ABD'den Trablus'ta askeri çatışma uyarısı

Trablus'taki el-Hadba bölgesini hedef alan bombardıman sırasında zarar gören bir ev (Reuters)
Trablus'taki el-Hadba bölgesini hedef alan bombardıman sırasında zarar gören bir ev (Reuters)
TT

ABD'den Trablus'ta askeri çatışma uyarısı

Trablus'taki el-Hadba bölgesini hedef alan bombardıman sırasında zarar gören bir ev (Reuters)
Trablus'taki el-Hadba bölgesini hedef alan bombardıman sırasında zarar gören bir ev (Reuters)

Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçler, Mareşal Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu (LUO) güçlerini dört haftadır devam eden kırılgan ateşkesi ihlal etmekle suçladıktan sonra yeniden teyakkuza geçtiklerini duyururken, ABD'nin Libya Büyükelçisi Richard Norland, Trablus'taki askeri çatışmaların yeniden başlayabileceği uyarısında bulundu.
UMH'ye bağlı güçler tarafından yürütülen Burkan al-Gadab (Öfke Volkanı) Operasyonu Basın Odası, ateşkes ihlallerine karşı teyakkuzda olduklarını gösteren bir fotoğrafı, LUO’nun tekrar eden ihlalleri karşısında UMH’ye bağlı güçlerin ateşkes emirlerine bağlı kalmaya devem ettiği, ancak ‘saldırgan milislerin’ herhangi bir saldırı girişimine güçlü ve sert bir şekilde karşılık verileceği notuyla paylaştı.
Ayn Zara cephesindeki Serrac’a bağlı güçlerin komutanı Yusuf el-Emin'in UMH’ye yakın yerel medya tarafından aktarılan açıklamalarına göre UMH güçleri, 7 Şubat Cuma akşamı Uluslararası Mitiga Havaalanı’nı hedef alan ‘Grad’ model roketatar sistemini imha ederken saldırı sonrası hava trafiği geçici bir süre kapandı. Birkaç saat sonra hava sahası uçuşlara yeniden açıldı.
Öte yandan ABD’nin Libya Büyükelçisi Richard Norland, Trablus'ta askeri çatışmaların yeniden başlayabileceği konusunda uyardı. ABD’li Büyükelçi, yakın gelecekte hem LUO hem de UMH güçleri tarafından önemli askeri operasyonların planlandığına dair güvenilir bilgiler edindiklerini söyledi.
Büyükelçi, dün yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“İster bir karşılık ister önleyici bir adım olsun, bu tür eylemler Berlin'de onaylanan uzlaşıları ihlal eder. Libya’daki tarafları ve yabancı destekçilerini, bu tür eylemlerin doğasında var olan riskleri dikkatle incelemeye ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Cenevre'de ateşkesin kalıcı hale getirilmesi için yapılan müzakerelere iki kat destek vermeye çağırıyoruz.”
Öte yandan dün Mitika Uluslararası Havalimanı'nda hava trafiği yeniden normale dönerken, Libya'nın başkenti Trablus'ta faaliyet gösteren UMH’ye Libya Ulusal bağlı Petrol Şirketi (NOC), ülkenin doğusundaki petrol tesislerinin kapatılmasından dolayı yaşanan maddi kaybın milyar doları aştığını duyurdu.
Şirket tarafından 7 Şubat Cuma akşamı yapılan açıklamada, ‘mücbir sebep hali’ ilanından bu yana petrol üretiminin 1.2 milyon varilden 181 bin varile düştüğü belirtilirken üretimin önceki seviyelere göre yüzde 85'in üzerinde düşüş yaşadığı ve bunun yaklaşık 16,5 milyon varil petrolün üretilmemesi sonucu milyar dolarlık mali kayıp anlamına geldiği vurgulandı.
Petrol, Doğalgaz ve Su Sahaları Yüksek Konseyi, Cuma akşamı düzenlediği toplantıda petrol sahalarının halen kapalı kalmaya devam ettiğine işaret ederken, Libya'nın başkenti Trablus’un Suriye ve Türk milislerinden ve paralı askerlerden arındırılması istedi. Konsey ayrıca petrol gelirlerinin Libya’nın tüm şehirlerine ve bölgelerine adil dağılması talebinde bulundu.
Diğer bir gelişmede Misrata Belediye Meclisi, Misrata ile Beni Velid kenti arasındaki Dufan Geçiş Kapısı’nın açılmasını reddetti. Misrata Belediye Meclisi’nden dün yapılan açıklamada, bu konuda resmi bir yazışma olmadığı ve böyle bir konuda mevcut koşulların Merkez Askeri Bölge'nin katılımıyla birlikte bir karar alınmasını gerektirdiği vurgulandı.
Öte yandan BM Libya Destek Misyonu (UNSMIL), Cenevre’deki 5+5 ortak askeri komitedeki tarafların yerlerinden edilmiş kişilerin evlerine, özellikle de çatışma bölgelerine geri dönüşlerinin hızlandırılması konusunda anlaşmaya rağmen çatışma bölgelerinde hayatın normale dönmesine ilişkin en iyi yola dair tam bir uzlaşıya varamadıklarını duyurdu.
UNSMIL, taraflar arasında kapsamlı bir ateşkes anlaşmasına varılana kadar müzakerelere devam etmek istediklerini belirterek taraflarla yeni bir müzakere turu tarihi önerdi. Bununla birlikte UNSMIL, iki tarafın da mahkum takası ve cenazelerin iadesi sürecine ilişkin desteğinin elde edildiğini kaydetti.



Tunus kıyılarında bir göçmen teknesinin batmasının ardından 50 kişinin ölmüş olabileceğinden endişe ediliyor

Malta ve Tunus arasındaki uluslararası sularda bulunan arama kurtarma bölgesinde, göçmenler bir bota binmeye hazırlanıyor (AFP)
Malta ve Tunus arasındaki uluslararası sularda bulunan arama kurtarma bölgesinde, göçmenler bir bota binmeye hazırlanıyor (AFP)
TT

Tunus kıyılarında bir göçmen teknesinin batmasının ardından 50 kişinin ölmüş olabileceğinden endişe ediliyor

Malta ve Tunus arasındaki uluslararası sularda bulunan arama kurtarma bölgesinde, göçmenler bir bota binmeye hazırlanıyor (AFP)
Malta ve Tunus arasındaki uluslararası sularda bulunan arama kurtarma bölgesinde, göçmenler bir bota binmeye hazırlanıyor (AFP)

Yetkililer dün, bir göçmenin kurtarıldığını ancak Akdeniz'de bir teknenin batması sonucu 50 kişinin öldüğünden korkulduğunu açıkladı.

Göçmenlerin acil durumları için bir yardım hattı işleten Alarm Phone grubu, adamın yaklaşık 24 saattir denizde olduğunu ve diğerlerinin öldüğünü düşündüklerini söyledi. Grup, teknenin Avrupa'ya ulaşmak için riskli yolculuğa çıkan göçmenlerin sıkça kullandığı bir çıkış noktası olan Tunus'tan yola çıktığını belirtti.

Malta Silahlı Kuvvetleri, bir ticaret gemisinin Tunus kıyılarında bir adamı kurtardığını ve tıbbi tedavi için Malta'ya getirdiğini açıkladı. Hem Silahlı Kuvvetler hem de Alarm Phone grubu, adamın ne zaman kurtarıldığına dair bilgi vermedi.


İsrail, akşam saatlerinde güney Lübnan'a hava saldırıları düzenledi

İsrail'in güney Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarından duman yükseliyor (AFP)
İsrail'in güney Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarından duman yükseliyor (AFP)
TT

İsrail, akşam saatlerinde güney Lübnan'a hava saldırıları düzenledi

İsrail'in güney Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarından duman yükseliyor (AFP)
İsrail'in güney Lübnan'a düzenlediği hava saldırılarından duman yükseliyor (AFP)

İsrail ordusu dün akşam, Lübnan içindeki çeşitli bölgelerde Hizbullah'ın askeri altyapısına saldırdığını açıkladı. Yerel medya, İsrail uçaklarının ülkenin güneyindeki Barghaz, Cabur ve Rihane tepelerini hedef aldığını ve 15'ten fazla hava saldırısının gerçekleştiğini bildirdi.

İsrail ordusu dün, Hizbullah'ın topçu komutanı olarak tanımladığı Muhammed el-Huseyni’yi öldürdüğünü duyurdu. El-Huseyni'nin öğretmenlik yaparken aynı zamanda “terörist faaliyetlerde” bulunduğunu belirtti.

Ordu ayrıca, Lübnan'ın güneyinde silah üretimi için kullanılan bir Hizbullah tesisini bombaladığını duyurdu. İsrail ordu sözcüsü Avichay Adraee, ordunun Lübnan'ın doğusundaki Bekaa Vadisi'nde de “Hizbullah'ın askeri altyapısına” saldırdığını belirtti.

İsrail, saldırılarının Hizbullah militanlarını, tesislerini ve silah depolarını hedef aldığını belirterek, savaş sırasında askeri cephaneliği ve komuta yapısı ağır darbeler alan örgütün savaş sonrası yeniden güçlenmesine izin vermeyeceğini vurguluyor. İsrail, son zamanlarda (İsrail'in güney sınırından yaklaşık 30 km uzaklıkta) Litani Nehri'nin kuzeyindeki Lübnan bölgelerine yönelik saldırılarını yoğunlaştırdı

Bu gelişme, Lübnan ordusunun ocak ayı başında Beyrut yetkilileri tarafından onaylanan Hizbullah'ın silah depolarını imha etme planının ilk aşamasını tamamladığını açıklamasının ardından geldi. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ilk aşama Litani Nehri'nin güneyindeki bölgeyi kapsıyordu, ancak İsrail bu hamleyi sorguladı ve yetersiz buldu. Lübnan ordusunun planı beş aşamadan oluşuyor. İkinci aşama, Litani Nehri'nin kuzeyinden, sınırdan yaklaşık 60 kilometre ve Beyrut'un yaklaşık 40 kilometre güneyinde bulunan Sayda’nın kuzeyinden akan Avali Nehri'ne kadar uzanan alanı kapsıyor.


ABD, Şam’ın Süveyda’yı kontrol altına alma çabalarına destek veriyor

Ordu ve güvenlik güçleri Suriye’nin güneyindeki Süveyda kentinde konuşlandırıldı (SANA – AFP)
Ordu ve güvenlik güçleri Suriye’nin güneyindeki Süveyda kentinde konuşlandırıldı (SANA – AFP)
TT

ABD, Şam’ın Süveyda’yı kontrol altına alma çabalarına destek veriyor

Ordu ve güvenlik güçleri Suriye’nin güneyindeki Süveyda kentinde konuşlandırıldı (SANA – AFP)
Ordu ve güvenlik güçleri Suriye’nin güneyindeki Süveyda kentinde konuşlandırıldı (SANA – AFP)

İsrail Kamu Yayın Kurumu Kan 11, Suriyeli bir yetkiliye dayandırdığı haberinde, Şam yönetiminin güney Suriye’de çoğunluğu Dürzi olan Süveyda (Cebel el-Arab) üzerinde kontrol sağlamak için ABD desteğiyle hareket ettiğini bildirdi. Haberde, bu sürecin daha önce kuzeydoğuda Kürt nüfusun yoğun olduğu bölgelerde izlenen yaklaşıma benzediği ifade edildi.

Söz konusu yetkili, ABD desteğinin “İsrail’in ulusal güvenliğine zarar verilmemesi” şartına bağlı olduğunu belirtirken, Tel Aviv’in bu gelişmeden tam anlamıyla memnun olmadığı ifade edildi.

Şarku’l Avsat’ın Kan 11’den aktardığı habere göre, askeri konularla ilgilenen Suriyeli yetkili, hükümetin son dönemde ABD ile koordinasyon ve destek bulunduğunu gösteren bir özgüvenle hareket ettiğini söyledi. Bu çerçevede, ABD’nin, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara’nın Süveyda üzerindeki kontrolü yeniden tesis etme yönündeki adımlarını desteklediği değerlendirmesi yapıldı.

sdcfgt
Süveyda kırsalındaki Şehba kentinde düzenlenen bir gösteriden arşiv fotoğrafı; gösteri sırasında İsrail bayrakları taşındı (el-Râsıd sitesi)

Yetkili, Şam yönetiminin Süveyda’ya yeniden giriş konusunda henüz nihai karar almadığını, ancak bunun “er ya da geç gerçekleşeceğini ve tercihen diyalog ve uzlaşı yoluyla olmasını umduklarını” ifade etti.

Öte yandan Kan 11, İsrail’in Suriye ile yürütülen müzakerelerde, Süveyda’daki Dürzilere doğrudan destek sağlayabilmesine imkân tanıyan açık bir güvenlik maddesinin anlaşmalara eklenmesini şart koştuğunu bildirdi. İsrail’in bu koşulu stratejik çıkarlarının korunması açısından temel gördüğü belirtildi. ABD’nin de desteğinin İsrail’in ulusal güvenliğine zarar verilmemesi şartına bağlanırken bu maddeyi dikkate aldığı kaydedildi. Ancak Tel Aviv’deki izlenim, Washington’un İsrail’in tutumunu olduğu gibi kabul etmediği ve kapsamını asgari düzeye indirdiği yönünde. Fiilen ABD’nin, İsrail’in yalnızca Dürzilerin doğrudan saldırıya uğraması hâlinde müdahaleye hazır olmasını istediği ifade edildi.

dfgthy
İsrail’e ait bir uçağın, geçen temmuz ayında Güney Suriye’deki Süveyda üzerinde uçuşu sırasında termal aldatma balonları (flare) bırakması (AFP)

Kan 11 ayrıca, ABD’nin Ekim 2025’te Süveyda’da yaşananlar gibi Dürzilere yönelik yeni katliamların önlenmesi yönündeki İsrail talebini desteklediğini aktardı.

Öte yandan Jerusalem Post, Süveyda sakinleri arasında ordunun kente girmesine yönelik ciddi endişeler bulunduğunu yazdı. Gazete, halkın Temmuz ayında devlet destekli grupların saldırılarında 2 bin 500 kişinin hayatını kaybettiğini unutmadığını vurguladı.

Öte yandan Kan 11, İsrailli bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberinde, Dürzilere yönelik saldırıların sürmesi hâlinde İsrail’in Suriye’deki askeri operasyonlarını genişletmeye hazır olduğunu, “Tırmanmaya tırmanmayla karşılık verilir” mesajı verdiğini aktardı. Bu açıklamanın, Süveyda’da son haftalarda görece bir sükûnet yaşanmasına rağmen yapıldığına dikkat çekildi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu daha önce yaptığı açıklamada, Suriye’nin güneybatısının silahsızlandırılmış bir bölge olarak kalmasına kararlı olduklarını söylemiş, “Buranın ikinci bir Lübnan’a dönüşmesine izin vermeyeceğiz. Dürzi nüfusu koruma konusunda taahhüdümüz var” demişti. Netanyahu, “Şu anda yoğun operasyonlar yürütüyoruz. Daha fazlasına mecbur kalmamayı umuyorum; bu Şam’ın tutumuna bağlı” ifadelerini kullanmıştı.

rgt
İsrail ordusuna ait askeri araçların Güney Suriye’deki bazı bölgelere girmesi (İsrail ordusu)

Bu gelişmelerin yanı sıra İsrail merkezli i24NEWS, Cumartesi günü Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara’ya yakın bir kaynağa dayanarak, ABD arabuluculuğunda Paris’te Suriyeli ve İsrailli yetkililer arasında yakında bir görüşme yapılmasının beklendiğini ileri sürdü. Habere göre, görüşmede iki ülke arasında bir güvenlik anlaşmasının son detaylarının ele alınması öngörülüyor.

Aynı kaynak, toplantıda Suriye-İsrail arasındaki tampon bölgede olası ortak stratejik ve ekonomik projelerin de gündeme geleceğini belirtti.

Ancak Reuters, daha önce ABD arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin, sınır hattında istikrarı sağlamayı hedefleyen bir güvenlik anlaşmasıyla sonuçlanmadığını hatırlattı.