İran Ordusu Genel Komutanı: ABD, İran'a karşı harekete geçmeye cesaret edemez

İran Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Abdurrahim Musevi (AFP)
İran Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Abdurrahim Musevi (AFP)
TT

İran Ordusu Genel Komutanı: ABD, İran'a karşı harekete geçmeye cesaret edemez

İran Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Abdurrahim Musevi (AFP)
İran Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Abdurrahim Musevi (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran'da 52 bölgeyi vurma tehdidine İran’dan cevap geldi.
İran resmi haber ajansı IRNA’ya göre İran Ordusu Genel Komutanı Tümgeneral Abdurrahim Musevi, ABD’nin dünya kamuoyunu, Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’ye düzenlenen suikast gibi haksız eylemlerinden uzaklaştırmak amacıyla bu tip söylemlerde bulunduğunu dile getirdi.
Musevi, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, "Gelecekte olası bir çatışma durumunda ABD’nin bunu gerçekleştirecek cesarete sahip olmadığını düşünüyorum. ABD, İran’a karşı harekete geçmeye cesaret edemez" dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, Süleymani suikastına misillemede bulunması halinde İran’a ait hedef alınacak 52 bölgeyi tespit ettiklerini açıkladı.
Trump, Twitter hesabından dün yaptığı paylaşımda, "Bize saldırdılar biz de karşılık verdik. Eğer bir daha saldırırlarsa ki bunu yapmamalarını şiddetle tavsiye ederim. Onlara daha önce hiç vurulmadıklarından daha sert vuracağız" ifadelerini kullandı.
ABD Başkanı bir diğer tweetinde, “Bu bir uyarı olsun: İran Amerikalılara veya Amerikan unsurlarına saldırırsa biz (yıllar önce İran tarafından rehin alınan 52 Amerikalıyı temsilen) 52 İran sahasını hedef almış bulunmaktayız. Bazıları üst düzey ve İran ve İran kültürü açısından çok önemli” şeklinde bir uyarıda bulundu.
İran’ın bazı ABD unsurlarını hedef alma konusunda oldukça cesurca konuştuğunu söyleyen Trump, ABD'nin daha fazla tehdit istemediğini de vurguladı.
“Trump takım elbiseli terörist”
İran Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cahromi, Trump’a ‘takım elbiseli terörist’ benzetmesinde bulundu.
Cahromi, Twitter hesabı üzerinden, “Trump takım elbiseli bir teröristtir. DEAŞ, Hitler ve Cengiz Han gibi. Hepsi kültürlerden nefret ediyor. Çok yakında tarihi öğrenecek, hiç kimse büyük İran milleti ve kültürünü yenemez” ifadelerini kullandı.



Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
TT

Norveç kasabasında Rus ajanı paranoyası

Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)
Kirkenes kasabasındaki bazı yerlerde savaş karşıtı broşürler yer alıyor (Reuters)

Norveç'in Kirkenes kasabasında Rus ajan paniği yaşanıyor.

Wall Street Journal'ın (WSJ) haberinde, Norveç'in Rusya sınırına en yakın kasabalarından Kirkenes'in casusluk üssüne dönüştüğü yazılıyor. 

Eskiden huzurlu bir sınır yerleşimi olarak bilinen bu küçük İskandinav kasabasında, Ukrayna savaşının ardından paranoyanın hakim olduğu belirtiliyor. 

Norveç'in iç güvenlik teşkilatı PST'yle birlikte devriyeye çıkan WSJ muhabirlerinin aktardığına göre kasaba sakinleri, tanımadıkları kişiler tarafından takip edildiklerini ve yollarda plakasız araçlar gördüklerini söylüyor. 

Murmansk'tan gelen Rus balıkçı teknelerinin sık sık Kirkenes limanına uğradığı fakat bunların artık potansiyel tehdit olarak görüldüğü belirtiliyor. Murmansk'ın, Rusya'nın Kuzey Filosu ve stratejik nükleer cephaneliği için merkez konumunda olduğu hatırlatılıyor.

Sınırda görevli Norveçli askerler çoğunlukla 18-19 yaşındaki erlerden oluşuyor. 19 yaşındaki Magnus Karlsvik, kendine verilen görevi şöyle tanımlıyor. 

Bizim işimiz, Rus birliklerinin askeri altyapımızın fotoğraflarını çekmesini engellemek.

Askerler, kış aylarında sınırdaki ayak izlerini takip ettiklerini ve düzenli olarak dürbünlerle Rus askerlerinin faaliyetlerini raporladıklarını belirtiyor.

PST'nin bölge sorumlusu Johan Roaldsnes, Kremlin'in "hibrit savaş" taktikleri kullandığını, bu tür faaliyetlerin savaş ve barış arasındaki çizgiyi belirsizleştirdiğini söylüyor:

Bir şeylerin yanlış olduğunu hissetsek de tam olarak ne olduğunu söyleyemiyoruz. Burada, kuzeyin bu köşesinde her şeye kuşkuyla yaklaşmalıyız.

Norveç, casusluk faaliyetleri yürüttükleri gerekçesiyle Rusya'nın en büyük balıkçılık şirketlerinden Norebo ve Murman Seafood'a pazartesi günü yaptırım listesine almıştı. 

Norveç Dışişleri Bakanı Espen Barth, bu firmaların Norveç'in altyapısını hedef alan Kremlin destekli bir istihbarat operasyonun parçası olduğunu savunmuştu. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Odessa Journal