Fransız oyuncu Haenel 12 yaşındayken tacize uğradığını iddia etti

Fransız oyuncu Adèle Haenel (AFP)
Fransız oyuncu Adèle Haenel (AFP)
TT

Fransız oyuncu Haenel 12 yaşındayken tacize uğradığını iddia etti

Fransız oyuncu Adèle Haenel (AFP)
Fransız oyuncu Adèle Haenel (AFP)

Fransız oyuncu Adèle Haenel, 12 yaşındayken oynadığı ilk filminin yönetmeni Christophe Ruggia tarafından 3 yıl boyunca cinsel tacize maruz kaldığını açıkladı.
CNN International'ın haberine göre Haenel, ünlü pop yıldızı Michael Jackson’ın çocuklukları taciz ettiği iddialarını işleyen 'Leaving Neverland' belgeselini izledikten sonra sessizliğini bozmaya karar verdi.
30 yaşındaki Haenel, Mediapart sitesiyle yaptığı röportajda, "Belgesel, bir şeylere karşı bakış açımı değiştirdi. İlk filmimin yönetmeni Christophe Ruggia tarafından sevgili olduğumuza dair telkinleriye kandırıldığımı görmemi sağladı. Ayrıca film, çocukları istismar eden kişilerin amaçlarına ulaşmak için kullandıkları yöntem ve mekanizmaları da gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Haenel, yönetmenliğini Ruggia'nın yaptığı ‘Les Diables’ adlı ilk filminde otistik bir yetimi canlandırdığında daha henüz 12 yaşındaydı.
Özellikle Portrait of a Lady on Fire’daki performansıyla adından övgüyle söz ettiren Haenel, geçtiğimiz günlerde daha önce birlikte çalıştığı bir yönetmenle ile ilgili çarpıcı bir açıklamada bulundu. Fransız gazetesi Mediapart, Haenel'in açıklamaları üzerine aralarında oyuncular ve çalışanlarında olduğu yaklaşık 30 tanıkla yapılan görüşmeleri içeren bir basın soruşturması yaptı. Oyuncular ve çalışanlar, Ruggia’nın Haenel'e karşı davranış tarzının şüphe uyandırdığını ve filmin reklamını yapmak için birlikte seyahat ettiklerinde Haenel’i evine davet etmeye başladığını fark ettiklerini ifade ettiler.
Haenel’in suçlamalarını yayınlamadan önce yaklaşık altı ay boyunca oyuncunun bu iddialarını soruşturan Mediapart, Haenel ve Ruggia’yı yakından tanıyan otuza yakın kişiyle görüştü. Bu soruşturma sonucunda Haenel’in açıklamaların gerçeği yansıttığına ikna olan Mediapart, Ruggia’nın genç oyuncuyu taciz ettiğini kanıtlayan belgelere ulaştıklarını açıkladı. Bu belgelerin başında ise o dönemde otuzlu yaşlarında olan Ruggia’nın henüz çocuk yaştaki Haenel’e gönderdiği aşk mektupları geliyor.
Haenel ise Ruggia'nın kendisini eve götürdüğü zaman onu sevdiğini söylediğini ve kendisine cinsel tacizde bulunduğunu açıkladı. 15 yaşındayken onunla ilişkisini koparmaya çalıştığını belirterek, Ruggia'ya yakın olan kişilerden onu kendisinden uzak tutmaları için yardım istediğini ancak kendisine kimsenin cevap vermediğini söyledi.
Öte yandan, Ruggia'nın eş başkanlığını yaptığı Fransız Film Yönetmenleri Derneği (SRF) Ruggia'nın işine son verildiğini ve kararın yönetmene yönelik yaptıurımların ilk adımı olduğunu açıkladı.
Şarku'l Avsat'ın haberine göre Haenel, Fransız yargı sistemine güvenmediğini söyleyerek Ruggia'ya dava açmayı reddetti. Ancak savcılık, yayınlanan ifadesine dayanarak olayla ilgili soruşturma başlattı.
Ruggia, Haenel'e karşı cinsel tacizde bulunduğunu yalanladı ancak oyuncuya karşı davranışlarında 'hatalar' yaptığını itiraf etti.
Ruggia açıklamasında şu sözlere yer verdi: “Yaşının küçüklüğüne bakarak ona verdiğim kıymetin ve ona umut vermemim kendisini kızdırıp rahatsız edeceğini bilmiyordum. Eğer olan buysa beni affetmesini istiyorum.”
Haenel, 25'ten fazla filmde rol aldı ve iki kez Fransa'nın Oscar'ı olarak bilinen Cesar Sinema Ödülünü kazandı.



İran vazgeçmiyor: Husiler ve Hizbullah yeniden silahlandırılıyor

Husi militanlar, Yunan şirkete ait Magic Seas gemisinin batma anını paylaşmıştı (Reuters)
Husi militanlar, Yunan şirkete ait Magic Seas gemisinin batma anını paylaşmıştı (Reuters)
TT

İran vazgeçmiyor: Husiler ve Hizbullah yeniden silahlandırılıyor

Husi militanlar, Yunan şirkete ait Magic Seas gemisinin batma anını paylaşmıştı (Reuters)
Husi militanlar, Yunan şirkete ait Magic Seas gemisinin batma anını paylaşmıştı (Reuters)

İran'ın Lübnan’daki Hizbullah ve Yemen’deki Husilere yeniden silah gönderdiği iddia ediliyor.

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Yemen yönetiminin, Kızıldeniz kıyısında Husilere gönderilen büyük bir silah sevkiyatını durdurduğu yazılıyor. 

Yemen hükümetinden çarşamba günü yapılan açıklamada, yönetime bağlı Ulusal Direniş Güçleri’nin 750 tonluk seyir füzesi, gemi ve hava savunma füzesi, savaş başlığı ve drone motoruna el koyduğu bildirildi. 

Yemen hükümeti, Birleşmiş Milletler (BM), Körfez İşbirliği Konseyi (GCC) ve başta Suudi Arabistan’la ABD olmak üzere birçok ülke tarafından meşru yönetim olarak tanınıyor.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), bunun İran’dan gönderilen ve Ulusal Direniş Güçleri’nin el koyduğu en büyük silah sevkıyatı olduğunu aktarıyor. 

Yetkililere göre klima kutularına saklanan silahlar arasında, İran tarafından geliştirilen Kader gemisavar füzeleri ve Husi milislerinin ABD'nin MQ-9 Reaper drone’larını düşürmek için kullandığı SA-67 füzeleri de bulunuyordu. 

ABD merkezli güvenlik danışmanlık şirketi Basha Report’un kurucusu Mohammed al-Basha, Tahran’ın ABD’nin Husilere martta düzenlediği hava saldırılarıyla imha edilen silah stokunu yenilemek için hamle yaptığını savunuyor. 

Husiler geçen hafta Kızıldeniz’de iki ticari gemiyi roketatar, füze ve drone saldırısıyla batırmıştı. En az üç mürettebat ölmüş, bazı kişiler de rehin alınmıştı. 

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Bekayi, Yemen’e silah gönderildiği yönündeki iddiaları reddetti. 

WSJ, İran’dan Hizbullah’a gönderildiği iddia edilen silah sevkıyatının da Suriye’de durdurulduğunu yazıyor. 

Şam yönetimine bağlı güvenlik güçlerinin, aralarında Rus yapımı Grad roket ve Kornet tanksavar füzeleriyle İran menşeli hava savunma füzelerinin yer aldığı silah sevkıyatına, Irak ve Lübnan sınırında el koyduğu aktarılıyor. Mayıs ve haziranda düzenlenen operasyonlarda, sebze kolilerine saklanmış silahların bulunduğu ifade ediliyor. 

Haberde, Tahran’ın Suriye üzerinden Hizbullah’a silah sevkıyatı yaptığı ancak Beşar Esad’ın devrilmesinin ardından İran’ın rotayı kullanmakta güçlük çektiği yazılıyor. 

ABD merkezli düşünce kuruluşu Washington Enstitüsü’nden Michael Knights, şunları söylüyor:

İran, Levant bölgesindeki varlığını yeniden inşa ediyor. Hizbullah’a füze gönderiyor ve Irak’tan Suriye’ye silah taşıyor.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Telegraph