Kasım Süleymani'ye suikast planı yapan sanıklar idam cezasıyla karşı karşıya

Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani (Tesnim)
Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani (Tesnim)
TT

Kasım Süleymani'ye suikast planı yapan sanıklar idam cezasıyla karşı karşıya

Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani (Tesnim)
Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani (Tesnim)

İranlı bir yargı görevlisi dün, İran Devrim Muhafızları'nın yabancı operasyonlardan sorumlu birimi Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’ye suikast düzenlemek isteyen üç kişilik hücrenin  “Hirabe” suçlaması ile yargılanacağını duyurdu.
Yapılan değerlendirmeler “hırabe” ile suçlanan tutukluların genellikle idam cezasına çarptırıldığı yönünde. Söz konusu suçlamanın ağırlıklı olarak İran’da rejime karşı silahlı faaliyette bulunan muhaliflere karşı yapıldığı kaydediliyor.
Süleymani’nin memleketi Kirman’daki başsavcı dün, İran Devrim Muhafızları İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hüseyin Taib’in geçen eylül ayından Kasım Süleymani’ye yönelik bir suikast girişiminin engellendiğini açıklamasından günler sonra “yeni bulgular” ortaya çıktığını öne sürdü.
İran'ın resmi haber ajansı IRNA’nın Kirman Başsavcısı Dadkhoda Salari’den alıntıladığı habere göre yurt içi ve yurtdışındaki güvenlik alanında planlanan komplolar için uluslararası istihbarat teşkilatlarına yardım etmek suçlarından tutuklu bulunan üç sanığın, Kasım Süleymani’ye yönelik suikast girişimini plan aşamasından geçirdiği ve uygulamak için harekete geçtikleri kaydedildi.
Salari açıklamasında casusların planı uygulama sürecindeki tüm silah, patlayıcı malzeme, haberleşme ve askeri teçhizat parçalarının plana dahil olanlar tarafından sınırdan geçirildiğini söyledi.
Yargı yetkilisi, İran Devrim Muhafızları İstihbarat Teşkilatı’nın geçen eylül ayında tutuklanan hücre üyelerinin yurt içi ve yurt dışındaki faaliyetlerini 24 saat boyunca izlediğini öne sürdü. Ayrıca Süleymani’nin suikastındaki amacın Sünniler ve Şiiler üzerinde anlaşmazlığı kışkırtmak olduğunu belirterek Arap ve Fars topluluklar arasındaki yıkıcı bir savaşı ateşleme teşebbüsü olarak nitelendirdi.
Devrim Muhafızları İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hüseyin Taib geçen perşembe günü taptığı açıklamada söz konusu planı yapan üç kişilik hücrenin çökertilerek üyelerinin gözaltına alındığını belirtti. Taib, Süleymani'ye yönelik suikast girişiminin İsrail ve Arap ülkelerinin istihbarat örgütleri tarafından planlandığını iddia etti. Sipa News internet sitesi, suikast hazırlığında olan üç kişinin İranlı olduğunu, eğitim ve hazırlık aşaması için daha önce yurt dışına gönderildiklerini aktardı.
Başkent Tahran’da Devrim Muhafızları liderlerinin katıldığı bir konferansta konuşan Taib, söz konusu üç şahsın geçen eylül ayında Kirman’da düzenlenen Erbain törenleri sırasına suikast planını gerçekleştirmeye çalıştığını söyledi. Açıklamada, üç kişilik hücrenin Süleymani’nin Kirman’da babasına ait Hüseyniye’de 350 ila 500 kilogram patlayıcı yerleştirilmiş tünel ile eylem planladıkları aktarılırken şüphelilerin İstihbarat servisi tarafından uzun bir süre izlendiği belirtildi.
İran televizyonu suikast planının duyurulmasından önce Süleymani’nin 1999’da Kudüs Gücü Komutanı olarak göreve gelmesinden bu yana verdiği ilk röportajı yayınlamıştı. Süleymani röportajda ilk kez olarak Temmuz 2006'da Hizbullah ile İsrail arasında gerçekleşen savaşta saha komutanı olarak görev yaptığını açıklamıştı. Hamaney’in ofisinin medya servisi tarafından çıkarılan Mesir dergisi ilk sayısı vesilesiyle Süleymani ve Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile röportaj yapılmıştı. Derginin ilk sayısı 2006 savaşının bölgenin yeni mimarisi üzerindeki etkisini göstermek için ‘Zafer Denklemi’ başlığıyla çıkmıştı.
Fars haber ajansı geçten pazartesi günü yayınladığı bir haberde, İran’daki bir üniversitede popüler isimlere yönelik yapılan ankette Kasım Süleymaninin ilk sırada, yargının başına getirilen İbrahim Reisi’nin de  ikinci sırada yer aldığını aktardı.



Trump: Danimarka Grönland'ı koruyamaz

 ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Trump: Danimarka Grönland'ı koruyamaz

 ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)

ABD Başkanı Donald Trump, Danimarka'nın adayı koruyamayacağını belirterek, ABD'nin bu hafta Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda Grönland'ın ilhakı konusunu görüşeceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığı habere göre Trump, dün akşamı Florida'da gazetecilere şunları söyledi: "Bunu başarmalıyız. Yapılması gerekiyor. Danimarka bunu koruyamaz. Onlar harika insanlar... Liderlerini tanıyorum, çok iyi insanlar ama oraya gitmiyorlar."

Trump, Avrupa liderlerinin Grönland'ı satın alma girişimine "şiddetli bir şekilde karşı çıkmayacaklarına" inandığını ifade etti. Bir muhabirin, planlarına karşı çıkan Avrupa liderlerine ne söylemeyi düşündüğü sorusuna cevaben, "Çok karşı çıkacaklarını sanmıyorum. Bunu elde etmeliyiz. Bunun gerçekleşmesi gerekiyor." İfadelerini kullandı.

ABD Başkanı ayrıca, küresel çatışmaları çözmeyi amaçlayan "Barış Konseyi" girişimine Rus mevkidaşı Vladimir Putin'i davet ettiğini belirtti. Trump, gazetecilere "O [Putin] daveti aldı." diye doğruladı.


ABD savaş uçakları, Danimarka ile koordineli olarak Grönland'a gönderiliyor

Danimarkalı askerler Grönland'daki Nuuk Havaalanına geldi (AFP)
Danimarkalı askerler Grönland'daki Nuuk Havaalanına geldi (AFP)
TT

ABD savaş uçakları, Danimarka ile koordineli olarak Grönland'a gönderiliyor

Danimarkalı askerler Grönland'daki Nuuk Havaalanına geldi (AFP)
Danimarkalı askerler Grönland'daki Nuuk Havaalanına geldi (AFP)

Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı (NORAD) dün yaptığı açıklamada, ABD-Kanada ortak komutanlığına ait uçakların yakında Grönland'daki Petovik Hava Üssü'ne varacağını belirtti.

Yapılan açıklamada, bu uçakların, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada'daki üslerden faaliyet gösteren uçaklarla birlikte, Amerika, Kanada ve Danimarka arasındaki savunma iş birliği çerçevesinde uzun zamandır planlanan çeşitli faaliyetleri destekleyeceğini ifade edildi.

Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı: “Bu faaliyet Danimarka ile koordine edilmiş olup, tüm destekleyici kuvvetler gerekli diplomatik yetkilendirme ile faaliyet göstermektedir. Grönland Hükümeti de planlanan faaliyetlerden haberdar edilmiştir.”

Kuzey Amerika Hava Savunma Komutanlığı'nın (NORAD), Alaska, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri olmak üzere üç bölgesinden biri veya tamamı aracılığıyla Kuzey Amerika'da düzenli olarak kalıcı savunma operasyonları yürüttüğü belirtildi.

Bu açıklama, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kuzey Kutbu'ndaki Danimarka toprağı Grönland'ı ilhak etme arzusunu dile getirmesinin ardından ABD ile Avrupa güçleri arasında artan gerilimlerin ortasında geldi.

Avrupa Konseyi Başkanı dün, ABD'nin Grönland'ı satın almasına izin verilene kadar NATO üyesi ülkelere gümrük vergisi uygulama tehdidinde bulunan Trump'la görüşmek üzere perşembe günü AB liderlerinin acil bir toplantı yapması çağrısında bulundu.


Norveç: Vatandaşlar, savaş durumunda mallarına el konulabileceği konusunda uyarıldı

Reuters'ın haberine göre, Norveç silahlı kuvvetlerinden binlerce kişiye, savaş çıkması durumunda mallarına el konulabileceği bildirilen mektuplar gönderildi.
Reuters'ın haberine göre, Norveç silahlı kuvvetlerinden binlerce kişiye, savaş çıkması durumunda mallarına el konulabileceği bildirilen mektuplar gönderildi.
TT

Norveç: Vatandaşlar, savaş durumunda mallarına el konulabileceği konusunda uyarıldı

Reuters'ın haberine göre, Norveç silahlı kuvvetlerinden binlerce kişiye, savaş çıkması durumunda mallarına el konulabileceği bildirilen mektuplar gönderildi.
Reuters'ın haberine göre, Norveç silahlı kuvvetlerinden binlerce kişiye, savaş çıkması durumunda mallarına el konulabileceği bildirilen mektuplar gönderildi.

Bbinlerce Norveçli dün, silahlı kuvvetlerden evlerinin, araçlarının, teknelerinin ve makinelerinin savaş durumunda el konulabileceğini bildiren mektuplar almaya başladı.

AFP'nin aktardığı bir açıklamada ordu, "bu el koymaların amacı, savaş durumunda silahlı kuvvetlerin ülkeyi savunmak için gerekli kaynaklara sahip olmasını sağlamaktır" ifadelerini kullandı.

2026 yılı için hazırlık olarak yaklaşık 13 bin 500 el koyma emri verilecek.

Açıklamada, bu mektupların barış zamanında pratik bir etkisinin olmadığı, yalnızca vatandaşları ordunun çatışma durumunda mallarına el koyabileceği konusunda uyardığı belirtildi.

 Müsadere emri bir yıl geçerlidir ve 2026 yılında gönderilecek mektupların yaklaşık üçte ikisi, önceki yıllarda verilen bildirimlerin yenilenmesinden ibarettir.

Ordu lojistik biriminin başkanı Anders Jernberg, "Kriz ve savaş hazırlığının önemi son yıllarda büyük ölçüde arttı" dedi.

"Norveç, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en ciddi güvenlik durumunu yaşıyor. Toplumumuz güvenlik politikası krizlerine ve en kötü senaryoda savaşa hazırlıklı olmalıdır" diyerek, "Askeri ve sivil hazırlığımızı önemli ölçüde güçlendiriyoruz" ifadesini kullandı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre NATO üyesi ve ittifakın Arktik'teki gözü kulağı olarak kabul edilen Norveç, diğer Avrupa ülkeleri gibi son yıllarda savunmasını güçlendirdi.

Bu İskandinav ülkesi, en kuzeyinde Rusya ile 198 kilometrelik kara ve deniz sınırını paylaşıyor.