Çocuklar neden yalan söyler?

Çocuklar neden yalan söyler?
TT

Çocuklar neden yalan söyler?

Çocuklar neden yalan söyler?

Uzman Klinik Psikolog Müjde Yahşi, yaşamın ilk 5 yılında çocukların gerçek ile gerçek dışını ayıramadığını ve hayali hikâyeler uydurduğunu belirterek, “Örneğin; her sabah çantasını takıp okula giden abisini gören 3 yaşındaki bir çocuk teyzesine ben de okula gidiyorum diyebilir hatta bunu en ufak ayrıntılarıyla süsleyerek okulda öğretmeninin kendisine verdiği ödevlerden de bahsedebilir. Bunlar 6 yaş öncesi görülen, hayali içeriği olan ve gerçek anlamda yalan özelliği taşımayan sözde yalanlardır” dedi.
Çocuk, 6 yaşını doldurmasına rağmen hala yalan söylemeye devam ediyorsa, bu durumda alışkanlıktan söz edilebileceğini anlatan Psikolog Müjde Yahşi, “Örneğin; 8 yaşındaki bir çocuğun ödevi olduğu halde ödevini yapmamak için ebeveynine sürekli ödevini yaptığını söylemesi, derslerden kaçmak için öğretmenine her defasında kitaplarını evde unuttuğunu söylemesi ya da arkadaşlarından kopya çekerek başarı elde etmeye çalışması, yalanın alışkanlık haline geldiğini bize gösterir” diye konuştu.
Yalanı alışkanlık haline getirmiş çocukların 2 özelliği olduğunu dile getiren Psikolog Müjde Yahşi, “Biri; kendilerini kontrol edememeleri diğeri ise aşırı bencillikleridir. Bu 2 kişilik özelliğine neden olan şey ailenin ve çevrenin çocuk ile olan olumsuz ilişkileridir, yani aile çocuk ile yeteri kadar sağlıklı sosyal ilişkiler kuramamışsa ve çocuğun ihtiyacı olan eğitimsel koşulları sağlamamışsa çocuk kendini kontrol edemez ve aşırı bencil davranışlarda bulunarak yalan söylemeye devam eder.
Yalan söylemeyi ortaya çıkaran 4 etken vardır bunlar; aşağılık duygusu, suçluluk duygusu, saldırganlık ve kıskançlıktır.
Örneğin ebeveynin; çocuğu sürekli başkaları ile mukayese ederek aşağılaması, onu yaptığı hatalardan dolayı sürekli suçlaması, çocuk bir şeyleri merak edip kurcalamak isterken onu sürekli engelleyerek saldırganlaştırması ve doğuştan getirdiğimiz kıskançlık duygusunu yanlış tutumlar ile beslemesi, yalan söylemeyi ortaya çıkaran etkenlerdir” diye konuştu.
Ergenlik dönemine uzanan yalanların bu defa türü ve içeriğinin değiştiğini ifade eden Psikolog Müjde Yahşi, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Örneğin; arkadaşının beğendiği fakat kendisinin beğenmediği bir film için kendi fikrinin aksine nezaket adına iyi yorumlar yapması ya da kalbini kırdığı bir arkadaşının sırf gönlünü almak için ona beyaz yalanlar söylemesi ergenin bilinçli bir davranışla yalana başvurması diyebiliriz. Ergende görülen bu tür yalanlar sosyal yalanlardır.
Çocuklar 2 nedenden dolayı yalan söyler. Birincisi; korku ve baskıdır. İkincisi de taklit ve model almadır.
Örneğin; anahtarını kaybeden anne, 5 yaşındaki kızını suçlayarak “sen aldın biliyorum, itiraf edersen sana oyuncak alacağım”diyerek baskı yapması ve bunun neticesinde çocuğun da anahtarı almadığı halde “evet ben aldım ama sakladığım yeri bulamıyorum” demesi baskının neden olduğu yalandır.
Ya da bir babanın 10 yaşındaki çocuğuna “söyle çabuk bu vazoyu sen mi kırdın” şeklinde hiddetle sorduğu soru, çocuğun vazoyu kırmasına rağmen cezalandırılacağım korkusuyla “hayır ben kırmadım” dediği korkunun neden olduğu yalandır.
Anne 6 yaşındaki çocuğuyla alışverişe gittikleri halde alışverişe gitmedikleri konusunda çocuğunu sıkı sıkı tembihleyerek “alışveriş yaptığımızı sakın babana söyleme” demesi çocuğun anneyi model almasına ve benzer şekilde yalan söylemesine neden olabilir.
Ya da baba araç kullanırken telefondaki arkadaşına evde dinleniyorum biraz hastayım demesi 4 yaşındaki çocuğun babayı taklit etmesine ve çocuğun benzer şekilde yalan söylemesine neden olabilir.
Tüm bu örnekler duygusal ihtiyaçları ve eğitimsel koşulları yeteri kadar karşılanmış bir çocukta aslında pek rastlanmaz.
Benlik algısı olumlu, değersizlik, yetersizlik ve suçluluk gibi olumsuz duygular barındırmayan, yeterince ilgi, sevgi, şefkat gösterilen, güven temelli bir ilişki kurulan, başkalarının haklarına değer vererek yetiştirilen çocuk yalan söylemez. Zira yalan söylemeyen çocuk özgüvenlidir, çevresiyle uyum içindedir, milli, manevi ve ahlaki değerleri yaşamına geçirerek kişiliği ile bütünleştirmiştir.
Ebeveynlere önerilerim; anne ya da baba olarak öncelikle kendi davranış ve tutumlarını gözden geçirmeliler. Doğru söylemenin yararlarını çocuğun yaşına ve gelişime uygun yöntemle çocuğa aktarmalılar. Gerçeği söyletmek için ödül ya da ceza yöntemine asla başvurmamalılar. Çocuğun sosyalleşmesini sağlamalılar. Arkadaşlık, grup, kurul ve kurum gibi bağlılıkların önemini vurgulamalılar. Vatan ve millet kavramlarını özümsetmeliler. Manevi ve ahlaki değerlerimizi yaşamalı ve yaşatmalılar.”



The Walking Dead'in yıldızından ikinci sezona dair büyük ipucu

The Walking Dead: Dead City'nin 8 bölümden oluşacak ikinci sezonunun çekimleri geçen yıl nisanda başlamış ve temmuzda Massachusetts eyaletinde sona ermişti (AMC)
The Walking Dead: Dead City'nin 8 bölümden oluşacak ikinci sezonunun çekimleri geçen yıl nisanda başlamış ve temmuzda Massachusetts eyaletinde sona ermişti (AMC)
TT

The Walking Dead'in yıldızından ikinci sezona dair büyük ipucu

The Walking Dead: Dead City'nin 8 bölümden oluşacak ikinci sezonunun çekimleri geçen yıl nisanda başlamış ve temmuzda Massachusetts eyaletinde sona ermişti (AMC)
The Walking Dead: Dead City'nin 8 bölümden oluşacak ikinci sezonunun çekimleri geçen yıl nisanda başlamış ve temmuzda Massachusetts eyaletinde sona ermişti (AMC)

The Walking Dead: Dead City'nin ikinci sezonunda Negan'ın yeni yönleri ortaya çıkacak. Yan dizi, Maggie ve Negan'ın zombilerin istila ettiği New York sokaklarında, hem dış tehditlerle hem de karmaşık geçmişleriyle mücadelesini konu alıyor. 

İlk sezon, birbirlerine düşman olan ikilinin Maggie'nin oğlu Hershel'ı Hırvat adlı yeni bir düşmandan kurtarma çabasını ve aralarındaki zoraki ittifakı ele almıştı. Aralarındaki kanlı geçmişe rağmen Dead City, Negan'ın insani yönlerini daha önce hiç olmadığı kadar öne çıkardı. İkinci sezondaysa bu dönüşüm daha da derinleşecek.

Jeffrey Dean Morgan, Jack Quaid'le başrolü paylaştığı yeni filmi Neighborhood Watch'u tanıtırken Screen Rant'e verdiği röportajda, Dead City'nin yeni sezonuyla ilgili ipuçları verdi. Morgan, karakterinin zamanla nasıl değiştiğini şöyle anlattı:

Onu ilk tanıdığımızda dünyanın en kötü adamıydı. Ama zaman geçtikçe başka bir yüzünü görmeye başladık.

59 yaşındaki Morgan kendi karakter yolculuğunu, yeni projesindeki rol arkadaşı Jack Quaid'in dönüşümleriyle kıyasladı ve şöyle devam etti:

Jack genellikle dışarıdan iyi görünen ama içinde karanlık bir taraf barındıran karakterleri oynuyor. Bense tam tersiyim. Her zaman İlk anda karanlık bir imajla çıkıyorum karşınıza ama sonra içimde başka bir taraf olduğunu keşfediyorsunuz. Bu yıl Negan'ın bir başka yönünü daha göreceğiz. Maggie’yle arasındaki ilişki ve bunun bu kıyamet sonrası New York'ta nasıl şekillendiği üzerine yeni şeyler izleyeceğiz. Hikaye devam ediyor. Eğlenceli bir yıl olacak.

Negan'ın bitmeyen kefaret arayışı

Dead City'nin ikinci sezonu Negan'ın, The Walking Dead'in son sezonlarında başlayan kefaret arayışını sürdürecek gibi görünüyor. Glenn ve Abraham gibi sevilen karakterleri acımasızca katleden zalim bir liderken; zamanla daha karmaşık, insani yönleriyle öne çıkan bir figüre dönüştü. Maggie ise yaşadığı kayıplar ve geçmişteki vahşet yüzünden hâlâ onu affedemeyen, acı ve öfke dolu bir karakter olmaya devam ediyor. İkili arasındaki bu kırılgan ateşkes ve yıllara yayılan travma, yan dizisinin duygusal merkezinde yer almayı sürdürecek.

The Walking Dead: Dead City'nin ikinci sezonu, ABD'de 4 Mayıs'ta yayına girecek. Birleşik Krallık'ta ise haziranda izleyiciyle buluşması planlanıyor. Türkiye içinse henüz resmi yayın tarihi duyurulmadı. 

Dead City'nin ilk sezonu, Türkiye'de TV+ üzerinden izlenebilir.

The Walking Dead evreni, 15 yıllık geçmişi ve pek çok yan dizisiyle bugün hâlâ genişlemeye devam ediyor. İlk dizi artık zombi türünü aşarak bir televizyon klasiği haline geldi. 

Independent Türkçe, Screen Rant, Collider