Fransız oyuncu Haenel 12 yaşındayken tacize uğradığını iddia etti

Fransız oyuncu Adèle Haenel (AFP)
Fransız oyuncu Adèle Haenel (AFP)
TT

Fransız oyuncu Haenel 12 yaşındayken tacize uğradığını iddia etti

Fransız oyuncu Adèle Haenel (AFP)
Fransız oyuncu Adèle Haenel (AFP)

Fransız oyuncu Adèle Haenel, 12 yaşındayken oynadığı ilk filminin yönetmeni Christophe Ruggia tarafından 3 yıl boyunca cinsel tacize maruz kaldığını açıkladı.
CNN International'ın haberine göre Haenel, ünlü pop yıldızı Michael Jackson’ın çocuklukları taciz ettiği iddialarını işleyen 'Leaving Neverland' belgeselini izledikten sonra sessizliğini bozmaya karar verdi.
30 yaşındaki Haenel, Mediapart sitesiyle yaptığı röportajda, "Belgesel, bir şeylere karşı bakış açımı değiştirdi. İlk filmimin yönetmeni Christophe Ruggia tarafından sevgili olduğumuza dair telkinleriye kandırıldığımı görmemi sağladı. Ayrıca film, çocukları istismar eden kişilerin amaçlarına ulaşmak için kullandıkları yöntem ve mekanizmaları da gösteriyor” ifadelerini kullandı.
Haenel, yönetmenliğini Ruggia'nın yaptığı ‘Les Diables’ adlı ilk filminde otistik bir yetimi canlandırdığında daha henüz 12 yaşındaydı.
Özellikle Portrait of a Lady on Fire’daki performansıyla adından övgüyle söz ettiren Haenel, geçtiğimiz günlerde daha önce birlikte çalıştığı bir yönetmenle ile ilgili çarpıcı bir açıklamada bulundu. Fransız gazetesi Mediapart, Haenel'in açıklamaları üzerine aralarında oyuncular ve çalışanlarında olduğu yaklaşık 30 tanıkla yapılan görüşmeleri içeren bir basın soruşturması yaptı. Oyuncular ve çalışanlar, Ruggia’nın Haenel'e karşı davranış tarzının şüphe uyandırdığını ve filmin reklamını yapmak için birlikte seyahat ettiklerinde Haenel’i evine davet etmeye başladığını fark ettiklerini ifade ettiler.
Haenel’in suçlamalarını yayınlamadan önce yaklaşık altı ay boyunca oyuncunun bu iddialarını soruşturan Mediapart, Haenel ve Ruggia’yı yakından tanıyan otuza yakın kişiyle görüştü. Bu soruşturma sonucunda Haenel’in açıklamaların gerçeği yansıttığına ikna olan Mediapart, Ruggia’nın genç oyuncuyu taciz ettiğini kanıtlayan belgelere ulaştıklarını açıkladı. Bu belgelerin başında ise o dönemde otuzlu yaşlarında olan Ruggia’nın henüz çocuk yaştaki Haenel’e gönderdiği aşk mektupları geliyor.
Haenel ise Ruggia'nın kendisini eve götürdüğü zaman onu sevdiğini söylediğini ve kendisine cinsel tacizde bulunduğunu açıkladı. 15 yaşındayken onunla ilişkisini koparmaya çalıştığını belirterek, Ruggia'ya yakın olan kişilerden onu kendisinden uzak tutmaları için yardım istediğini ancak kendisine kimsenin cevap vermediğini söyledi.
Öte yandan, Ruggia'nın eş başkanlığını yaptığı Fransız Film Yönetmenleri Derneği (SRF) Ruggia'nın işine son verildiğini ve kararın yönetmene yönelik yaptıurımların ilk adımı olduğunu açıkladı.
Şarku'l Avsat'ın haberine göre Haenel, Fransız yargı sistemine güvenmediğini söyleyerek Ruggia'ya dava açmayı reddetti. Ancak savcılık, yayınlanan ifadesine dayanarak olayla ilgili soruşturma başlattı.
Ruggia, Haenel'e karşı cinsel tacizde bulunduğunu yalanladı ancak oyuncuya karşı davranışlarında 'hatalar' yaptığını itiraf etti.
Ruggia açıklamasında şu sözlere yer verdi: “Yaşının küçüklüğüne bakarak ona verdiğim kıymetin ve ona umut vermemim kendisini kızdırıp rahatsız edeceğini bilmiyordum. Eğer olan buysa beni affetmesini istiyorum.”
Haenel, 25'ten fazla filmde rol aldı ve iki kez Fransa'nın Oscar'ı olarak bilinen Cesar Sinema Ödülünü kazandı.



Venezuela, Maduro'nun seçimini protesto ettikleri gerekçesiyle tutuklanan 60 mahkumu serbest bıraktı

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Karakas'ın San Agustin mahallesinde düzenlenen bir Noel kutlamasına katıldı (Reuters)
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Karakas'ın San Agustin mahallesinde düzenlenen bir Noel kutlamasına katıldı (Reuters)
TT

Venezuela, Maduro'nun seçimini protesto ettikleri gerekçesiyle tutuklanan 60 mahkumu serbest bıraktı

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Karakas'ın San Agustin mahallesinde düzenlenen bir Noel kutlamasına katıldı (Reuters)
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Karakas'ın San Agustin mahallesinde düzenlenen bir Noel kutlamasına katıldı (Reuters)

Bir insan hakları örgütüne göre Venezuela yetkilileri dün, Nicolás Maduro'nun yeniden cumhurbaşkanı seçilmesine karşı 2024'te düzenlenen protestolar sırasında tutuklanan en az 60 mahkumu serbest bıraktı.

Geçtiğimiz temmuz ayında, hile iddialarıyla gölgelenen ve Maduro'nun üçüncü kez cumhurbaşkanı seçildiği cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Venezuela'da büyük gösteriler patlak vermişti. Yetkililer yaklaşık 2 bin 400 kişiyi tutuklamış, daha sonra bunların yaklaşık 2 binini serbest bırakmıştı.

xdfgthy
Protestocular, 9 Ocak 2025'te Başkan Maduro'nun göreve başlamasının arifesinde Karakas'ta düzenlenen bir gösteride tüm siyasi tutukluların serbest bırakılmasını talep etti (AFP)

Yerel STK For Penal'in son verilerine göre Venezuela hapishanelerinde yaklaşık 900 siyasi tutuklu bulunuyor.

İnsan hakları aktivistleri ve siyasi tutukluların yakınlarını içeren Siyasi Tutukluların Özgürlüğü Komitesi'ne göre, tutukluların serbest bırakılması Noel Günü'nden itibaren başladı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre komitenin başkanı Andreina Baduel, "Keyfi olarak asla gözaltına alınmaması gereken 60'tan fazla Venezuelalının serbest bırakılmasını kutluyoruz" ifadelerini kullandı.

"Tamamen özgür olmasalar da onların özgürlüğü ve tüm siyasi tutukluların tam özgürlüğü için çalışmaya devam edeceğiz," diye ekledi.

Tutukluların yakınlarına göre, tutuklular başkent Karakas'tan yaklaşık 134 kilometre uzaklıktaki Aragua eyaletindeki Tocorón yüksek güvenlikli hapishanesinde tutuluyordu.

Baduel, babası General Raul Isaias Baduel'in 2021'de hapishanede öldüğünü ve merhum Cumhurbaşkanı Hugo Chavez'in eski bir müttefiki olduğunu belirterek, "Binden fazla siyasi tutuklunun ailesi olduğunu unutmamalıyız" dedi.


Amerikada bir kişi 1,8 milyar dolarlık piyango ikramiyesini kazandı

Powerball büyük ikramiyesinin değeri 1,817 milyar dolara ulaştı (AP)
Powerball büyük ikramiyesinin değeri 1,817 milyar dolara ulaştı (AP)
TT

Amerikada bir kişi 1,8 milyar dolarlık piyango ikramiyesini kazandı

Powerball büyük ikramiyesinin değeri 1,817 milyar dolara ulaştı (AP)
Powerball büyük ikramiyesinin değeri 1,817 milyar dolara ulaştı (AP)

ABD'nin Arkansas eyaletinde bir piyango talihlisi, ABD tarihindeki en büyük ikinci piyango ikramiyesi olan 1,8 milyar dolarlık Powerball ikramiyesini kazandı. Oyunun operatörü dün yaptığı açıklamayla bunu duyurdu.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Powerball açıklamasında, "Son biletlerin satılmasıyla birlikte Powerball ikramiyesi 1,817 milyar dolara ulaştı ve bu da onu ABD tarihinde kazanılan en büyük ikinci piyango ikramiyesi ve bu yılki en büyük Powerball ikramiyesi yaptı" ifadeleri yer aldı.

Çekiliş Noel Arifesinde yapıldı.

Kazanan, tutarın tamamını 30 yıllık sürede taksitler halinde alabilir veya vergiler düşülmeden önce 834,9 milyon dolarlık tek seferlik nakit ödeme seçeneğini tercih edebilir.

Powerball internet sitesine göre, büyük ikramiyeyi kazanma olasılığı 292,2 milyonda 1'dir.

Tarihin en büyük piyango ikramiyesi ise 2022 yılında Kaliforniya'da bilet alan bir kişi tarafından kazanılan 2,04 milyar dolardı.


Moskova, Şam ve Tel Aviv arasında gizlice arabuluculuk yapıyor

Suriye İzcileri dün Noel kutlamaları kapsamında Eski Şam sokaklarında müzik çaldılar (AFP)
Suriye İzcileri dün Noel kutlamaları kapsamında Eski Şam sokaklarında müzik çaldılar (AFP)
TT

Moskova, Şam ve Tel Aviv arasında gizlice arabuluculuk yapıyor

Suriye İzcileri dün Noel kutlamaları kapsamında Eski Şam sokaklarında müzik çaldılar (AFP)
Suriye İzcileri dün Noel kutlamaları kapsamında Eski Şam sokaklarında müzik çaldılar (AFP)

Tel Aviv'deki siyasi kaynaklar, Rusya'nın ABD yönetiminin bilgisi ve onayıyla İsrail ve Suriye arasında gizlice bir güvenlik anlaşmasına varılması için arabuluculuk yaptığını açıkladı.

İsrail kamu yayın kuruluşu Kan 11, Azerbaycan'ın şu anda başkent Bakü'de her iki taraftan üst düzey yetkililer arasında toplantılara ve görüşmelere ev sahipliği yaptığını ve bu görüşmelere öncülük ettiğini bildirdi.

Güvenlik konusunda bilgili bir kaynak, Rusya'nın arabuluculuğuna rağmen İsrail ve Suriye arasında mevcut bir uçurum olduğuna işaret etti, ancak son haftalarda bazı ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. Kaynak Şarku’l Avsat’a İsrail'in, Türkiye'nin kendi varlığını pekiştirme ve güney Suriye'de yerleşme girişimlerine kıyasla Rusya'nın varlığına izin vermeyi tercih ettiğini de ifade etti.

İlgili bir gelişme olarak, Suriye Merkez Bankası Başkanı Abdülkadir el-Hasriye'nin yaptığı açıklamaya göre Suriye yeni para birimini piyasaya sürme ve eski para birimini değiştirme tarihini Ocak 2026 başı olarak belirledi. Sürecin sorunsuz, düzenli ve şeffaf olacağını teyit etti.

Suriye Merkez Bankası Başkanı, yeni Suriye para birimini "özgürlükten sonra finansal egemenliğin sembolü" olarak nitelendirdi.