Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali ile Nahda Barajı krizini çözmek üzere Moskova'da bir toplantı yapılması konusunda anlaşmaya varıldığını açıkladı.
Mısır resmi haber ajansı MENA’nın haberine göre Sisi, Mısır Silahlı Kuvvetleri’nin 31. Eğitim Sempozyumu sırasında yaptığı konuşmada, Etiyopya Başbakanı ile Nahda Barajı krizini çözmek üzere Moskova'da bir toplantı yapılacağını açıkladı.
Sisi, "Mısır tuzdan arındırma tesisleriyle suyun kullanılabilirliğini en üst düzeye çıkarmak için çalışıyor” diyerek, uluslararası standartlara göre su yetersizliği aşamasına girdikleri konusunda uyarıda bulundu.
Mısır Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Bessam Radi, cuma günü yaptığı açıklamada, Sisi'nin Etiyopya Başbakanı’ndan bir telefon aldığını bildirmişti.
Sözcü, bu görüşmenin, 2015’te Mısır, Sudan ve Etiyopya arasında imzalanan İlkeler Bildirgesi çerçevesinde üç ülke halkının özlemlerini gerçekleştirmek için Nahda Barajı müzakerelerine ilişkin herhangi bir engelin aşılması noktasında büyük önem taşıdığını dile getirmişti.
Mısır, Etiyopya ve Sudan yaklaşık 8 yıldır herhangi bir sonuca ulaşamadan pazarlık ediyor.
Diğer taraftan Sisi bugün yaptığı konuşmada, Ekim Savaşları’nın askeri bilim tarihinde bir dönüm noktası olduğunu dile getirerek, “Ulusal bir ordusu ve modern bir silahı olmayanların güvenliği yoktur. Mısır halkı değişmedi ve anavatanları için fedakarlığa devam ediyorlar. Uluslararası kuruluşların ifadelerine göre başarılı bir şekilde yoldayız” dedi.
Sisi, aynı zamanda devletin, Mısırlıların yaşadığı ekonomik zorlukların ciddiyetinin farkında olduğunu söyleyerek, Mısırlıları ilerleme ve refahla modern bir devlet inşa etmek için birlikte çalışmaya çağırdı.
Sisi ve Etiyopya Başbakanı Nahda Barajı için Moskova’da bir araya gelecek
https://turkish.aawsat.com/home/article/1944046/%E2%80%8Bsisi-ve-etiyopya-ba%C5%9Fbakan%C4%B1-nahda-baraj%C4%B1-i%C3%A7in-moskova%E2%80%99da-bir-araya-gelecek
Sisi ve Etiyopya Başbakanı Nahda Barajı için Moskova’da bir araya gelecek
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali (Reuters-Arşiv)
Sisi ve Etiyopya Başbakanı Nahda Barajı için Moskova’da bir araya gelecek
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali (Reuters-Arşiv)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Sudan'ın Darfur bölgesindeki Faşir sokaklarında silahlarıyla kutlama yapan HDK üyeleri, 26 Ekim 2025 (AFP)
Sudan'ın Kuzey Darfur’un Faşir şehri yakınlarındaki Zemzem Mülteci Kampı, Ocak 2024 (Reuters)
Sudan'ın Port Sudan kentinde, HDK’ya ait İHA’ların yakıt depolama tesislerini hedef alan saldırısının ardından yakıt deposundan yükselen alev ve dumanlar, 5 Mayıs 2025 (Reuters)
Suriye hükümet güçleri, 19 Ocak 2026'da Suriye'nin doğusundaki Deyrizor'da konuşlandı (AFP)
Halep Valisi Azzam el-Garib, Abdurrahman Selame’nin Rakka Valiliği görevine atanması münasebetiyle X üzerinden tebrik mesajı yayınladı.
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, 10 Mart 2025 tarihinde Suriye'nin başkenti Şam'da ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) lideri Mazlum Abdi ile tokalaşırken (SANA)