​Sudan’da barış görüşmeleri başladı

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan Juba’daki barış görüşmelerine katıldı (Reuters)
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan Juba’daki barış görüşmelerine katıldı (Reuters)
TT

​Sudan’da barış görüşmeleri başladı

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan Juba’daki barış görüşmelerine katıldı (Reuters)
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit, Sudan Askeri Geçiş Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan Juba’daki barış görüşmelerine katıldı (Reuters)

Sudan hükümet heyeti ve silahlı hareketler arasında yürütülen barış görüşmelerine Güney Sudan'ın başkenti Juba ev sahipliği yaptı. Görüşmelerin açılış oturumu sırasında Sudan Askeri Geçiş Konseyi (AGK) Başkanı Abdulfettah el-Burhan, AGK’nın tüm ülkede barışı sağlama niyetinde olduğunu ifade etti. Sudan ordusu ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Yemen ile askeri ilişkileri güçlendirmenin önemine değindi.
Söz konusu açılış konuşmasında “Silahlı mücadeleyi sona erdirmek, Sudan halkını tatmin edecek ve kardeşliği sağlayacak bir çözüm arıyoruz” ifadelerinde bulunan Burhan, silahlı mücadele liderlerinin de ortak olduğu ülkedeki değişimin, barış için yeni ufuklar açacağını belirtti. Burhan, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit’in barış sürecindeki çabalarına övgüde bulunarak sorunlara karşı bölgede güvenlik ve barış bloğunun oluşturulması gerektiğini açıkladı.
Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit de oturumdaki konuşmasında bölgenin ve Sudan halkının duyduğu güvenle tüm tarafların barış görüşmelerine hazır olduğunu ifade ederek “Sudan’daki yeni liderliğe güvenmiyor olsaydık, bu görüşmeler gerçekleşmezdi” dedi.
Sudan Halk Kurtuluş Hareketi-Kuzey (SPLM-N) lideri Abdulaziz el-Hulu, Hareket’in sorunu kökten ele alacak olan bir barış anlaşması yapmaya hazır olduğunu duyurdu.
Devrimci Cephe Koalisyonu Başkanı Hadi İdris de Sudan’daki değişimin anlaşmazlıkları giderip ülke için temiz bir sayfa açacağını ifade ederek Devrimci Cephe’nin kapsamlı bir barış anlaşması istediğini bildirdi.
Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali ve Mısır Başbakanı Mustafa Madbul da Sudan’daki barış sürecini destekleme konusundaki kararlılıklarını vurguladı.
Sudan ordusuna bağlı Hızlı Destek Kuvvetleri Komutanı Muhammed Hamdan Daklu liderliğindeki Sudan hükümet heyetinde; AGK Sözcüsü Şemseddin Kebaşi, General Yasir el-Atta, Muhammed el-Feki Süleyman, Bakanlar Kurulu İşleri Bakanı Ömer Manis, Federal Yönetim Bakanı Yusuf Adem ve Barış Komisyonu Başkanı Süleyman Adem bulunuyor.
Yemen Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Abdullah Salim en-Nahai ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Genelkurmay Başkanı Orgenerali Hamad Muhammed Sani el-Rumeysi’den mektup aldığını açıklayan Sudan Ordusu Genelkurmay Başkanı Korgeneral Muhammed Osman Hüseyin, bu iki ülkeyle askeri ilişkileri güçlendirmenin önemine değinerek Sudan’ın Yemen’in güvenlik ve istikrarını istediğini ifade etti.
Diğer yandan, Sudan Meslek Odaları Birliği (SPA), 21 Ekim’de ‘1964 Ekim Devrimi’ni anmak için Hartum’da, Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri’nin daha önceden reddettiği barış yürüyüşleri düzenleme teklifinin kabul edildiğini açıkladı. SPA’dan yapılan açıklamada, mahalle komiteleriyle ve halk birlikleriyle görüşüldükten sonra barış yürüyüşlerinin önünün açılacağı belirtildi.  
SPA ayrıca, Yargıtay Başkanı ve Başsavcı atamasının sivil denetimin istikrara kavuşturulması, adaletin sağlanması ve eski rejimin sembollerinin ortadan kaldırılması için önemli bir adım olduğunu belirtti.
Öte yandan, Hatim el-Murselin Camii İmamı Abdulhay Yusuf, Sudan Gençlik ve Spor Bakanı Vela el-Buşi’nin Facebook hesabından kendisine yönelik yaptığı eleştirilerden ötürü bakanın dokunulmazlığının kaldırılması talebinde bulundu. Bakan el-Buşi, geçtiğimiz Pazartesi günü kendisini dinden çıkmakla (mürted olma) suçlayan din adamı Abdulhay Yusuf aleyhinde dava açmıştı. Bakanlar Kurulu ise bakan ile dayanışma içinde olduğunu duyurmuş ve Adalet Bakanlığı’nı da desteğini göstermeye davet etmişti.



Lübnan Başbakanı:  İsrail ile barış görüşmelerine henüz başlamadı

Lübnan Başbakanı Nevvaf  Selam (NNA)
Lübnan Başbakanı Nevvaf  Selam (NNA)
TT

Lübnan Başbakanı:  İsrail ile barış görüşmelerine henüz başlamadı

Lübnan Başbakanı Nevvaf  Selam (NNA)
Lübnan Başbakanı Nevvaf  Selam (NNA)

Lübnan Başbakanı Nevvaf Selam, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail ve Lübnan’dan iki sivil temsilcinin katıldığı ateşkesi izleme komitesindeki görüşmelerin henüz “barış müzakeresi” aşamasına gelmediğini belirtti.

Selam, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Ateşkesi İzleme Komitesi, saldırıların durdurulması ilanının uygulanması için bir forumdur. Henüz barış müzakeresi aşamasına gelmedik” dedi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sivil temsilcinin gönderilmesini, “İsrail ve Lübnan arasında ekonomik iş birliğinin temeli için ilk girişim” olarak nitelendirmişti.

Selam, ekonomik görüşmelerin İsrail ile normalleşme sürecinin bir parçası olacağını ve bunun ancak bir barış anlaşmasını takip etmesi durumunda mümkün olacağını vurguladı. Ayrıca, iki ülke 2002 Arap Barış Planı’na uyarsa “normalleşmenin ardından barış geleceğini” söyledi, ancak bunun şu an için uzak bir hedef olduğunu kaydetti.

Lübnan Başbakanı, ülkesinin Ateşkesi İzleme Komitesi’nin güney Lübnan’daki Hizbullah’ın silahsızlandırılmasını denetlemesine açık olduğunu da ifade etti. Selam, “Komiteye, herhangi bir endişe veya şüphe durumunda sahada doğrulama yapmaya hazır olduğumuzu ilettik. Denetlemeye açığız” dedi.


Refah’ta tünel çatışması: 4 İsrail askeri yaralandı

İsrail'in Gazze Şehri'nin doğusunda düzenlediği hava saldırılarının ardından dumanlar yükseliyor (AFP)
İsrail'in Gazze Şehri'nin doğusunda düzenlediği hava saldırılarının ardından dumanlar yükseliyor (AFP)
TT

Refah’ta tünel çatışması: 4 İsrail askeri yaralandı

İsrail'in Gazze Şehri'nin doğusunda düzenlediği hava saldırılarının ardından dumanlar yükseliyor (AFP)
İsrail'in Gazze Şehri'nin doğusunda düzenlediği hava saldırılarının ardından dumanlar yükseliyor (AFP)

İsrail ordusu, bugün  (Çarşamba) yaptığı açıklamada, Gazze’nin güney  doğusundaki Refah’ta bir tünelden çıkan militanlarla yaşanan çatışmada dört İsrail askerinin yaralandığını duyurdu. Ordudan yapılan açıklamada, yaralılardan birinin durumunun ciddi, üçünün ise orta derecede olduğu belirtildi. Olay sırasında Golani Tugayı’na bağlı bir keşif birimine militanlar tarafından tünelden ateş açıldığı bildirildi. Yaralı askerler tedavi için tahliye edilirken, ailelerine bilgi verildi.

Yerel medyaya göre en az bir militan öldürüldü ve diğerleri için arama çalışmaları sürüyor. Çatışma, İsrail’in Gazze’nin kuzeyinde Kızılhaç aracılığıyla bir rehinenin kalıntılarını teslim almasının birkaç saat sonrasında gerçekleşti.

Gazze’deki kaynaklar, Refah’ta topçu ateşi ve silahlı çatışmaların devam ettiğini bildirerek, bölgedeki güvenlik durumunun istikrarsız olduğunu ortaya koydu.

Başbakan Binyamin Netanyahu, Hamas’ı ateşkes anlaşmasını ihlal etmekle suçlayarak, İsrail’in askerlerine yönelik herhangi bir saldırıya uygun şekilde karşılık vereceğini vurguladı. Netanyahu, “Hamas ateşkes anlaşmasını ihlal ediyor ve ordumuza yönelik terör faaliyetlerine devam ediyor. İsrail, askerlerimize yönelik herhangi bir saldırıya müsamaha göstermeyecek ve buna göre yanıt verecek” dedi.


Gazze'de kış, çocukluğumdaki mutluluğun hatırasını silip süpürdü

Deyr el-Balah'ı geçen hafta sular bastı (AP)
Deyr el-Balah'ı geçen hafta sular bastı (AP)
TT

Gazze'de kış, çocukluğumdaki mutluluğun hatırasını silip süpürdü

Deyr el-Balah'ı geçen hafta sular bastı (AP)
Deyr el-Balah'ı geçen hafta sular bastı (AP)

Çocukluğumdan beri kışı hep çok sevmişimdir. Kara bulutlar gökyüzünü kapladığında ve yağmur damlaları yere düştüğünde, ailem büyükannem ve büyükbabamın evinde toplanırdı. Dedem ateşi yakarken yanına otururdum, babaannem de çaydanlığı ateşe koyardı. Bizim için kış, bir rahatlık mevsimiydi. Hiç üşümezdik.

Gündüzleri kuzenlerimle birlikte sokaklara yayılan su birikintilerinde yalınayak koşar, yağmur bizi tepeden tırnağa ıslatırken duvarların ve ağaçların ardında gizlenerek ghommemeh (saklambaç) oynardık. Annemin hastalanmadan önce içeri girmemiz için bize bağırdığını hatırlıyorum. Geceleri büyükbabam bize 1960'lardaki seyahatlerinde geçen hikayeleri anlatırdı.

Yaşım ilerledikçe kışları arkadaşlarımla daha fazla zaman geçirmeye ve mezun olduktan sonra peşinden gitmeyi umduğumuz hedeflerimiz ve geleceğe dair hayallerimiz hakkında konuşmaya başladım. Bazen Halid, Mahmud ve ben, Muhammed Hamo'nun evinde buluşurduk, artık o bir ölü; huzur içinde yatsın. Bir ateş yakıp en sevdiğimiz içeceği, yani çayı yanan odunların üzerine koyup kağıt oynardık ya da filmler ve TV dizileri izlerdik.

Evdeyken yağmur damlalarının sesi havayı doldurduğunda veya derslerimden bunaldığımda, yağmuru izlemek ve soğuk rüzgarın tadını çıkarmak için yatak odamın balkonuna çıkardım. O balkondan günbatımını izlemek gibi bir alışkanlığım vardı. Kışın manzarayı daha da harika yapan şey, sahil boyunca dönen göçmen kuşların gökyüzünde kısa süreliğine, güzel desenler çizmesiydi.

İsrail'in Gazze'yi istilası, kışla ilgili tüm güzel duygularımı yok etti. Ailem 13 Ekim 2023'te yataklarına örtecek bir şey ya da kışlık kıyafetlerini yanına almaksızın tahliye edildi. Sonrasında birkaç battaniye satın alabildik. Her birinin bize maliyeti yaklaşık 35 dolar oldu. Küçük biraderim ve ben, tek bir battaniyenin altında örtünmek zorundaydık. Birkaç hafta sonra bir okulun arka bahçesinde uyuyorduk. Kışın rüzgarı acımasızca üzerimizden geçti. Soğuktan titreyerek uyanınca sadece hafif yağmurlar yüzünden battaniyemin sırılsıklam olduğunu gördüm. O günden beri kıştan nefret ediyorum.

Binlerce aile bizimkine benzeyen deneyimler yaşadı. Birbirine dikilmiş battaniyelerden oluşan derme çatma küçük bir çadırda 14 kişilik ailesiyle birlikte yaşayan 19 yaşındaki İsmail Abed, birkaç kez sırılsıklam halde uyandı. Aile, hava koşullarından biraz uzaklaşıp soluk almak için komşularının çadırına giderdi.

Bana "UNRWA'dan çadır alana kadar ne zaman yağmur yağsa boğuluyorduk" diyen İsmail, bu çadırı da barınağı olmayan başka bir aile grubuyla paylaşmış:

Bu yeni çadır bizi yağmurdan korudu ama rüzgarın getirdiği keskin soğuk, üzerimizi örtmeye yetecek kadar battaniyemizin olmamasıyla birleşince durum gerçekten dayanılmazdı.

Kendi çadırımızda o kadar kalabalıktık ki ısınmak için ateş yakacak yerimiz yoktu. Kışın yemek pişirmek bile daha zordu. İsrail işgali, Gazze Şeridi'ne girmesini engellediği için yemek pişirecek gazımız yoktu. Yemek pişirmek için ateş yaktığımız yerin üstü örtülü değildi, bu yüzden ne zaman yağmur yağsa ateş sönerdi.

Bir çadırda yaşamak, yiyecekleri sıçanlardan ve hamamböceklerinden saklayabileceğimiz bir buzdolabına veya başka bir güvenli yere sahip olmadığımız için her gün yiyecek alışverişine çıkmamız gerektiği anlamına geliyordu. Pazardaki un veya pirinç gibi temel yiyecekleri eve getirmek için bazen yağmurda iki saate yakın yürümek zorunda kalıyorduk.

Gazze'nin kuzeyindeki dostlarımdan Muhammed Ebu el-Mehza, kış boyunca defalarca yerinden edildi. Aralık 2023'te Muhammed'in ailesi, Gazze'nin batısındaki eş-Şati kampından zorunlu bir şekilde tahliye edilince yağmurda yürüyerek Şeyh Rıdvan mahallesine gitti.

Bana "Ben de dahil tüm ailem ertesi gün hastaydı" dedi:

İlaç o kadar az ki iyileşmemiz için 10 günden fazla süre geçmesi gerekti.

23 yaşındaki Usame Adas, eylülde ailesiyle birlikte Gazze'nin kuzeyinden güneyine tahliye edildi. Güneyde kimseyi tanımıyorlardı, bu yüzden denizden yaklaşık 20 metre uzakta bir çadır kurdular. Sahilden gelen rüzgarlar geceleri iliklere işleyen bir soğuktu, bu yüzden aile kuzeye dönebilecekleri günü bekledi.

Ateşkes ilan edildiğinde Usame evine döndü ve dört katlı binalarının tamamen yıkıldığını gördü. Ailesinin dönüşüne hazırlanmak yerine, hemen güneye yürümek zorunda kaldı ve babasından çadırı kurmak için daha iyi bir yer aramasını istedi. Aile hâlâ güvenli bir sığınağa sahip olamadan, yerinden edilmiş bir halde bekliyor. Deyr el-Balah'ın doğusundaki el-Maşala bölgesindeki yeni çadırları onları yağmurdan daha iyi koruyabilse de rüzgar boşluklardan içeri sızıyor. Usame bana "Bu kış nasıl hayatta kalacağımı bilmiyorum" dedi:

Şiddetli yağmurlar henüz başlamadı ama yine de yağmur şimdiden çadırın içine giriyor.

İlk damlanın düşmesinden beri bu mevsimin bitmesi için dua ediyorum. Kış eskiden sıcaklığın, kahkahanın ve geçici güzelliklerin mevsimiydi ancak artık Gazze'de bir korku, mücadele ve tahammül zamanı haline geldi. Kış artık bir direnç hikayesi anlatıyor: Kökünden koparılan hayatları, her şeye rağmen hayatta kalmayı ve bir gün bu mevsimin eski rahatlığını beraberinde getirip Gazze'nin çocuklarının yağmurda tekrar korkmadan yalınayak koşacağı umudunu...

Independent Türkçe