Fransa Lübnan'a destek olma çabalarını sürdürüyor

Fransa Lübnan'a destek olma çabalarını sürdürüyor
TT

Fransa Lübnan'a destek olma çabalarını sürdürüyor

Fransa Lübnan'a destek olma çabalarını sürdürüyor

Fransa, özellikle Lübnan için Uluslararası Destek Grubu toplantısını düzenleyerek Beyrut’a destek olma çabalarını sürdürüyor. Bu toplantı, Lübnan’ı yaşadığı krizden çıkarmayı amaçlıyor ve yeni başbakanın göreve getirilerek hükümet kurulması sürecine destek veriyor.
Şarku’l Avsat’ın Fransız kaynaklarından edindiği bilgiye göre, Paris çabalarını sürdürüyor ve Lübnanlıların bunun farkında olmasını istiyor. Fransa, hükümet boşluğunun doldurulması için daha önce kararlaştırılan konferans için hazırlık yapıyor. Paris, bunun gerçekleşmesi halinde Lübnanlıların finansal destek elde edeceklerini bilmelerini istiyor. Bunlardan biri, geçtiğimiz yıl düzenlenen Sedir (CEDRE) Konferansı. Bu konferansta 11 milyar dolar değerinde kredi ve hibe taahhütleri verildi. Ancak asıl sorun, reform yasalarının Temsilciler Meclisi’nden geçirilmesi gerektiğiydi. Ancak bu problem kredi veren tarafların baskısına rağmen çözülemedi.”
Fransız kaynaklar, Beyrut'taki Fransız büyükelçisinin, önceki gün Dışişleri Bakanı Cibran Basil ile görüşmesinin ardından dikkat çektiği açıklamaların tersini vurguladı. Uluslararası Destek Grubu’nun toplantısı için henüz kesin bir tarih belirlenmedi. Beklenen tarihin belirlenmesi Fransa ile diğer tarafların temaslarına bağlı. Büyükelçi, toplantının Aralık 2019’da Fransa’nın başkentinde gerçekleştirileceğini açıkladı. Söz konusu kaynaklar  ise bu açıklamaya şüpheyle yaklaşıyor.
Fransa, istişareler yoluyla, destek grubunun taraflarını bir araya getirerek, Lübnan'a finansal destek sağlama fırsatı olduğuna inanıyor. Ancak Fransa’nın başkentinde ya da başka bir yerde hiçbir taraf finansal desteği sağlayabilecek mekanizmanın biçimini ele almadı. İstifa eden Başbakan Saad Hariri, Lübnan’ın, finansal krizini yenmesi için 5 milyar dolara ihtiyacı olduğunu söyledi. Paris'teki yabancı siyasi kaynaklar, yeni bir hükümetin yokluğunda Lübnan’la ilgili bir konferansın düzenlenmesi ihtimaline şüpheyle yaklaşıyorlar. Söz konusu kaynaklar, bu konunun daha farklı bir şekilde ele alınması gerektiğini belirtiyor. Yani, toplantının Lübnanlıların hükümet kurmadaki başarısına göre gerçekleştirilmesini öngörüyorlar. Onlara göre konferans bu şekilde çalışaydı kurumsal boşluğun doldurulması, mevcut siyasi, ekonomik ve finansal çıkmazın önünün açılması için bir itici güç olacaktı.



Kanal 12: Trump, Noel'den önce Sisi ve Netanyahu'yu bir araya getirerek Gazze planının ikinci aşamasına geçişi duyurmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
TT

Kanal 12: Trump, Noel'den önce Sisi ve Netanyahu'yu bir araya getirerek Gazze planının ikinci aşamasına geçişi duyurmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yaklaşan ABD ziyareti kapsamında bazı ek görüşmeler yapılması bekleniyor. Netanyahu'nun 29 Aralık'ta ABD Başkanı Donald Trump ile Florida'daki tatil beldesinde bir araya gelmesi ve bazı üst düzey toplantılara katılması planlanıyor. İsrail televizyonu Kanal 12’nin haberine göre bu ziyaret, ABD yönetiminin Gazze Şeridi için bir barış planında ilerleme kaydetme çabalarının bir parçası.

Pazartesi günü yayınlanan habere göre Beyaz Saray, İsrail'in Gazze ile ilgili Kahire ile stratejik bir anlaşmayı onaylamasını sağlamak için Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Florida'daki toplantıya davet etmeye çalışıyor.

Netanyahu'nun Florida'da sekiz gün kalması ve Trump ile iki görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor. Ayrıca ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Savunma Bakanı Pete Hegseth ile de görüşmeler yapacak.

Kanal 12, ABD'li yetkililerin Tel Aviv'e, Trump'ın Noel'den önce Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta sivil yönetim prototipini de içeren Gazze'deki barış planının ikinci aşamasına geçişi duyurmayı hedeflediğini bildirdiklerini aktardı.

Axios haber sitesi pazar günü, ABD’li ve İsrailli kaynaklara dayandırdığı haberinde, Beyaz Saray'ın iki yıldan fazla bir süre önce Gazze'de savaşın patlak vermesinden bu yana hiçbir temas kurmayan Sisi ve Netanyahu arasında bir zirveye aracılık etmeye çalıştığını bildirdi.

Ancak ABD'li yetkililer, Netanyahu'nun önce İsrail ile Mısır arasında stratejik bir doğalgaz anlaşmasını kabul etmesi ve Sisi'yi bir görüşmeye ikna edecek diğer adımları atması gerektiğini belirtiyor.

Axios, ABD'nin Lübnan ve Suriye dahil olmak üzere Arap ülkelerine teknoloji ve enerji gibi alanlarda ekonomik teşvikler sunarak İsrail ile ilişkiler kurmalarını sağlamayı amaçlayan benzer girişimleri değerlendirdiğini doğruladı.

ABD'li yetkililer, Gazze'deki ateşkesi istikrara kavuşturma ve barış sürecini ilerletme çabalarıyla paralel olarak bunu başarmayı umuyor.

Axios, ABD Başkanı Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner'in Netanyahu’ya İsrail’in ‘barış sürecinde ekonomik diplomasiye ve özel sektörün katılımına’ ihtiyacı olduğunu söylediğini aktardı.

Netanyahu, daha önce ekim ayında Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen ve Trump’ın desteğiyle koordine edilen Gazze’de Barış Zirvesi’ne katılmamıştı.


Kamboçya ve Tayland arasındaki sınır çatışmaları tırmanıyor

Taylandlı askerler helikopterle yaralı bir kişiyi naklederken (EPA)
Taylandlı askerler helikopterle yaralı bir kişiyi naklederken (EPA)
TT

Kamboçya ve Tayland arasındaki sınır çatışmaları tırmanıyor

Taylandlı askerler helikopterle yaralı bir kişiyi naklederken (EPA)
Taylandlı askerler helikopterle yaralı bir kişiyi naklederken (EPA)

Kamboçya’nın başkenti Punom Pen’deki Savunma Bakanlığı, Tayland ordusunun pazartesi gecesi Kamboçya mevzilerini bombaladığını, bombardıman sonucunda iki sivilin öldüğünü, komşu ülkeyle yeniden başlayan sınır çatışmasında Kamboçya'daki ölü sayısının altıya yükseldiğini duyurdu.

Kamboçya Savunma Bakanlığı Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, Tayland ordusunun pazartesi gecesi sınır şehri Banteay Meanchey’i bombaladığını ve ‘56 numaralı ulusal yolda seyahat eden iki sivili öldürdüğünü’ belirtti.

Kamboçya Enformasyon Bakanı Pheaktra Neth, Fransız Haber Ajansı AFP’ye verdiği demeçte, pazartesi günü Tayland sınırındaki Preah Vihear ve Oddar Meanchey illerinde Tayland tarafının bombardımanı sonucu en az dört Kamboçyalı sivilin öldüğünü, yaklaşık 10 sivilin yaralandığını belirtti.

Öte yandan Tayland ordusu, pazar günü başlayan çatışmalarda bir askerin öldüğünü ve 18 askerin yaralandığını açıkladı.

Taraflar, ABD Başkanı Donald Trump'ın arabuluculuğunda sağlanan ateşkesin üzerinden iki ay geçmeden yeniden başlayan çatışmalarla ilgili olarak birbirlerini suçluyor.

Anlaşmazlık, bölgedeki Fransız sömürge yönetimine kadar uzanan yüzyıllık bir sınır anlaşmazlığı üzerine odaklanıyor ve her iki ülke de bazı sınır tapınaklarının mülkiyetini talep ediyor.


İsrail ordusu: Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah hedeflerini vurduk

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği hava saldırıları sonrasında yükselen dumanlar (Arşiv - Reuters)
İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği hava saldırıları sonrasında yükselen dumanlar (Arşiv - Reuters)
TT

İsrail ordusu: Lübnan'ın güneyindeki Hizbullah hedeflerini vurduk

İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği hava saldırıları sonrasında yükselen dumanlar (Arşiv - Reuters)
İsrail'in Lübnan'ın güneyine düzenlediği hava saldırıları sonrasında yükselen dumanlar (Arşiv - Reuters)

İsrail ordusu dün, Lübnan'ın güneyindeki çeşitli bölgelerde Hizbullah'a ait altyapıları vurduğunu duyurdu. Vurulan hedefler arasında, Hizbullah’ın elit grubu Rıdvan Gücü tarafından kullanılan bir eğitim kampı da bulunuyor. İsrail ordusu tarafından yapılan açıklamada, bombalanan yerler arasında Hizbullah'a ait askeri tesisler ve bir füze fırlatma rampasının da olduğu belirtildi.

Saldırılar, İsrail ve Lübnan'ın aralarındaki ateşkesi izleyen askeri komiteye sivil temsilciler göndermesinden bir hafta bile geçmeden gerçekleşti. Bu adım, iki ülkenin Başkan Donald Trump'ın Ortadoğu’da barış gündemine uygun olarak görüşmelerin kapsamını genişletmesi yönündeki ABD'nin aylarca süren talebini karşılamak için atılmış bir adımdı.

İsrail ve Lübnan, 2024 yılında ABD'nin arabuluculuğunda, İsrail ile Hizbullah arasında bir yıldan fazla süren çatışmaları sona erdiren bir ateşkes anlaşması imzaladı. Taraflar o tarihten bu yana birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçluyor.

Lübnan'ın resmi Ulusal Haber Ajansı NNA, İsrail savaş uçaklarının güneydeki birkaç noktaya hava saldırıları düzenlediğini bildirdi.