Kasım Süleymani'ye suikast planı yapan sanıklar idam cezasıyla karşı karşıya

Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani (Tesnim)
Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani (Tesnim)
TT

Kasım Süleymani'ye suikast planı yapan sanıklar idam cezasıyla karşı karşıya

Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani (Tesnim)
Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani (Tesnim)

İranlı bir yargı görevlisi dün, İran Devrim Muhafızları'nın yabancı operasyonlardan sorumlu birimi Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’ye suikast düzenlemek isteyen üç kişilik hücrenin  “Hirabe” suçlaması ile yargılanacağını duyurdu.
Yapılan değerlendirmeler “hırabe” ile suçlanan tutukluların genellikle idam cezasına çarptırıldığı yönünde. Söz konusu suçlamanın ağırlıklı olarak İran’da rejime karşı silahlı faaliyette bulunan muhaliflere karşı yapıldığı kaydediliyor.
Süleymani’nin memleketi Kirman’daki başsavcı dün, İran Devrim Muhafızları İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hüseyin Taib’in geçen eylül ayından Kasım Süleymani’ye yönelik bir suikast girişiminin engellendiğini açıklamasından günler sonra “yeni bulgular” ortaya çıktığını öne sürdü.
İran'ın resmi haber ajansı IRNA’nın Kirman Başsavcısı Dadkhoda Salari’den alıntıladığı habere göre yurt içi ve yurtdışındaki güvenlik alanında planlanan komplolar için uluslararası istihbarat teşkilatlarına yardım etmek suçlarından tutuklu bulunan üç sanığın, Kasım Süleymani’ye yönelik suikast girişimini plan aşamasından geçirdiği ve uygulamak için harekete geçtikleri kaydedildi.
Salari açıklamasında casusların planı uygulama sürecindeki tüm silah, patlayıcı malzeme, haberleşme ve askeri teçhizat parçalarının plana dahil olanlar tarafından sınırdan geçirildiğini söyledi.
Yargı yetkilisi, İran Devrim Muhafızları İstihbarat Teşkilatı’nın geçen eylül ayında tutuklanan hücre üyelerinin yurt içi ve yurt dışındaki faaliyetlerini 24 saat boyunca izlediğini öne sürdü. Ayrıca Süleymani’nin suikastındaki amacın Sünniler ve Şiiler üzerinde anlaşmazlığı kışkırtmak olduğunu belirterek Arap ve Fars topluluklar arasındaki yıkıcı bir savaşı ateşleme teşebbüsü olarak nitelendirdi.
Devrim Muhafızları İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hüseyin Taib geçen perşembe günü taptığı açıklamada söz konusu planı yapan üç kişilik hücrenin çökertilerek üyelerinin gözaltına alındığını belirtti. Taib, Süleymani'ye yönelik suikast girişiminin İsrail ve Arap ülkelerinin istihbarat örgütleri tarafından planlandığını iddia etti. Sipa News internet sitesi, suikast hazırlığında olan üç kişinin İranlı olduğunu, eğitim ve hazırlık aşaması için daha önce yurt dışına gönderildiklerini aktardı.
Başkent Tahran’da Devrim Muhafızları liderlerinin katıldığı bir konferansta konuşan Taib, söz konusu üç şahsın geçen eylül ayında Kirman’da düzenlenen Erbain törenleri sırasına suikast planını gerçekleştirmeye çalıştığını söyledi. Açıklamada, üç kişilik hücrenin Süleymani’nin Kirman’da babasına ait Hüseyniye’de 350 ila 500 kilogram patlayıcı yerleştirilmiş tünel ile eylem planladıkları aktarılırken şüphelilerin İstihbarat servisi tarafından uzun bir süre izlendiği belirtildi.
İran televizyonu suikast planının duyurulmasından önce Süleymani’nin 1999’da Kudüs Gücü Komutanı olarak göreve gelmesinden bu yana verdiği ilk röportajı yayınlamıştı. Süleymani röportajda ilk kez olarak Temmuz 2006'da Hizbullah ile İsrail arasında gerçekleşen savaşta saha komutanı olarak görev yaptığını açıklamıştı. Hamaney’in ofisinin medya servisi tarafından çıkarılan Mesir dergisi ilk sayısı vesilesiyle Süleymani ve Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile röportaj yapılmıştı. Derginin ilk sayısı 2006 savaşının bölgenin yeni mimarisi üzerindeki etkisini göstermek için ‘Zafer Denklemi’ başlığıyla çıkmıştı.
Fars haber ajansı geçten pazartesi günü yayınladığı bir haberde, İran’daki bir üniversitede popüler isimlere yönelik yapılan ankette Kasım Süleymaninin ilk sırada, yargının başına getirilen İbrahim Reisi’nin de  ikinci sırada yer aldığını aktardı.



İsrail: Hizbullah’ın deniz projesi İmad Emhez’in itiraflarıyla deşifre oldu

Lübnan’daki Telegram gruplarında dolaşıma giren kimlik kartının, İmad Amez Fadil’e ait olduğu öne sürülüyor.
Lübnan’daki Telegram gruplarında dolaşıma giren kimlik kartının, İmad Amez Fadil’e ait olduğu öne sürülüyor.
TT

İsrail: Hizbullah’ın deniz projesi İmad Emhez’in itiraflarıyla deşifre oldu

Lübnan’daki Telegram gruplarında dolaşıma giren kimlik kartının, İmad Amez Fadil’e ait olduğu öne sürülüyor.
Lübnan’daki Telegram gruplarında dolaşıma giren kimlik kartının, İmad Amez Fadil’e ait olduğu öne sürülüyor.

İsrail ordusu, Lübnan Hizbullahı’nın kıyı savunma füze birimi 7900’de kritik konumda yer alan ve yaklaşık bir yıl önce İsrail’e getirilerek sorgulanan İmad Emhez’in, soruşturma sırasında Hizbullah’ın gizli deniz dosyasına dair önemli bilgiler verdiğini açıkladı.

İsrail ordusunun Arapça medya sözcüsü Avichay Adraee’nin X platformunda yaptığı paylaşıma göre, “İsrail Deniz Komandoları Birliği 13’e bağlı askerler, yaklaşık bir yıl önce askeri istihbarat deniz biriminin yönlendirmesiyle, Lübnan’ın kuzeyindeki Batrun kasabasında, sınırın yaklaşık 140 kilometre uzağında gerçekleştiren operasyonla Emhez’i yakalayıp İsrail’e götürdü.”

Açıklamada, Emhez’in İran ve Lübnan’da askeri eğitim aldığı ve Hizbullah’ın kıyı füze biriminde yürüttüğü görev kapsamında geniş bir denizcilik tecrübesi edindiği belirtildi. Ayrıca, Lübnan’daki sivil denizcilik akademisi “Marasti”de eğitim aldığı, bunun da “Hizbullah’ın sivil kurumları terör faaliyetleri için kullanmasına” örnek teşkil ettiği ifade edildi.

Adraee, Emhez’in soruşturma sırasında Hizbullah’ın en gizli projelerinden biri olan deniz dosyasında merkezi bir görev yürüttüğünü kabul ettiğini belirtti. Emhez’in sunduğu bilgilerin, örgütün deniz faaliyetlerini sivil kisve altında örgütleyerek İsrail ve uluslararası hedeflere saldırı planlarını içerdiği aktarıldı.

İsrail ordusu sözcüsü, söz konusu gizli deniz projesinin, öldürüldükleri belirtilen Hizbullah lideri Hasan Nasrallah tarafından doğrudan yönetildiğini, askeri lider Fuat Şükr ile deniz dosyasının sorumlusu Ali Abdülhasan Nuriddin’in de süreçte yer aldığını iddia etti.

Açıklamada, Emhez’in verdiği bilgiler ve söz konusu lider kadronun etkisiz hâle getirilmesi sayesinde gizli deniz dosyasının ilerlemesinin kritik bir aşamada durdurulduğu bildirildi.

İsrail ordusu, Hizbullah’ın deniz yapılanması ile diğer deniz birimlerinin İran’ın maddi ve ideolojik desteğiyle geliştirildiğini öne sürerek, “Bu devasa kaynaklar Lübnan’ın kalkınması için kullanılmak yerine Hizbullah’ın terör faaliyetlerine aktarılıyor” ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu, vatandaşlarına yöneldiğini belirttiği tehditleri ortadan kaldırmak için “tüm cephelerde gerekli adımların atılmaya devam edeceğini” duyurdu.


Trump: Netanyahu ile Florida'da büyük olasılıkla görüşeceğim

Temmuz 2025'te Beyaz Saray'da Trump ve Netanyahu arasında gerçekleşen görüşmeden (AFP)
Temmuz 2025'te Beyaz Saray'da Trump ve Netanyahu arasında gerçekleşen görüşmeden (AFP)
TT

Trump: Netanyahu ile Florida'da büyük olasılıkla görüşeceğim

Temmuz 2025'te Beyaz Saray'da Trump ve Netanyahu arasında gerçekleşen görüşmeden (AFP)
Temmuz 2025'te Beyaz Saray'da Trump ve Netanyahu arasında gerçekleşen görüşmeden (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump dün yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile bir görüşme ayarlamadığını, ancak Netanyahu'nun kendisiyle görüşmek istediğini söyledi.

Beyaz Saray'daki Oval Ofis'ten konuşan Trump, Gazze anlaşmasının ikinci aşamasının uygulanması için baskı yaparken, Noel tatili sırasında Florida'da Netanyahu ile "büyük olasılıkla" görüşeceğini ifade etti.

Bugün Mar-a-Lago tatil beldesine giderken gazetecilere konuşan Trump, "Evet, büyük olasılıkla Florida'da beni ziyaret edecek," dedi. "Benimle görüşmek istiyor. Henüz resmiyet kazanmadı ama benimle görüşmek istiyor."

Wittkoff, Miami'de arabulucularla görüşecek

İlgili bir gelişmede, Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Beyaz Saray'dan bir yetkili dün yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump'ın özel temsilcisi Steve Wittkoff'un, Gazze Şeridi'ndeki ateşkesin bir sonraki aşamasını görüşmek üzere bugün Florida, Miami'de Katar, Mısır ve Türk yetkililerle bir araya geleceğini söyledi.

Son zamanlarda, iki yıldır süren savaşla harap olmuş Gazze Şeridi'ndeki ateşkesin arabulucuları ve garantörleri olan Katar ve Mısır, özellikle İsrail güçlerinin çekilmesini ve uluslararası bir istikrar gücünün konuşlandırılmasını içeren ABD Başkanı Donald Trump'ın planına dayalı olarak anlaşmanın ikinci aşamasına geçilmesi çağrısında bulundu.

Plan ayrıca, uluslararası "barış konseyi" tarafından denetlenen ve çok uluslu bir güvenlik gücü tarafından desteklenen, Gazze Şeridi'nde geçici bir Filistin teknokrat yönetiminin kurulmasını öngörüyor.

İsrail ve Hamas arasında Gazze'deki ateşkes kırılganlığını koruyor; her iki taraf da birbirini ihlallerle suçlarken, harap olmuş bölgedeki insani durum kötüleşmeye devam ediyor.


Trump, göçmenler için düzenlenen Yeşil Kart çekiliş programını askıya aldı

İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
TT

Trump, göçmenler için düzenlenen Yeşil Kart çekiliş programını askıya aldı

İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)
İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem (Arşiv- AP)

ABD Başkanı Donald Trump dün, Brown Üniversitesi ve MIT saldırılarının şüphelisinin ABD'ye girişine olanak sağlayan "yeşil kart" çekiliş programını askıya aldı.

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, X sosyal medya platformunda yaptığı bir paylaşımda, Trump'ın talimatıyla ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri'ne Çeşitlilik Vizesi programını geçici olarak durdurma emri verdiğini duyurdu. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Çeşitlilik Vizesi programı, her yıl çekiliş sistemiyle ABD'de yeterince temsil edilmeyen ülkelerden, çoğunluğu Afrika'dan olan kişilere 50 bine kadar "yeşil kart" sağlıyor.

Noem, X platformundaki bir paylaşımında, "Bu iğrenç şahsın ülkemize girmesine asla izin verilmemeliydi" ifadelerini kullandı.