Müslüman kadınlar gezerken 80 milyar dolar harcadı

(Reuters)
(Reuters)
TT

Müslüman kadınlar gezerken 80 milyar dolar harcadı

(Reuters)
(Reuters)

Ödeme teknolojileri devi Mastercard, CrescentRating ile Müslüman kadınların seyahat alışkanlıklarını ve karşılaştıkları zorlukları ortaya koyan bir araştırma yaptı. “Seyahat Eden Müslüman Kadınlar” araştırmasına göre 2018’de sayıları 140 milyon olan Müslüman seyahat severlerin 2026’da neredeyse iki katına çıkacağı tahmin ediliyor. Özellikle de yalnız, aileleriyle, arkadaşlarla veya iş için seyahat eden Müslüman kadın seyahatseverlerin sayıları hızla artıyor.
Keyif için seyahat ediyorlar
Araştırma sonuçlarına göre keyif için seyahat edenler yüzde 91 ile ağırlıkta; dini amaçlı seyahat edenlerin oranı ise yüzde 21. Bunu yüzde 11 ile iş amaçlı seyahatler takip ediyor. Müslüman gezginlerin yüzde 71’i aileleriyle seyahat ettiği için aile dostu yerleri tercih ediyorlar. Müslüman seyahat severler arasında en çok dikkat çeken grup ise 80 milyar dolar harcama ile sayıları 63 milyonu bulan Müslüman kadın seyahat severler. Bunların yarısından fazlası da konaklama, lojistik ve yeme-içme yerlerini keşfetmek için sosyal medya kullanıyor.
Türkiye ilk 4 arasında 
Araştırma sonuçlarına göre Müslüman kadın gezginlerin aradıkları seyahat beklentilerini karşılayan ilk dört ülke Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkiye ve Endonezya. Bu dört ülke, helal yiyecek, ibadethaneler ve mahremiyet sağlayan dinlenme alanları Müslüman Seyahat Endeksi’nde (GMTI) sürekli olarak üst sıralarda yer alıyorlar. Bu dört ülkeden sonra Japonya, Singapur, Güney Kore, İngiltere ve Avustralya geliyor. Müslüman kadın gezginler için en önemli seyahat kriteri olan kişisel güvenlik açısından ise Türkiye ilk 3 ülke arasında yer alıyor.
Güvenliği yüksek ve inançlarına uygun ülkeler ilk sırada
Müslüman kadın gezginler genellikle tüm dünyada olduğu gibi seyahatlerinde güvenliğe öncelik veriyorlar. Sağlıklı yiyecek seçenekleri ve iyi bir alış veriş deneyimi de yine önemli. Bununla birlikte, çoğu helal yemek (yüzde 94), sadece kadınlara ibadet odaları sunan dini tesisler (yüzde 86), kadınlara özel spalar veya güzellik salonları (yüzde 79) gibi hizmetlerle inançlarına uygun seyahat edebilmeyi istiyor.



Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?
TT

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorların asteroit çarpmasından önce çöküşe geçtiği teorisinin doğru olmadığı öne sürüldü.

Milyonlarca yıl boyunca yeryüzüne hükmeden dinozorların soyu, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşının etkisiyle tükenmişti. 

Bugüne kadar bulunan bazı fosiller, dinozorların bu olaydan önce sayı ve çeşitlilik açısından gerilediğine işaret ediyordu. Özellikle göktaşından önceki yıllarda fosil sayısının azalması bu teoriyi destekliyordu. Bazı bilim insanları, asteroit gezegene çarpmasa bile bu sürüngelerin yok olma sürecine girdiğine inanıyordu. 

University College London'dan paleontolog Chris Dean "Dinozorların asteroit çarpmadan önce de yok olmaya mahkum olup olmadığı 30 yılı aşkın süredir tartışılan bir konu" diyor.

Dean ve ekip arkadaşları bu soruya yanıt bulmak için 66 milyon ila 84 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamış 4 dinozor türüne ait 8 binden fazla fosili inceledi. 

Bulguları hakemli dergi Current Biology'de dün (8 Nisan) yayımlanan çalışmada dinozor çeşitliliğinin yaklaşık 76 milyon yıl önce zirveye ulaştığı ve ardından kitlesel yok oluşa kadar azaldığı bulundu. Bu eğilim, dinozorların soyu tükenmeden önceki 6 milyon yılda daha belirgindi. 

Ancak araştırmacılar, paleontologların asteroit çarpmasından önceki yıllarda ne kadar araziye erişebildiğini ve bu bölgelerde kaç kazı çalışması yapıldığını hesaplayınca, bilim insanlarının elinde pek örnek olmadığını tespit etti. Ekip, bu döneme ait jeolojik kayıtların açığa çıkmadığını veya üstünün bitki örtüsüyle kaplı olduğunu buldu.

Ayrıca çevresel koşullar veya diğer faktörlerin bu düşüşü açıklayamadığını söylüyorlar. Geliştirdikleri modellere göre dinozorların sayısı, göktaşı çarpmasına kadar stabildi. 

Bilim insanlarına göre dinozorlar kitlesel yok oluştan önce muhtemelen çökmeye başlamamıştı. Bu izlenimin, döneme ait fosillerin iyi korunmamış ya da bulunmasının zor olmasından kaynaklandığını düşünüyorlar. 

Makalenin bir diğer yazarı Alfio Alessandro Chiarenza, "Dinozorlar muhtemelen kaçınılmaz bir yok oluşa mahkum değildi" diyerek ekliyor: 

Eğer o asteroit olmasaydı, hâlâ bu gezegeni memeliler, kertenkeleler ve hayatta kalan torunları olan kuşlarla paylaşıyor olabilirlerdi.

Diğer yandan bazı bilim insanları yeni çalışmanın, dinozorların türlerinin azalmaya başladığı teorisini çürütmediğini savunuyor.

Reading Üniversitesi'nden Manabu Sakamoto'nun araştırmasına göre dinozorların yaşadığı 175 milyon yıl boyunca, yeni dinozor türlerinin ortaya çıkma hızı genel olarak yavaşlamıştı ve yeni türlerinin gelişmesinden çok daha fazla sayıda türün nesli tükeniyordu. 

Sakamoto, yeni araştırma mevcut fosillerde sapma olduğunu öne sürmesine karşın dinozor çeşitliliğindeki bu uzun vadeli düşüşün geçerliliğini koruduğunu söylüyor: 

Bu iki durum aynı anda geçerli olabilir.

Independent Türkçe, Live Science, New Scientist, Current Biology