Trump: NATO üyesi Türkiye oldukça iyi bir iş çıkarıyor

Trump: NATO üyesi Türkiye oldukça iyi bir iş çıkarıyor
TT

Trump: NATO üyesi Türkiye oldukça iyi bir iş çıkarıyor

Trump: NATO üyesi Türkiye oldukça iyi bir iş çıkarıyor

ABD Başkanı Donald Trump, NATO Liderler Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, "NATO üyesi Türkiye oldukça iyi bir iş çıkarıyor” dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, İngiltere’nin başkenti Londra’da gerçekleştirilen NATO Liderler Toplantısı kapsamında Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüştü. Görüşmede açıklamalarda bulunan Trump, toplantının başarılı geçtiğini belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin detaylarını anlattı.
"Her şeyi görüştük. Suriye’yi ve Kütleri görüştük” diyen Trump, “NATO üyesi Türkiye oldukça iyi bir iş çıkarıyor” dedi.
Trump, Türkiye’nin Suriye’deki faaliyetleri ile ilgili, “Sınırda da çok iyi iş yaptılar. Güvenli bölgede de iyi işler yapıyorlar. Tabii ki uzun zamandır devam eden çatışmalar vardı. Ateşkes çok ama çok iyi devam ediyor” şeklinde konuştu.
Rusya Devlet Başkanı Putin’in orta menzilli füze sitemleri konusundaki adımlarına ilişkin Trump, “Rusya ile birçok konuda görüşüyoruz. Nükleer silahların üretilmesinin sona erdirilmesi de çok önemli. Bence dünyadaki bir numaralı sorun bu. Diğer her şeyden daha önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda gerçekten yoğun çalışmalarımız var. Bir şeyler olmasını istiyorlar, ben de aynı fikirdeyim. Çin’in de bizimle aynı görüşte olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Almanya’nın ABD’nin önemli bir ticaret ortağı olduğunu söyleyen Trump, “Zorlu görüşmeler oldu. Büyük bir dengesizlik olduğunu söyleyebilirim. Onlarca yıldır ABD ve Avrupa arasında büyük bir ticaret dengesizliği var” diye konuştu.
ABD’nin adil bir ticaret istediğini söyleyen Trump, “Ne olacağını göreceğiz. Çin’le görüşüyoruz diğerleriyle görüşüyoruz. Güney Kore ile Japonya le anlaşma yaptık. Japonya ile yaptığımız anlaşma önümüzdeki yıl da devam edecek. En önemli anlaşma Kanada ve Meksika ile yapılacak USMCA olacak" şeklinde konuştu.
Çin’in 5G alt yapısıyla ilgili olarak Trump, “Çin’in 5G altyapısının bir güvenlik tehdidi olduğu konusunda düşüncem değişmedi. İtalya ile görüştük. Kimle konuşsam Çinlilerle çalışmayacağız diyor. Bence bu bir güvenlik riski” diye konuştu.



Çin, kamu çalışanlarının pasaportlarını neden topluyor?

Pekin'in yurtdışına gitmek isteyen kamu görevlilerinin yabancılarla temas etmesinden korktuğu iddia ediliyor (AFP)
Pekin'in yurtdışına gitmek isteyen kamu görevlilerinin yabancılarla temas etmesinden korktuğu iddia ediliyor (AFP)
TT

Çin, kamu çalışanlarının pasaportlarını neden topluyor?

Pekin'in yurtdışına gitmek isteyen kamu görevlilerinin yabancılarla temas etmesinden korktuğu iddia ediliyor (AFP)
Pekin'in yurtdışına gitmek isteyen kamu görevlilerinin yabancılarla temas etmesinden korktuğu iddia ediliyor (AFP)

Ülkedeki "ideolojik sadakat" ve "siyasi disiplini" artırmayı amaçlayan Pekin; aralarında ilkokul öğretmenleri, hemşireler ve alt kademedeki pozisyonlarda görev yapanların da bulunduğu kamu çalışanlarının yurtdışı seyahatlerini zorlaştırıyor. 

New York Times'ın (NYT) haberine göre çok sayıda kişiden pasaportlarını iade etmeleri istendi.

Kişisel nedenlerle de olsa Çin topraklarının dışına çıkmaya niyetlenenlerin birden fazla makamdan onay alması gerekiyor. 

Bazı emekliler, pasaportlarını geri almak için iki yıl beklemek zorunda kalıyor. 

Yaşadıkları kentten ayrılmak isteyenlerin sosyal medya hesaplarını yetkililere göstermesi de beklenebiliyor. 

Çin'in güneyindeki bir ilkokulda edebiyat dersleri veren Tina Liu, işe girerken "Okulun izni olmadan yurtdışına seyahat etmek kovulma nedenidir" maddesinin de olduğu bir sözleşmeyi imzaladığını aktarıyor. 

Sonrasında çalışanların olduğu bir grup sohbetine şu mesaj gelmiş:

Üst makamların düzenlemelerine göre öğretmenler disiplin konusundaki farkındalıklarını güçlendirmeli. Şu anda herhangi bir yurtdışı tatiline izin vermeyeceğiz.

Pasaportlarını teslim etmesi istenenler, bir hafta içinde bu talebe yanıt vermezse 5 yıla varan sürelerde seyahat yasağı alabiliyor.

Pekin bu politikaları ulusal güvenlik, yolsuzlukla mücadele ve masrafları kısma gibi gerekçelerle uyguladığını savunsa da hassas bilgiye sahip olmayan bireylerin de artan biçimde bu durumdan etkilendiği bildiriliyor. 

Bazı yerel yönetimlerin en fazla üç kişinin birlikte dışarıda yemek yemesine izin verdiği öne sürülüyor. 

7 kamu çalışanıyla konuşan NYT, dış istihbarat örgütlerine dair korkuların Çin'de paranoyaya dönüştüğünü savunurken, bu durumun Pekin'in dış yatırım ve yabancı turist çekme arzusuyla bağdaşmadığını belirtiyor. 

Çin dışındaki üniversitelerden mezun olanların kamuda iyi kariyerler yapmalarını sağlayabilecek işlere alınmadığı da Amerikan gazetesinin haberinde iddia ediliyor. 

Hong Kong Şehir Üniversitesi'nden Dongshu Liu, Pekin'in orta kademe yöneticilere baskı yaparken net kanunlar sunmadığını, bu durumun da riskli olabilecek her şeyin yasaklanmasıyla sonuçlandığını söylüyor:

ABD-Çin ilişkileri ve rekabet yüzünden Çin toplumunun yabancı ülkelere karşı daha hassas olduğunu söylemek mümkün. Dış ülkelere dair her şeyi riskli görüyorlar.

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü şubatta yaptığı açıklamada Pekin'in Çin yurttaşlarının seyahat hakkına keyfi kısıtlamalar getirdiğini bildirmişti. Tibetliler ve Uygurların yoğun olduğu yerlerdeki uygulamaların ülkenin başka yerlerine yayıldığı da vurgulanmıştı.

Independent Türkçe, New York Times, İnsan Hakları İzleme Örgütü