Arap Birliği Genel Sekreteri: Türkiye'nin askeri harekatının olumsuz sonuçları olabilir

Arap Birliği Genel Sekreteri: Türkiye'nin askeri harekatının olumsuz sonuçları olabilir
TT

Arap Birliği Genel Sekreteri: Türkiye'nin askeri harekatının olumsuz sonuçları olabilir

Arap Birliği Genel Sekreteri: Türkiye'nin askeri harekatının olumsuz sonuçları olabilir

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Türkiye’nin Suriye topraklarına yönelik askeri harekatının bölgedeki mevcut çatışmayı kontrolü zor bir şekilde alevlendireceğini söyleyerek, bu durumun olumsuz sonuçları konusunda uyardı.
Ebu Gayt, Roma'daki NATO Savunma Koleji Konferansı’nda konuya ilişkin açıklamasında, bölgesel güçlerin Arap ülkelerinin içişlerine yönelik dış müdahalesinin mevcut krizleri körüklediğini ve çözülmesini zorlaştırdığını söyledi.
Arap Birliği Genel Sekreterliği’nden resmi bir kaynak, Ebu Gayt’ın konferansta yaptığı konuşmada, Arap bölgesindeki stratejik durumu ele aldığını söyleyerek,  Suriye’de 2011'den bu yana yaşanan çatışmanın, terör gruplarının genişlemesine izin veren güvenlik kaosunun yanı sıra milyonlarca mültecinin göç etmesi, ekonomik kriz gibi ağır insani sonuçlarına dikkat çekti.
Resmi kaynağın aktardığına göre DEAŞ’ın insanları ve toprakları kontrol etme projesinin hezimete uğradığını dile getiren Ebu Gayt, yine de örgütün ideolojik olarak birçok gencin zihninde yaşadığına işaret ederek, “Her seviyede hezimete uğramaları için gereken her şey yapılmalı” diye konuştu.
Arap Birliği, Mısır'ın talebi üzerine, Türkiye'nin Suriye’nin kuzeyine yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nı görüşmek üzere Cumartesi günü acil bir toplantı yapacak.
Arap Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Hüsam Zeki, Mısır’ın acil toplantı talebi ve bazı ülkelerin de bunu desteklemesi üzerine Arap Birliği’nin 12 Ekim'de dışişleri bakanları seviyesinde olağanüstü toplantı düzenlemeyi kararlaştırdığını açıkladı.
Zeki, Arap Birliği üyesi olan Suriye’ye yönelik operasyonu kabul edilemez bulduklarını da sözlerine ekledi.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.