48 Filistin Yerleşim Bölgesi İsrail vatandaşlığından çıkarılmayı reddediyor

48 Filistin Yerleşim Bölgesi İsrail vatandaşlığından çıkarılmayı reddediyor
TT

48 Filistin Yerleşim Bölgesi İsrail vatandaşlığından çıkarılmayı reddediyor

48 Filistin Yerleşim Bölgesi İsrail vatandaşlığından çıkarılmayı reddediyor

Müselles bölgesindeki Arap yerleşim bölgelerinin liderleri, İsrail vatandaşlığından alınarak gelecekteki Filistin Devleti’nin vatandaşı haline getirilmelerini ihtiva eden ABD Başkanı Donald Trump’ın planını reddettiler. Plana oybirliğiyle karşı duran  “Ortak liste” ve “Arap Yüksek İzleme Komitesi”indekiler diğer liderlere katılarak, dün itibariyle gösteri ve protestolara başladılar.
Kalensüve Belediye Başkanı Abdulbâsit Selâm şu ifadeleri kullandı:
“Müselles kasabalarının Filistin Devleti’ne devredilmesine ilişkin madde, Trump’ın planının ciddi olmadığını gösteriyor. Bizi nasıl ve niçin yapıldığı açıklığa kavuşturmadan bir ülkeden diğerine aktarmaya karar veriyorlar. Bu plan, bizden kurtulmak, sınırı kasabamızın doğusunda batısına kaydırmak ve bizi Filistin Devleti’nin vatandaşları haline getirmek için, ilk defa Avigdor Liberman tarafından dile getirilmiştir. Açık bir biçimde bu plan ırkçı, sömürgeci ve tepen inmecidir.”
Müselles köylerinin bugün 250 bin kişilik nüfusunun olduğu, köylerin, güneydeki Kefer Kâsım’dan kuzeydeki Sâlim’e kadar uzandığı bilinmektedir. 1948’deki Nekbe’de İsrail sınırları dışında kalan bölge, Ümmü Fahm, Taybe, et-Tîre, Bâka el-Garbiyye, Âra, Ar’ara, Kefer Kar‘, Zîmer ve Celcûliyye gibi birçok kasabayı içine alıyor. Bölge, 1949’da Rodos’taki ateşkes görüşmelerinde Ürdün’den alınarak İsrail’e katılmıştı. O zamanlar bölgede 50 bin nüfus bulunuyordu. İsrail ordusu 1956 yılında onları korkutmak ve Ürdün’e kaçmalarını sağlamak amacıyla Kefer Kâsim katliamını gerçekleştirdi. Daha sonra İsrail hükümeti verimli toprakları yağmalamak için büyük bir plan yaptı ve verimli toprakların büyük bir bölümüne el koydu. Bununla birlikte bölgedeki çiftçiler geriye kalan topraklarda çalışmaya ve farklı ürünler üretmeye devam ediyor. İsrail’deki en önemli Arap akademik kurumu kabul edilen el-Kâsımî Akademisi onların elinde ve halihazırda yüksek teknoloji endüstrisini geliştiriyorlar. Yine Ümmü’l Fahm’deki en başarılı bilim okullarından birine sahipler ve bu kasabadan olan Dr. Sâmi Hâc Yahyâ son zamanlarda İsrail’in en büyük bankası Leumi Bank’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’na atandı.
Ümmü’l Fahm Belediye Başkanı Semîr Mehâmîd’e göre bu plan “sahiplerini etkisi altına almış histerik bir durumu ifade ediyor ve herhangi bir barış projesini ve hatta bir anlaşmayı dahi içermiyor.” Ümmü’l Fahm’dan ve aynı zamanda müşterek listedekilerden olan vekil Yusuf Cebbârîn, bu planının “başarısız olduğunu ve yürürlüğe girmeyeceği” açıklamasında bulundu. Bölgedeki vatandaşlar topraklarına, evlerine ve yaşam tarzlarına bağlılar. Cebbârîn ayrıca, “Ümmü’l Fahmlılar, topraklarını yağmalayan, işçilerinin emeğini sömüren, 70 yıl boyunca çiftliklerine el koyan İbrani Devleti’nde tarihi haklara sahipler ve kimsenin onları istediği gibi bir ülkeden diğerine atmasına izin vermeyecekler.” şeklinde ilave etti.
İsrail medyası, 48 Filistin yerleşkesinin bulunduğu bölge ile ilgilenmeye başladı ve rapor hazırlamaları için muhabirlerini bölgeye gönderdi. Hazırlanan raporlarda, “Böylesine insafsız bir anlaşmaya direnmek için hayatımızı feda etmeye hazırız” şeklindeki cümleyi çoğu kere duydum.
Knesset’teki (İsrail Parlamentosu) Arap partilerini içeren “Ortak listenin”, ABD planını reddettiğini ve “bunu müzakere için temel görmediğini, daha çok Filistin halkının haklarını tasfiye etme planı” gördüğünü belirten bir açıklama yaptığı belirtildi.



Berri Şarku'l Avsat'a konuştu: Cumhurbaşkanlığı seçimi zamanında yapılmalı

 Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri seçim tarihinin ertelenmemesinde ısrar ediyor. (Lübnan Ulusal Haber Ajansı)
Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri seçim tarihinin ertelenmemesinde ısrar ediyor. (Lübnan Ulusal Haber Ajansı)
TT

Berri Şarku'l Avsat'a konuştu: Cumhurbaşkanlığı seçimi zamanında yapılmalı

 Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri seçim tarihinin ertelenmemesinde ısrar ediyor. (Lübnan Ulusal Haber Ajansı)
Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri seçim tarihinin ertelenmemesinde ısrar ediyor. (Lübnan Ulusal Haber Ajansı)

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, iki yılı aşkın süredir devam eden cumhurbaşkanlığı boşluğunun ardından, cumhurbaşkanını seçmek üzere 9 Ocak'ta yapılması planlanan parlamento oturumunun gerçekleştirilmesi için çabaların sürdüğünü belirtti. Berri, Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada, erteleme gibi bir niyetinin olmadığını ve siyasi güçlerden bu yönde bir talep almadığını yineledi.

Şu anda çabalarının seçimlerin başarısına odaklandığını vurgulayan Berri, bir sonraki hükümet, başbakanın ismi ve bakanlar kurulu hakkında önceden mutabakata varmaya çalıştığı yönündeki söylentileri yalanlayarak, “Cumhurbaşkanlığı her şeyden önce gelir” dedi. Diğer konuların açık bir siyasi ve anayasal yolu olduğuna işaret eden Berri, cumhurbaşkanının başbakanı seçmek için yürüttüğü bağlayıcı parlamento istişarelerine ve cumhurbaşkanı adayının hükümetin şekli konusunda milletvekilleriyle yürüttüğü bağlayıcı olmayan istişarelere atıfta bulundu.

Berri, müttefiki eski Milletvekili Velid Canbolat'ın Lübnan Ordu Komutanı General Joseph Avn'ı cumhurbaşkanı olarak desteklemesi konusunda yorum yapmaktan kaçınarak, “Her şey oturumda netleşecek” dedi. Berri daha önce yaptığı açıklamalarda, Avn'ın seçilmesi için ordu komutanı da dahil olmak üzere üst düzey yetkililerin seçilmelerinden en az iki yıl önce görevlerinden istifa etmelerini gerektiren kanun için bir anayasa değişikliği yapılması gerektiğini söylemişti. Diğer bir olasılık da Avn'ın oturumda en az 86 oy alarak seçilmesinin, eski Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın seçilmesinde olduğu gibi ‘örtük bir değişiklik’ olacağı yönünde.

Hizbullah'ın parlamento bloğu üyesi olan milletvekili Hüseyin el-Hac Hasan dün yaptığı açıklamada, seçim oturumu için yeter sayının 86 milletvekili olduğu göz önüne alındığında, “Şu ana kadar tüm yeter sayının yeni bir cumhurbaşkanı seçmek için üzerinde anlaştığı bir isim yok” diyerek Avn'ın bu fikir birliğine sahip olmadığını ima etti.

Sputnik'e yaptığı açıklamada el-Hac Hasan, Hizbullah'ın cumhurbaşkanı seçilmesi için devam eden temasların bir parçası olduğunu, ancak mevcut aşama, ilgili ekipler arasında sürekli istişareler ve iletişimden ibaret olduğu için Hizbullah’ın bu istişarelerin seyri hakkında şu anda açıklayacağı bir şey olmadığını söyledi. Hasan, bu temas ve toplantıların önümüzdeki dönemde artacağını ve sonuçlarının 9 Ocak'ta yapılması planlanan parlamento oturumuna aktarılacağını ifade etti. Bloğunun ‘cumhurbaşkanlığı için henüz herhangi bir adaya karar vermediğini’ belirten Hasan, öne sürülen isimler üzerindeki tartışmaların halen devam ettiğini açıkladı. Bloğun resmi tutumunun siyasi müttefikleriyle koordinasyon sağlandıktan sonra açıklanacağını ifade eden Hasan, destekleyecekleri adayın net bir resmini elde etmek için şimdilik beklemenin en iyisi olduğunu vurguladı.

Hizbullah'ın cumhurbaşkanlığı seçimlerinde egemenlik konusunu göz ardı etmediğini belirten Hasan, çoğu siyasi partinin ‘egemenliğin niteliğinden’ bahsettiğini, ancak bir sonraki cumhurbaşkanında bulunması gereken güç, proje, inisiyatif ve reform ve değişim iradesi gibi birçok nitelik olduğunu söyledi.

Hasan sözlerini şöyle sürdürdü: “Yönetim ve ekonomide reform yapmak, mali ve parasal politikaları iyileştirmek, devlet kurumlarını yeniden inşa etmek, aynı zamanda Lübnan'ın güçlü yönlerini koruyup geliştirmek ve Siyonist düşmana karşı Lübnan'ın kazanımlarını korumak için çalışan reformist bir cumhurbaşkanı istiyoruz.”

Aynı bağlamda Milletvekili Abdurrahman el-Bizri de ‘bu aşamada gerekli olanın, reformları gerçekleştirmek için net bir yönelime sahip ve Taif Anlaşması’na ikna olmuş bir cumhurbaşkanına sahip olmak olduğunu’ vurguladı. LBCI'ye verdiği demeçte ‘ordu komutanının ordu dosyasını yönetmeyi başarmış Maruni bir şahsiyet olduğunu, ancak seçilmesi için anayasa değişikliği gerektiğini’ vurgulayan el-Bizri sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “Soru şu: Bu aşamada siyasi mi, ekonomik mi yoksa askeri bir isme mi ihtiyacımız var? Bence siyasi bir isme ihtiyacımız var.”