Nahda Barajı müzakereleri tıkandı

Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati (AFP)
Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati (AFP)
TT

Nahda Barajı müzakereleri tıkandı

Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati (AFP)
Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati (AFP)

Mısır tarafından dün yapılan açıklamada, Etiyopya’nın katı tutumu nedeniyle Nahda (Rönesans) Barajı müzakerelerinin çıkmaza girdiği belirtildi.
Mısır yönetimi tarafından yapılan açıklamada, devam eden müzakerelerde ABD’nin de rol oynamasının beklendiği ifade edildi. Ayrıca Kahire'nin haklarını korumak için gerekli politikayı izlemeye devam ettiği belirtildi.
Mısır tarafından yapılan açıklamanın öncesinde, Hartum’da Etiyopya ve Sudan’ın da dahil olduğu üç ülkenin Sulama Bakanları arasında bir müzakere gerçekleştirmişti. Kahire, Addis Ababa temsilcilerinin, Hartum toplantısında, Mısır'ın su çıkarlarını gözeten tüm tezleri reddettiğini açıkladı
Kahire’nin müzakerelerin çıkmaza girdiğini açıklamasının ardından Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, olumlu bir sonucun çıkmadığı sulama bakanları arasında düzenlenen üçlü toplantının sonuçlarını yakından takip ettiğini ifade etti. Mısır devletinin tüm kurumlarıyla birlikte Nil sularındaki su haklarını korumaya kararlı olduğunu söyleyen Sisi, bu hakları korumak için siyasi düzeyde ve uluslararası hukuk kuralları çerçevesinde gerekli önlemleri almaya devam edeceğini belirtti.
Mısır, Nahda Barajı’nın su tutması sırasında Nil debisinde yaşanacak düşüşten endişe ediyor. Baraj dolum süresinin 7 yıla yayılmasını talep eden Kahire, aksi takdirde 1 milyon kişinin işsiz kalacağını ve Mısır ekonomisine vereceği zararın da 1.8 milyar dolar civarında olacağını belirtiyor. Ayrıca Mısır, 300 milyon dolar değerinde elektrik kaybı yaşayacağını dile getiriyor.
İlk aşamanın ardından Mısır'ın önerisi yıllık olarak en az 40 milyar metreküp baraj suyu girişi gerektirirken, Etiyopya 35 milyar metreküp su girişi öneriyor.
Addis Ababa hükümeti, 6 bin megawatt elektrik üreterek, Afrika'daki en büyük enerji ihracatçısı olmak amacıyla 2011 yılında 4 milyar dolara mal olacak barajın inşasına başladığını açıklamıştı. Ocak ayında, Etiyopya Su ve Enerji Bakanı, barajın 2020 sonuna kadar üretime başlayacağını ve 2022 yılına kadar tamamen faaliyete geçeceğini söylemişti.
Geçtiğimiz günlerde Sudan Sulama Bakanı Yasir Abbas, Etiyopya Sulama Bakanı Seleshi Bekele ve Mısır Sulama Bakanı Muhammed Abdulati arasında kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelerden basına sızan bilgilere göre Mısır, üçlü müzakerelere, 'uluslararası bir tarafın’ dahil edilmesi konusunda yeni bir öneride bulunmuştu.



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP