Suudi Arabistan’dan Türkiye’nin Suriye operasyonu ile ilgili açıklama

​Kral Selman Bakanlar Kurulu’na başkanlık etti (SPA)
​Kral Selman Bakanlar Kurulu’na başkanlık etti (SPA)
TT

Suudi Arabistan’dan Türkiye’nin Suriye operasyonu ile ilgili açıklama

​Kral Selman Bakanlar Kurulu’na başkanlık etti (SPA)
​Kral Selman Bakanlar Kurulu’na başkanlık etti (SPA)

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz başkanlığında, bugün, Riyad’daki Yemame Sarayı’nda Bakanlar Kurulu toplantısı düzenlendi.
Toplantıda, Türkiye'nin Suriye’nin kuzeyinde başlattığı operasyon kınanırken, bu operasyonun bölgedeki barış, güvenlik ve istikrarı tehdit ettiği vurgulandı.
Bu bağlamda, Arap Birliği’nin dışişleri bakanları tarafından yapılan acil toplantıda, ‘Birleşmiş Milletler (BM) ile ‘Suriye'nin birliği ve bağımsızlığının korunmasını öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının’ açık ihlali olarak nitelendirilen bu operasyonu durdurmak için BMGK’ya gerekli önlemleri alma çağrısı yapıldığı hatırlatıldı.
Arap Birliği toplantısında vurgulandığı gibi mevcut krizi uluslararası hukuka uygun, Suriye, komşuları ve bölge ülkelerinin güvenliğini sağlayacak şekilde halletmenin tek yolunun siyasi çözüm olduğunun altı çizildi.
Kral Selman, toplantının başında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmelerin sonuçları hakkında bilgi verdi.
Bakanlar Kurulu’nda Suudi Arabistan ile Rusya arasında enerji ortaklığının yanında petrol üreten ülkeler arasındaki işbirliği anlaşmasının imzalanmasına övgüde bulunarak, bunun her iki ülkede refah ve ilerleme sağlamayı amaçlayan işbirliği ile entegrasyonun yeni bir aşamasını temsil ettiği vurgulandı.
Mevcut adımların, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu hedefleri ile Rusya’nın stratejik kalkınma planları arasında uyumu sağlayacağı, bununla birlikte enerji, ekonomik ve finans sektörleri başta olmak üzere birçok alanda işbirliğini genişleteceğinin altı çizildi.
Toplantıda, Veliaht Prens’in Putin ile yaptığı, enerji alanındaki işbirliğinin yanı sıra Suriye ve Yemen sahasındaki son gelişmelerin ele alındığı görüşme de gözden geçirildi.
Veliaht Prens ve Putin’in Suudi Arabistan-Rusya Ekonomi Komitesi’nin ilk toplantısında iki dost ülke arasında işbirliğinin devam etmesinin ve stratejik ortaklık kurmanın önemini vurguladığı hatırlatıldı.
Enformasyon Bakanı Turki eş-Şebane, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Suudi Arabistan haber ajansı SPA’ya açıklamada bulundu.
Bakan Şebane’nin yaptığı açıklama göre toplantıda, Suudi Arabistan-Rusya CEO Forumu'nda tartışılan, enerjinin geleceği ve sürdürülebilirliği için çözümlerin yanında, Suudi Arabistan-Rusya Komitesi aracılığıyla iki ülke arasında kurulan ortaklık yoluyla, tarımsal sürdürülebilirlik ve küresel gıda güvenliğine ek olarak ortak işbirliği olanakları, mevcut ve potansiyel yatırımlar hakkında görüşüldü.
Afganistan ve Burkina Faso’daki saldırılar kınandı
Toplantıda, Afganistan'ın Celalabad kentinde güvenlik güçlerini taşıyan bir otobüse düzenlenen bombalı saldırı ile Burkina Faso'da Sahel bölgesindeki bir köy camisine düzenlenen terör saldırısı kınandı. Suudi Arabistan’ın radikalizm ve teröre karşı kardeş Afganistan ve Burkina Faso hükümetinin yanında olduğu vurgulandı.



Suudi Arabistan Savunma Bakanı’ndan Güney Geçiş Konseyi’ne Hadramut ve el-Mahra'yı terk etme çağrısı

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
TT

Suudi Arabistan Savunma Bakanı’ndan Güney Geçiş Konseyi’ne Hadramut ve el-Mahra'yı terk etme çağrısı

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)

Yemen’deki Güney Geçiş Konseyi'nin (GGK) ülkenin doğusunda artan askeri hareketliliğinin ardından, Suudi Arabistan-Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) koalisyonuna bağlı Yemen’de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu, Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi’nin Hadramut ilindeki sivillerin korunması talebine yanıt olarak, meşru hükümeti desteklemek için doğrudan müdahalede bulundu.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman bin Abdulaziz, GGK’ya doğrudan bir mesaj göndererek, Suudi Arabistan ve BAE’nin ortak arabuluculuk çabalarına acil yanıt verilmesini, Hadramut ve el-Mahra'daki gerginliğin sona erdirilmesini ve kamplardan çekilip buraların barışçıl bir şekilde Vatan Kalkanı Güçleri’ne ve yerel makamlara teslim edilmesini istedi.

Suudi Arabistan’ın güney meselesini iç çatışmalarda küçümsenemeyecek ve istismar edilemeyecek adil bir siyasi mesele olarak ele aldığını vurgulayan Prens Halid bin Selman, bu sorunun, zorla bir gerçeği dayatmak yerine, diyalog ve uzlaşma yoluyla çözülmesi gerektiğinin altını çizdi. Suudi Bakan, son zamanlarda yaşanan gerginliğin birliği ve güney meselesini zedelediğini belirtti.

Öte yandan Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi, Suudi Arabistan’ın talebine verdiği yanıtı överken Suudi Arabistan'ın tutumunun güvenliği ve istikrarı yeniden tesis etmeyi ve sivil barışı korumayı amaçladığını belirtti. Yemen parlamentosu da Suudi Arabistan'ın tutumunu memnuniyetle karşıladı ve gerginliğin devam etmesinin sadece Husi'lere yarayan tehlikeli bir kaymaya yol açacağı uyarısında bulundu.


Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu: Gerilimi azaltma çabalarını ihlal eden askeri hareketlerle mücadele edeceğiz

Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
TT

Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu: Gerilimi azaltma çabalarını ihlal eden askeri hareketlerle mücadele edeceğiz

Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)

Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu güçlerinin resmi sözcüsü Tümgeneral Türki el-Maliki, "Bu çabalara aykırı herhangi bir askeri hareket, sivillerin can güvenliğini korumak ve Suudi Arabistan-Birleşik Arap Emirlikleri'nin çabalarının başarısını sağlamak için doğrudan ele alınacaktır" açıklamasını yaptı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bu açıklama, Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi'nin, Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı silahlı unsurlar tarafından sivillere karşı işlenen ağır ve korkunç insan hakları ihlalleri nedeniyle Hadramut Valiliği'ndeki sivilleri korumak için acil önlemler alınması talebine yanıt olarak yapıldı. Ayrıca, Suudi Arabistan Krallığı ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin gerilimi azaltmak, "Geçiş" güçlerini geri çekmek, kampları Vatan Kalkanı güçlerine teslim etmek ve yerel yönetimin sorumluluklarını yerine getirmesini sağlamak için gösterdiği yorulmak bilmeyen ve ortak çabalarının bir devamı niteliğindedir.

Tümgeneral el-Maliki, Koalisyon Ortak Kuvvetler Komutanlığı'nın meşru Yemen hükümetine olan sürekli ve sarsılmaz desteğini vurgulayarak, herkesi ulusal sorumluluk üstlenmeye, itidal göstermeye, güvenlik ve istikrarı korumak için barışçıl çözümlere yönelik çabalara karşılık vermeye çağırdı.


Suudi Arabistan'ın Hadramut'ta uyarı amaçlı saldırısı... Güney Geçiş Konseyi "koordinasyona açık"

Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)
Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)
TT

Suudi Arabistan'ın Hadramut'ta uyarı amaçlı saldırısı... Güney Geçiş Konseyi "koordinasyona açık"

Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)
Husiler, meşru hükümetin bileşenleri arasındaki farklılıkları kullanarak Yemen hükümetini pusuya düşürüyor (EPA)

Şarku'l Avsat'a konuşan bilgilendirilmiş kaynaklara göre, Riyad dün Hadramaut vilayetinin Gayl Bin Yemin ilçesine bağlı Vadi Bereh'te Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı güçlere karşı uyarı hava saldırısı düzenleyerek, Yemen'in doğusundaki konumunu yeniden teyit etti.

Kaynaklar, saldırının, yeni gerçekliklerin zorla dayatılmasının veya doğu vilayetlerindeki güvenliği yöneten kurumsal çerçevelerin atlanmasının hoş görülmeyeceği mesajını vermek amacıyla yapıldığını ve daha fazla gerilimin daha da sert önlemlerle karşılanacağı uyarısında bulunulduğunu açıkladı.

Güney Geçiş Konseyi ise dün yaptığı açıklamada, hava saldırısını barışa hizmet etmeyen "sürpriz bir bombalama" olarak değerlendirerek, Suudi Arabistan ile her türlü koordinasyon ve düzenlemeye açık olduğunu belirtti.

Şarku'l Avsat'a konuşan gözlemciler, Suudi Arabistan'ın, gerginliğin sona ermesine, Güney Geçiş Konseyi güçlerinin geri çekilmesine, Hadramut ve el-Mahra vilayetlerindeki kampların ve güvenlik sorumluluklarının Güney Kalkanı güçlerine ve yerel yetkililere devredilmesine ve güç kullanılmadan istişare ve diyaloğun başlatılmasına katkıda bulunacaksa, koordinasyon ve düzenlemeleri memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Kaynaklara göre gelecekteki herhangi bir çözüm, Yemen birliğini korumak amacıyla durumun gerginlik öncesi haline geri döndürülmesine dayanacağını gösteriyor.