Lübnanlılar 'Birlik Günü' mitinginde bir araya geldi: Grev ve yol kesme çağrısı

Lübnan'daki protestolardan bir kare (AFP)
Lübnan'daki protestolardan bir kare (AFP)
TT

Lübnanlılar 'Birlik Günü' mitinginde bir araya geldi: Grev ve yol kesme çağrısı

Lübnan'daki protestolardan bir kare (AFP)
Lübnan'daki protestolardan bir kare (AFP)

Binlerce Lübnanlı dün, halk protestolarının başlamasının üçüncü haftasında, "Birlik Günü" ve "Baskı Günü" adı altında düzenlenen gösterilere katıldı. Gösterilerde, Başbakan Saad el-Hariri'nin istifasından sonra yeni bir başbakan atanması için yapılacak meclis istişarelerinde bir tarih belirlenmesi, süreci hızlandırmak amacıyla halk baskısının sürdürülmesi ve diğer taleplerin gerçekleştirilmesi için Pazartesi günü (bugün) genel grev yapılması çağrısında bulunuldu.
Başkent Beyrut’un doğusundaki Baabda bölgesinde, binlerce Lübnanlı dün, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na giden yolda toplanarak Cumhurbaşkanı Mişel Avn'a destek sloganları attı. Göstericilerin ellerinde Lübnan bayrakları ve Özgür Yurtsever Hareketi (ÖYH) bayrakları vardı. Avn, Cumhurbaşkanlığının üçüncü yıldönümünde kalabalığa seslendi ve "yetkin ve deneyimli" bakanlardan oluşan yeni bir hükümet kurulması yönünde çağrıda bulunarak, herkesi birlik olmaya davet etti.
Ana gösteriler çeşitli bölgelerden vatandaşların katılımıyla Beyrut’taki Şehitler ve Riyad el-Sulh meydanlarında düzenlendi. Ülkenin kuzeyinden güneyine, Bekaa ve Cebel’de düzenlenen protestolarda 17 Ekim'den bu yana alışılan manzaradan farklı bir görüntü yoktu. Cumhurbaşkanı'na destek için cumhurbaşkanlığı sarayı önünde dün öğle saatlerinde düzenlenen gösterilere katılanlar, hedefin herhangi bir grupla karşılaşma olmadığını vurguladı. Vatandaşlar, ellerinde Lübnan bayrakları ve “yolsuzluğu kınayan, hesap verme ve reform” çağrısında bulunan pankartlarla mitinglere katıldılar.
Gösterilere devam çağrısı
Birçok eylemci, genel grev çağrıları ve hükümet kurulana kadar bütün yolların kapatılmasının yanında, talepleri karşılanana kadar gösteri ve eylemlere devam edilmesine vurgu yaptı. Beyrut'a doğru akın eden topluluklar ile "Şehitler" ve "Riyad el-Sulh" meydanlarındaki protestoculara katılmak için çok sayıda Trabluslu yolları doldurdu. Bazıları da oturma eylemi ve bir sonraki aşamalar hakkında beyin fırtınaları yapılan çadır oturumları gibi halk hareketi faaliyetlerine katılmak için Trablus'taki "Abdülhamid Karami" Meydanı'na akın etti.
Akkar'da da kasaba ve köylerden gelen bazı heyetler, "Birlik Günü" çağrısına olumlu yanıt vererek Halaba ve El-Abda'daki oturma eylemine katıldılar. Ellerinde Lübnan bayrakları taşıyan protestocular, değişim çağrısı, yolsuzlukla mücadele, bir geçiş hükümeti kurulması ve erken seçim yapılması yönünde sloganlar attı. Sayda'da ise manzara farklı değildi. Dün sabah saatlerinden itibaren sokağa çıkıp eylemlere devam çağrısı yapan Lübnanlılar, kentin tamamını gösterilere katılmaya ve yolu kapatmak için "Elia” meydanına inmeye davet etti.
Sayda kentindeki protestocular, ellerinde Lübnan bayrakları ve cumhurbaşkanlığı sarayına giden yolda festival sırasında açılan pankartlara karşı tepkiler içeren pankartlar taşıyarak, meydanda toplandıktan sonra Elia kavşağındaki tüm yolları kapattı. Etrafa yoğun şekilde konuşlanan askeri birlikler arasında değişim çağrısı yönünde sloganlar atan çok sayıda protestocu, ellerinde 40 metrelik Lübnan bayrağıyla kentin sokaklarında yürüdü. Sur'daki vatandaşların coşkusu da iki hafta önceki protestolardan farklı değildi. Ulusal Haber Ajansı, protestocuların Sur'daki Bayrak Meydanı'na akın ettiğini bildirdi.
Ajans ayrıca, Meclis Başkanı Nebih Berri ve İmam Musa el-Sadr'ın fotoğraflarının Sur’daki bazı noktalara asıldığını ve Al-Alam Meydanı'nın karşısındaki bir binanın üzerinde "Hepimiz sizinleyiz" yazan, Berri'nin dev bir fotoğrafının yer aldığı belirtildi.
Yine Kfarhamam kasabasında, Kafr Ruman otoyolu üzerinden başlanarak, ekonomik duruma karşı protesto yürüyüşü düzenlendi. Lübnan Komünist Partisi liderleri ve kadın aktivistlerin önderliğindeki protestoda Lübnan bayrakları dalgalandı. Devlet binalarının çevresine kadar ulaşan yürüyüşe "Nebatiyeh Hareketi" de katıldı. Güvenlik güçleri gözetiminde sokaklarda şarkılar söyleyen Lübnanlılar, Lübnan Merkez Bankası'na doğru yürüyüşlerini sürdürdü.
Öte yandan, başkentin doğusundaki Baabda bölgesinde, dün binlerce kişi, Cumhurbaşkanı Avn'a desteklerini ifade etmek için başkanlık sarayına giden yolda toplandı. Toplanan kalabalık, Lübnan bayrakları ve Avn liderliğindeki ÖYH’yi simgeleyen turuncu bayraklar salladı.
​Avn: Bir sonraki aşama için 3 eksenli yol haritası çizdik
Cumhurbaşkanlığının üçüncü yıldönümünde Mişel Avn, bir sonraki aşama için ‘yolsuzluk, ekonomi ve sivil devlet’ gibi üç eksenden oluşan bir yol haritası hazırladıklarını bildirdi. Avn, başkent Beyrut'ta Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na giden yolda kendisine destek için miting düzenleyen kalabalığa hitaben yaptığı konuşmada, “Üç eksenli planı gerçekleştirmek kolay değil. Bunu başarmak için siz ve göstericilerden oluşan bir meydan istiyoruz. Bu yüzden büyük bir çaba istiyoruz. Sizinleyim ve sizin sayenizde Lübnan halkını görüyorum. Hepinizi sevdiğimi söylüyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı ayrıca birlik çağrısında bulunarak, “Bir meydanda diğer meydandaki gösteriye karşı bir gösteri yapılmamalıdır. Çünkü yolsuzluk onlarca yıldan beri ülkede kök salması nedeniyle kolayca yok olmayacak. Sadece büyük çabaların ardından yok olacaktır” ifadelerini kullandı.
Avn'ın damadı ve Dışişleri Bakanı olan ÖYH lideri Cibran Basil de yaptığı açıklamada, "Biz burada halka (protestoculara) karşı çıkmak için değil, onları güçlendirmek ve onlarla birlikte durmak ve birlikte devam etmek için bulunuyoruz" dedi. Protesto dalgasının başlangıcından bu yana göstericiler, tezahüratları ve sloganları ile başta Basil olmak üzere birçok siyasi ismi hedef aldı. Basil'in muhalifleri, ÖYH liderinin, bakanlık ve Hizbullah ile ittifakından yararlanarak kabinede kaldığını belirtiyor. Avn'ın partisi, başta Hizbullah olmak üzere müttefikleriyle birlikte en büyük meclis bloğuna sahip. Avn destekçilerinin mitingine katılan 40 yaşındaki Diana, "Bugün herkese General Avn'a güvendiğimizi kanıtlamak için buradayız. O, elleri yolsuzluk veya hırsızlıkla lekelenmemiş, dürüst bir adamdır. Ona -seninleyiz ve ne olursa olsun seninle kalacağız- demek için buradayız" dedi.



Amerika Birleşik Devletleri, Suriye'deki büyükelçiliğini yeniden açmayı planlıyor

29 Mayıs 2025'te Şam'daki büyükelçilik konutu üzerinde Amerikan bayrağının göndere çekilmesi töreninden (Arşiv)
29 Mayıs 2025'te Şam'daki büyükelçilik konutu üzerinde Amerikan bayrağının göndere çekilmesi töreninden (Arşiv)
TT

Amerika Birleşik Devletleri, Suriye'deki büyükelçiliğini yeniden açmayı planlıyor

29 Mayıs 2025'te Şam'daki büyükelçilik konutu üzerinde Amerikan bayrağının göndere çekilmesi töreninden (Arşiv)
29 Mayıs 2025'te Şam'daki büyükelçilik konutu üzerinde Amerikan bayrağının göndere çekilmesi töreninden (Arşiv)

Trump yönetimi, ülkedeki iç savaş sırasında 2012 yılında kapatılan Şam'daki ABD büyükelçiliğini yeniden açma planlarıyla ilgili olarak Kongre'ye bildirimde bulundu.

Associated Press (AP) tarafından elde edilen ve bu ayın başlarında Kongre komitelerine gönderilen bir bildirimde, Dışişleri Bakanlığı'nın "Suriye'deki büyükelçilik faaliyetlerinin olası yeniden başlatılmasına yönelik aşamalı bir yaklaşım uygulamayı" amaçladığı belirtildi.

10 Şubat tarihli bildirimde, bu planlara ilişkin harcamaların 15 gün içinde, yani gelecek hafta başlayacağı belirtilmişti; ancak planların tamamlanma tarihi veya Amerikalı personelin Şam'a kalıcı olarak ne zaman döneceğine dair bir zaman çizelgesi belirtilmemişti.

Şarku'l Avsat'ın AP'den aktardığına göre ABD yönetimi geçen yıldan beri, özellikle Beşşar Esed rejiminin Aralık 2024'te beklenen düşüşünden kısa bir süre sonra, büyükelçiliği yeniden açmayı değerlendiriyordu.

Yönetim, bu adımı Başkan Donald Trump'ın Türkiye Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın gündemindeki en önemli önceliklerden biri olarak belirledi.


İsrail’in Lübnan’ın doğu ve güney bölgelerine düzenlediği saldırılarda 8 kişi hayatını kaybetti

 İsrail’in Bekaa Vadisi’ne düzenlediği hava saldırılarından (Sosyal medya)
İsrail’in Bekaa Vadisi’ne düzenlediği hava saldırılarından (Sosyal medya)
TT

İsrail’in Lübnan’ın doğu ve güney bölgelerine düzenlediği saldırılarda 8 kişi hayatını kaybetti

 İsrail’in Bekaa Vadisi’ne düzenlediği hava saldırılarından (Sosyal medya)
İsrail’in Bekaa Vadisi’ne düzenlediği hava saldırılarından (Sosyal medya)

Lübnan’ın doğu ve güney bölgelerine dün düzenlenen İsrail hava saldırılarında en az 8 kişi hayatını kaybetti. İsrail ordusu, hedef alınan unsurların Hizbullah ile müttefiki Hamas mensupları olduğunu açıkladı.

Hizbullah’a yakın bir kaynak AFP’ye yaptığı açıklamada, Bekaa bölgesini hedef alan saldırılarda örgütün askeri komutanlarından birinin de hayatını kaybedenler arasında bulunduğunu bildirdi.

Yerel basında yer alan haberlerde, hayatını kaybedenler arasında Hizbullah’ta görevli bir yetkilinin de bulunduğu, söz konusu ismin eski milletvekili Muhammed Yaği’nin oğlu olduğu ve Hizbullah’ın hayatını kaybeden eski genel sekreteri Hasan Nasrallah’ın yardımcılığını yaptığı öne sürüldü.

İsrail, Kasım 2024’te bir yılı aşkın süren çatışmaların ardından varılan ateşkes anlaşmasına rağmen Lübnan’a yönelik hava saldırılarını sürdürüyor. İsrail ordusu genellikle hedefin Hizbullah olduğunu belirtirken, zaman zaman Hamas Hareketi’ni de vurduğunu açıklıyor.

Lübnan Ulusal Haber Ajansı (NNA), Bekaa bölgesindeki İsrail saldırılarının ilk belirlemelere göre altı kişinin ölümüne ve 25’ten fazla kişinin yaralanmasına yol açtığını, yaralıların bölgedeki hastanelere sevk edildiğini duyurdu.

İsrail ordusu ise Bekaa’daki Baalbek bölgesinde Hizbullah’a ait karargâhların hedef alındığını açıkladı.

Söz konusu saldırılar, ülkenin en büyük Filistin mülteci kampı olan Ayn el-Hilve’ye yönelik İsrail hava saldırılarından saatler sonra gerçekleşti. Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda iki kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. İsrail ordusu ise kampta Hamas’a ait bir karargâhın hedef alındığını duyurdu.

NNA, İsrail’e ait bir insansız hava aracının (İHA) Sayda’ya bitişik kampı vurduğunu aktardı.

İsrail ordusu açıklamasında, kampta ‘Hamas mensubu militanların faaliyet gösterdiği bir karargâhın’ hedef alındığını belirterek, Lübnan’da Hamas’ın ‘yerleşmesine karşı’ operasyonlarını sürdürdüğünü ve “Hamas terör örgütü militanlarına karşı nerede faaliyet gösterirlerse göstersinler güçlü şekilde hareket etmeye devam edeceğini” kaydetti.

 Lübnan’ın Bekaa Vadisi’ndeki Baalbek şehrinin genel görünümü (Reuters)

Lübnan’ın Bekaa Vadisi’ndeki Baalbek şehrinin genel görünümü (Reuters)

Hamas yaptığı yazılı açıklamada, sivil kayıplara yol açtığını belirttiği saldırıyı kınadı.

Açıklamada, ‘işgal ordusunun ileri sürdüğü iddiaların’ reddedildiği belirtilerek, bunların ‘gerçekler karşısında dayanaksız bahaneler’ olduğu savunuldu. Hedef alınan merkezin, kampta güvenlik ve istikrarı sağlamakla görevli Ortak Güvenlik Gücü’ne ait olduğu ifade edildi.

Lübnan hükümeti geçen yıl, İsrail ile yaşanan ve binlerce Hizbullah mensubunun yanı sıra çok sayıda üst düzey ismin hayatını kaybettiği savaşın ardından zayıflayan Hizbullah’ın silahsızlandırılacağını taahhüt etmişti.

Lübnan ordusu geçen ay, İsrail sınırına yakın bölgeden başlayarak Litani Nehri’ne kadar uzanan alanı kapsayan planın ilk aşamasını tamamladığını açıkladı.

Ancak Hizbullah’ı yeniden silahlanmakla suçlayan İsrail, Lübnan ordusunun kaydettiği ilerlemeyi yetersiz bulduğunu duyurdu.

Beş aşamadan oluşan planın ikinci etabı ise Litani Nehri’nin kuzeyinden başlayarak, başkent Beyrut’un yaklaşık 40 kilometre güneyindeki Sayda’nın kuzeyinden Akdeniz’e dökülen Evveli Nehri’ne kadar uzanan bölgeyi kapsıyor.


Washington, Sudan'da insani ateşkesin "derhal kabul edilmesi" çağrısında bulundu

New York'taki Güvenlik Konseyi (Birleşmiş Milletler)
New York'taki Güvenlik Konseyi (Birleşmiş Milletler)
TT

Washington, Sudan'da insani ateşkesin "derhal kabul edilmesi" çağrısında bulundu

New York'taki Güvenlik Konseyi (Birleşmiş Milletler)
New York'taki Güvenlik Konseyi (Birleşmiş Milletler)

ABD Başkanı Donald Trump'ın Arap ve Afrika işlerinden sorumlu kıdemli danışmanı Massad Boulos, ABD'nin dün Sudan'daki tüm taraflara, Birleşmiş Milletler mekanizması tarafından desteklenen insani ateşkesi "derhal ve ön koşulsuz olarak" kabul etmeleri çağrısında bulunduğunu vurguladı.

Sudan'daki gelişmeleri görüşmek üzere düzenlenen BM Güvenlik Konseyi oturumunun aralarındaki çeşitli toplantılara katılan Paul, şunları söyledi: “Sudanlı tarafları, sivillere hayat kurtarıcı yardımların ulaşabilmesi için ateşkesi kabul etmeye çağırıyoruz.”

Şöyle devam etti: “Ortaklarımızla adil ve kalıcı bir barış için çalışırken, soykırımdan sorumlu olanların hesap vermesini sağlamaya ve sivil yönetime güvenilir bir geçişi desteklemeye kararlıyız.”

Şarku'l Avsat'ın aldığı bilgiye göre Suudi Arabistan'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Abdulaziz el-Vasil, Güvenlik Konseyi oturumuna katılarak Krallığın Sudan'ın birliğini ve egemenliğini destekleme pozisyonunu teyit etti ve Sudan'daki krizi sona erdirecek kapsamlı bir siyasi çözümün önemini vurguladı.