Yurtdışına giden öğrencilerin yüzde 20’si Avrupa ülkelerini tercih ediyor

Yurtdışına giden öğrencilerin yüzde 20’si Avrupa ülkelerini tercih ediyor
TT

Yurtdışına giden öğrencilerin yüzde 20’si Avrupa ülkelerini tercih ediyor

Yurtdışına giden öğrencilerin yüzde 20’si Avrupa ülkelerini tercih ediyor

Her yıl 50 bin öğrenci Türkiye’den eğitim için yurtdışına çıkıyor. Eğitim için gidilecek ülkelerde eğitim kalitesi, müfredat, denklik, yaşam koşulları ve eğitim sonrası çalışma hakları önem taşırken, son dönemde Avrupa ülkeleri yeniden kaliteli ve bütçe dostu okul seçenekleriyle öne çıkıyor.
Türk öğrenciler yurtdışında eğitim için en çok Avrupa ülkelerindeki üniversitelere gidiyor. UNESCO verilerine göre her yıl eğitim amacıyla yurtdışına çıkan 50 bin öğrencinin yüzde 20’si Avrupalı üniversiteleri tercih ediyor. Türk öğrencilerin artan ilgisi karşısında Avrupa’nın en çok tercih edilen dil okulu, lise, kariyer koleji, kolej ve üniversiteleri 12-18 Ekim 2019 tarihleri arasında İstanbul, Ankara ve İzmir’e geliyor. Her yaştan öğrenci ve mezunun ücretsiz katılabileceği fuar öncesinde Akare Yurtdışı Eğitim Fuarları Türk öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkelerden İtalya, Polonya, Almanya ve Ukrayna’da eğitim almak isteyen öğrenciler için öne çıkan konulara değindi.
Tasarım, moda, sanat alanlarında İtalya ön planda
Akare’nin yaptığı analize göre; tasarım, moda ve sanat eğitimi için dünyada en daha fazla tercih edilen ülke İtalya, hem lisans hem de yüksek lisans için dünya sıralamasında ilk 1000’de yer alan pek çok üniversiteye ev sahipliği yapıyor. 58 tane devlet, 17 tane özel üniversitenin bulunduğu ülkeye üniversite eğitimi için gidecek öğrencilerin, Türkiye’de üniversite sınavında baraj puanı geçmiş olması gerekiyor. İtalya’da lisans düzeyinde mühendislik eğitimi 3 yıl sürüyor ve elde edilen diploma hem Türkiye’de hem de Avrupa genelinde geçerliliğe sahip oluyor.
Politecnico di Milano, Politecnico di Torino, Bocconi University, University of Rome Sapienza, Universita Cattolica del Sacro Cuore, Universit di Bologna İtalya’nın eğitim alınabilecek en iyi üniversitelerinin başında geliyor.
Polonya 80 bin yabancı öğrenciye ev sahipliği yapıyor
Polonya, 2019 senesi itibarıyla yaklaşık 80 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yaparak, son yıllarda eğitim için Avrupa’da en çok tercih edilen ülkelerden biri konumuna yükseldi. Yaşam giderlerinin diğer Avrupa Birliği üyesi ülkelere kıyasla düşük olması ve ülkenin Avrupa Birliği üyeliğini elde etmesi uluslararası öğrencilerin Polonya’ya ilgisini artırıyor. Polonya Avrupa’da İngilizce’nin anadil olarak konuşulduğu ülkelerin ardından en fazla İngilizce eğitim programı sunan ülkelerden biri konumunda. Lise diplomasına sahip adayların pek çok bölümde sınavsız üniversite eğitimine başladığı ülke, Türkiye’deki üniversitelerinden mezun olan öğrencilerin sorunsuzca yüksek lisans eğitimine devam edebileceği bir eğitim sistemine de sahip. Özel eğitim kurumlarında yıllık harçlar bin 300 eurodan, devlet üniversitelerinde ise 2 bin eurodan başlıyor.
Uluslararası akademik kalite değerlendirme raporlarına göre ilk 1000 üniversite arasında 26 üniversiteye ev sahipliği yapıyor. Polonya’nın öne çıkan 5 üniversitesi ise şöyle: Jagiellonian University, University of Warsaw, AGH University of Science & Technology, Warsaw University of Technology, Adam Mickiewicz University Poznan.
Almanya mezun öğrenciler için 18 ay çalışma izni veriyor
Avrupa’da en çok üniversiteye sahip olan Almanya, akademik eğitim alınabilecek 10.000'den fazla bölüm sunarak her öğrencinin kendi yeteneklerine uygun bölümleri seçebilmesi için fırsat sağlıyor. Özellikle mühendislik alanında mezun olduktan sonra 18 aya kadar verilen çalışma izniyle Türk öğrenciler için büyük bir kariyer fırsatı sunuyor. YÖK denkliğiAlmanya'nın tüm devlet üniversitelerinde geçerli. Alman devlet üniversitelerine başvuru yapabilmek için temle kural ise Türkiye’de üniversiteye giriş sınavına girerek Almanya’da okumayı planladığınız bölümün aynısını veya benzerini kazanmak.
Dünya sıralamasında en iyi 1000 içinde 44 üniversiteye sahip Almanya’da üniversitelerin yıllık harç bedelleri 200 ile 1.500 Euro arasında değişiyor. Almanya’nın öne çıkan ilk 5 üniversitesi: Heidelberg Üniversitesi, Münih Üniversitesi, Münih Teknik Üniversitesi, Karlsruhe Üniversitesi, Humboldt Berlin Üniversitesi
Ukrayna’da lise diplomasıyla üniversiteye başlanabiliyor
Özellikle eğitim alanında yaptığı yatırımlarla öne çıkan Ukrayna, Türk öğrencilerin üniversite eğitimi için yoğun olarak tercih ettiği ülkelerden biri haline geldi. üniversitelerin birçoğu Avrupa Üniversiteler Birliği üyesi olduklarından, Ukrayna üniversitelerinden alınan diplomalar Avrupa ülkelerinde geçerliliğe sahip. Öğrenciler aynı zamanda Avrupa ülkelerindeki üniversitelere yatay geçiş de yapabiliyor. Türkiye'de uygulanan TYT ve AYT sınavlarına girmeksizin sadece lise diplomasıyla istenilen bölümde eğitim alınabilirken, yüze yakın Ukrayna üniversitesi YÖK tarafından da tanınıyor. Yıllık 1.500-4.500 ABD doları arasında değişen eğitim ücretleri, aylık ortalama 300 ABD doları civarındaki düşük yaşam maliyetleri, binlerce uluslararası öğrencinin ilgisini Ukrayna’ya çekiyor. Ukrayna’nın öne çıkan ilk 3 üniversitesi; Karazin Kharkiv Ulusal Üniversitesi, Kiev Ulusal Taras Schevchenko Üniversitesi, Kiev Politeknik Üniversitesi.



Game of Thrones yıldızı veda etti: Aynı karede bile olmam

39 yaşındaki Emilia Clarke, "Game of Thrones'un ne olduğunu objektif biçimde görebilmem için sanırım 90'larımı beklemem gerekecek" diyor (HBO)
39 yaşındaki Emilia Clarke, "Game of Thrones'un ne olduğunu objektif biçimde görebilmem için sanırım 90'larımı beklemem gerekecek" diyor (HBO)
TT

Game of Thrones yıldızı veda etti: Aynı karede bile olmam

39 yaşındaki Emilia Clarke, "Game of Thrones'un ne olduğunu objektif biçimde görebilmem için sanırım 90'larımı beklemem gerekecek" diyor (HBO)
39 yaşındaki Emilia Clarke, "Game of Thrones'un ne olduğunu objektif biçimde görebilmem için sanırım 90'larımı beklemem gerekecek" diyor (HBO)

Emilia Clarke, yeni casusluk dizisi Ponies için yürüttüğü basın turu kapsamında New York Times'a verdiği röportajda, HBO'nun Game of Thrones dizisinde geçirdiği 8 yılın ardından fantastik sinemayla tamamen yollarını ayırdığını söyledi. Clarke, dizide "Ejderhaların Annesi" diye de bilinen Daenerys Targaryen'i canlandırmıştı.

"Bir daha beni bir ejderhanın üstüne binerken görmeniz son derece düşük bir ihtimal. Hatta bir ejderhayla aynı karede bile, bir daha asla" diyen Clarke, bu tür projelerden uzaklaşmak istediğinin sinyalini verdi.

Daenerys performansıyla 4 kez Emmy'yr aday gösterilen oyuncu, Game of Thrones'un tartışmalı final sezonunun da merkezindeydi. Canlandırdığı karakter akıl sağlığını yitirip son bölümlerin başlıca kötü karakterlerinden birine dönüşüyor. Daenerys'in öldürülmesi ise dizinin final bölümünün doruk noktasını oluşturuyordu. 

Clarke, daha önce Entertainment Weekly'ye, Daenerys'in "Deli Kraliçe"ye dönüşeceğini bilmediğini söylemiş, final senaryolarını okuduğunda kelimenin tam anlamıyla dili tutulduğunu anlatmıştı.

"Finalle barıştım"

Daenerys'in ölüm sahnesine verdiği tepkiyi de şu sözlerle aktarmıştı: 

Ne, ne, ne, NE? Çünkü hiç beklemediğim bir yerden geliyor. Şaşkına döndüm. Bunu asla beklemiyordum. Ağladım. Sonra yürüyüşe çıktım. Evden çıktım, anahtarlarımla telefonumu aldım ve ayaklarım su toplayana kadar yürüdüm. 5 saat geri dönmedim. 'Bunu nasıl yapacağım?' diye düşündüm.

Clarke, bu süreci ailesiyle konuşarak atlatmaya çalıştığını da eklemişti: 

Annemi aradım ve 'Senaryoları okudum; ne olduğunu söylemek istemiyorum ama beni biraz sakinleştirir misin? Beni gerçekten çok sarstı' dedim. Sonra anneme ve kardeşime tuhaf tuhaf sorular sormaya başladım. Onlar da 'Neden böyle şeyleri merak ediyorsun? İnsanların Daenerys hakkında ne düşündüğü niye bu kadar önemli? İyi misin?' diye tepki verdiler.

Dizinin izleyicileri ise final sezonunda Daenerys'in Deli Kraliçe'ye dönüşümünün fazla aceleye getirildiğini düşünerek büyük ölçüde tepki göstermişti. 

Clarke, 2020'de The Sunday Times'a yaptığı açıklamada, dizinin diyalog ve karakter işçiliği yerine "gösterişli sahnelere" öncelik vermesinden rahatsız olduğunu söylemişti. Bir yıl sonra Hollywood Reporter'ın "Game of Thrones'la ve finalle barıştınız mı?" sorusuna ise "Evet, gerçekten barıştım. Hem de gerçekten, gerçekten, gerçekten" yanıtını vermişti.

Clarke, aynı dönem MTV'ye verdiği röportajda da Daenerys'in karanlık dönüşü konusunda "İnsanların neden öfkeli olduğunu anlıyorum" demişti. 

Sözlerini şöyle sürdürmüştü: 

Bunu tamamen anlıyorum. Ama oyuncu olarak, 10 yıla yakın bir süre kanını, terini, gözyaşını döktüğün bir karaktere, onun hakkını vererek yaklaşabilmen için aynı sayfada olman gerekir. 'Tamam, sahneyi çekerim, neyse' deyip kenara çekilemezsin. Sete 'gelmen', o ana kendini vermen gerekir.

Independent Türkçe, Variety, New York Times, Entertainment Weekly, The Sunday Times, Hollywood Reporter, MTV  


Amazon'un God of War dizisi Kratos'unu buldu

God of War'da Kratos rolü için seçim yapmak serinin en zor görevlerinden biri çünkü karakter, PlayStation'ın en ikonik ve meşhur figürlerinden biri haline geldi (Sony Interactive Entertainment)
God of War'da Kratos rolü için seçim yapmak serinin en zor görevlerinden biri çünkü karakter, PlayStation'ın en ikonik ve meşhur figürlerinden biri haline geldi (Sony Interactive Entertainment)
TT

Amazon'un God of War dizisi Kratos'unu buldu

God of War'da Kratos rolü için seçim yapmak serinin en zor görevlerinden biri çünkü karakter, PlayStation'ın en ikonik ve meşhur figürlerinden biri haline geldi (Sony Interactive Entertainment)
God of War'da Kratos rolü için seçim yapmak serinin en zor görevlerinden biri çünkü karakter, PlayStation'ın en ikonik ve meşhur figürlerinden biri haline geldi (Sony Interactive Entertainment)

Amerikalı oyuncu Ryan Hurst, Amazon Prime Video'da izleyiciyle buluşacak canlı çekim God of War dizisinde Kratos'u canlandıracak.

Bu rolle 49 yaşındaki Hurst, God of War evrenine geri döndürüyor. Oyuncu daha önce video oyunu God of War: Ragnarok'ta İskandinav tanrısı Thor'u seslendirmişti. Savaş tanrısı Kratos ise hem oyun serisinin hem de yeni dizinin merkezindeki karakter.

Karakterin resmi tanımında Kratos, "Doğuştan Spartalı, doğası gereği bir tanrı..." sözleriyle tarif ediliyor. Orduları komuta edecek konuma yükseldikten sonra Ares'le yaptığı anlaşma sonucu "zafer" karşılığında ruhunu kaybediyor.

Daha önce bildirildiği üzere dizi, God of War'un son iki oyunundaki hikayeyi temel alacak. Kratos bu kez 10 yaşındaki oğlu Atreus’u büyütmeye çalışacak.

Resmi özet şöyle: 

Kratos, eşi Faye'in küllerini savurmak için oğlu Atreus'la birlikte bir yolculuğa çıkar. Bu yolculuk boyunca Kratos, oğluna daha iyi bir tanrı olmayı öğretmeye çalışırken Atreus da babasına daha iyi bir insan olmayı öğretmeye çalışır.

Hurst'ün televizyon kariyerinde FX'in popüler motosiklet draması Sons of Anarchy'deki Opie performansı ve AMC'nin fenomen dizisi The Walking Dead'de canlandırdığı kötü karakter Beta öne çıkıyor. Oyuncu ayrıca The Abandons, Outsiders ve Bates Motel gibi yapımlarda da yer aldı. 

Sinemada ise Unutulmaz Titanlar (Remember the Titans), Er Ryan'ı Kurtarmak (Saving Private Ryan) ve Bir Zamanlar Askerdik (We Were Soldiers) gibi filmlerle tanınıyor. Hurst ayrıca Christopher Nolan'ın merakla beklenen ve yıldız isimleri buluşturan The Odyssey uyarlamasında da rol alacağı belirtiliyor.

Amazon'un God of War uyarlaması şimdiden uzun bir yapım sürecinden geçti. Dizi, ilk kez 2022'de Amazon'un dijital platformu için onay almıştı. İlk dizi sorumlusu Rafe Judkins, Ekim 2024'te projeden ayrılmış; kısa süre sonra Ronald D. Moore göreve gelmişti.

Independent Türkçe, Variety, GamesRadar


Meşhur zombi serisine 94 puanlı yeni halka: Öve öve bitiremediler

Üç kez Oscar'a aday gösterilen 63 yaşındaki Ralph Fiennes, İngiliz Hasta (The English Patient) ve Schindler'in Listesi'yle (Schindler's List) de tanınıyor (Sony Pictures Releasing)
Üç kez Oscar'a aday gösterilen 63 yaşındaki Ralph Fiennes, İngiliz Hasta (The English Patient) ve Schindler'in Listesi'yle (Schindler's List) de tanınıyor (Sony Pictures Releasing)
TT

Meşhur zombi serisine 94 puanlı yeni halka: Öve öve bitiremediler

Üç kez Oscar'a aday gösterilen 63 yaşındaki Ralph Fiennes, İngiliz Hasta (The English Patient) ve Schindler'in Listesi'yle (Schindler's List) de tanınıyor (Sony Pictures Releasing)
Üç kez Oscar'a aday gösterilen 63 yaşındaki Ralph Fiennes, İngiliz Hasta (The English Patient) ve Schindler'in Listesi'yle (Schindler's List) de tanınıyor (Sony Pictures Releasing)

28 Yıl Sonra İkinci Bölüm: Kemik Tapınağı'nın (28 Years Later: The Bone Temple) vizyona girmesine sadece saatler kaldı ve filme gelen ilk tepkiler son derece olumlu. Korku filmi, eleştirmenlerden aldığı övgü dolu yorumlarla Rotten Tomatoes'da yüzde 94'lük beğeni puanına ulaştı.

Nia DaCosta'nın yönettiği ve Ralph Fiennes'ın başrolünde yer aldığı Kemik Tapınağı, ilk kez 28 Gün Sonra'da (28 Days Later) tanıtılan "enfekte" dünyanın hikayesini sürdürüyor. Film, 28 Yıl Sonra'yla art arda çekildi ve serinin 4. halkası niteliğinde.

Eleştirmenlerin büyük bölümü DaCosta'nın yönetmenliğini ve filmin teknik işçiliğini öne çıkardı. 

"Tek kişilik bir gösteri"

New York Post'tan Johnny Oleksinski, değerlendirmesinde DaCosta'nın "korku yaratma konusunda gerçek bir yeteneği" olduğunu yazarken, yönetmenin "güzel ama acımasız" diliyle izleyiciyi tekrar tekrar irkilttiğini vurguladı. 

Variety'den Peter Debruge ise tür meraklıları için bunun "zihin bükücü ve cesur" bir iş olduğunu belirterek, "zekice zombi filmi" özlemini giderdiğini söyledi.

The Times'tan Kevin Maher, Ralph Fiennes'ın performansına özellikle dikkat çekti. Maher'a göre Fiennes'ın rolüne bağlılığı o kadar güçlü ki, zaman zaman filmin "tek kişilik, capcanlı bir West End gösterisi" hissi verdiği anlar var. 

Hollywood Reporter'dan David Rooney de müzikleri övdü ve filmin öne çıkan teknik unsurunun Hildur Guðnadóttir imzalı "güçlü bir korku müziği" olduğunu kaydetti.

Birçok yorumcu, hayatta kalma mücadelesinin iki farklı ucunu temsil eden Fiennes ve Jack O'Connell'ın performanslarını da öne çıkarıyor. Eleştirmenler ayrıca DaCosta'nın hikayeyi etkin biçimde sürdürdüğünü ve serinin evrenini genişlettiğini düşünüyor.

"Serinin en vahşi ve tuhaf halkası"

Total Film'den Will Salmon, filmin daha ilk anlardan itibaren "sert ve adrenalin yüklü" bir enerjiyle açıldığını; yakın zamanda yeniden canlanan bu serideki "en vahşi ve en tuhaf" halka olduğunu yazdı. Salmon'a göre Kemik Tapınağı, Danny Boyle'un filmine "sarsıcı ve büyük ölçüde tatmin edici" bir devam filmi.

Bu görüşte yalnız değil: Pek çok eleştirmen, Kemik Tapınağı'nın önceki filmlerin mirasına yakışan güçlü bir devam halkası olduğunu söylerken, aynı zamanda Nia DaCosta'nın şimdiye kadarki en iyi işi olabileceğini savunuyor.

Mashable'dan Kristy Puchko, DaCosta'nın seriyi "cesur ve derinlikli" biçimde büyüttüğünü belirterek, filmin devam halkası olarak selefinin izlerini tekrar etmeden hikayeyi ilerlettiğini; görsel açıdan çarpıcı, duygu yüklü ve beklenmedik dönüşlerle "sarhoş edici" bir deneyim yarattığını yazdı.

28 Yıl Sonra İkinci Bölüm: Kemik Tapınağı, yarın (16 Ocak) sinemalarda gösterime girecek.

Independent Türkçe, Mashable, Total Film, Hollywood Reporter, The Times, Variety, New York Post, GamesRadar, ComingSoon