ABD'den İran'a siber saldırı

Geçtiğimiz Eylül ayında saldırıya uğrayan Abkayk tesisi (Reuters)
Geçtiğimiz Eylül ayında saldırıya uğrayan Abkayk tesisi (Reuters)
TT

ABD'den İran'a siber saldırı

Geçtiğimiz Eylül ayında saldırıya uğrayan Abkayk tesisi (Reuters)
Geçtiğimiz Eylül ayında saldırıya uğrayan Abkayk tesisi (Reuters)

ABD’li yetkililer, Washington’un, 14 Eylül’de Saudi Aramco petrol tesislerini hedef alan saldırıların ardından Washington ve Riyad’ın saldırıdan sorumlu tuttuğu İran’a yönelik siber saldırı düzenlediğini söyledi.
Reuters’a açıklamalarda bulunan yetkililer, operasyonun Eylül ayı sonunda gerçekleştiğini ve Tahran’ın “propaganda yayma” yeteneğinin hedef alındığını belirtti. Yetkililerden biri, “siber saldırının İran’ın fiziksel donanıma zarar verdiğini” söyleyerek, konu ile ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.
Fars haber ajansının haberine göre Tahran, Reuters’ın haberini reddederken, İran Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, “Rüya görmüşler” ifadelerini kullandı.
Yetkili, yapılan bu saldırının, geçtiğimiz Haziran ayında İran’ın ABD’ye ait insansız hava aracını (İHA) düşürmesine cevap olduğunu ancak bunun Tahran’ın hamlesine karşılık atılmış ufak bir adım olduğunu ifade etti. İran Devrim Muhafızları geçtiğimiz Mayıs ayında Körfez’de bulunan farklı ülkelerden petrol tankerlerine saldırı başlatmıştı.
ABD Savunma Bakanlığı, siber saldırı hakkında yorum yapmazken, Bakanlık Sözcüsü Alisa Smith, elektronik ve istihbarat operasyonları hakkında bilgi vermeyeceklerini, bu durumun Bakanlığın politikası ve operasyonun güvenliği ile ilgili olduğunu ifade etti.
Uzmanlar, siber saldırıların etkisinin belirlenmesinin aylar sürebileceğini ifade ederken, siber saldırıların savaş seviyesinin altında olan bir hamle olduğu vurgusunu yaptı.
Reuters’e göre, Washington’daki Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nde görevli internet uzmanı James Lewis, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Kimseyi öldürmeden ya da herhangi bir şeyi havaya uçurmadan zarar vermek mümkün. Bu, daha önce sahip olunmayan bir seçenek sunuyor. Bu noktada kullanma isteği önemli” ifadelerini kullanarak, geleneksel askeri saldırılarda bile İran’ın davranışlarını değiştirmenin mümkün olmayacağını dile getirdi.
Basında yer alan haberlere göre, İran’ın da, ABD’deki hedeflere karşı siber saldırı taktiğini kullandığı aktarıldı. İran hükümeti ile bağlantılı olan bir korsan grup, bu ayın başlarında ABD Başkanı Donald Trump’ın seçim kampanyası ile ilgili e-posta hesaplarına girişi yapabildiği ortaya çıktı.
Ağustos ve Eylül ayları arasında Fosfor (Phosphorus) isimli grubun, belirli Microsoft kullanıcılarına ait e-posta hesaplarını tanımlamak için 2 bin 700'den fazla girişimde bulunduğu, ardından bu hesaplardan 241’ine yönelik saldırı gerçekleştirdiğinin tespit edildiği belirtildi.
Geçen yıl Reuters’ın yaptığı bir araştırmaya göre, İran propagandasını 15 ülkeye yayınlayan 70’ten fazla web sitesinin bulunduğu ortaya çıkmıştı.



Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
TT

Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)

Norveç'in Kirkenes kasabasında Rus ajan paniği yaşanıyor.

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, Norveç'in Rusya sınırına en yakın kasabalarından Kirkenes'in casusluk üssüne dönüştüğü yazılıyor. 

Eskiden huzurlu bir sınır yerleşimi olarak bilinen bu küçük İskandinav kasabasında, Ukrayna savaşının ardından paranoyanın hakim olduğu belirtiliyor. 

Norveç'in iç güvenlik teşkilatı PST'yle birlikte devriyeye çıkan WSJ muhabirlerinin aktardığına göre kasaba sakinleri, tanımadıkları kişiler tarafından takip edildiklerini ve yollarda plakasız araçlar gördüklerini söylüyor. 

Murmansk'tan gelen Rus balıkçı teknelerinin sık sık Kirkenes limanına uğradığı fakat bunların artık potansiyel tehdit olarak görüldüğü belirtiliyor. Murmansk'ın, Rusya'nın Kuzey Filosu ve stratejik nükleer cephaneliği için merkez konumunda olduğu hatırlatılıyor.

Sınırda görevli Norveçli askerler çoğunlukla 18-19 yaşındaki erlerden oluşuyor. 19 yaşındaki Magnus Karlsvik, kendine verilen görevi şöyle tanımlıyor. 

Bizim işimiz, Rus birliklerinin askeri altyapımızın fotoğraflarını çekmesini engellemek.

Askerler, kış aylarında sınırdaki ayak izlerini takip ettiklerini ve düzenli olarak dürbünlerle Rus askerlerinin faaliyetlerini raporladıklarını belirtiyor.

PST'nin bölge sorumlusu Johan Roaldsnes, Kremlin'in "hibrit savaş" taktikleri kullandığını, bu tür faaliyetlerin savaş ve barış arasındaki çizgiyi belirsizleştirdiğini söylüyor:

Bir şeylerin yanlış olduğunu hissetsek de tam olarak ne olduğunu söyleyemiyoruz. Burada, kuzeyin bu köşesinde her şeye kuşkuyla yaklaşmalıyız.

Norveç, casusluk faaliyetleri yürüttükleri gerekçesiyle Rusya'nın en büyük balıkçılık şirketlerinden Norebo ve Murman Seafood'a pazartesi günü yaptırım listesine almıştı. 

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth, bu firmaların Norveç'in altyapısını hedef alan Kremlin destekli bir istihbarat operasyonun parçası olduğunu savunmuştu. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Odessa Journal