İnsani krize çözüm için ABD-Yemen toplantısı

Bakan Asker Washington’daki ABD’li senatörler ile birlikte
Bakan Asker Washington’daki ABD’li senatörler ile birlikte
TT

İnsani krize çözüm için ABD-Yemen toplantısı

Bakan Asker Washington’daki ABD’li senatörler ile birlikte
Bakan Asker Washington’daki ABD’li senatörler ile birlikte

ABD'li milletvekilleri, Yemen’de barışın sağlanması ve insanların acılarının bitmesi için her türlü desteği sağlayacakları hususunda olumlu açıklamalarda bulundular.
ABD'li milletvekilleri, İran'ın Yemen'deki Husi milislerinin işlediği savaş suçları nedeniyle Yemen halkının çektiği acıya ortak olduklarını belirttiler.
Eylül 2014 yılında Husiler tarafından yapılan darbeden bu yana Yemen'deki insani durumun ağır şekilde bozulması ve Yemen krizini konuşmak üzere ABD’nin başkenti Washington’da, Ted Liu California, Chris Smith New Jersey, Colin Allred Texas, Brian Mast Florida, Andreo Calris Virginia ve ABD Senatörü Ben Carden Maryland, ile Yemen İnsan Hakları Bakanı Muhammed Asker arasında bir toplantı gerçekleştirildi.
Yemenli Bakan Muhammed Asker’in Şarkul Avsat’a yaptığı açıklamada, Yemen hükümetinin, Tahran destekli Husi milislerinin sebep olduğu insani krizi ve halkın çektiği acılarını hafifletmek için çabalarını sürdüreceklerini vurguladı.
Yemenli Bakan, milletvekillerini ve ABD Kongresi'ni Husi milislerinin Yemen'deki insan hakları ihlallerini, işledikleri suçları ve İran rejimiyle olan ilişkisini kınamaları ve ABD Kongre Üyeleri Will Hurd ve Senatör Tom Cotton tarafından teklif edilen kararları kabul etme çağrısında bulundu.
Toplantıda, Husi milislerinin Yemen halkına yönelik ciddi ihlalleri tartışıldı.
Askar, Husi milislerinin ayrım gözetmeksizin kadın ve çocuklara yönelik suistimallerine, muhaliflerin kaçırılmasına, tutuklanmasına ve öldürülmesine, Yemen’in birçok bölgesine bir milyondan fazla mayın yerleştirerek birçok masum insanın sakat bırakılmasına ve ölmesine sebep olduklarına değindi/işaret etti.
Yemen İnsan Hakları Bakanı, yaptığı konuşmada, Husi milislerinin, Yemen'de eğitim sektörü de dâhil olmak üzere, çeşitli yöntemlerle bir dizi alanı tahrip etmeyi amaçlayan sistematik suçları olduğunu da vurguladı.
Askar, Husi milislerinin ekonomik kriz ve insani koşulların yetersiz olması sebebiyle, çocukları ve masum insanları kendi birliklerine katma noktasında krizden faydalandıklarına dikkat çekti.
Yemen'in ABD Büyükelçisi Dr. Ahmed Avad bin Mübarek'in huzurunda Askar, Husi milislerinin çocuk ve kadınları kendi birliklerine katması, Yemen'in sosyal dokusunu parçaladığını ve kendi kültürünü öldüren ve intikam duygusuyla büyüyen bir neslin ortaya çıkması tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını vurguladı.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.