​Netanyahu’nun partisinde başkanlık seçimleri başladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve rakibi Gideon Saar (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve rakibi Gideon Saar (Reuters)
TT

​Netanyahu’nun partisinde başkanlık seçimleri başladı

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve rakibi Gideon Saar (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve rakibi Gideon Saar (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu liderliğindeki Likud partisi üyeleri, Netanyahu ile Likud milletvekili Gideon Saar’ın yarıştığı başkanlık seçiminde oy vermeye başladı.
AFP’ye göre iki aday arasında benzer sonuçlar çıkması, Netanyahu’nun (70) 20 yıldır egemen olan sağ parti içindeki otoritesini sarsılabilir.
116 bin parti üyesinin oy kullanacağı seçim bugün yerel saatle 09.00'da başladı. Oy verme işlemi gece 11.00'de sona erecek ve oylama sonuçları yarın açıklanacak.
Batı Kudüs'teki Kiryat Moshe semtinde bulunan sandık merkezinde konuşan Rami David, Likud Partisi’ne yeni bir imaj çizeceği için Saar’a oy verdiğini söyledi.
Nathan Mowati ise Netanyahu hakkındaki iddianamelere inanmadıklarını söyleyerek, “Bizim için en önemli şey Netanyahu’nun yüzde 80 oranına ulaşacağı şekilde oy kullanmak” dedi.
İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit, geçtiğimiz Kasım ayında 3 ayrı yolsuzluk dosyası nedeniyle Netanyahu hakkında dava açmaya karar vermişti.
Anket uzmanı Stephen Miller, "Sonuç ne olursa olsun, Netanyahu sadece kaybedebilir” yorumunda bulundu.
Miller, “On yıllardır ilk kez bir grup sağcı seçmen, Netanyahu'dan kurtulma arzusunu açıkça dile getirdi. Eğer Saar parti oylarının üçte birinden fazlasını alırsa, bu Netanyahu'ya büyük zarar verir” diyerek ekledi.
Netanyahu ve  Mavi-Beyaz İttifakı lideri Benny Gantz'ın koalisyon hükümeti kurmakta başarısız olması nedeniyle İsrail’de 2 Mart'ta bir yıl içinde 3. kez erken seçim için sandık başına gidilecek.
Bugünkü seçimi kazanan isim, 2 Mart’ta yapılacak erken genel seçimde parti kampanyasını yürütme görevini üstlenecek.
Netanyahu için ciddi bir tehdit oluşturan Gideon Saar (53) Knesset’te yer aldı. Netanyahu hükümetinde İçişleri ve Eğitim Bakanı olarak görev yaptı.
2014 yılında İçişleri Bakanlığı görevinden istifa eden Saar, 2019 yılında siyasete geri dönerek, seçimlerde Likud listesinde dördüncü oldu.
Saar, Filistinlilerle ilişkiler de dahil olmak üzere birçok önemli konuda Netanyahu’nun izlediği aynı sağcı politikayı sürdürüyor.
Son anketler, Saar’ın parti liderliğini kazanması halinde Likud’un genel seçimlerde daha az sandalye kazanmasına neden olabileceğini ortaya koydu. Bu durum da, İsrail parlamentosundaki aşırı sağ blokta bir artışa izin verecek ve sağcı bir çoğunluk hükümeti kurulacağı anlamına geliyor.
Saar, geçtiğimiz Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Netanyahu iki kez başarısız oldu ama bu Likud'un fikirleri yüzünden olmadı. Herhangi bir değişiklik yapmazsak sol görüşlü bir hükümete yaklaşıyoruz” şeklinde bir uyarıda bulundu.
İbrani Üniversitesi'nde siyasal bilimler profesörü Gideon Rahat, AFP’ye verdiği demeçte, “Saar ne olumsuz, ne de sert biri. O bir beyefendi, ayrıca ona karşı bir iddianame de yok” diyerek Saar’a desteğini belirtti.
Saar ise önümüzdeki on yıl içinde İsrail'i yönetecek bilgi ve deneyime sahip olduğun söyleyerek, destekçilerine hitaben şunları söyledi:
“Likud ve yaklaşımının İsrail'e öncülük etmesi gerektiğini düşünüyorsanız bana oy verin.”



ABD'de bir ilk: Colorado saldırganının ailesi sınır dışı edilecek

Soliman'ın, saldırıyı gerçekleştirmek için kızının liseden mezun olmasını beklediğini ifadesinde söylediği bildiriliyor (Lisa Turnquist/AP)
Soliman'ın, saldırıyı gerçekleştirmek için kızının liseden mezun olmasını beklediğini ifadesinde söylediği bildiriliyor (Lisa Turnquist/AP)
TT

ABD'de bir ilk: Colorado saldırganının ailesi sınır dışı edilecek

Soliman'ın, saldırıyı gerçekleştirmek için kızının liseden mezun olmasını beklediğini ifadesinde söylediği bildiriliyor (Lisa Turnquist/AP)
Soliman'ın, saldırıyı gerçekleştirmek için kızının liseden mezun olmasını beklediğini ifadesinde söylediği bildiriliyor (Lisa Turnquist/AP)

ABD'nin Colorado eyaletinde İsrailli rehineler için yapılan eyleme saldıran kişinin ailesi gözaltına alındı. 

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem ve Beyaz Saray sosyal medyada yaptıkları açıklamalarda, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi'nin (ICE) Mohamed Sabry Soliman'ın eşi ve 5 çocuğunu da soruşturma kapsamına aldığını ve saldırıyla bağlantılı olup olmadıklarının araştırıldığını açıkladı.

Beyaz Saray, X'te yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

SON DAKİKA: Yahudi Amerikalılara yangın bombasıyla düzenlenen antisemitik saldırının şüphelisi olan kaçak yabancı Mohamed Soliman'ın eşi ve 5 çocuğu yakalandı ve hızlı bir şekilde sınır dışı edilmek üzere şimdi ICE gözetimi altındalar.

BU AKŞAM KADAR ERKEN BİR VAKİTTE BİLE SINIR DIŞI EDİLEBİLİRLER.

İç Güvenlik Bakanlığı sözcülerinden Tricia McLaughlin de ailenin turist vizelerinin iptal edildiğini duyurdu. 

Washington Post'a konuşan hukukçular, göçmenlerin hakim görmeden sınır dışı edilmesini öngören mekanizmanın 1996'da yaratıldığını belirtirken bu işlemin ne kadar yasal olduğunu da sorguladı. 

Tecrübeli hukukçu Derege Demissie, "Bu normal değil. Suçla ilişkilendirilen bir kişinin yakını ya da akrabalarının herhangi bir suç eylemiyle ilişkilendirilmedikleri halde ICE tarafından hedef alındığı bir başka örnek hatırlamıyorum" dedi. 

ABD merkezli düşünce kuruluşlarından Cato Institute'ten Alex Nowrasteh de "Bir teröristin akrabası olmak, özgür bir ülkede suç değildir ve öyle görülemez" ifadesini kullandı.

Colorado'daki Boulder kentinde pazar günü İsrailli rehineler için yapılan eyleme düzenlenen saldırı dünyada ses getirmişti. 

"Özgür Filistin" diye bağıran Mohamed Sabry Soliman, göstericilere yanıcı maddeler fırlatmıştı. 

Yaklaşık 20 kişilik gösterici grubundan 12 kişi yaralandı.

Polis, hazırladığı 18 molotofkokteylinden yalnızca ikisini fırlatan Soliman'ın daha önce hiç kimseye böylesi bir zarar vermediği için korkup çekindiğini bildirdi.

45 yaşındaki şüpheli olay yerinde direnmeden gözaltına alınırken FBI "terör soruşturması" başlattı. 

Beyaz Saray, Soliman'ın turist vizesinin süresi dolmasına rağmen ABD'yi terk etmediğini açıklayarak onun için "kaçak yabancı" dedi. 

Cinayete teşebbüs ve nefret suçu suçlamalarıyla tutuklanan Soliman'ın sorgusunda, Mısır'da doğup 17 yıl boyunca Kuveyt'te yaşadıktan sonra 2022'de ailesiyle birlikte ABD'ye geldiğini ve bir yıldır bu saldırıyı planladığını itiraf ettiği bildiriliyor.

Soliman, eşi ya da çocuklarının bu planlardan haberi olmadığını da söylemiş. 

2023'ten beri Uber şoförlüğü yapan Soliman ya da ailesinin iltica başvurusunda bulunup bulunmadığı bilinmiyor. Mülteci adaylığı, sınır dışı edilmelerini güçleştirebilecek bir etken.

Independent Türkçe, Washington Post, AP