​Irak’ta grev çağrıları karşılık buldu: Devlet daireleri kepenk indirdi

Bağdat’taki Hıllani Meydanı’nda güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan çatışma sırasında bir binadan duman yükseliyor (EPA)
Bağdat’taki Hıllani Meydanı’nda güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan çatışma sırasında bir binadan duman yükseliyor (EPA)
TT

​Irak’ta grev çağrıları karşılık buldu: Devlet daireleri kepenk indirdi

Bağdat’taki Hıllani Meydanı’nda güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan çatışma sırasında bir binadan duman yükseliyor (EPA)
Bağdat’taki Hıllani Meydanı’nda güvenlik güçleri ile göstericiler arasında çıkan çatışma sırasında bir binadan duman yükseliyor (EPA)

Iraklı göstericilerin sosyal medya üzerinden yaptığı genel grev çağrıları ülkenin güney ve orta kesimlerinde yer alan kentlerde yoğun bir şekilde karşılık buldu.
Irak’ın başkenti Bağdat’ın yanı sıra Basra, Meysan, Kerbela, Necef, Zikar, Kadisiye ve Babil’de başta üniversiteler olmak üzere çoğu devlet dairesinde tatil ilan edildi. Söz konusu kentlerde mesai saatlerinin başlamasıyla birlikte, greve destek veren gruplar birçok devlet dairesini kapatarak, binaların üstüne ‘halkın emriyle kapalıdır’ yazılı pankartlar astı. Aynı şekilde Basra ve Zikar’da hükümet dairelerine giden yollar gösterici grupları tarafından kapatılırken, Basra ve Meysan’daki bazı petrol tesislerinde greve gidildi.
Irak’ın güney ve orta kentlerinin aksine Bağdat’ta büyük çaplı grev eylemleri gözlemlenmese de, Tahrir Meydanı’na binlerce gösterici akın etti. Gösterilerde gençlerin yoğunluğu ise dikkati çekti.
Irak’ın güney ve orta kesimlerinde sağanak yağışa rağmen göstericiler meydanlardaydı. Güneydeki Zikar kentinde sağanak yağış altında çekilen bir videoda konuşan bir grup gencin, havaların soğumasına rağmen eylemlere devam etme sözü verdiği görülüyor.
Reuters’ın aktardığına göre, göstericiler önceki gün Bağdat’taki bir köprüye yerleşti. Haberde, Bağdat şehir merkezinde bulunan ve bakanlık ile büyükelçilik binalarının bulunduğu Yeşil Bölge’ye giden Ahrar Köprüsü’nde göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandığı aktarıldı. Polisin göz yaşartıcı gaz bombasıyla müdahale ettiği göstericiler köprüye yerleşmeyi başardı. Habere göre, halihazırda güvenlik güçleri köprünün Yeşil Bölge’ye giden tarafını kontrol altında tutarken, göstericiler köprünün diğer bölümüne konuşlandı. 
Öte yandan Irak basınında önceki gün, 3 avukatın kimliği belirsiz kişilerce kaçırıldığı yönünde haberler çıktı. Güvenlik kaynaklarına dayandırılan haberde, silahlı bir grubun Bağdat ve Meysan’da gösterilere destek veren 3 avukatı kaçırdığı belirtildi. Kaynağın aktardığına göre, Bağdat’ın doğusundaki Belediyat bölgesinde Abdulkerim el-Amiri ve Hamis el-Madi isimli avukatlar kaçırıldı. Kaynak, geçtiğimiz hafta da Ali es-Saidi isimli avukatın Bağdat’taki Sealibe bölgesindeki evinden kimliği belirsiz kişilerce kaçırıldığını belirtti.
Kaynak ayrıca, Meysan’ın kent merkezi Amara’da Ali Casıb Hattab isimli bir avukatın kaçırıldığını aktardı. Şarku’l Avsat, söz konusu kaçırma olayını bağımsız bir kaynaktan henüz teyit edebilmiş değil.



Komutanı tarafından Gazze'ye girmeye zorlanan İsrail askeri intihar girişiminde bulundu

Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
TT

Komutanı tarafından Gazze'ye girmeye zorlanan İsrail askeri intihar girişiminde bulundu

Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)

İsrail medyası, Gazze Şeridi'ne yönelik savaşın zorlukları nedeniyle sadece bir hafta içinde dört İsrail askerinin intihar ettiğini bildirdi. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN, komutanlarının sorumsuz davranışlarına karşı çıkan birlikteki arkadaşlarının uyanıklığı olmasaydı neredeyse listeye katılacak olan beşinci bir askerin hikayesini açıkladı.

Muhabir Carmela Menashe, askerlerden alıntı yaparak, arkadaşlarının ‘Gazze'ye girmeyi reddettiğini, ancak komutanının onu zorladığını, bunun üzerine askerin silahın namlusunu ağzına dayadığını ve kendini vurmakla tehdit ettiğini, bunun üzerine komutanın onu hafta sonu izninden men ederek cezalandırmaya karar verdiğini’ anlattı.

dfgthy
Meslektaşlarının cenaze töreni için mezarlığa giden yaralı İsrail askerleri, 8 Temmuz 2025 (AP)

İsrailli muhabire göre, ‘asker başlangıçta kabul etti ve Gazze'ye girdi. Ancak sonra geri döndü ve tekrar dışarı çıkmak istedi; komutana orada kalamayacağını açıklamaya çalıştı. Komutan onu hafife aldı ve onu başka cezalarla tehdit etti. Birlikteki arkadaşları son anda devreye girerek intihar etmesini engelledi ve onu psikolojik destek subayıyla görüşmeye zorladı.’

Psikolojik destek subayı, askerin durumunun Gazze Şeridi'ne girmesine izin vermediğine karar vererek onu birlik dışında tedavi görmesi için göndermiş; psikolojik durumunun ciddi olduğu teşhis edilmiş ve askerin ordudan tamamen terhis edilerek tedavi altına alınmasına karar verilmiş.

Muhabir, “Askerin durumu benzersiz değil; savaş binlerce askeri travmatize ediyor. Zamanında gerekli tedaviyi görmeyenler kendilerini ciddi bir depresyon içinde buluyor ve bu da aşırı durumlarda intihara yol açabiliyor” dedi.

4 asker intihar etti

Tel Aviv medyası sadece geçen hafta dört askerin intihar ettiğini ve savaşın başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana intihar eden asker sayısının 44'e yükseldiğini duyurdu.

İntihar eden askerlerin çoğunluğunun aktif görevdeki yedek askerler olduğunu belirten Haaretz gazetesi, İsrailli askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde intihar eden askerlerin büyük bir kısmının savaş sırasında psikolojik durumlarını önemli ölçüde etkileyen durumlara maruz kaldıklarını aktardı.

xcvfgbh
Temmuz 2025'te Gazze Şeridi'nde öldürülen meslektaşlarının cenaze töreninde ağlayan İsrailli askerler (AFP)

Gazete, orduda aktif görevde olan İsrailli askerlerin intihar oranlarının önceki yıllara göre artış gösterdiğini doğruladı.

Kaynaklar, intiharların bazen iç raporlarda ‘çatışma dışı ölüm’ veya ‘soruşturma altındaki durumlar’ gibi muğlak etiketler altında kategorize edilmesi nedeniyle gerçek sayının daha yüksek olabileceğini tahmin ediyor.

Şarku’l Avsat’ın Haaretz'den aktardığına göre İsrail ordusu, 2024 yılının başından bu yana yaklaşık bin 600 askerin travma sonrası stres semptomlarından mustarip olduğunu kabul ediyor ve bu da yaklaşık 250 askeri ruh sağlığı nedenleriyle terhis etmesine neden oldu.

Veriler intihar eden askerlerin çoğunun geçtiğimiz mart ayında yeniden başlayan savaştan bu yana çatışmaların devam ettiği Gazze'deki çatışmalara katıldığını gösteriyor.

cdfgthy
Temmuz ayında Gazze'de öldürülen bir İsrail askerinin cenaze töreninden (EPA)

Cepheden dönen askerlerin psikolojik olarak yalnızlaştığı ve özellikle muharebe tugaylarına yeni katılanlar ile dışlanmış sosyal sınıflara mensup askerlere yeterli psikolojik bakım sağlanmadığı belirtiliyor.

Ordu, sahadan dönen askerlerle ilgili sessiz bir iç krizle karşı karşıya; bu askerler fiziksel yaralanmaların ötesinde derin psikolojik yaralar da taşıyor ve bu da bazılarının son bir kaçış olarak intiharı seçmesine neden oluyor.

Gözlemciler Gazze savaşının sadece Filistinlileri tüketmekle kalmadığını, aynı zamanda İsrail'in iç cephesinde de giderek artan bir çatlağa neden olduğunu, askerlerin karada savaşırken psikolojik kaderlerinin havada asılı kaldığını düşünüyor.