Hamas ve İslami Cihad heyetleri, Kahire'de İsraille ateşkesin sağlanması için müzakerelere başladı

Hamas ve İslami Cihad heyetleri, Kahire'de İsraille ateşkesin sağlanması için müzakerelere başladı
TT

Hamas ve İslami Cihad heyetleri, Kahire'de İsraille ateşkesin sağlanması için müzakerelere başladı

Hamas ve İslami Cihad heyetleri, Kahire'de İsraille ateşkesin sağlanması için müzakerelere başladı

Hamas ve İslami Cihad heyetlerinin, Kahire’de Mısırlı yetkililerle İsrail ile ateşkesin sağlanması konusunu görüşmek üzere yürüttükleri ayrıntılı müzakereler dün akşam başladı.
Şarku’l Avsat’ın, dün, toplantıların içeriğini bilen bir Mısırlı kaynaktan edindiği bilgiye göre, toplantı birkaç gün sürecek ve Mısırlı yetkililerle tüm Filistin hareketlerinin temsilcileri ilk aşamada birebir görüşecekler. Toplantının, herkes için bağlayıcı bir anlaşmaya varması amacıyla, alanının genişlemesi ve üçlü bir toplantı haline gelmesi ihtimal dışı değildir. Üçlü toplantı ateşkes ve ateşkes içerikli gündemin bir parçası olarak gelebilir.
Müzakerelerde Filistin seçimlerine değinilip değinilmediği ile ilgili kaynak, “Bu madde gündemde değil, toplantılar çoğunlukla İsrail ile ateşkesin sağlanması üzerine gerçekleşiyor” bilgisini verdi.
Kahire görüşmelerinin ardından Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye’nin dış ziyaretleri kapsamındaki soruya Mısırlı kaynak, “Mısır dışı kaynaklardan edinilen bilgiler dış ziyaretlerin Katar, Rusya ve Türkiye'ye gerçekleşebileceğine işaret ediyor. Ancak tartışmalar öncü bir konumda kaldıktan ve sonuçları ortaya çıktıktan sonra bunun ne denli mümkün olacağı netlik kazanacak” dedi.
Hamas hareketi, dün akşam yaptığı açıklamada, "Heniyye, Filistin meselesiyle ilgili birçok önemli dosyayı takip etmek için Mısırlı yetkililerle görüşmeler yapacak" ifadelerine yer verildi.
Hamas yetkilileri, Heniyye’nin ve Mısır dışındaki Hamas delegasyonunun ziyaretlerinin "onaylanması veya reddedilmesi" ile ilgili olarak Şarku’l Avsat’ın sorduğu sorulara cevap vermeyi reddetti.
Mısır'daki müzakereler başlamadan önce, Filistin Ulusal İdaresi ile Hamas arasındaki anlaşmazlıklar Gazze Şeridi'nde bir sahra hastanesi kurulması için ABD’li taraflarla anlaşmalar yapılması gerekçesiyle yeniden baş gösterdi.
Filistinli kaynaklar, Fetih Hareketi Merkez Komitesi üyesi Azzam El-Ahmed'in, İslami Cihad ve Hamas görüşmelerinin ayrıntılarını ve sonuçlarını öğrenmek için birkaç gün içinde Mısır'ı ziyaret edeceğini aktardı.



Şarku’l Avsat'a konuşan Hamas’a yakın kaynak: Doha'da gerçekçi yaklaşımlar tartışılıyor ve anlaşma Washington'un elinde

Zikim Sınır Kapısı yakınlarındaki bir dağıtım noktasından yardım almaya çalışırken öldürülen bir adamın cesedini taşıyan Filistinliler (AFP)
Zikim Sınır Kapısı yakınlarındaki bir dağıtım noktasından yardım almaya çalışırken öldürülen bir adamın cesedini taşıyan Filistinliler (AFP)
TT

Şarku’l Avsat'a konuşan Hamas’a yakın kaynak: Doha'da gerçekçi yaklaşımlar tartışılıyor ve anlaşma Washington'un elinde

Zikim Sınır Kapısı yakınlarındaki bir dağıtım noktasından yardım almaya çalışırken öldürülen bir adamın cesedini taşıyan Filistinliler (AFP)
Zikim Sınır Kapısı yakınlarındaki bir dağıtım noktasından yardım almaya çalışırken öldürülen bir adamın cesedini taşıyan Filistinliler (AFP)

Müzakereler hakkında bilgi sahibi bir Hamas kaynağı dün Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, “Ateşkes müzakerelerinde şu anda önerilen gerçekçi yaklaşımlar var, ancak anlaşma esas olarak İsrail'e baskı yapma araçlarına sahip olan ABD'nin tutumuna bağlı” dedi.

Kaynak, “İsrail tarafından sunulan ve Morag Koridoru’yla ilgili önceki haritalardan geri adım atılmasını içeren yeni haritaların olumlu bir adım olduğunu ve bir anlaşmaya varmak için siyasi ortamın hazırlanmasına katkıda bulunabileceğini düşünüyorum. Ancak halen birçok ayrıntı ve koşulun öne sürüldüğü hassas bir müzakere aşamasında olduğumuza inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.
İsrail'in el-Bureyc Mülteci Kampı’na düzenlediği saldırıda hasar gören bir binanın enkazı arasında hayatta kalanları arayan Filistinliler (AFP)

Kaynak sözlerini şöyle sürdürdü: “Hamas saldırganlığı sona erdirmek ve soykırımı durdurmakla ilgileniyor. Bu aşamada on kişiyle başlayabilecek bir takas anlaşmasında bir dizi esirin serbest bırakılmasını içeren kapsamlı bir anlaşmaya doğru giden net bir vizyona sahip ve bu anlaşmanın başarılı olması için çok çalışıyor… Herhangi bir gerçek ilerleme İsrail'in Gazze Şeridi'nden net bir şekilde çekilmesine dayanmalıdır ve bu atlanamayacak bir ön koşuldur. Gerçekçi yaklaşımlar var ve bir anlaşmaya yakın olabiliriz, ancak bu esas olarak İsrail işgaline baskı yapma araçlarına sahip olan ABD'nin tutumuna bağlı.”

Doha bir haftadan uzun bir süredir, üçüncü bir ateşkes anlaşmasına (ilki Aralık 2023, ikincisi Ocak 2025) varmak üzere Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda Hamas ve İsrail arasında dolaylı görüşmelere sahne oluyor.

Kahire el-İhbariyye televizyon kanalının salı günü bildirdiğine göre, insani yardımların Gazze Şeridi'ne girişi, hastaların çıkışı ve mahsur kalanların geri dönüşüyle ilgili ayrıntıları görüşmek üzere Kahire'de yapılan Mısır-Katar-İsrail görüşmelerinde ilerleme kaydedildi. Kanal, Mısır İstihbarat Başkanı Hasan Mahmud Reşad'ın Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Filistin ve İsrail taraflarından heyetlerle anlaşmanın önündeki ‘engellerin aşılması’ için görüşmeler yaptığını bildirdi.

İsrail daha önce kuvvetlerinin Refah kenti yakınlarındaki Mısır sınırı boyunca uzanan üç kilometre genişliğindeki tampon bölge ve Refah'ı Gazze Şeridi'nin ikinci büyük kenti olan Han Yunus'tan ayıran Morag Koridoru da dâhil olmak üzere nispeten geniş bir alanda kalmasında ısrar etmişti.

Filistin ve İsrail basınında yer alan haberlere göre Hamas, İsrail güçlerinin Mart ayındaki son ateşkesin çökmesinden önce konuşlandıkları mevzilere geri çekilmesini talep ediyor. Bu mevziler, İsrail’in son dönemde kontrol ettiği yeni bölgeleri ve ‘insani yardım şehri’ olarak bilinen, Gazze Şeridi’nin yaklaşık 365 kilometrekarelik toplam alanının yüzde 40’ını kapsayan izole edilmiş bölgeyi kapsamıyor. Söz konusu bölgenin yaklaşık 600 bin Gazzeliyi barındırması öngörülüyor, ayrıca ileride daha fazla kişiyi yerinden etmeye uygun şekilde planlanmış. Bu şehir, Gazze Şeridi ile Mısır arasındaki coğrafi bağlantıyı da ortadan kaldırıyor.