Mazlum Kobani'den Erdoğan'ın Suriyeli mülteciler ile ilgili planına eleştiri

Mazlum Abdi ve Fransız yazar Bernard Henri Levy Fırat’ın doğusunda bir araya geldi
Mazlum Abdi ve Fransız yazar Bernard Henri Levy Fırat’ın doğusunda bir araya geldi
TT

Mazlum Kobani'den Erdoğan'ın Suriyeli mülteciler ile ilgili planına eleştiri

Mazlum Abdi ve Fransız yazar Bernard Henri Levy Fırat’ın doğusunda bir araya geldi
Mazlum Abdi ve Fransız yazar Bernard Henri Levy Fırat’ın doğusunda bir araya geldi

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Kobani (Ferhat Abdi Şahin), Erdoğan’ın Suriye’nin kuzeydoğusuna 1 milyon mülteci yerleştirme yönündeki açıklamasını eleştirdi. Abdi, bu planı, ‘yabancıları bu şehirlere yerleştirmeyi hedefleyen tehlikeli bir durum’ şeklinde değerlendirdi.
Abdi, ayrıca Rusya ve ABD’ye Suriye’nin kuzeydoğu bölgelerinde demografik yapının değişmesini önleme çağrısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün yaptığı konuşmada, “444 kilometre genişliğinde Tel Abyad’dan Irak sınırına kadar olan bölgede yapılacak konutlarla 1 milyona yakın insanı oralara yerleştireceğiz. Diğerleri için ise aynı şekilde ülkemizde vatandaşlığı varsa çalışanlar olacak bunlardan da o şekilde istifade etmiş olacağız” ifadelerini kullanmıştı.
Abdi, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Bu (Erdoğan’ın açıklaması) yabancıları bu şehirlere yerleştirmeyi amaçlayan tehlikeli bir durumdur. Rusya ve ABD, işgal altındaki topraklarda demografik yapının değişimini önlemekle yükümlüdür. Rusya ve ABD’ye, taahhütlerini yerine getirme ve bölge halkının dönüşü için bir mekanizma oluşturma çağrısında bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Suriye'nin Rakka kentine bağlı Tel Abyad ilçesi yerel meclisi ve Kürt Ulusal Meclis’in önde gelen yetkilileri, Rusya’ya iki ay önce başlayan ‘Türk operasyonu’ sonrası 300 bin kişinin yerinden edilmesiyle yaşanan insani krizin çözümü ve Rasulayn ile Tel Abyad’da yerinden edilen vatandaşların evlerine dönüşünü sağlama güvencesi vermesini istedi.
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’ne bağlı sivil yapıların sonuncusu Tel Abyad Yerel Meclisi Eş Başkanları Abdulhamid Abd ve Hevin İsmail, dün,  Rusya’nın Ayn İsa’daki askeri üssünde Rus askeri komutanlarla bir araya geldi.
Abd, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, “Rusya hükümetine bir mektup gönderdik. 5 temel talep belirledik. Bunlar; Türk işgalinin sona ermesi, göçe zorlanan sakinlerin güvenli bir şekilde dönüşünün sağlanması, işgal altındaki bölgelerde ihlallerin son bulması, ateşkes ve uluslararası M4 Karayolu'nun açılmasıdır” dedi.
Toplantıya aynı zamanda bölgedeki aşiret liderleri ve kanaat önderlerinin katıldığı belirtildi.
Rusya’dan, Tel Abyad ve Rasulayn sakinlerinin dönüşlerinin güvenli bir şekilde sağlanmasını istediklerini söyleyen Abd, “Rus yetkililer taleplerimize destekleyerek, Türk tarafıyla imzalanan anlaşmaların uygulanacağı sözünü verdi. Bu adımlar ilk aşama niteliğindeydi. Yakın gelecekte bunu başka aşamalar takip edecek. Rusya otoyolu açma talebini uygulamaya başladı” ifadelerini kullandı.
Rusya’nın ilk sözünü tutarak uluslararası M4 Karayolu'nda devriye gerçekleştirdiğini belirten Abd, “Sivil hareket, araç trafiği ve ticari trafiğe imkan sağlamak için Türk yanlısı silahlı gruplar ve Türk askerlerini yolun 3 kilometre kuzeyine çekilmeye zorladılar” dedi. Abd, rejim güçleri ile Rus askeri polislerin Ayn İsa ile Haseke’ye bağlı Tel Tamir arasında konuşlanmasıyla önümüzdeki günlerde otoyolun açılacağını ifade etti.
Diğer yandan muhalif Suriye Kürt Ulusal Konseyi’ne (ENKS) bağlı bir heyet, Rus hükümetinin daveti üzerinde Rusya’nın başkenti Moskova’yı ziyaret etti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov ile heyet üyeleri arasında yapılan görüşmede, Suriye’nin kuzeydoğusunda politika ve sahadaki gelişmeler ele alındı. Kürt temsilciler, görüşmede, Rasulayn ve Tel Abyad’da göçe zorlanan bölge sakinlerinin güvenli bir şekilde dönüşünü kolaylaştıracak bir mekanizma geliştirilmesini talep etti.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz