ABD'den İran'a siber saldırı

Geçtiğimiz Eylül ayında saldırıya uğrayan Abkayk tesisi (Reuters)
Geçtiğimiz Eylül ayında saldırıya uğrayan Abkayk tesisi (Reuters)
TT

ABD'den İran'a siber saldırı

Geçtiğimiz Eylül ayında saldırıya uğrayan Abkayk tesisi (Reuters)
Geçtiğimiz Eylül ayında saldırıya uğrayan Abkayk tesisi (Reuters)

ABD’li yetkililer, Washington’un, 14 Eylül’de Saudi Aramco petrol tesislerini hedef alan saldırıların ardından Washington ve Riyad’ın saldırıdan sorumlu tuttuğu İran’a yönelik siber saldırı düzenlediğini söyledi.
Reuters’a açıklamalarda bulunan yetkililer, operasyonun Eylül ayı sonunda gerçekleştiğini ve Tahran’ın “propaganda yayma” yeteneğinin hedef alındığını belirtti. Yetkililerden biri, “siber saldırının İran’ın fiziksel donanıma zarar verdiğini” söyleyerek, konu ile ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.
Fars haber ajansının haberine göre Tahran, Reuters’ın haberini reddederken, İran Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, “Rüya görmüşler” ifadelerini kullandı.
Yetkili, yapılan bu saldırının, geçtiğimiz Haziran ayında İran’ın ABD’ye ait insansız hava aracını (İHA) düşürmesine cevap olduğunu ancak bunun Tahran’ın hamlesine karşılık atılmış ufak bir adım olduğunu ifade etti. İran Devrim Muhafızları geçtiğimiz Mayıs ayında Körfez’de bulunan farklı ülkelerden petrol tankerlerine saldırı başlatmıştı.
ABD Savunma Bakanlığı, siber saldırı hakkında yorum yapmazken, Bakanlık Sözcüsü Alisa Smith, elektronik ve istihbarat operasyonları hakkında bilgi vermeyeceklerini, bu durumun Bakanlığın politikası ve operasyonun güvenliği ile ilgili olduğunu ifade etti.
Uzmanlar, siber saldırıların etkisinin belirlenmesinin aylar sürebileceğini ifade ederken, siber saldırıların savaş seviyesinin altında olan bir hamle olduğu vurgusunu yaptı.
Reuters’e göre, Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde görevli internet uzmanı James Lewis, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Kimseyi öldürmeden ya da herhangi bir şeyi havaya uçurmadan zarar vermek mümkün. Bu, daha önce sahip olunmayan bir seçenek sunuyor. Bu noktada kullanma isteği önemli” ifadelerini kullanarak, geleneksel askeri saldırılarda bile İran’ın davranışlarını değiştirmenin mümkün olmayacağını dile getirdi.
Basında yer alan haberlere göre, İran’ın da, ABD’deki hedeflere karşı siber saldırı taktiğini kullandığı aktarıldı. İran hükümeti ile bağlantılı olan bir korsan grup, bu ayın başlarında ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyası ile ilgili e-posta hesaplarına girişi yapabildiği ortaya çıktı.
Ağustos ve Eylül ayları arasında Fosfor (Phosphorus) isimli grubun, belirli Microsoft kullanıcılarına ait e-posta hesaplarını tanımlamak için 2 bin 700'den fazla girişimde bulunduğu, ardından bu hesaplardan 241’ine yönelik saldırı gerçekleştirdiğinin tespit edildiği belirtildi.
Geçen yıl Reuters’ın yaptığı bir araştırmaya göre, İran propagandasını 15 ülkeye yayınlayan 70’ten fazla web sitesinin bulunduğu ortaya çıkmıştı.



Kremlin: İran'a yapılacak herhangi bir saldırı Ortadoğu'da "ciddi" istikrarsızlığa yol açacaktır

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)
TT

Kremlin: İran'a yapılacak herhangi bir saldırı Ortadoğu'da "ciddi" istikrarsızlığa yol açacaktır

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov (Reuters)

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov bugün yaptığı açıklamada, İran'a yönelik herhangi bir olası saldırının Ortadoğu'da “ciddi” istikrarsızlığa yol açacağı uyarısında bulundu.

RT televizyonunda yayınlanan açıklamaya göre Peskov, Moskova'nın “tüm tarafların itidalini korumalarını ve barışçıl bir çözüme odaklanmalarını beklediğini” söyledi.

Ukrayna ile savaşla ilgili olarak Peskov, Başkan Vladimir Putin'in gündeminde Amerikalı mevkidaşı Donald Trump ile herhangi bir görüşme bulunmadığını, ancak böyle bir görüşmenin “çok hızlı” olarak gerçekleşebileceğini ifade etti.

Trump geçen perşembe günü, “büyük bir güç”ün şu anda İran'a doğru ilerlediğini ve ABD'nin oradaki durumu yakından izlediğini söyledi.


Amerika: İçinde 8 kişi bulunan özel uçak düştü ve alev aldı

Olayla ilgili videodan (ABD medyası)
Olayla ilgili videodan (ABD medyası)
TT

Amerika: İçinde 8 kişi bulunan özel uçak düştü ve alev aldı

Olayla ilgili videodan (ABD medyası)
Olayla ilgili videodan (ABD medyası)

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), Maine'deki bir havalimanından kalkan ve içinde sekiz kişi bulunan özel bir uçağın düştüğünü ve alev aldığını, ancak yolcuların durumlarının ve kimliklerinin henüz bilinmediğini açıkladı.

FAA, yaptığı açıklamada, çift motorlu Bombardier Challenger 600 uçak kazasının dün saat 19:45 civarında Bangor Uluslararası Havaalanında meydana geldiğini belirtti.

Ayrıntılar resmi olarak açıklanmadı, ancak konuyla ilgili bir hükümet yetkilisi Reuters'e, kazadan sonra büyük bir yangın çıktığını söyledi. Hükümet yetkilisi, uçağın Teksas'tan Maine'e uçtuğunu belirtti.

Federal Havacılık İdaresi kayıtlarına göre, uçak Nisan 2020'de hizmete girmişti.

FAA, Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu ile iş birliği içinde kazayı soruşturacağını duyurdu.


Minneapolis'teki olay, yeni bir hükümet kapanması olasılığını artırıyor

New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)
New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)
TT

Minneapolis'teki olay, yeni bir hükümet kapanması olasılığını artırıyor

New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)
New York'taki Central Park dün karla kaplandı (Reuters)

Minneapolis sokaklarında ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza (ICE) görevlileri tarafından ikinci bir Amerikan vatandaşının öldürülmesi, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki siyasi ve sosyal gerilimleri daha da artırdı.

Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer önderliğindeki Demokrat milletvekilleri, İç Güvenlik Bakanlığı ve ICE (Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza) teşkilatının sistematik suistimallerini gerekçe göstererek, 2026 bütçe tasarısında bu kurumlara ayrılan fonları kesme tehdidinde bulundular. Milletvekilleri ayrıca, yargı denetimini güçlendirmek ve ICE'nin yetkilerini kısıtlamak da dahil olmak üzere önemli reformlar yaparak, 1,2 trilyon dolarlık hükümet fonlama tasarısının oylanması ve kısmi hükümet kapanmasının önlenmesi için ön koşullar oluşturdular.

Bu arada, ABD Başkanı Donald Trump, şiddetli bir kış fırtınasının ülkeyi yoğun kar yağışıyla felç etme tehdidi oluşturmasından saatler önce, birçok eyalette olağanüstü hal ilan etti.