ABD'den Trablus'ta askeri çatışma uyarısı

Trablus'taki el-Hadba bölgesini hedef alan bombardıman sırasında zarar gören bir ev (Reuters)
Trablus'taki el-Hadba bölgesini hedef alan bombardıman sırasında zarar gören bir ev (Reuters)
TT

ABD'den Trablus'ta askeri çatışma uyarısı

Trablus'taki el-Hadba bölgesini hedef alan bombardıman sırasında zarar gören bir ev (Reuters)
Trablus'taki el-Hadba bölgesini hedef alan bombardıman sırasında zarar gören bir ev (Reuters)

Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçler, Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) güçlerini dört haftadır devam eden kırılgan ateşkesi ihlal etmekle suçladıktan sonra yeniden teyakkuza geçtiklerini duyururken, ABD'nin Libya Büyükelçisi Richard Norland, Trablus'taki askeri çatışmaların yeniden başlayabileceği uyarısında bulundu.
UMH'ye bağlı güçler tarafından yürütülen Burkan al-Gadab (Öfke Volkanı) Operasyonu Basın Odası, ateşkes ihlallerine karşı teyakkuzda olduklarını gösteren bir fotoğrafı, LUO’nun tekrar eden ihlalleri karşısında UMH’ye bağlı güçlerin ateşkes emirlerine bağlı kalmaya devem ettiği, ancak ‘saldırgan milislerin’ herhangi bir saldırı girişimine güçlü ve sert bir şekilde karşılık verileceği notuyla paylaştı.
Ayn Zara cephesindeki Serrac’a bağlı güçlerin komutanı Yusuf el-Emin'in UMH’ye yakın yerel medya tarafından aktarılan açıklamalarına göre UMH güçleri, 7 Şubat Cuma akşamı Uluslararası Mitiga Havaalanı’nı hedef alan ‘Grad’ model roketatar sistemini imha ederken saldırı sonrası hava trafiği geçici bir süre kapandı. Birkaç saat sonra hava sahası uçuşlara yeniden açıldı.
Öte yandan ABD’nin Libya Büyükelçisi Richard Norland, Trablus'ta askeri çatışmaların yeniden başlayabileceği konusunda uyardı. ABD’li Büyükelçi, yakın gelecekte hem LUO hem de UMH güçleri tarafından önemli askeri operasyonların planlandığına dair güvenilir bilgiler edindiklerini söyledi.
Büyükelçi, dün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“İster bir karşılık ister önleyici bir adım olsun, bu tür eylemler Berlin'de onaylanan uzlaşıları ihlal eder. Libya’daki tarafları ve yabancı destekçilerini, bu tür eylemlerin doğasında var olan riskleri dikkatle incelemeye ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Cenevre'de ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için yapılan müzakerelere iki kat destek vermeye çağırıyoruz.”
Öte yandan dün Mitika Uluslararası Havalimanı'nda hava trafiği yeniden normale dönerken, Libya'nın başkenti Trablus'ta faaliyet gösteren UMH’ye Libya Ulusal bağlı Petrol Şirketi (NOC), ülkenin doğusundaki petrol tesislerinin kapatılmasından dolayı yaşanan maddi kaybın milyar doları aştığını duyurdu.
Şirket tarafından 7 Şubat Cuma akşamı yapılan açıklamada, ‘mücbir sebep hali’ ilanından bu yana petrol üretiminin 1.2 milyon varilden 181 bin varile düştüğü belirtilirken üretimin önceki seviyelere göre yüzde 85'in üzerinde düşüş yaşadığı ve bunun yaklaşık 16,5 milyon varil petrolün üretilmemesi sonucu milyar dolarlık mali kayıp anlamına geldiği vurgulandı.
Petrol, Doğalgaz ve Su Sahaları Yüksek Konseyi, Cuma akşamı düzenlediği toplantıda petrol sahalarının halen kapalı kalmaya devam ettiğine işaret ederken, Libya'nın başkenti Trablus’un Suriye ve Türk milislerinden ve paralı askerlerden arındırılması istedi. Konsey ayrıca petrol gelirlerinin Libya’nın tüm şehirlerine ve bölgelerine adil dağılması talebinde bulundu.
Diğer bir gelişmede Misrata Belediye Meclisi, Misrata ile Beni Velid kenti arasındaki Dufan Geçiş Kapısı’nın açılmasını reddetti. Misrata Belediye Meclisi’nden dün yapılan açıklamada, bu konuda resmi bir yazışma olmadığı ve böyle bir konuda mevcut koşulların Merkez Askeri Bölge'nin katılımıyla birlikte bir karar alınmasını gerektirdiği vurgulandı.
Öte yandan BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL), Cenevre’deki 5+5 ortak askeri komitedeki tarafların yerlerinden edilmiş kişilerin evlerine, özellikle de çatışma bölgelerine geri dönüşlerinin hızlandırılması konusunda anlaşmaya rağmen çatışma bölgelerinde hayatın normale dönmesine ilişkin en iyi yola dair tam bir uzlaşıya varamadıklarını duyurdu.
UNSMIL, taraflar arasında kapsamlı bir ateşkes anlaşmasına varılana kadar müzakerelere devam etmek istediklerini belirterek taraflarla yeni bir müzakere turu tarihi önerdi. Bununla birlikte UNSMIL, iki tarafın da mahkum takası ve cenazelerin iadesi sürecine ilişkin desteğinin elde edildiğini kaydetti.



Suriye ordusu: PKK ve eski rejimin kalıntılarından oluşan gruplar anlaşmayı bozmaya çalışıyor… Üç asker öldürüldü

Stratejik öneme sahip Tabka şehrini ele geçiren Suriye ordusuna ait birlikler (Reuters)
Stratejik öneme sahip Tabka şehrini ele geçiren Suriye ordusuna ait birlikler (Reuters)
TT

Suriye ordusu: PKK ve eski rejimin kalıntılarından oluşan gruplar anlaşmayı bozmaya çalışıyor… Üç asker öldürüldü

Stratejik öneme sahip Tabka şehrini ele geçiren Suriye ordusuna ait birlikler (Reuters)
Stratejik öneme sahip Tabka şehrini ele geçiren Suriye ordusuna ait birlikler (Reuters)

Suriye Ordusu Operasyonlar Dairesi bugün yaptığı açıklamada, Suriye güçlerini hedef alan iki ayrı saldırıda üç askerin hayatını kaybettiğini, bazı askerlerin de yaralandığını duyurdu.

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın aktardığı açıklamada, “Terör örgütü PKK’ya bağlı bazı terörist gruplar ile devrik rejim kalıntılarının, anlaşmanın uygulanmasını engellemek amacıyla Suriye ordusu unsurlarını hedef almaya çalıştığı” ifade edildi.

Öte yandan Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Suriye hükümetini Ayn İsa, eş-Şedade ve Rakka bölgelerinde kendi güçlerine yönelik saldırılar düzenlemekle suçladı.

SDG tarafından yapılan açıklamada, “Rakka’da DEAŞ mensuplarının tutulduğu el-Aktan Cezaevi çevresinde güçlerimiz ile söz konusu gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Bu durum son derece tehlikeli bir gelişme” denildi.

Suriye ordusu el-Cezire bölgesine konuşlanıyor

SANA, Suriye ordusunun bugün erken saatlerde, Suriye devleti ile SDG arasındaki anlaşma kapsamında ülkenin kuzeydoğusundaki el-Cezire bölgesine konuşlanmaya başladığını duyurdu. Şarku’l Avsat’ın SANA’dan aktardığı haberde, Tişrin Barajı ile Rakka’nın kuzey kırsalının güvence altına alındığı, ayrıca Haseke’nin batı kırsalının da kontrol altına alındığı bildirildi.

Suriye Ordusu Operasyonlar Dairesi, sivil halka, ordu birimlerinin talimatlarına uymaları ve bölgeye yalnızca gerekli hallerde hareket etmeleri çağrısında bulundu.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera dün, SDG lideri Mazlum Abdi ile yeni bir anlaşma imzaladı. Anlaşma, ateşkesin sağlanmasını ve SDG’nin tam entegrasyonunu öngörüyor.

Yeni anlaşmaya göre, ‘tüm cephelerde ve temas noktalarında derhal ve kapsamlı bir ateşkes’ uygulanacak, aynı zamanda SDG’ye bağlı tüm askeri birlikler, yeniden konuşlanmanın hazırlık adımı olarak Fırat’ın doğusuna çekilecek.

Anlaşma metninde, Suriye hükümetine Deyrizor ve Rakka vilayetlerinin hem idari hem de askeri kontrolünün derhal teslim edileceği, tüm petrol sahaları ve sınır kapılarının devredileceği belirtiliyor. Ayrıca Haseke’ye bir vali atamak ve Haseke’deki tüm sivil kurumları Suriye devleti çatısı altında toplamak için bir cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılacağı ifade ediliyor.

Suriye ordusu mensupları, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) çekilmesinin ardından Rakka’ya girişlerini kutluyor. (Reuters)Suriye ordusu mensupları, Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) çekilmesinin ardından Rakka’ya girişlerini kutluyor. (Reuters)

Anlaşma, SDG’nin tüm askeri ve güvenlik personelinin, gerekli güvenlik denetimlerinden geçtikten sonra bireysel olarak Suriye Savunma ve İçişleri bakanlıkları bünyesine entegre edilmesini ve Kürt bölgelerinin korunmasını öngörüyor.

Anlaşma ayrıca, Ayn el-Arab (Kobani) kentinin ağır askeri unsurlardan arındırılmasını ve kentte sivil bir gücün kurulmasını içeriyor. Bunun yanı sıra, DEAŞ mensuplarının tutulduğu cezaevleri dosyasından sorumlu idari yapının Suriye hükümeti kurumlarına entegre edilerek, hukuki ve güvenlik sorumluluğunun tamamen devlete devredilmesi kararlaştırıldı.

Anlaşma metni, SDG’yi, ‘komşuluk ilişkilerinde istikrarı sağlamak için Suriye sınırlarından tüm Suriyeli olmayan liderleri ve PKK üyelerini uzaklaştırmaya’ mecbur kılıyor.


SDG: Rakka'da DEAŞ tutuklularının bulunduğu hapishane yakınlarında çatışmalar çıktı

Suriye hükümeti güçleri, Suriye hükümeti ile Kürt güçleri arasında varılan anlaşmadan bir gün sonra, bugün Suriye'nin doğusundaki Deyrizor'da konuşlandı (AFP)
Suriye hükümeti güçleri, Suriye hükümeti ile Kürt güçleri arasında varılan anlaşmadan bir gün sonra, bugün Suriye'nin doğusundaki Deyrizor'da konuşlandı (AFP)
TT

SDG: Rakka'da DEAŞ tutuklularının bulunduğu hapishane yakınlarında çatışmalar çıktı

Suriye hükümeti güçleri, Suriye hükümeti ile Kürt güçleri arasında varılan anlaşmadan bir gün sonra, bugün Suriye'nin doğusundaki Deyrizor'da konuşlandı (AFP)
Suriye hükümeti güçleri, Suriye hükümeti ile Kürt güçleri arasında varılan anlaşmadan bir gün sonra, bugün Suriye'nin doğusundaki Deyrizor'da konuşlandı (AFP)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), bugün yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeydoğusundaki Rakka'da DEAŞ tutuklularının bulunduğu hapishane çevresinde SDG savaşçıları ile hükümet güçleri arasında şiddetli çatışmaların çıktığını bildirdi.

SDG’nin bugün yayınladığı basın açıklamasında, "İlan edilen ateşkes anlaşmasına ve bu konuda yapılan resmi açıklamalara rağmen, Şam hükümetine bağlı gruplar Ayn İsa, Şeddadi ve Rakka'daki güçlerimize yönelik saldırılarına devam ediyor" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, "Şu anda, DEAŞ terör örgütü mensuplarının tutulduğu Rakka'daki El-Aktan hapishanesi civarında güçlerimiz ile bu gruplar arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor ve bu çok tehlikeli bir gelişme" diye belirtildi.

Suriye hükümet güçleri, 19 Ocak 2026'da Suriye'nin doğusundaki Deyrizor'da konuşlandıkları sırada (AFP)Suriye hükümet güçleri, 19 Ocak 2026'da Suriye'nin doğusundaki Deyrizor'da konuşlandıkları sırada (AFP)

SDG, "bu grupların cezaevine ulaşma ve ele geçirme girişimleri nedeniyle tehdit seviyesinin önemli ölçüde arttığını" vurgulayarak, "bu tür eylemlerin istikrarı tehdit eden ve kaos ile terörizmin geri dönüşüne kapı açan ciddi güvenlik sonuçlarına yol açabileceğini" ifade etti.

SDG, bu saldırıların devam etmesinden kaynaklanabilecek her türlü felaket sonucundan saldırgan tarafları tamamen sorumlu tuttu.

Suriye ordusu bugün, PKK'yı (Kürdistan İşçi Partisi) hedef alan iki operasyonda üç askerinin öldüğünü ve birçok askerin yaralandığını açıkladı.

Dün gece Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, SDG (Suriye Demokratik Güçleri) ile ateşkes anlaşması imzaladı ve SDG'nin Suriye ordusuna tam entegrasyonunu sağladı.


İsrail ordusu, El Halil'de düzenlediği geniş çaplı operasyonda yedi Filistinliyi gözaltına aldı

12 Ocak'ta Batı Şeria'daki Nur Şems Mülteci Kampı’nda bir İsrail ordusu aracı (EPA)
12 Ocak'ta Batı Şeria'daki Nur Şems Mülteci Kampı’nda bir İsrail ordusu aracı (EPA)
TT

İsrail ordusu, El Halil'de düzenlediği geniş çaplı operasyonda yedi Filistinliyi gözaltına aldı

12 Ocak'ta Batı Şeria'daki Nur Şems Mülteci Kampı’nda bir İsrail ordusu aracı (EPA)
12 Ocak'ta Batı Şeria'daki Nur Şems Mülteci Kampı’nda bir İsrail ordusu aracı (EPA)

İsrail ordusu dün gece saatlerinde Batı Şeria’da gerçekleştirdiği geniş çaplı bir operasyon kapsamında El Halil kentinde evlere baskın düzenleyerek yedi Filistinliyi gözaltına aldı.

İsrail ordusu, operasyonu ‘terörle mücadelede geniş çaplı bir harekât’ olarak nitelendirdi. Ordudan yapılan açıklamada, operasyonun El Halil’in Cebel Cevher mahallesinde yürütüldüğü, amaçlarının terör altyapısını çökertmek, yasadışı silahları ele geçirmek ve bölgede güvenliği artırmak olduğu belirtildi. Operasyonun birkaç gün süreceği kaydedildi.

Şarku’l Avsat’ın Filistin resmi haber ajansı WAFA’dan aktardığına göre İsrail ordusu, El Halil’deki ev baskınları sırasında Vail et-Tavil, Emir Hayri Ebu Hadid, Mukafah Ebu Davud, Naser Hüseyin el-Atraş ve Husam el-Muhtasib’i gözaltına aldı. Kuzeydeki eş-Şuyuh kasabasından Muhammed Derviş Halayika, Seir kasabasından ise 13 yaşındaki Muhammed Matur da gözaltına alınanlar arasında yer aldı.

WAFA, İsrail güçlerinin El Halil’in güney bölgesindeki bazı mahalleleri abluka altına aldığını, birçok yan yolu kapattığını, evleri didik didik aradığını, eşyalarına zarar verip ev sahiplerine şiddet uyguladığını bildirdi.

Ayrıca İsrail ordusunun El Halil ve çevresindeki kasaba, köy ve mülteci kamplarına girişlerde askeri kontrol noktaları kurduğu, bazı ana ve tali yolları demir bariyerler, beton bloklar ve toprak setlerle kapattığı belirtildi.