​İranlı Kürt muhalif, özgürlüğüne kavuştu

Behruz Bocani
Behruz Bocani
TT

​İranlı Kürt muhalif, özgürlüğüne kavuştu

Behruz Bocani
Behruz Bocani

6 yılı aşkın bir süredir Avustralya tarafından gözaltında tutulan İranlı gazeteci-yazar dün özgürlüğüne kavuşarak, Yeni Zelanda’ya gitti.
2013 yılında İran’dan kaçan Behruz Bocani, Avustralya hükümeti tarafından Papua Yeni Gine’ye bağlı Manus Adası’nda gözaltına alındı Bocani, Avustralya’dan Endonezya’ya gitmek isteyen sığınmacıların olduğu bir teknedeydi.
36 yaşındaki İranlı gazeteci, Avustralya’nın sığınmacılara yönelik sert uygulamalarını kaleme aldığı bir kitabı ile Victoria Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü.
Behruz Bocani dün Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Yeni Zelanda’ya şimdi ulaştım. 6 yıldan fazla zaman sonunda özgürlüğüme kavuştuğum için çok heyecanlıyım. Bunun gerçekleşmesini sağlayan tüm arkadaşlara teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Sığınmacıların Avustralya'ya deniz yoluyla ulaşmalarını engelleme politikasına göre, Canberra yönetimi, yıllarca insanları Nauru ve Papua Yeni Gine'deki Manus Adası'ndaki uzak Pasifik kamplarına göndererek Avustralya’ya girmelerine izin vermedi.
Birleşmiş Milletler (BM), insan hakları grupları ve sağlık yetkilileri, Avustralya’nın sığınmacılara yönelik katı muamelesini kınarken, Avustralya’da sığınmacıların kaldığı kamplarda yıllardır zor yaşam koşulları, şiddetli isyanlar, hatta ölüm vakaları gibi olaylar yaşanıyor.



Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
TT

Çin’in kömür merkezi yeşil bir gelecek istiyor

Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)
Şansi, Çin'de hava kirliliğinin en yoğun olduğu bölgelerden (AFP)

Hindistan'dann daha fazla kömür üretilen Çin'in Şansi bölgesi, yeşil bir gelecek istiyor.

Guardian’ın haberinde, “Çin’in kömür merkezi” diye nitelenen bölgenin geçen yıl toplamda çıkarılan 1,27 milyar ton kömürle Hindistan’ı geride bıraktığı belirtiliyor.

Çin’in elektrik ihtiyacını karşılamada önemli rol oynayan Şansi, ülkedeki karbon salımının da merkezi konumunda.

Pekin yönetimi 2060’a kadar net sıfır karbon hedefine ulaşmayı amaçlıyor. Bu kapsamda Şansi’de kömür sektöründeki yaklaşık 1,7 milyon işin 2030’a kadar yok olması bekleniyor. Bu durumun da bölge açısından “ekonomik bir saatli bomba” olduğu ifade ediliyor. 

Şansi’nin buna karşı çözüm stratejilerinden biri yeşil enerjiye geçişi hızlandırmak. LONGi şirketi, Datong’da güneş paneli fabrikası açtı, burada çalışanların yarısı eski kömür işçileri.

Meijin Energy de kömürün yan ürünü olan kok gazından hidrojen yakıtı üretmeye başladı. Şirketin hidrojen üretim bölümünden Ma Kai şunları söylüyor: 

Kok işlemi sırasında çıkan gazı eskiden doğrudan yakardık ya da salardık. Bu hem çevreye zararlıydı hem de kaynak israfıydı. Artık bunu değerlendiriyoruz.

Ancak Helsinki merkezli düşünce kuruluşu Enerji ve Hava Temizliği Araştırma Merkezi’nden Lauri Myllyvirta, “Kömürden kimyasal üretimiyle temiz enerji olur mu?” diyerek yönteme karşı çıkıyor. 

Bölgede kültürel turizmin canlandırılması da talep ediliyor. 2024’te Linfen’deki Şiaoşitian ve Guangşeng tapınaklarını ziyaret eden turist sayısı yüzde 335 arttı. Haberde, bu artışta ünlü video oyunu Black Myth: Wukong’un da katkısı olduğuna dikkat çekiliyor. 

Bunlara ek olarak Çin yenilenebilir enerji üretimini hızlandırıyor. Nisan itibarıyla ülkedeki rüzgar ve güneş enerjisi kapasitesi 1,500 gigawatt’a ulaştı. Ancak ülke hâlâ enerji ihtiyacının yüzde 60’ını kömürden karşılıyor. 

Independent Türkçe, Guardian, New York Times