ABD'den İran'a siber saldırı

Geçtiğimiz Eylül ayında saldırıya uğrayan Abkayk tesisi (Reuters)
Geçtiğimiz Eylül ayında saldırıya uğrayan Abkayk tesisi (Reuters)
TT

ABD'den İran'a siber saldırı

Geçtiğimiz Eylül ayında saldırıya uğrayan Abkayk tesisi (Reuters)
Geçtiğimiz Eylül ayında saldırıya uğrayan Abkayk tesisi (Reuters)

ABD’li yetkililer, Washington’un, 14 Eylül’de Saudi Aramco petrol tesislerini hedef alan saldırıların ardından Washington ve Riyad’ın saldırıdan sorumlu tuttuğu İran’a yönelik siber saldırı düzenlediğini söyledi.
Reuters’a açıklamalarda bulunan yetkililer, operasyonun Eylül ayı sonunda gerçekleştiğini ve Tahran’ın “propaganda yayma” yeteneğinin hedef alındığını belirtti. Yetkililerden biri, “siber saldırının İran’ın fiziksel donanıma zarar verdiğini” söyleyerek, konu ile ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.
Fars haber ajansının haberine göre Tahran, Reuters’ın haberini reddederken, İran Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, “Rüya görmüşler” ifadelerini kullandı.
Yetkili, yapılan bu saldırının, geçtiğimiz Haziran ayında İran’ın ABD’ye ait insansız hava aracını (İHA) düşürmesine cevap olduğunu ancak bunun Tahran’ın hamlesine karşılık atılmış ufak bir adım olduğunu ifade etti. İran Devrim Muhafızları geçtiğimiz Mayıs ayında Körfez’de bulunan farklı ülkelerden petrol tankerlerine saldırı başlatmıştı.
ABD Savunma Bakanlığı, siber saldırı hakkında yorum yapmazken, Bakanlık Sözcüsü Alisa Smith, elektronik ve istihbarat operasyonları hakkında bilgi vermeyeceklerini, bu durumun Bakanlığın politikası ve operasyonun güvenliği ile ilgili olduğunu ifade etti.
Uzmanlar, siber saldırıların etkisinin belirlenmesinin aylar sürebileceğini ifade ederken, siber saldırıların savaş seviyesinin altında olan bir hamle olduğu vurgusunu yaptı.
Reuters’e göre, Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde görevli internet uzmanı James Lewis, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Kimseyi öldürmeden ya da herhangi bir şeyi havaya uçurmadan zarar vermek mümkün. Bu, daha önce sahip olunmayan bir seçenek sunuyor. Bu noktada kullanma isteği önemli” ifadelerini kullanarak, geleneksel askeri saldırılarda bile İran’ın davranışlarını değiştirmenin mümkün olmayacağını dile getirdi.
Basında yer alan haberlere göre, İran’ın da, ABD’deki hedeflere karşı siber saldırı taktiğini kullandığı aktarıldı. İran hükümeti ile bağlantılı olan bir korsan grup, bu ayın başlarında ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyası ile ilgili e-posta hesaplarına girişi yapabildiği ortaya çıktı.
Ağustos ve Eylül ayları arasında Fosfor (Phosphorus) isimli grubun, belirli Microsoft kullanıcılarına ait e-posta hesaplarını tanımlamak için 2 bin 700'den fazla girişimde bulunduğu, ardından bu hesaplardan 241’ine yönelik saldırı gerçekleştirdiğinin tespit edildiği belirtildi.
Geçen yıl Reuters’ın yaptığı bir araştırmaya göre, İran propagandasını 15 ülkeye yayınlayan 70’ten fazla web sitesinin bulunduğu ortaya çıkmıştı.



Lufthansa, "ikinci bir duyuruya kadar" İran ve Irak hava sahasını kullanmayacağını açıkladı

Lufthansa uçağı (DPA)
Lufthansa uçağı (DPA)
TT

Lufthansa, "ikinci bir duyuruya kadar" İran ve Irak hava sahasını kullanmayacağını açıkladı

Lufthansa uçağı (DPA)
Lufthansa uçağı (DPA)

Alman havayolu şirketi Lufthansa dün, ABD'nin İran ve Irak'a yönelik saldırı tehditleri nedeniyle, iştiraklerine ait uçakların "ikinci bir duyuruya kadar" İran ve Irak hava sahasını kullanmayacağını açıkladı.

ETA Airways, Swiss, Discover ve Eurowings gibi şirketleri bünyesinde barındıran Lufthansa, yaptığı açıklamada, "Ortadoğu'daki mevcut durum nedeniyle" uçaklarının hem İran hem de Irak hava sahasından geçmeyeceğini belirtti.


İran hava sahasını geçici olarak çoğu uçuşa kapattı

Tahran'ın güneyindeki Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda İran Havayolları'na ait uçaklar (Arşiv - Mizan)
Tahran'ın güneyindeki Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda İran Havayolları'na ait uçaklar (Arşiv - Mizan)
TT

İran hava sahasını geçici olarak çoğu uçuşa kapattı

Tahran'ın güneyindeki Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda İran Havayolları'na ait uçaklar (Arşiv - Mizan)
Tahran'ın güneyindeki Humeyni Uluslararası Havalimanı'nda İran Havayolları'na ait uçaklar (Arşiv - Mizan)

Federal Havacılık İdaresi internet sitesinde yer alan bir duyuruda, İran'ın dün 22:15'ten itibaren, ülkeye giriş ve çıkış yapan resmi olarak yetkilendirilmiş uluslararası uçuşlar hariç, tüm uçuşlara hava sahasını geçici olarak kapattığı belirtildi.

Duyuruda, kapatmanın 00:30'a kadar iki saatten fazla süreceği ve uzatılma olasılığının bulunduğu ifade edildi. Bir ABD yetkilisi dün, üst düzey bir İranlı yetkilinin Tahran'ın komşularını ABD tarafından saldırıya uğraması durumunda ABD üslerini hedef alacağı konusunda uyardığını belirtmesinin ardından, ABD'nin Ortadoğu'daki üslerinden bazı personeli geri çektiğini söyledi.

Çatışma bölgelerinde fırlatılan roket ve insansız hava araçlarının (İHA) sayısının artması, hava trafiği için önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Hindistan'ın en büyük havayolu şirketi IndiGo, İran hava sahasının ani kapatılmasının bazı uluslararası uçuşlarını etkileyeceğini açıkladı. Flightradar24 verilerine göre, Tahran'a giden bir Rus Aeroflot uçağı, hava sahasının kapatılmasının ardından Moskova'ya geri döndü.

Almanya, dün yeni yönergeler yayınlayarak ülkedeki havayolu şirketlerine İran hava sahasına girmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Bu uyarı, Lufthansa'nın bölgedeki gerginliğin artması üzerine Ortadoğu üzerinden yaptığı uçuşların programını değiştirmesinden kısa süre sonra yapıldı.

Amerika Birleşik Devletleri, tüm ABD ticari uçuşlarının İran üzerinde uçmasını zaten yasaklamış durumda ve iki ülke arasında direkt uçuş bulunmuyor.

Fly Dubai ve Türk Hava Yolları gibi havayolu şirketleri geçen hafta İran'a giden birçok uçuşu iptal etti. Lufthansa dün yaptığı açıklamada, bir sonraki duyuruya kadar İran ve Irak hava sahasını kullanmayacağını, ayrıca mürettebatın havaalanlarında gecelemek zorunda kalmaması için gelecek hafta pazartesi gününe kadar Tel Aviv ve Amman'a sadece gündüz uçuşları gerçekleştireceğini belirtti. Açıklamada, bu önlemler nedeniyle bazı uçuşların iptal edilebileceği de belirtildi.

Lufthansa'nın ana hissedarı olduğu İtalyan havayolu şirketi EVA Air, önümüzdeki hafta salı gününe kadar Tel Aviv'e gece uçuşlarını da askıya alacağını açıkladı.


ABD Senatosu, Trump'ın Venezuela'daki yetkilerini sınırlayan karar tasarısını reddetti

ABD Kongre Binası (AP)
ABD Kongre Binası (AP)
TT

ABD Senatosu, Trump'ın Venezuela'daki yetkilerini sınırlayan karar tasarısını reddetti

ABD Kongre Binası (AP)
ABD Kongre Binası (AP)

Dün iki Cumhuriyetçi senatör pozisyonlarını değiştirdi ve sonuç olarak, başkanın partisinin muhalif üyelerine yönelik sert eleştirilerinin ardından, Donald Trump'ın Venezuela'daki askeri yetkilerini sınırlamayı amaçlayan bir karar tasarısını ABD Kongresi'nde reddettiler.

Trump'ın Venezuela'daki askeri yetkilerini sınırlamaya yönelik ön prosedür önergesi, geçen perşembe günü beş Cumhuriyetçi senatör de dahil olmak üzere 52 oyla onaylandı. Ancak dün sunulan ve Cumhuriyetçi çoğunluk tarafından kabul edilen yeni bir önerge, tasarı üzerindeki oylamayı süresiz olarak erteleyerek, Trump'ı büyük bir darbeden kurtardı.

Geçen hafta “onay” yönünde oy kullanan Senatörler Todd Young ve Josh Hawley, tutumlarını değiştirdiler. İki Cumhuriyetçi milletvekili, Dışişleri Bakanı Marco Rubio'dan, gelecekte ABD'nin Venezuela'ya askeri güç göndermesi durumunda Kongre'ye gerekli bildirimde bulunulacağına dair güvence aldıktan sonra fikirlerini değiştirdiklerini söylediler.

Kararın amacı, “Kongre tarafından onaylanmamış olan Venezuela içindeki veya Venezuela'ya karşı yürütülen düşmanlık eylemlerinden ABD güçlerini çekme emri çıkarmak”tı. Böylece Donald Trump, parlamento üyelerinin önceden onayı olmadan Venezuela'ya karşı yeni askeri operasyonlar başlatamayacaktı.

ABD özel kuvvetleri, ocak ayı başında Venezüella Devlet Başkanı Nicolás Maduro ve eşi Cilia Flores'i Karakas'ta yakalayarak uyuşturucu suçlamasıyla yargılanmak üzere New York'a götürdü. O zamandan beri Donald Trump, ABD'nin Venezuela'yı yöneteceğini ve ülkenin petrolünü kimin çıkarabileceğine karar vereceğini açıkça belirtti. Beyaz Saray, bu amaçla Venezuela topraklarına yeni asker göndermeyi de göz ardı etmiyor.

Karar Kongre'nin her iki meclisi tarafından onaylansa bile, Trump veto edebilirdi, yani etkisi büyük ölçüde sembolik olacaktı. İlk oylamanın ardından Trump, bu “anayasaya aykırı” tasarıyı destekledikleri için “yeniden seçilmemeleri gerektiğini” söylediği beş Cumhuriyetçi senatörü eleştirdi.

Şarku’l Avsat’ın ABD medyasından aktardığına göre Beyaz Saray muhalif senatörlere baskı kampanyası başlatarak, pozisyonlarını değiştirmelerini istedi.