Afganistan: Esper, Kabil'i ziyaret etti

ABD Savunma Bakanı Mark Esper dün Amerika’nı Kabil’deki askeri üssüne vardı (AP)
ABD Savunma Bakanı Mark Esper dün Amerika’nı Kabil’deki askeri üssüne vardı (AP)
TT

Afganistan: Esper, Kabil'i ziyaret etti

ABD Savunma Bakanı Mark Esper dün Amerika’nı Kabil’deki askeri üssüne vardı (AP)
ABD Savunma Bakanı Mark Esper dün Amerika’nı Kabil’deki askeri üssüne vardı (AP)

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, dün habersiz bir ziyaretle Kabil’e gitti. Bu, Esper’in savunma bakanı olmasından bu yana ilk Afganistan ziyaretiydi.
Washington ile Taliban arasındaki müzakerelerin sona ermesinin ardından, ABD’nin Afganistan’da nasıl bir yol izleyeceği henüz belirsiz. Afganistan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Favaz Aman, Esper’in önde gelen Afgan liderleriyle buluşup operasyonlar hakkında bilgi alacağını bildirdi.
ABD ve Taliban, geçen ay çeşitli güvenlik önemleri karşılığında ABD birliklerinin Afganistan’dan çekilmesini içeren bir anlaşma imzalamanın eşiğindeydi. Ancak ABD Başkanı Donald Trump’ın bir ABD askerinin öldürüldüğü saldırının ardından Taliban ile müzakerelerin de ‘öldüğünü’ duyurmasıyla anlaşmaya dair umutlar yok oldu. Müzakerelere önderlik eden Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad, Pakistan ziyareti sırasında Taliban yetkilileriyle gayriresmî konuşmasında Washington ile müzakerelere yeniden başlama ihtimalini arttırdı.
Afganistan'ın Nangarhar vilayetinin güneyinde bulunan Haska Mina ilçesindeki bir camide meydana gelen bombalı saldırıda ölü sayısı 69’a yükselmişti. Caminin içerisine yerleştirilen bombaların infilak etmesiyle gerçekleştirilen saldırının ardından yıkılan caminin enkazı altında kalanları arama çalışmalarının sürüyor.
Nangarhar eyaleti bölge meclisi üyesi Sohrab Kadri, söz konusu saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada “150’den fazla kişiyi barındırabilen cami, patlama gerçekleştiğinde doluydu. Çocuklar ve yaşlılar da dâhil olmak üzere 69 kişinin cesetleri ailelerine teslim edildi. Enkaz altında daha fazla ceset bulunuyor olabilir” dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, konuyla ilgili “Afganistan'da barış ve istikrara bağlı kalmaya devam eden ABD, terörle mücadelesini sürdürecek. Böyle rezil bir şiddetten arınmış halde barış içinde yaşamak isteyen Afganistan halkının yanındayız” ifadelerinde bulundu.
Öte yandan, Avrupa Birliği (AB) yetkilileri ise dün Afganistan’da ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulundu. AB Afganistan Özel Temsilcisi Roland Kobia, ABD-Taliban müzakerelerinin çöküşünün, ateşkes çabalarının başlatılması için bir fırsat sağladığını söyledi. Ateşkesin, Afganistan’da Trump’ı müzakereleri sürdürmeye ikna etmeye yetecek kadar değişiklik oluşturabileceğini belirten Kobia, “Bu, şiddeti azaltmak ve ateşkesin yollarını keşfetmek için uygun bir an ve uygun bir fırsat” dedi.
Afganistan’da yalnızca sınırlı bir varlığa sahip olan AB’nin ateşkes önerisinin içeriği sorulduğunda ise Kobia, Taliban’ın birkaç ay içinde ‘öyle ya da böyle’ iktidara geri dönmesini önerdi. Geçen yıl sadece üç gün süren bir ateşkes ilan eden Taliban ise acil bir ateşkes ilanını reddetti.
Afganistan, 28 Eylül’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından istikrarsız bir bekleme dönemi yaşıyor. Afganistan Yüksek Seçim Komisyonu, aslında sonuçların cumartesi günü açıklanması gerektiğini ancak teknik sorunlar nedeniyle süresiz olarak ertelendiğini ifade etti.
Afganistan’daki AB heyeti başkanı Pierre Mayaudon ise oyların adli bir şekilde sayılarak sonuçları kesinleştirmek için birkaç güne daha ihtiyaç olduğunu açıkladı. Mayaudon, söz konusu açıklamada “Ancak şüphe doğurmamak için günler haftalara dönüşmemeli” ifadelerinde bulundu.



Yüksek Mahkeme, Trump'ın doğumla vatandaşlık hakkının kaldırılmasına ilişkin kararını görüşecek

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Yüksek Mahkeme, Trump'ın doğumla vatandaşlık hakkının kaldırılmasına ilişkin kararını görüşecek

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

Muhafazakâr çoğunluktaki ABD Yüksek Mahkemesi, dün Başkan Donald Trump'ın belgesiz göçmenlerin çocukları için doğum yoluyla vatandaşlık hakkını sona erdirecek olan başkanlık kararnamesinin anayasaya uygunluğunu incelemeyi kabul etti.

Mahkeme yaptığı kısa bir açıklamada, Trump yönetiminin, alt mahkemelerin kararı anayasaya aykırı bulan kararlarına yaptığı itirazı değerlendireceğini duyurdu.

Yürütme emri, federal hükümetin, anneleri Amerika Birleşik Devletleri'nde yasadışı veya geçici olarak ikamet eden çocuklara pasaport veya vatandaşlık belgesi vermesini yasaklıyor.

Emir ayrıca, ebeveynleri Amerika Birleşik Devletleri'nde öğrenim, çalışma veya turist vizeleriyle geçici olarak ikamet eden çocukları da kapsıyor.

Birçok alt mahkeme ve istinaf mahkemesinin cumhurbaşkanlığı kararnamelerini ve hükümet kararlarını askıya almasının ardından Yüksek Mahkeme, 27 Haziran'da alt mahkeme hakimlerinin ülke çapında idari kararları askıya alma yetkisini kısıtlayan bir karar yayınladı.

Trump, 20 Ocak'ta Beyaz Saray'a döndükten hemen sonra doğumla vatandaşlık hakkı kararnamesini imzaladı ve bunu yasadışı göçle mücadele çabaları bağlamında değerlendirdi.

Amerika Birleşik Devletleri, 150 yıldır Anayasa'nın On Dördüncü Ek Maddesi'nde yer alan ve Amerika Birleşik Devletleri'nde doğan herkesin otomatik olarak ABD vatandaşı olduğunu belirten doğumla vatandaşlık ilkesini uygulamaktadır.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre On Dördüncü Ek Madde, İç Savaş ve köleliğin kaldırılmasının ardından 1868'de, özgürleştirilmiş kölelerin ve onların soyundan gelenlerin haklarını güvence altına almak için kabul edildi.


ABD ve Ukrayna, barışa doğru ilerlemenin Rusya'ya bağlı olduğunu vurguluyor

ABD elçisi Steve Wittkoff (AP)
ABD elçisi Steve Wittkoff (AP)
TT

ABD ve Ukrayna, barışa doğru ilerlemenin Rusya'ya bağlı olduğunu vurguluyor

ABD elçisi Steve Wittkoff (AP)
ABD elçisi Steve Wittkoff (AP)

Ukraynalı müzakereciler ve ABD Başkanı Donald Trump'ın elçileri, bugün Miami'de üçüncü gün görüşmeler gerçekleştireceklerini açıklayarak, barışa yönelik her türlü ilerlemenin Rusya'ya bağlı olduğunu vurguladı.

ABD temsilcisi Steve Wittkoff'un X platformunda yayımladığı açıklamada, "Her iki taraf da herhangi bir anlaşmaya doğru gerçek ilerlemenin, Rusya'nın gerginliği azaltma ve ölümleri durdurma yönünde adımlar atmak da dahil olmak üzere, uzun vadeli barışa ciddi bir bağlılık gösterme isteğine bağlı olduğu konusunda hemfikirdir" ifadeleri yer aldı.


Uluslararası Mahkeme: Putin ve Netanyahu'nun gıyabında duruşmalar yapılabilir

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı binası (Reuters)
Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı binası (Reuters)
TT

Uluslararası Mahkeme: Putin ve Netanyahu'nun gıyabında duruşmalar yapılabilir

Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı binası (Reuters)
Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı binası (Reuters)

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcı Yardımcısı Mame Mandiaye Niang, dün yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gıyabında duruşma yapılmasının "mümkün" olduğunu söyledi.

Mame Mandiaye Niang, AFP'ye verdiği röportajda, "Bunu Koné vakasında test ettik. Gerçekten karmaşık bir mekanizma. Ama denedik ve mümkün ve faydalı olduğunu gördük" dedi.

Bu yılın başlarında kaçak Ugandalı isyancı Joseph Kony'ye karşı gıyaben yapılan "suçlamaların onaylanması" duruşmasına atıfta bulunuyordu.