlendirmesinin ardından ve durumu yatıştırma çabalarının reddedilmesi ile bunun güney ve bölgesel düzeyde yarattığı tehlikeli yansımaların değerlendirilmesi sonucunda alındığı ifade edildi.

Suudi Arabistan'ın ilk resmi yorumunda, Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Konsey'in kendisini feshetme yönündeki tarihi kararına övgüde bulunarak, bu adımı “cesur bir karar” olarak nitelendirdi. Savunma Bakanı, “güney sorunu artık Krallık'ın himayesinde ve uluslararası toplumun Riyad Konferansı aracılığıyla desteklediği gerçek bir yol izliyor. Bu yol aracılığıyla güney halkını bir araya getirerek, onların iradesine ve özlemlerine uygun adil çözümler için kapsamlı bir vizyon bulmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.


Halid bin Selman: Suudi Arabistan, Güney Yemen sorunu için gerçekçi bir yol izliyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
TT

Halid bin Selman: Suudi Arabistan, Güney Yemen sorunu için gerçekçi bir yol izliyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bugün yaptığı açıklamada, Güney Yemen meselesinin artık Suudi Arabistan tarafından desteklenen ve uluslararası toplum tarafından da Riyad Konferansı aracılığıyla güçlendirilen gerçek bir süreç kazandığını belirtti.

Prens Halid bin Selman, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, Riyad Konferansı aracılığıyla ‘Güney’in kardeşlerini bir araya getirerek adil çözümler için kapsamlı bir vizyon oluşturmayı ve onların irade ve beklentilerini karşılamayı’ amaçladıklarını ifade etti.

Halid bin Selman, konferansa hazırlık amacıyla, güneyli şahsiyetlerle istişare içinde bir hazırlık komitesi kurulacağını ve konferansta Yemen’in güneyindeki tüm vilayetlerin temsil edileceğini, hiçbir ayrım veya dışlama yapılmayacağını vurguladı.

Suudi Arabistan’ın Riyad Konferansı’nın sonuçlarını destekleyeceğini belirten Prens Halid bin Selman, güneyli liderlerin Güney Geçiş Konseyi’ni (GGK) feshetme kararını ‘cesur bir adım’ olarak nitelendirdi.

Suudi Arabistan’ın Yemen Büyükelçisi Muhammed Al Cabir de, ülkesinin konferansa ev sahipliği yapma amacının, tüm etkin güneyli liderleri ve şahsiyetleri ayrım gözetmeden bir araya getirerek adil çözümler geliştirmek olduğunu belirtti ve bu çözümlerin daha sonra Yemen’deki kapsamlı siyasi diyalog masasına sunulacağını kaydetti.

Al Cabir, X platformu üzerinden yaptığı paylaşımda, GGK liderliğinin fesih kararının cesur bir adım olduğunu ve güney meselesinin geleceğine duyulan sorumluluğu ortaya koyduğunu vurguladı. Ayrıca, Suudi Arabistan himayesinde yürütülecek diyaloğun sonuçlarının uluslararası destek göreceğini belirtti.