Afganistan: Esper, Kabil'i ziyaret etti

ABD Savunma Bakanı Mark Esper dün Amerika’nı Kabil’deki askeri üssüne vardı (AP)
ABD Savunma Bakanı Mark Esper dün Amerika’nı Kabil’deki askeri üssüne vardı (AP)
TT

Afganistan: Esper, Kabil'i ziyaret etti

ABD Savunma Bakanı Mark Esper dün Amerika’nı Kabil’deki askeri üssüne vardı (AP)
ABD Savunma Bakanı Mark Esper dün Amerika’nı Kabil’deki askeri üssüne vardı (AP)

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, dün habersiz bir ziyaretle Kabil’e gitti. Bu, Esper’in savunma bakanı olmasından bu yana ilk Afganistan ziyaretiydi.
Washington ile Taliban arasındaki müzakerelerin sona ermesinin ardından, ABD’nin Afganistan’da nasıl bir yol izleyeceği henüz belirsiz. Afganistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Favaz Aman, Esper’in önde gelen Afgan liderleriyle buluşup operasyonlar hakkında bilgi alacağını bildirdi.
ABD ve Taliban, geçen ay çeşitli güvenlik önemleri karşılığında ABD birliklerinin Afganistan’dan çekilmesini içeren bir anlaşma imzalamanın eşiğindeydi. Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın bir ABD askerinin öldürüldüğü saldırının ardından Taliban ile müzakerelerin de ‘öldüğünü’ duyurmasıyla anlaşmaya dair umutlar yok oldu. Müzakerelere önderlik eden Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Pakistan ziyareti sırasında Taliban yetkilileriyle gayriresmî konuşmasında Washington ile müzakerelere yeniden başlama ihtimalini arttırdı.
Afganistan'ın Nangarhar vilayetinin güneyinde bulunan Haska Mina ilçesindeki bir camide meydana gelen bombalı saldırıda ölü sayısı 69’a yükselmişti. Caminin içerisine yerleştirilen bombaların infilak etmesiyle gerçekleştirilen saldırının ardından yıkılan caminin enkazı altında kalanları arama çalışmalarının sürüyor.
Nangarhar eyaleti bölge meclisi üyesi Sohrab Kadri, söz konusu saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada “150’den fazla kişiyi barındırabilen cami, patlama gerçekleştiğinde doluydu. Çocuklar ve yaşlılar da dâhil olmak üzere 69 kişinin cesetleri ailelerine teslim edildi. Enkaz altında daha fazla ceset bulunuyor olabilir” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, konuyla ilgili “Afganistan'da barış ve istikrara bağlı kalmaya devam eden ABD, terörle mücadelesini sürdürecek. Böyle rezil bir şiddetten arınmış halde barış içinde yaşamak isteyen Afganistan halkının yanındayız” ifadelerinde bulundu.
Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) yetkilileri ise dün Afganistan’da ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu. AB Afganistan Özel Temsilcisi Roland Kobia, ABD-Taliban müzakerelerinin çöküşünün, ateşkes çabalarının başlatılması için bir fırsat sağladığını söyledi. Ateşkesin, Afganistan’da Trump’ı müzakereleri sürdürmeye ikna etmeye yetecek kadar değişiklik oluşturabileceğini belirten Kobia, “Bu, şiddeti azaltmak ve ateşkesin yollarını keşfetmek için uygun bir an ve uygun bir fırsat” dedi.
Afganistan’da yalnızca sınırlı bir varlığa sahip olan AB’nin ateşkes önerisinin içeriği sorulduğunda ise Kobia, Taliban’ın birkaç ay içinde ‘öyle ya da böyle’ iktidara geri dönmesini önerdi. Geçen yıl sadece üç gün süren bir ateşkes ilan eden Taliban ise acil bir ateşkes ilanını reddetti.
Afganistan, 28 Eylül’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından istikrarsız bir bekleme dönemi yaşıyor. Afganistan Yüksek Seçim Komisyonu, aslında sonuçların cumartesi günü açıklanması gerektiğini ancak teknik sorunlar nedeniyle süresiz olarak ertelendiğini ifade etti.
Afganistan’daki AB heyeti başkanı Pierre Mayaudon ise oyların adli bir şekilde sayılarak sonuçları kesinleştirmek için birkaç güne daha ihtiyaç olduğunu açıkladı. Mayaudon, söz konusu açıklamada “Ancak şüphe doğurmamak için günler haftalara dönüşmemeli” ifadelerinde bulundu.



Davos'a giden milyarderler, Trump biletiyle dolandırıldı

Dolandırıcılar, milyarderlere Davos güvenlik sınırının dışındaki ABD Evi binasına sahte VIP giriş bileti sattı. Trump yönetimi yetkilileri, Davos etkinliği sırasında bu mekanda bulunacak (AP)
Dolandırıcılar, milyarderlere Davos güvenlik sınırının dışındaki ABD Evi binasına sahte VIP giriş bileti sattı. Trump yönetimi yetkilileri, Davos etkinliği sırasında bu mekanda bulunacak (AP)
TT

Davos'a giden milyarderler, Trump biletiyle dolandırıldı

Dolandırıcılar, milyarderlere Davos güvenlik sınırının dışındaki ABD Evi binasına sahte VIP giriş bileti sattı. Trump yönetimi yetkilileri, Davos etkinliği sırasında bu mekanda bulunacak (AP)
Dolandırıcılar, milyarderlere Davos güvenlik sınırının dışındaki ABD Evi binasına sahte VIP giriş bileti sattı. Trump yönetimi yetkilileri, Davos etkinliği sırasında bu mekanda bulunacak (AP)

Dolandırıcılar, milyarderleri Davos'taki ABD Evi'nin sahte biletleriyle kandırdı. Zengin alıcılar, Trump yönetimi yetkililerine erişim sağlamayı umuyordu.

Bloomberg'e göre ABD Evi organizatörleri, çevrimiçi satılan sözümona VIP biletlerin sahte olduğunu mekanın internet sitesinde duyurdu.

Gönderide, "Milyarderlerin dikkatine, bu yıl da dışarıdan kişilerin 'ABD Evi'ne ve Davos'taki diğer Stromback Global mekanlarına VIP erişim sattığı dikkatimize sunulmuştur" dendi.

Bu yıl gelen soruların miktarı, bu sahte VIP geçiş kartlarının Thomas Mann imzalı Büyülü Dağ'dan (The Magic Mountain) bu yana Davos hakkında en hızlı satan kurgu olabileceğini gösteriyor.

Gönderi, "Bu dolandırıcılıkların kurbanlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" sözleriyle devam etti.

ABD Evi, Davos etkinliğinin güvenlik sınırının hemen ötesindeki bir kilisede yer alıyor. Davos etkinlik haftası boyunca CEO'lar ve ABD Başkanı Donald Trump'ın bazı kabine yetkililerinin açık oturumlarına ev sahipliği yapıyor.

Trump, Dünya Ekonomik Forumu'nda bugün konuşma yapacak ve konuşmasının ABD Evi binasındakilere canlı yayımlanması planlanıyor.

Başkanın konuşmasında Amerikan kamuoyunu konut fiyatlarını daha erişilebilir hale getirebileceğine ikna etmeye çalışacağı bildiriliyor ancak bu politikasını İsviçre'deki kayak kasabasında düzenlenen toplantıda savunmasının nedeni belirsiz.

Liberal düşünce kuruluşu Groundwork Collaborative'in politika ve savunuculuk başkanı Alex Jacquez, Associated Press'e, "Günün sonunda, Trump'ın dikkatini çekenler faturalarını ödemekte zorlanan aileler değil, Davos'taki yatırımcılar ve milyarderler" diye konuştu.

Davos'un öncelikle dünya liderleri ve milyarderlerle dolu olması, ABD Evi'ne katılmayı düşünenleri kandıranlar gibi dolandırıcılar için etkinliği cazip kılıyor.

Trump'ın bu yıl Davos'a katılımı, Avrupa Birliği'ne ticaret savaşı tehdidinde bulunarak, Grönland'ı kendisine vermeleri veya yüksek gümrük vergileriyle karşı karşıya kalacaklarını söylediği döneme denk geliyor.

Başkan, Avrupalı ​​mevkidaşlarının çoğunun Grönland'ı ele geçirme planlarına tamamen karşı olduğunun farkında ve pazartesi gecesi gazetecilere yaptığı açıklamada, bu konunun gezisi sırasında gündeme gelmesini beklediğini söyledi.

"Şöyle söyleyelim: Çok ilginç bir Davos olacak" dedi.

Salı günü Beyaz Saray'a dönüşünün yıldönümünde Beyaz Saray'da gazetecilere konuşan Trump, Grönland'ı ele geçirmek için ne kadar ileri gidebileceği sorulduğunda, "Bunu öğrenmeleri gerekecek" dedi.

Independent Türkçe


Prens Harry, gizlilik ihlali davasıyla ilgili olarak Londra'daki Yüksek Mahkeme'de ifade verdi

Sussex Dükü Prens Harry (EPA)
Sussex Dükü Prens Harry (EPA)
TT

Prens Harry, gizlilik ihlali davasıyla ilgili olarak Londra'daki Yüksek Mahkeme'de ifade verdi

Sussex Dükü Prens Harry (EPA)
Sussex Dükü Prens Harry (EPA)

İngiltere Prensi Harry, Sussex Dükü, bugün Londra'daki Yüksek Mahkeme'de Daily Mail ve kardeş gazetesi Sunday Times aleyhine açtığı gizlilik davasıyla ilgili ifade vermeye başladı.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığına göre aralarında Elton John, oyuncular Elizabeth Hurley ve Sadie Frost'un da bulunduğu tanınmış isimlerin yer aldığı bu davada on milyonlarca dolar söz konusu. Davacılar, Daily Mail'in yayıncısının özel dedektifler tutarak araçlarını dinlediğini, kişisel kayıtlarına ulaştığını ve telefon görüşmelerini gizlice izlediğini iddia ediyor.

Yayıncı kuruluş olan Associated Newspapers Ltd. ise bu iddiaları reddederek, söz konusu makalelerin "bilgi sızdıran" ve ünlü arkadaşlarını ifşa etmeye istekli tanıdıklar da dahil olmak üzere güvenilir kaynaklara dayanarak yayınlandığını belirtti.

Harry'nin yarın ifade vermesi planlanmıştı, ancak açılış konuşmaları salı günü beklenenden daha erken sona erdi.


Trump’ın tehditlerine rağmen Pentagon’dan Grönland için işgal planı talebi yok

Pentagon binası (AP)
Pentagon binası (AP)
TT

Trump’ın tehditlerine rağmen Pentagon’dan Grönland için işgal planı talebi yok

Pentagon binası (AP)
Pentagon binası (AP)

New York Times gazetesi, Pentagon yetkililerinin Grönland ile ilgili olası tüm askeri senaryolar için planlama yaptığını, ancak henüz bir işgal veya sonrasında yaşanacaklara ilişkin bir plan geliştirmelerinin istenmediğini bildirdi.

Gazete ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Danimarka'nın Grönland'ı satmayı kabul etmemesi durumunda ABD güçlerinin Grönland'ı ele geçirme olasılığını defalarca dile getirdiğini belirtti.

Beyaz Saray'da salı günü düzenlediği basın toplantısında, Grönland'ı ele geçirmek için ne kadar ileri gidebileceği sorulduğunda Trump, "Bunu göreceksiniz" yanıtını verdi.

hyuj
Trump'ın "Truth Social"de paylaştığı bir fotoğraf, Grönland'ın 2026'dan beri Amerikan toprağı olduğunu gösteriyor (ABD başkanının açıklaması)

Daha önce de adayı "isteseler de istemeseler de" ele geçirme niyetini dile getirmiş ve "Kolay yoldan yapmazsak, zor yoldan yapacağız" uyarısında bulunmuştu.

Hazine Bakanı Scott Bessent, pazar günü NBC'ye verdiği röportajda, Danimarka ile müzakerelerin başarısız olması durumunda, Grönland'ı askeri güçle ele geçirme olasılığına da işaret etti.

Gazeteye göre, ABD yetkilileri salı günü, Pentagon yetkililerinin her türlü olası askeri senaryo için planlama yaptığını, ancak henüz Grönland'ın işgali veya böyle bir operasyonun sonuçları için planlama yapmalarının istenmediğini belirtti.

Askeri analistler, Grönland'ın kontrolünü ele geçirmenin ABD ordusu için zor olmayacağını söylüyor. Ada, yaklaşık Teksas'ın üç katı büyüklüğünde bir alanda 56 bin kişiyle seyrek nüfuslu olup, ülkenin en kuzeyinde zaten bir ABD üssüne sahip.

Ancak Pentagon yetkilileri ve üst düzey liderler, Trump'ın Grönland'ı ele geçirmek için askeri güç kullanma tehdidine özel olarak duydukları hoşnutsuzluğu ve öfkeyi dile getiriyorlar. Grönland, Irak ve Afganistan'da ABD güçleriyle birlikte savaşmış, küçük ama güvenilir bir NATO müttefiki olan Danimarka'ya ait bir bölge. Grönland'a yapılacak saldırı, NATO müttefikine yapılacak bir saldırı olur ve II. Dünya Savaşı'ndan beri Batı'yı bir arada tutan ittifakı tehdit eder.

Geçtiğimiz hafta, bir grup Avrupa ülkesi, Danimarka ile dayanışma gösterisi olarak Grönland'a askeri tatbikatlar için personel gönderdi. Bu durum, Trump'ı kızdırmış olabilir; Trump, hafta sonu Grönland'ın ABD tarafından ele geçirilmesine karşı çıkmalarından vazgeçmedikleri takdirde onlara gümrük vergisi uygulayacağı tehdidinde bulundu.

gthyju
Trump'ın Truth Social platformunda paylaştığı fotoğrafta, Grönland adasında Amerikan bayrağı görülüyor.

Avrupa güçlerinin Grönland'da bulunmasıyla birlikte, mevcut ve eski birçok ABD yetkilisi, birkaç hafta öncesine kadar imkansız gibi görünen bir fikrin -ABD'nin NATO üyesi devletlere saldırması- transatlantik ittifakı tehdit edebileceği konusunda uyarıda bulundu.

ABD'nin NATO Eski Büyükelçisi Ivo Daalder geçen hafta şunları söyledi: "Grönland'ı ele geçirme tehdidi bile, transatlantik ilişkiler ve NATO'nun geleceği hakkında kritik soruları gündeme getiriyor."