​Trump sağlık kontrolünün ardından ‘her şey çok iyi’ tweeti attı

ABD Başkanı Donald Trump (Arşiv - AP)
ABD Başkanı Donald Trump (Arşiv - AP)
TT

​Trump sağlık kontrolünün ardından ‘her şey çok iyi’ tweeti attı

ABD Başkanı Donald Trump (Arşiv - AP)
ABD Başkanı Donald Trump (Arşiv - AP)

ABD Başkanı Donald Trump, dün sağlık kontrolünün ilk aşamasının başarıyla tamamlandığını belirten mesajının ardından bugün de sağlık durumunun ‘çok iyi’ olduğuna dair bir tweet paylaştı.
Başkan Trump Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’ndeki muayenenin ilk aşamasının tamamlandığını belirterek, “Fiziksel muayenem başladı. Her şey çok iyi. Gelecek yıl tamamlanacak” ifadelerini kullandı.

Bloomberg’in haberine göre Beyaz Saray Sözcüsü Stephanie Grisham bu sabah erken saatlerde yaptığı açıklamada, “Başkan’ın 2020 yılı programı çok yoğun olacağından her yıl Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’nde yapılan rutin fiziksel muayenenin bir kısmı bu hafta sonu yapıldı. Başkan hafta sonunu burada, başkent Washington’da herhangi bir sorumluluk almadan geçirdi” şeklinde konuştu.
Trump'ın başkanlığı sırasında geçen yıl yapılan sağlık kontrolleri oldukça düzenli bir program izlemişti. Başkan’ın 2018’deki sağlık kontrolleri Ocak ve Şubat aylarında yapılmıştı.
Başkan Trump’ın herhangi bir sağlık sorunu olmadığını belirten Beyaz Saray Sözcüsü Grisham, Trump’ın hafta boyunca düzenlenen mitinglerle binlerce Amerikalının karşısına çıktığı üzere hiçbir şikayetinin olmadığını vurguladı.
Başkan’ın doktoru Sean Conley geçtiğimiz yılki son testlerin ardından Trump’ın sağlık durumunun ‘çok iyi’ olduğunu açıklamıştı.
Doktorunun açıklamalarına göre Trump’ın geçen yılki sağlık kontrollerinin ardından yüksek kolesterol tedavisi için kullandığı Rosuvastatin adlı ilacın dozu arttırıldı.
Kontrollerinin ardından kilo vermesi için tıp merkezine gitmesinin tavsiye edilmesine rağmen Trump, Beyaz Saray sözcüsü Hogan Gidley’in Şubat 2018’de itiraf ettiği üzere bu konuda ‘ciddi ve düzenli’ herhangi bir adım atmadı.
Alman Haber Ajansı’nın (DPA) haberine göre Trump, Florida'daki Mar-a-Lago tesisinde büyük boy kızarmış tavuk ve çikolatalı pasta yediği fotoğrafların Twitter’da yayınlanmasının ardından hiçbir zaman sağlıksız yiyeceklere olan tutkusunu gizlemeye çalışmadı.
Trump'ın önceki sağlık kontrollerine ilişkin raporlar da tartışmalara neden olmuştu. 2015 yılında başkanlık yarışı sırasında Trump’ın eski kişisel doktoru Harold Bornstein, yaptığı açıklamada onun ‘şimdiye kadar seçilen en sağlıklı başkan’ olacağını söylemiş ve laboratuar sonuçlarının ‘şaşırtıcı derecede mükemmel’ olduğunu vurgulamıştı. Daha sonra ise Bornstein CNN’e verdiği röportajda açıklamalarını Trump’ın isteğiyle yaptığını itiraf etmişti.
Başkan Trump’ın 2018’deki sağlık kontrollerini gerçekleştiren Amiral Ronny Jackson, bazı milletvekillerinin Trump’ın başkanlık makamına zihinsel olarak uygun olup olmadığını sorgulamalarının üzerine Trump'ın ‘mükemmel sağlığa’ ve ‘güçlü genlere’ sahip olduğunu söylemişti.
Beyaz Saray, Başkan Trump’ın sağlık durumuyla ilgili 2018 yılında ayrıntılı bir rapor yayınladı. Rapora göre Başkan, Rosuvastatin’in yanı sıra günlük olarak aspirin ve vitaminler alıyor. Bununla birlikte saç dökülmesine karşı Finasterid adlı ilacı kullandığı belirtilen Trump, ayrıca yüzde kızarıklığa neden olan bir cilt hastalığına karşı tedavi amaçlı İvermektin adlı krem kullanıyor.
Trump, sağlık kontrollerinden aylar sonra Amiral Ronny Jackson’ı Muharipler Bakanlığına aday göstermek istedi. Ancak Jackson’ın uygunsuz davranışlarda bulunduğu iddiaları nedeniyle bundan vazgeçti. Jackson, şubat ayında Başkan’ın tıbbi danışmanı olarak atandı.



Guterres: Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya arasındaki yeni START anlaşmasının sona ermesi "kritik bir an"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres (AFP)
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres (AFP)
TT

Guterres: Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya arasındaki yeni START anlaşmasının sona ermesi "kritik bir an"

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres (AFP)
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres (AFP)

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres dün, mevcut anlaşmanın sona ermesinin arifesinde, "uluslararası barış ve güvenlik için kritik bir anda", ABD ve Rusya'yı yeni bir nükleer silah kontrol anlaşmasını hızla imzalamaya çağırdı.

Yeni START anlaşması bugün sona eriyor, bu da hem Moskova'yı hem de Washington'u nükleer cephanelikleri üzerindeki kısıtlamalardan resmen kurtarıyor.

Guterres yaptığı açıklamada, “Yarım yüzyıldan fazla bir süredir ilk kez, Rusya Federasyonu ve Amerika Birleşik Devletleri'nin stratejik nükleer cephaneliklerine ilişkin bağlayıcı sınırlamaların olmadığı bir dünyayla karşı karşıyayız” dedi.

NPO START anlaşması ve diğer silah kontrol anlaşmalarının "tüm halkların güvenliğini kökten iyileştirdiğini" ifade etti.

"On yıllarca süren kazanımların bu şekilde sona ermesi, nükleer silah kullanım riskinin son on yılların en yüksek seviyesinde olduğu bir dönemde, daha kötü bir zamana denk gelemezdi," diye devam etti.

Guterres, Washington ve Moskova'yı "gecikmeden müzakere masasına dönmeye ve alternatif bir çerçeve üzerinde anlaşmaya" çağırdı.

Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın nükleer savaş başlıklarının yüzde 80'inden fazlasını kontrol ediyor, ancak silah kontrol anlaşmaları giderek aşınıyor.

İlk olarak 2010'da imzalanan Yeni START anlaşması, her bir tarafın 1.550 stratejik savaş başlığı konuşlandırmasıyla sınırlandırılmıştı; bu, 2002'de getirilen önceki sınıra göre yaklaşık yüzde 30'luk bir azalmaydı.

Anlaşma ayrıca her iki tarafın da diğer tarafın nükleer cephaneliğinde yerinde incelemeler yapmasına izin veriyordu, ancak bu işlemler COVID-19 pandemisi sırasında askıya alındı ​​ve o zamandan beri yeniden başlatılmadı.


Amerika kıtasında görülen kızamık salgını, PAHO'nun salgın uyarısı yayınlamasına neden oldu

Meksika'da bir kişiye kızamık aşısı yapılıyor (Reuters)
Meksika'da bir kişiye kızamık aşısı yapılıyor (Reuters)
TT

Amerika kıtasında görülen kızamık salgını, PAHO'nun salgın uyarısı yayınlamasına neden oldu

Meksika'da bir kişiye kızamık aşısı yapılıyor (Reuters)
Meksika'da bir kişiye kızamık aşısı yapılıyor (Reuters)

Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO), Meksika'nın en yüksek vaka sayısını bildirmesiyle birlikte, Amerika kıtasında kızamık vakalarında yaşanan artışın ardından dün yeni bir epidemiyolojik uyarı yayınladı. Örgüt, son vakaların %78'inin aşılanmamış kişiler arasında olduğunu belirterek, acil aşılama kampanyaları çağrısında bulundu.

Bu uyarı, Kanada'nın geçen kasım ayında kızamıktan arınmış ülke statüsünü kaybetmesinin ardından geldi; bu durumun ABD ve Meksika için de yakında yaşanabileceği öngörülüyor.

Her iki hükümet de ülkelerindeki salgını kontrol altına almak için iki aylık bir uzatma talep etmiş olsa da durum Trump yönetiminin ocak ayında Dünya Sağlık Örgütü'nden (PAHO'nun ana kuruluşu) çekilmesiyle daha da karmaşık hale geldi.

Mevcut veriler, Kuzey Amerika'daki üç ev sahibi ülkede 2026 Dünya Kupası'nın başlamasına sadece birkaç ay kala, artış eğiliminin devam ettiğini gösteriyor.

2026 yılının ilk üç haftasında, Pan Amerikan Kızamık Örgütü (PAHO), yedi ülkede bin 31 yeni kızamık vakası doğruladı; bu, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 43 katlık şaşırtıcı bir artış anlamına geliyor.

Şu ana kadar ölüm vakası kaydedilmemiş olsa da vaka yoğunluğu yüksek kalmaya devam ediyor; Meksika 740 vakayla başı çekerken, onu 171 vaka ile Amerika Birleşik Devletleri ve 67 vaka ile Kanada takip ediyor.

Geçen yıl komşu Chihuahua ve Teksas eyaletlerinde yaşanan büyük salgınların ardından, Meksika'nın batısındaki Jalisco eyaleti bu yıl ülkedeki en yüksek vaka sayısını kaydetti.

Amerika Birleşik Devletleri'nde halk sağlığı çalışmaları, vakaların hızla arttığı Güney Carolina'ya kaydı.

Buna karşılık, Meksika hükümeti haftalarca halkı iki dozluk aşıyı yaptırmaya çağırdı.

Yetkililer, havaalanları ve otobüs terminalleri gibi yoğun trafik merkezlerinde seyyar aşı klinikleri kurarken, başkentin belediye başkanı Clara Brugada bu hafta 2 bin yeni aşı ünitesini hizmete açtı.


ABD istihbaratı, yayınlanmasının üzerinden 60 yıl geçtikten sonra "Dünya Gerçekleri Kitabı"nın yayımını durdurdu

"Dünya Gerçekler Kitabı" o kadar faydalı olduğunu kanıtladı ki, diğer federal kurumlar da onu kullanmaya başladı (Amazon)
"Dünya Gerçekler Kitabı" o kadar faydalı olduğunu kanıtladı ki, diğer federal kurumlar da onu kullanmaya başladı (Amazon)
TT

ABD istihbaratı, yayınlanmasının üzerinden 60 yıl geçtikten sonra "Dünya Gerçekleri Kitabı"nın yayımını durdurdu

"Dünya Gerçekler Kitabı" o kadar faydalı olduğunu kanıtladı ki, diğer federal kurumlar da onu kullanmaya başladı (Amazon)
"Dünya Gerçekler Kitabı" o kadar faydalı olduğunu kanıtladı ki, diğer federal kurumlar da onu kullanmaya başladı (Amazon)

CIA, 60 yılı aşkın bir sürenin ardından dün, popüler referans kılavuzu olan Dünya Bilgi Kitabı'nın (World Factbook) yayınını durduracağını açıkladı.

Kurumun internet sitesinde yayınlanan açıklamada, bilgi kitabının sona erdirilmesinin belirli bir nedeni açıklanmadı, ancak karar, Direktör John Ratcliffe'in kurumun temel misyonlarına hizmet etmeyen programları sona erdirme sözünün ardından geldi.

Dünya Bilgi Kitabı (World Factbook), ilk olarak 1962'de istihbarat görevlileri için gizli bir basılı kılavuz olarak yayınlandı. Kitap, ekonomileri, orduları, kaynakları ve toplumları da dahil olmak üzere yabancı ülkelerin ayrıntılı, sayısal bir profilini sunuyordu. Faydası o kadar büyüktü ki, diğer federal kurumlar da kullanmaya başladı ve on yıl içinde gizliliği kaldırılmış bir versiyonu halka sunuldu.

1997'de çevrimiçi ortama geçtikten sonra, The Factbook hızla gazeteciler, genel kültür meraklıları ve akademik araştırmacılar için popüler bir kaynak haline geldi ve yıllık milyonlarca ziyaretçi çekti. Beyaz Saray, Başkan Donald Trump'ın ikinci döneminin başlarında CIA ve NSA'deki personel sayısını azaltmaya yönelmişti; bu da iki kurumun daha az kaynakla daha fazla iş yapmasına neden olmuştu.

CIA, "Dünya Gerçekleri Kitabı"nın yayımının durdurulması kararıyla ilgili olarak dün gönderilen yorum talebine yanıt vermedi.