​İspanya, Rusya’nın ‘Katalonya bağımsızlık referandumuna’ müdahalesi soruşturuluyor

Katalan lider Kim Tora Katalonya Yüksek Mahkemesi’nde (Reuters)
Katalan lider Kim Tora Katalonya Yüksek Mahkemesi’nde (Reuters)
TT

​İspanya, Rusya’nın ‘Katalonya bağımsızlık referandumuna’ müdahalesi soruşturuluyor

Katalan lider Kim Tora Katalonya Yüksek Mahkemesi’nde (Reuters)
Katalan lider Kim Tora Katalonya Yüksek Mahkemesi’nde (Reuters)

İspanya’da son genel seçimlerde hükümet kurmayı zorlaştıran bir tablo çıkması ve Katalan krizinin devam etmesiyle siyasi gerginlik atmosferi hakim.
Bunlarla birlikte, İspanyollar Ulusal Mahkeme’nin, Sivil Muhafızlar’a bağlı Terörle Mücadele Birimi ile işbirliği içerisinde çok gizli bazı soruşturmaları denetlediği haberleriyle güne uyandı.
Gizli soruşturmalar, Rus askeri istihbaratının,  2017’de Katalonya'nın bağımsızlık referanduma müdahale ederek, İspanya'da siyasi istikrarı bozmaya yönelik faaliyetlerde bulunup bulunmadığını araştırıyor.
Söz konusu haberlere göre soruşturmalarda, Avrupa’yı istikrarsızlaştırma hedefiyle hareket ettiği şüphesiyle bazı Avrupa ülkelerinde soruşturmalara tabi olan Rus askeri istihbaratı içerisindeki ‘Birim 29155’ olarak bilinen gruba odaklanılıyor.
Tamamen gizlilik içinde yürütülen soruşturmalar, Katalonya'daki ayrılıkçı gündemin ardından yaşanan, özellikle de bağımsızlık yanlısı Cumhuriyeti Savunma Komitesi (CDR) tarafından gerçekleştirilen şiddeti takip etmekle görevlendirilen hakim tarafından denetleniyor.
2018’de eski casus Sergey Skripal ve kızının İngiltere’de zehirlenmesinin ardından, İngiliz hükümeti, Rus askeri istihbaratının bu seçkin birimine resmen suçlama yöneltmişti.
Alman istihbaratı, geçtiğimiz Mayıs ayında Katalonya’daki ayrılıkçı harekete Rus desteği olduğuna dair Madrid’e bilgi vermişti.
Almanya Anayasayı Koruma Dairesi (BfV) Direktörü Hans Georg Maassen, Berlin’deki uluslararası bir sempozyumda, “Rusya Katalan ayrılıkçılar gibi radikal örgütler aracılığıyla kamuoyunu etkilemek için gizli operasyonlar yürütme peşinde” ifadelerini kullanmıştı.
İspanya’da Sivil Muhafızlar’a bağlı Terörle Mücadele Birimi tarafından radikal Katalan grupların faaliyetleri hakkında yürütülen son soruşturmalarda, eski Katalan liderlerin Rus istihbarat servisleriyle bağlantılı olduğu tespit edilmişti.
Bu servislerden eski Katalonya özerk hükümetinin lideri Carles Puigdemont’a ‘bağımsızlık ilan etmesi’ yönünde çağrıda bulunan kısa mesajlar gönderildiği belirtilerek, bu adımın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in desteğine sahip olduğu iddia edilmişti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un geçtiğimiz yıl Kasım ayında yaptığı İspanya ziyareti sırasında, manipüle haberlerle mücadele için bir anlaşma imzalanmış, siber güvenliğe yönelik tehditlerle mücadele etmek için ortak bir çalışma grubu kurmaya karar verilmişti.



Macron: Bugünün savaşı uzayda yaşanıyor

Macron, yeni askeri uzay komuta merkezine ev sahipliği yapan Fransız uzay ve havacılık merkezi Toulouse'da konuşuyor (AFP) 
Macron, yeni askeri uzay komuta merkezine ev sahipliği yapan Fransız uzay ve havacılık merkezi Toulouse'da konuşuyor (AFP) 
TT

Macron: Bugünün savaşı uzayda yaşanıyor

Macron, yeni askeri uzay komuta merkezine ev sahipliği yapan Fransız uzay ve havacılık merkezi Toulouse'da konuşuyor (AFP) 
Macron, yeni askeri uzay komuta merkezine ev sahipliği yapan Fransız uzay ve havacılık merkezi Toulouse'da konuşuyor (AFP) 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın oluşturduğu tehdit nedeniyle modern çatışmaların uzayda yaşandığını ve gelecekteki savaşların orada başlayacağını söyledi. Macron, uzaydaki askeri faaliyetlere milyarlarca avro ilave harcama yapılacağını duyurdu.

Fransa'nın havacılık ve uzay endüstrisinin merkezi ve yeni Uzay Komuta Merkezi'ne ev sahipliği yapan Toulouse'da konuşan Macron, "Bugünün savaşları uzayda yapılıyor ve yarının savaşları uzayda başlayacak" dedi. Macron, "Uzay artık güvenli bir liman değil; bir savaş alanına dönüştü" ifadesini kullandı.

Rusya'nın 2022'de Ukrayna'ya yönelik kapsamlı işgalinin ardından uzayda "casusluk" faaliyetleri yürüttüğünü belirtti. Rus uzay araçlarının Fransız uydularını izlediğini, GPS sinyallerinin yaygın olarak engellendiğini ve uzay altyapısına yönelik siber saldırılar gerçekleştirildiğini belirtti.

Macron ayrıca, "Rusya'nın uzayda nükleer silah kullanma tehdidinin şok edici olduğunu ve bunun sonuçlarının tüm dünya için felaket olacağını" söyledi. Macron, ayrıntı vermeden, 2030 yılına kadar uzaydaki askeri faaliyetler için 4,2 milyar avro (4,9 milyar dolar) ilave fon sağlanacağını duyurdu.


ABD tarihinin en uzun hükümet kapanışı sona erdi

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

ABD tarihinin en uzun hükümet kapanışı sona erdi

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Kongresi, dün, 43 gün süren ve ülkenin hayati ekonomik sektörlerinde aksamalara yol açan, yüz binlerce işçinin maaşsız kalmasına neden olan ABD tarihindeki en uzun hükümet kapanışını sona erdirdi. Demokratlar ve Cumhuriyetçiler bütçe krizinin sorumluluğunu paylaştı.

ABD Başkanı Donald Trump, dün Demokratları "gasp" ile suçladığı hükümet fonlama yasa tasarısını imzaladı. Trump, yasa tasarısını imzalamadan önce Oval Ofis'te etrafında toplanan Cumhuriyetçi milletvekillerinin alkışları arasında, "Bugün gasplara asla boyun eğmeyeceğimize dair net bir mesaj veriyoruz" dedi.

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi, federal departman ve kurumların yeniden açılmasını öngören Senato'dan geçen paketi salt çoğunlukla onaylarken, birçok Demokrat, parti liderlerinin teslimiyeti olarak gördükleri bu duruma öfke duyduklarını dile getirdi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson, oylama öncesinde Demokratlara karşı sert konuşmasında, "Bunun acıya yol açacağını biliyorlardı ve yine de yaptılar... Hepsi anlamsızdı. Yanlış ve kötüydü." dedi.

Şimdi, ücretsiz izne çıkarılan yaklaşık 670 bin federal çalışan işe geri dönecek ve maaş bordrosunda maaş almadan kalan benzer sayıda kişi (60 binden fazla hava trafik kontrolörü ve havalimanı güvenlik personeli de dahil) geriye dönük maaşlarını alacak.

Anlaşma ayrıca, Trump tarafından kapanma sırasında işten çıkarılan federal çalışanların işe iadesini öngörürken, ülke genelinde aksayan hava ulaşımının kademeli olarak normale dönmesini de öngörüyor.

Beyaz Saray, Başkan Donald Trump'ın hükümetin kapanmasını sona erdirmek için bir yasa tasarısını imzalayacağını ve imzalamanın yerel saatle 21:45'te gerçekleşeceğini açıkladı.

Trump, oylama hakkında pek bir şey söylemedi; ancak sosyal medyada Demokratları "ülkemizi kapatma konusundaki son eylemleri nedeniyle ülkemize 1,5 trilyon dolara mal olmakla" suçladı.

Kapanmanın maliyeti henüz belirlenmedi, ancak Kongre Bütçe Ofisi, bunun 14 milyar dolarlık ekonomik büyüme kaybına yol açtığını tahmin ediyor.


Mali’de isyancılar ülkeyi yakıt ablukasına aldı

Mali'de vatandaşlar yakıt alabilmek için uzun kuyruklarda günlerce beklemek zorunda kalıyor (AFP)
Mali'de vatandaşlar yakıt alabilmek için uzun kuyruklarda günlerce beklemek zorunda kalıyor (AFP)
TT

Mali’de isyancılar ülkeyi yakıt ablukasına aldı

Mali'de vatandaşlar yakıt alabilmek için uzun kuyruklarda günlerce beklemek zorunda kalıyor (AFP)
Mali'de vatandaşlar yakıt alabilmek için uzun kuyruklarda günlerce beklemek zorunda kalıyor (AFP)

El Kaide bağlantılı Cemaat Nusret el-İslam vel-Müsliminin (CNIM) örgütünün saldırıları nedeniyle Mali'deki yakıt kıtlığı sürüyor. 

BBC'nin analizinde, CNIM'nin yıllardır süren isyanını ekonomik savaşa çevirecek şekilde genişlettiğine dikkat çekiliyor. 

Militanların başkent Bamako'ya giden 100'den fazla kamyonu ateşe verdiği ve sürücüleri kaçırdığı aktarılıyor. 

Saldırılar nedeniyle milyonlarca Malilinin günlük hayatı altüst oldu. Okulların ve üniversitelerin kapandığı, gıda fiyatlarının yükseldiği, hastanelerin elektrik kesintileriyle boğuştuğu belirtiliyor. 

Bamako'daki bir benzin istasyonunda bekleyen taksi şoförü Sidi Djiré, "4 gündür buradayım, hâlâ yakıt alamadım" diyor. 

Haberde, birçok taksici ve otobüs şoförünün yakıt almak için benzin istasyonlarında uyumaya başladığı belirtiliyor. Çoğu vatandaşın araç bulamadığı için uzun mesafeleri yürüyerek işe gitmek zorunda kaldığı aktarılıyor. 

Bamako'daki Baco Djicoroni pazarında alışveriş yapan Assitan Diarra gıda fiyatlarının üç katına çıktığını söylüyor:

Şu anda gerçekten zor zamanlar yaşıyoruz. Ama ne yapabiliriz ki? Savaştayız. Allah ülkemize huzur ve barış getirsin.

Esnaflar da nakliye maliyetlerinin artması nedeniyle fiyatların yükseldiğini ifade ediyor.

Diğer yandan analizde, ülkedeki kaosun CNIM ve cunta arasındaki anlaşmazlıklardan kaynaklandığına dikkat çekiliyor. 

Ordu yönetimi, ayrılıkçı grupların yarattığı güvenlik krizini çözeceğine söz vermesine rağmen CNIM gibi örgütlerle anlaşmaya varamadı. 

Ülkenin kuzey ve doğu bölgelerinde nüfuzunu artıran El Kaide bağlantılı örgüt, vur kaç saldırılarına ek olarak ülkeye yakıt ablukası uygulamaya da başladı. 

Denize kıyısı olmayan Afrika ülkesi, yakıt tedarikini Senegal ve Fildişi Sahili gibi komşu ülkelerden karayoluyla sağlamak durumunda. Ancak CNIM'nin ulaşım, elektrik ve lojistiğin can damarı olan yakıtı keserek "hükümeti savunma pozisyonuna zorladığı" belirtiliyor. 

Bölgede bir süredir nüfuzunu artıran Rusya ise Mali'ye hem askeri hem de lojistik destek sözü vermişti. 

Rusya'dan bir heyet, geçen ay Bamako'da Mali Devlet Başkanı Assimi Goita'yla görüşmüştü. Toplantıların ardından Moskova, ülkeye ayda 200 bin ton yakıt ve tahıl göndermeyi taahhüt etmişti. 

Independent Türkçe, BBC, Reuters