​ABD, BM’ye Tibet'in yeni ruhani liderinin seçimi için çağrıda bulundu

Dalay Lama
Dalay Lama
TT

​ABD, BM’ye Tibet'in yeni ruhani liderinin seçimi için çağrıda bulundu

Dalay Lama
Dalay Lama

ABD’li üst düzey bir yetkili, Dalay Lama ile görüşmesi sonrasında Cuma günü yaptığı açıklamada, ülkesinin Birleşmiş Milletler’den (BM) Tibet'in yeni ruhani liderinin seçimini Çin'e bırakmamasını istediğini açıkladı.
ABD’nin Uluslararası Dini Özgürlükler Temsilcisi Büyükelçi Sam Brownback, geçen hafta Hindistan’ın Dharamshala şehrinde 84 yaşındaki Tibet’in ruhani lideri Dalay Lama ile bir araya geldiğini bildirdi.
Hindistan dönüşü ABD’nin başkenti Washington’da basına açıklamalarda bulunan Brownback, ülkesinin yeni ruhani lideri seçiminin ‘Çin hükümetine değil Tibetli Budistlere ait olması’ için uluslararası alanda destek almaya çalışacağını ve BM’nin bu dosyaya bakmasını umut ettiğini söyledi.
BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi Çin’in veto hakkının bulunduğunu hatırlatan Brownback, Pekin yönetiminin bunu engellemek için ciddi çaba sarf edeceğini kaydetti. Ancak Brownback, BM’de diğer ülkelerin seslerini duymayı umut ettiğini belirtti.
Çok geçmeden meselenin uluslar arası boyutlarda tartışılması gerektiğinin altını çizen Brownback, “Aradığımız en büyük şey bu, -eğer Dalay Lama’ya bir şey olursa- ortada kalmadan önce sorunu dile getirerek erkenden bu konuyu sağlam bir şekilde tartışacağız” dedi.
Brownback, “Tahminime göre, Çin Komünist Partisi bu konuda çok düşünmüştür. Bu nedenle bir planları vardır. Bence onların planına karşı bizim de aynı cesarete sahip olmamız gerekiyor” diye konuştu.
Yılbaşında akciğer iltihabı teşhisi konulan Dalay Lama’nın ciddi bir sağlık sorunu olmadığı belirtiliyor. Brownback, görüşmede Dalay Lama’nın kendisine “15 veya 20 yıl daha yaşarım. Çin hükümetinden sonrasına kalacağım” dediğini aktardı.
AFP’nin haberine göre, Pekin yönetimi, Tibet’in özerklik arzusunun da Dalay Lama’nın ölümüyle birlikte ortadan kalkmasını bekliyor. Çin, Himalaya bölgesini modernize ettiğini ve geliştirdiğini savunuyor. Pekin ayrıca Çin yönetimini desteklemesi beklenen yeni Dalay Lama'nın belirlenmesini daha sık gündeme getiriyor.



Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
TT

Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)

Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'nın yeni açıkladığı ilk verilere göre yılın ilk 6 ayında 4,67 milyar euroluk faiz dışı bütçe fazlası sağlandı. 

2025'in ilk yarısı için 2,24 milyar dolarlık bütçe fazlası hedeflenmişti ama son rakam, hedefin iki katının aşıldığını gösterdi.

2025'in ilk yarısındaki bütçe fazlasının 2,24 milyar dolar seviyesini bulmasının amaçlandığı ülkede, hedefin iki katının üstüne çıkıldı. 

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Naftemporiki, büyüme eğiliminin devam etmesinin ve sene sonunda faiz dışı bütçe fazlasında 10 milyar dolar sınırının aşılmasının beklendiğini bildiriyor.

Eğer bu hedef de tutturulursa Doğu Avrupa ülkesi gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 4'ü kadar faiz dışı bütçe fazlası sağlayacak. 

Resmi rakamlara göre, faiz dışı bütçe fazlası geçen yıl 11,4 milyar euroyu bularak GSYH'nin yüzde 4,8'ine ulaşmıştı. 

Orta sınıfın vergi yükünün hafifletilmesi, dezavantajlı gruplara ekonomik yardım sağlanması ve barınma krizini çözecek önlemlerin alınması için hazırlık yapan Yunanistan yönetimi, bu başarıyla birlikte rahatladı.

Ev sahibi olmayanlara bir aylık kira yardımı gibi planlar gündemde.

Ağustosta bu hazırlıkların tamamlanması ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'in eylülde düzenlenecek Selanik Uluslararası Fuarı'nda halka seslenerek müjdeleri sıralaması bekleniyor. 

Uzmanlar, 2009-2018'de ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın vergi kaçakçılığını engelleyip elektronik ödeme sistemlerinin kullanımını artırarak bu başarıyı sağladığını bildiriyor. 

Tüm bunlara rağmen Yunanistan yurttaşları, Avrupa Birliği (AB) içindeki en ağır vergi yüküne sahip olup en düşük maaşları alan halklardan biri.

Orta sınıfın gelirinden kesilen vergi oranları yüzde 36'yla 44 arasında değişirken şirketlerden yalnızca yüzde 22 isteniyor. 

Independent Türkçe, Naftemporiki, The National Herald, Reuters